Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 64  
Autor Wiadomość
heliofitka
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 16:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8258
Skąd: Małopolska

 1 szt.
Dorotko sama zdecyduj, który najlepiej pasuje do tego typu foremek.No wiesz, żeby mi nie wyszły takie okrąglutkie, jak pączek :;230
A w sumie to i tak najważniejszy jest smak ;:108 Przyprawy piernikowe lubimy :wink:

_________________
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 17:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3880
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
Dorotko,dawaj obydwa przepisy.Wezmę je pod lupę i zagonię swoje dzieci do ciasteczek :tan

Gofry upieczone i zjedzone ;:333 .Są zupełnie inne niż te które robię.I moje też są chrupiące :D

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 18:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
A może torcik na deser?
Własnoręczna produkcja...



Obrazek

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 20:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3880
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
Apetyczny aż ślinka cieknie.Najpiękniejsze są własnowęczne dekoracje.Oddają uczucie do solenizanta ;:173 Wspaniały prezent.Smaczny i piękny. ;:63

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 20:44 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
Aleś jest Kasisko :evil: żaliłam się że nie umiem tortów robić ale teraz do ciebie po przepis uderzyć muszę ;:306

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 22:00 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Kasiu jeśli sama robiłaś całą dekorację to ja się załamię ;:145 Moje sztywne łapy to tylko trochę szprycą operować potrafią, a ten Twój to dzieło sztuki. Napisz co i jak robiłaś, bo mnie zeżre ciekawość co też tam w środku się kryje. ;:136
Zgodnie z zapowiedzią podaję przepisy na pierniki.
Piernik bez miodu
40 dag mąki
40 dag cukru
5 dag masła
5 jajek
szklanka śmietanki 18%
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag orzechów
3 dag smażonej skórki pomarańczowej
Jajka dokładnie wymieszać ze śmietaną. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawą i sodą, dodać stopione masło oraz masę jajeczno - śmietanową. Dokładnie wyrobić ciasto, pod koniec dodać bakalie, ale nie są one niezbędne. Masą wypełniać foremki posmarowane tłuszczem i wysypane mąką do 3/4 wysokości. Piec w zależności od wielkości foremek 20 - 30 min. 180 8 C.
Piernik Cioci
40 dag mąki
10 dag cukru
25 dag miodu
2 łyżki masła
2 jajka
1/2 szkl mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
Jajka utrzeć z cukrem i masłem, dodać mąkę. W rondlu podgrzać miód i gorący wlać do utartej masy. Sodę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do ciasta, a następnie dodać przyprawę i mleko. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin. Potem napełniać wysmarowane foremki i piec też około 20 - 30 min. Z tych przepisów ciasto rosło równomiernie nie tworząc brzuszków, ale gdyby się tak zdarzyło to zawsze można ten brzusio ściąć i od razu posmakować czy się udało.
Aniu to są przepisy do foremek, ale jeśli chcesz taki do wycinanych ciasteczek to też wstawię.
Tymczasem zdjęcie mojego sake.

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 22:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3880
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
Do foremek sprawdzimy,a coś do wykrawania też się przda ;:108

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 22:30 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Dobra to zapiszę od razu póki mam chęci, zresztą jutro może znowu jakiś nowy temat do opisania będzie. :D
Pierniczki
35 dag mąki
1 jajko
3 dag masła
15 dag cukru
15 dag miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy korzennej
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. W rondlu podgrzać miód i wlać do mąki. Dodać cukier, przyprawę, miękkie masło i jajko. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm i foremkami wycinać ciasteczka. Układać je na posmarowanej blaszce, smarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 170 - 180 *C piekarnika na 15 - 20 min. Po ostygnięciu lukrować lub jeszcze lepiej kupić takie specjalne pisaki i dać dzieciom do ozdabiania. ;:138

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 23:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3880
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
Obiecuję przetestować ;:180

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 gru 2012, o 00:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Sama, samiutka własnymi łapkami lepiłam kwiatuszki z masy, która też sama robiłam ;:138 , no ok e-M gniótł.. :D
Chętnie pokieruję jak ktoś sobie nie radzi...Szpryca też jest łatwa tylko trzeba mieć taka lepszą...i troche cierpliwości.. :lol:

tu jeszcze dwa z tej serii

Obrazek Obrazek

;:167 ;:167 ;:167 :wit

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
fiskomp
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 gru 2012, o 09:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1461
Skąd: podkarpackie 6a

 1 szt.
;:oj ;:oj cudne przybranie ;:138 Kasiu.

Dorotko szybko zapisuje przepis na pierniczki, jak znalazł na choinke...

_________________
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
izabela14
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 gru 2012, o 09:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1216
Skąd: małopolska

 1 szt.
Kasiu cudne te torty,aż szkoda je jeść ;:138 ,proszę podaj przepis na masę z której robisz te cuda ;:180

_________________
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 gru 2012, o 09:59 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
Dorotka zdjęcie jest ale gdzie przepis ;:224
Kasiulka super torciki ;:215

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Niunia1981
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 gru 2012, o 10:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10842
Skąd: Lubicz k/Torunia

 1 szt.
Kasiu - torciki cudne ;:167 Jestem pełna podziwu ;:180 ;:180

_________________
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 gru 2012, o 12:09 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Katharos przepis jest na 15 stronie - gapo. :;230
Labka wiesz co te twoje torty to mnie wpędzą w kompleksy. Zaraz mi tu pisz jak robisz taką masę i co te torty mają w środku. ;:14
Trochę żałuję, że te moje latorośle już takie duże, bo nie ma dla kogo takiej jadalnej choinki zrobić. Chociaż gdybym powiesiła jakieś czekoladki to na pewno amatorzy by się znaleźli. :;230

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 gru 2012, o 12:16 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
;:306 mam , co poradzę jak nie nadążam ;:224 szybko gotujesz :;230

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 gru 2012, o 16:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Dobrze napiszę wszystko...ale tam nie ma biszkoptu... :;230
ja jestem cwana...lubie sobie udogadniać prace..

napisze Wam te prostoty ale muszę mieć chwilę natchnienia na skupienie.. :tan
miło że się podobają..było tego 10-tki różnych nawet "książki i serca"...raz liść..ale nie było cyfrówek.. ;:185 i nie udokumentowane..
w większości.. ;:167

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 64  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *