Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 64  
Autor Wiadomość
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:21 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
Wódka w przepisie nawet mi odpowiada ;:306 ale czy koniecznie ta skórke ściągać trzeba ;:224 przecież to od pirona roboty a już by się jadło :;230

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:41 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Kasiu ja myślę, że ta skórka dlatego do zdjęcia, żeby łatwo przez gardło przeszło, wiadomo na takim śledziku to skórka twarda jak jasny ....... A propos właśnie zlewałam moją "sake', robiłam ją pierwszy raz, ale muszę nieskromnie powiedzieć, ze wyszła super, nawet pięknie się wyklarowała, bez żadnych wspomagaczy, no i moc też ma. :wink:

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:52 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
Sake takie prawdziwe ryżowe ;:304 chyba o przepis poproszę ;:224

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:53 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Takie prawdziwe ryżowe z rodzynkami i karmelem :!:

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
goja94
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 8 gru 2012, o 17:46 
Offline
50p
50p
Postów: 84

 0 szt.
Witam!zapisuję sobie wątek ,bo wiele fajnych przepisów,można będzie wyprobować choćby z okazji Swiąt :wit


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 8 gru 2012, o 18:48 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
Dorotko gdzie to sake ;:65

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gilgall
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 8 gru 2012, o 18:53 
Offline
100p
100p
Postów: 120
Skąd: małopolska okolice Tarnowa

 1 szt.
:wit To ja też ustawiam się grzecznie w kolejce po przepis na sake :D


Pozdrawiam, Edyta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 8 gru 2012, o 20:01 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Nareszcie znalazłam czas żeby podać przepis.
Polska sake, czyli wino z ryżu
1 kg ryżu
4 kg cukru
20 dag rodzynek
5 dag drożdży
8 l źródlanej wody
Do gąsiorka wsypać ryż i zalać syropem przygotowanym z 8 l wody i 3 kg cukru. Dodać rodzynki i drożdże. Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić na 2 tygodnie w ciepłym miejscu.Po tym czasie z 1 kg cukru przygotować karmel (nie przypalić :!: ). następnie ostrożnie zlać wino, dodać karmeli dobrze wymieszać. Przelać do opróżnionego gąsiorka i odstawić do sklarowania.
U mnie klarowało się 3 tygodnie, później zrobię zdjęcie gotowego wina. Ma piękny złoty kolor (karmel) i działa z opóźnionym zapłonem, bardzo idzie w nogi. :;230

Na kolację dziś zrobiłam mini pizze, a na deser muffinki z jagodami:

Obrazek
Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 01:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
U Ciebie rodzinka to zbyt wygodnie..maja wyrafinowane kubki smakowe a oczekiwania jeszcze większe.. ;:oj
Doprawdy nie rozumiem jak i kiedy robisz cokolwiek innego kochana poza gotowaniem???? A wiem że robisz milion rzeczy innych..w życiu tego nie pojmę..mam nadzieję,że noszą Cię na rekach i kłada dywan czerwony pod stopy... :tan

Ja bym zażądała specjalnych względów..hahahahaha..za tyle roboty.. ;:215

Fajne sake..ale ja spalę cukier..na mur-beton..przyznaję się publicznie do tego defektu..nigdy nie udało mi się zrobić karmelu z cukru... ;:145


ale kurczak wychodzi mi super ...podobno :tan

Kurczak na ostro
Proporcje na 8 dużych udek czyli ok 2kg mięska

Marynata:
pół szklanki oleju,
2 łyżki musztardy,
2 łyżki sosu sojowego,
4-5 ząbków czosnku,
1-2 cebule pokrojone niezbyt cienko w krążki lub jak kto woli..
pól opakowania słodkiej papryki w proszku,
pól opakowania przyprawy "Kebab" Prymatu,
papryka chilli najlepiej świeża 2 łyżki posiekanej drobno
4 ziela angielskie
4 listki laurowe (pokruszyć)
2-3 łyżki octu ryżowego, albo wina ryżowego... :D
zioła (ja sypie swoja mieszankę ogródkową) ale mniej więcej takie...majeranek, bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek...lub wg własnego smaku ale łącznie ok 2 pełne łyżki stołowe suszonych lub 4 świeżych.

Kawałki kurczaka całego lub tylko udek (przekrojone na pół) natrzeć sola i pieprzem . Resztę składników wymieszać w misce i pojedyńczo wkładać kawałki dobrze obtaczać w zalewie. Zostawić na noc!!!! minimum, moje stoją ok doby, robię dzień wcześniej.

Piec w tem 180st...po 45 min jeśli nie są ładnie wybarwione podnieść temperaturę i pilnować aż będą upieczone.

Obrazek

Musze to sprostować !

Oczywiście że zioła odpadają, nie stosować w tym zestawie, moje marynaty wymyślam sama....dlatego się pomyliłam ;:130
Wieczorem zrobiłam nowy zestaw...jak w niedzielę upiekę i będzie dobry podzielę się... ;:108




Smacznego!!! ;:167

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
heliofitka
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 11:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8258
Skąd: Małopolska

 1 szt.
Dorota ratuj ;:89 Plisss... ;:180
Kupiłam sobie blaszkę w której wytłoczone są dzwoneczki i teraz szukam przepisu na pierniczki, a wszędzie są tylko na te wykrajane foremkami.

_________________
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 12:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9934
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Wczoraj miałam gości i wypróbowałam przepis na Jabłecznik cynamonowy bez tłuszczu
Wyszedł fajny, wilgotny, słodki i aromatyczny, więc dzielę się przepisem. :D

Składniki: 2 1/2 szkl mąki, 1 szkl cukru, 3 jajka, 7 średnich jabłek, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl bakalii (rodzynki, posiekane orzechy, skórka pomarańczowa)
Ja dodałam jeszcze 2 łyżeczki kakao naturalnego

Przygotowanie: Jabłka obrac i zetrzec na tarce, wymieszac z cukrem i bakaliami (dałam same rodzynki).
Odstawic na godzinę do lodówki.
Obrazek
Następnie po godzinie dodac do masy jajka, mąkę i pozostałe składniki. Dobrze zmiksowac.
Przełożyc do przygotowanej foremki.
Obrazek
Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st C.
Obrazek

Wykorzystałam też pomysł Dorotki i dodałam do kremu do karpatki kostki galaretki.
Wstawię później zdjęcie. :D

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewkapaw
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 15:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3756
Skąd: Szczecin

 0 szt.
heliofitka , a może spróbuj te pierniczki :wink: viewtopic.php?p=3465606#p3465606

_________________
Pozdrawiam EWA
Spis linków


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 15:31 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Iwonko mam 2 przepisy, które nadają się do takich foremek. Jeden z miodem, drugi tylko z cukrem. Kiedyś gdy dzieci były małe to robiłam takie pierniczki i wychodziły piękne i smaczne. Teraz już nawet zwykły piernik gości u mnie rzadko, bo nikt nie lubi korzennego smaku.
Wykopałam :D też przepis na taki staropolski piernik, gdzie ciasto robi się na 2 tygodnie przed pieczeniem. Nie wiem tylko czy wstawiać wszystkie, czy tylko wybierzesz sobie 1 i napiszesz który.
Kasiu Twoje udka wyglądają smakowicie i z tego co wyczytałam to kombinacja przypraw akurat w guście moich chłopaków. :D
Elcia jak długo piekłaś ten jabłecznik?

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 15:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9934
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Dorotko piekłam "na oko" i nie patrzyłam dokładnie na zegarek ;:131 , ale myślę, że spokojnie koło godzinki.
Jak już mi ładnie pachniało to wetknęłam wykałaczkę. :uszy

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
heliofitka
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 16:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8258
Skąd: Małopolska

 1 szt.
Dorotko sama zdecyduj, który najlepiej pasuje do tego typu foremek.No wiesz, żeby mi nie wyszły takie okrąglutkie, jak pączek :;230
A w sumie to i tak najważniejszy jest smak ;:108 Przyprawy piernikowe lubimy :wink:

_________________
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 17:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3880
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
Dorotko,dawaj obydwa przepisy.Wezmę je pod lupę i zagonię swoje dzieci do ciasteczek :tan

Gofry upieczone i zjedzone ;:333 .Są zupełnie inne niż te które robię.I moje też są chrupiące :D

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 gru 2012, o 18:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
A może torcik na deser?
Własnoręczna produkcja...



Obrazek

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 64  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *