To co najlepsze - szarotka w kuchni
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ptasie mleczko;inaczej,tęcza.
Przepis jest prościutki i zawsze się udaje.Deser szczególnie lubiany przez dzieci.
Duża paczka herbatników.
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego(słodzone się nie ubije gdyby ktoś próbował )
3 galaretki o różnych kolorach+ 2 galaretki na górę.
owoce do dekoracji
Ewentualnie 3łyżki cukru pudru,dla tych co lubią słodsze desery.
Galaretki wsypujemy oddzielnie do 3 szkl,zalewamy wrzątkiem i mieszamy.Trochę studzimy.
Zimne mleko ubijamy mikserem.Dodajemy cukier puder(ja daję,bo lubię słodko ).Mleko rozdzielamy na 3 równe części(do 3 misek).Do każdej części dodajemy ciepłą galaretkę(mleko zrobi się rzadkie,to nic tak ma być).Mieszamy.Blachę wykładamy grubą folią aluminiową lub papierem do pieczenia.Układamy herbatniki.I wylewamy ubite mleko.Trzeba lać jak zebrę,po 2-3łyżki każdego koloru.Do wyczerpanie mleka.W czasie wylewania potrząsać blachą,żeby się równo rozpłynęło.
Po wlaniu mleka do blachy-wstawić do lodówki,do stężenia.
Na wierzch dać owoce(jeśli pianka zastygła,to wcisnąć owoce) i wylać pozostałe tężejące galaretki(zrobione wg przepisu na opakowaniu)
Radzę mocno nie chłodzić tych galaretek-bo bardzo szybko tężeją (po dodaniu do śmietany) i trudno potem zrobić by ciasto było równe.
Ja często robię bez owoców i galaretki na wierzchu
Aha-niebieskie galaretki można kupić w Kauflandzie .Są chyba firmy ''wodzisław'' i nazywają się;'niebieska,szafirowa' i inne.Polecam .
[/quote]
Przepis jest prościutki i zawsze się udaje.Deser szczególnie lubiany przez dzieci.
Duża paczka herbatników.
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego(słodzone się nie ubije gdyby ktoś próbował )
3 galaretki o różnych kolorach+ 2 galaretki na górę.
owoce do dekoracji
Ewentualnie 3łyżki cukru pudru,dla tych co lubią słodsze desery.
Galaretki wsypujemy oddzielnie do 3 szkl,zalewamy wrzątkiem i mieszamy.Trochę studzimy.
Zimne mleko ubijamy mikserem.Dodajemy cukier puder(ja daję,bo lubię słodko ).Mleko rozdzielamy na 3 równe części(do 3 misek).Do każdej części dodajemy ciepłą galaretkę(mleko zrobi się rzadkie,to nic tak ma być).Mieszamy.Blachę wykładamy grubą folią aluminiową lub papierem do pieczenia.Układamy herbatniki.I wylewamy ubite mleko.Trzeba lać jak zebrę,po 2-3łyżki każdego koloru.Do wyczerpanie mleka.W czasie wylewania potrząsać blachą,żeby się równo rozpłynęło.
Po wlaniu mleka do blachy-wstawić do lodówki,do stężenia.
Na wierzch dać owoce(jeśli pianka zastygła,to wcisnąć owoce) i wylać pozostałe tężejące galaretki(zrobione wg przepisu na opakowaniu)
Radzę mocno nie chłodzić tych galaretek-bo bardzo szybko tężeją (po dodaniu do śmietany) i trudno potem zrobić by ciasto było równe.
Ja często robię bez owoców i galaretki na wierzchu
Aha-niebieskie galaretki można kupić w Kauflandzie .Są chyba firmy ''wodzisław'' i nazywają się;'niebieska,szafirowa' i inne.Polecam .
[/quote]
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
No właśnie najbardziej interesował mnie ten niepospolity kolor.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
To faktycznie niesamowite..taki kolor , myślałam,że barwnika dodałaś?
Ale wygląda na prawdę ładnie..i smakowicie
Ale wygląda na prawdę ładnie..i smakowicie
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
.Tak myślałam,że Was zaskoczę
Ciasto fajnie się prezentuje i dodaje kolorów innym wypiekom.Np.na jakiejś imprezie,gdzie jest kilka rodzai ciast.
Mam nadzieję,że komuś przepis się przyda.
Ciasto fajnie się prezentuje i dodaje kolorów innym wypiekom.Np.na jakiejś imprezie,gdzie jest kilka rodzai ciast.
Mam nadzieję,że komuś przepis się przyda.
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9111
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Joluś ja robię podobne cudeńko, ale nigdy nie wpadłam na to, żeby masy wylewac, jak do zebry. Odgapione
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jak widać sprawdza się powiedzonko "co głowa to rozum, co d..a to smród" Sorki, ale taka głupia myśl.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9111
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotka
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
To nie ja byłam taka mądra
Ale korzystam z cudzych mądrości
Znam to powiedzonko
Ale korzystam z cudzych mądrości
Znam to powiedzonko
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jak niewiele trzeba żeby rozbawić towarzystwo.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Słonko,my tu na jakieś nowości czekamy Chyba masz jeszcze coś dla nas ,prawda?
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Aniu, mówisz i masz, dziś bez fotki, bo nie miałam baterii do aparatu, a kiedy już kupiłam, to nie było czego fotografować.
Kokosowy czar
Ciasto
50 dag mąki
5 żółtek
25 dag margaryny
1/2 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Masa
1/2 l śmietany 18%
20 dag wiórków kokosowych
1 szkl cukru
5 białek
W rondlu wymieszać śmietanę z cukrem i wiórkami, mieszając gotować 2 - 3 min. Ostudzić. Białka ubić na sztywno, dodać do zimnej masy kokosowej - wymieszać.3/4 ciasta rozłożyć na blasze. Na ciasto rozłożyć masę kokosową. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec 40 - 45 min w temp 180* C.
Kokosowy czar
Ciasto
50 dag mąki
5 żółtek
25 dag margaryny
1/2 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Masa
1/2 l śmietany 18%
20 dag wiórków kokosowych
1 szkl cukru
5 białek
W rondlu wymieszać śmietanę z cukrem i wiórkami, mieszając gotować 2 - 3 min. Ostudzić. Białka ubić na sztywno, dodać do zimnej masy kokosowej - wymieszać.3/4 ciasta rozłożyć na blasze. Na ciasto rozłożyć masę kokosową. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec 40 - 45 min w temp 180* C.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 14108
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Brzmi smakowicie I na pewno wypróbuję... Ciasto jak przy serniku z brzoskwiniami, a masa prosta. SUPER U mnie w piekarniku także ciasto - nie wiem, jak się nazywa, bo ja nazywam go ejflerką (od nazwiska kolegi, który dał mi przepis). Pyszne - coś trochę piernik, ale z jabłkami środku i dzięki nim ciasto jest wilgotne. Pokażę potem i dam przepis, jeśli będą chętni.