Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 78  
Autor Wiadomość
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 20 lis 2012, o 18:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Dzięki kochana..już kopiuję..wreszcie mój M się doczeka, bo dotąd jakoś mnie pociągał indor.. ;:138

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
przemo1669
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 20 lis 2012, o 19:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4055
Skąd: Wrocław

 0 szt.
niestety indyka w mojej kolekcji drobiu nie ma ale te skrzydełka to dla nowości zrobić ;:138 ;:138 ;:138 ;:63

_________________
Zapraszam do nowej części
Wątek dla młodych ogrodników


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 20 lis 2012, o 19:42 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6117
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Iwonko ja uwielbiam pączki :D i mam nawet przepis na takie niestandardowe. Pyszne i szybkie z serka homogenizowanego. :tan
Przemku w mojej kolekcji indyki są, ale tak urosły, że niestety w całości do piekarnika nie zmieszczę. :;230 W tej chwili już ponad 15 kg, a do Świąt jeszcze trochę czasu i na pewno trochę urosną. :;230

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 20 lis 2012, o 19:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9940
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Dorotko dawaj ten przepis na pączusie. ;:108 Robiłam takie chyba jeszcze w liceum i przepis pewnie gdzieś mam, ale biorąc
pod uwagę, że u mnie tego jest cała masa to zanim go wygrzebię szybciej u Ciebie wyczytam. :tan

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 20 lis 2012, o 21:48 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6117
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Przepis na pączki znowu niestety bez zdjęcia, bo jest to kolejny przepis na życzenie, ale jak będzie okazja to zdjęcie zrobię. Oprócz przepisu pokaże wam mój zeszyt z przepisami, strasznie sfatygowany, bo pierwsze przepisy były notowane w nim dokładnie 34 lata temu. :D Przeze mnie oczywiście.
Obrazek
Pączki z serkiem
200g serka homogenizowanego, waniliowego
3 jajka
1,5 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
szczypta soli
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do lukru lub posypania
Serek wymieszać z jajkami, cukrem, octem, solą i mąką przesianą z proszkiem. Z ciasta kłaść łyżką porcje na rozgrzany tłuszcz i smażyć jak pączki. Osączyć na ręczniku papierowym, polukrować lub posypać cukrem pudrem. Moim i nie tylko moim zdaniem najlepsze są zaraz po usmażeniu. Gdy ostygną trochę się marszczą, smaku to nie zmienia. u mnie nigdy nie zdążą ostygnąć, bo są jedzone od ręki. ;:136

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Kaja
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 20 lis 2012, o 22:30 
Offline
500p
500p
Postów: 859
Skąd: Gdańsk
Kilka razy próbowałam robić kwas z buraków,ale zawsze na wierzchu była pleśń i wylewałam.
Myślę,że to z powodu chleba razowego.Może u mnie nie sprzedają prawdziwego razowca?


Góra   
  Zobacz profil      
 
fiskomp
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 20 lis 2012, o 22:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1460
Skąd: podkarpackie 6a

 1 szt.
;:oj
Dorotko fantastycnie,że otworzyłas ten wątek, zapisuję żeby nie zgubić, a jutro kupuje skrzydełka.

_________________
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 20 lis 2012, o 23:03 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6117
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Basiu cieszę się, że mnie znalazłaś. Mam nadzieję, że Tobie też coś się przyda.
Kaja jeśli chodzi o kwas to pleśnie pojawia się gdy stoi za długo. Ja zlewam po 5- 7 dniach i jest w porządku.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 21 lis 2012, o 00:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25563
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Witaj Dorotko :wit
Bardzo kusi mnie przepis na piersi z kaczki, nigdy ich tak nie robiłam, jestem pewna, że są pyszne i przy najbliższej okazji skorzystam z przepisu ...dziękuję :D

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 21 lis 2012, o 00:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Ja owijam kromkę razowego chleba w gazę, po kilku dniach jak tylko pojawi się jakby piana..smakuję kwasowość..jak jest kwaśny to wyjmuję ..wtedy nic się nie rozpada i nie gniją resztki..albo potem dokiszam jeszcze bo ja wkładam jak do ogórków kiszonych dodatki, albo zlewam..ale najczęściej zostawiam..potem jest aż gęsty taki esencjonalny... tylko właśnie chleb trzeba wyjąć wcześniej i żeby nie został, bo będzie pleśniało. Potem taki zlany stoi bardzo długo w lodówce... ;:108

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 21 lis 2012, o 10:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9940
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Dorotko dzięki za przepisik na pączusie. Niedługo zrobie i będziemy z M pałaszowac do kawki. :tan
Tylko mi kochana dopisz ilośc mąki, bo jej się nie dopatrzyłam. ;:180 ;:224
A Twój zeszyt to mi jak żywo przypomniał notatki mojej mamusi. ;:167 Też ma takie stare zeszyciki i ja je do tej pory
lubię przeglądac mimo, że zawartośc znam na pamięc. ;:173

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
dorota33
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 21 lis 2012, o 12:09 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 187

 1 szt.
Bardzo ciekawy wątek wpisuję się będę go śledzić,,,

_________________
DOROTA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 21 lis 2012, o 12:35 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6117
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
szarotka66 napisał(a):
Przepis na pączki znowu niestety bez zdjęcia, bo jest to kolejny przepis na życzenie, ale jak będzie okazja to zdjęcie zrobię. Oprócz przepisu pokaże wam mój zeszyt z przepisami, strasznie sfatygowany, bo pierwsze przepisy były notowane w nim dokładnie 34 lata temu. :D Przeze mnie oczywiście.
Obrazek
Pączki z serkiem
200g serka homogenizowanego, waniliowego
1,5 szkl mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
szczypta soli
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do lukru lub posypania
Serek wymieszać z jajkami, cukrem, octem, solą i mąką przesianą z proszkiem. Z ciasta kłaść łyżką porcje na rozgrzany tłuszcz i smażyć jak pączki. Osączyć na ręczniku papierowym, polukrować lub posypać cukrem pudrem. Moim i nie tylko moim zdaniem najlepsze są zaraz po usmażeniu. Gdy ostygną trochę się marszczą, smaku to nie zmienia. u mnie nigdy nie zdążą ostygnąć, bo są jedzone od ręki. ;:136


Zapomniałam o mące, dzięki za spostrzegawczość i przypomnienie. Zaraz idę smażyć te pączki to wstawię zdjęcie.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Niunia1981
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 21 lis 2012, o 12:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10841
Skąd: Lubicz k/Torunia

 1 szt.
Dorotko jak je smażysz to poczekaj, lecę do ciebie na degustację :;230

_________________
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 78  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *