Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 64  
Autor Wiadomość
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 3 gru 2012, o 01:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Super wygląda..i zapewne jeszcze lepiej smakuje..przepis zabieram.. ;:138
Elcia napisz tylko jakie wymiary ma ta blaszka?

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 3 gru 2012, o 15:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9934
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Kasiu idę zmierzyć...
25 x 35 cm :D
Przepis naprawdę polecam, bo ciasto wychodzi takie jakby wilgotne a nie bardzo suche. ;:136

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 3 gru 2012, o 15:14 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Wiecie jak mój syn radzi sobie gdy stwierdzi, że ciasto jest za suche? Moczy w kubku z wodą i taką paciaję zjada. Wygląda to obrzydliwie dlatego nadaje się tylko do praktykowania w ściśle rodzinnym gronie. :;230

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 3 gru 2012, o 15:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9934
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Ja lubię moczyć ciasto typu drożdżówka, babka piaskowa albo murzynek w kawie z mlekiem. ;:224

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 3 gru 2012, o 20:16 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
Witam :wit Smacznie tu u ciebie ;:108
Elu przepis zabieram :heja

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 3 gru 2012, o 23:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Sucha drożdżówka to żaden problems...powiem więcej..teraz to dawno nie widziałam, ale kiedyś były takie suchary na wagę..całkiem drogie..ale za to przepyszne..a co to było jak nie ususzone kromki drożdżówek?... :;230

Tu nie ma kłopotu..bo suche nawet zdrowsze...świeżego nie każdy może zjeść..trzeba mieć zdrową wątróbkę i żołądek.. ;:136

Dzięki za wymiary... ;:168

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 4 gru 2012, o 13:11 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Dziś żeberka z przepisu Elci
Obrazek
Oraz pasztet prawdziwie wiejski: :D
Własna kombinacja smakowa :heja
Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Nolinka
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 4 gru 2012, o 16:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2305
Skąd: Białystok

 1 szt.
Ja pasztet też zawsze robię z własnej kompozycji. Z takiego mięsa , jakie akurat jest w lodówce. Ostatnio robiłam z kurczaka, wątróbki i boczku. Od razu częśc mrożę, żeby za bardzo się nie przejadł. Bo co za dużo to nie zdrowo :D Twój oczywiście też wygląda super smakowicie, a żeberka też bym chętnie skonsumowała ;:108

_________________
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 4 gru 2012, o 16:44 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
Z własnej kompozycji najlepszy...teraz żałuję że moich wyborów nie sfociłam :(

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 4 gru 2012, o 18:32 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Kasiu nic straconego, cały czas można wstawiać sprawdzone przepisy i fotki gotowych dań.
Zachęcam.
Nolinko mój jest z boczku (świniodzika), kaczych podrobów i odrobiny kurczaka. :D

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kris11
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 4 gru 2012, o 19:51 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 311
Skąd: ok/Warszawy

 1 szt.
Wpiszę się w ten jakże pożyteczny wąteczek :D

_________________
Pozdrawiam- Marzena


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 5 gru 2012, o 21:47 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Witam Cię Marzenko i zapraszam do współtworzenia wątku. :wit

Obiecałam wstawić przepis na mój wynalazek, czyli:
Ryba z marynowanymi pieczarkami

duży słoik marynowanych pieczarek
duży słoik ogórków konserwowch
3 duże cebule
1 kg filetów rybnych
-Ciasto-
3/4 szkl wody
1 szkl maki
2 jajka
2 łyżki vegety
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, ciasto musi być dość gęste.
-Zalewa-
3 szkl wody
3/4 szkl oleju
4 łyżki octu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
10 dag koncentratu pomidorowego
5 łyżek ketchupu
Filety obsuszyć na ręczniku papierowym, obtaczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, a pieczarki przekroić na pół lub jeśli są malutkie zostawić w całości. Warzywa wymieszać razem. W naczyniu układać warstwami, na spód warzywa, potem ryba, na wierzchu musi być warstwa warzyw.Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać ryby. Odstawić do ostygnięcia.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 5 gru 2012, o 22:26 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Kochani miałam podzielić się opinią o rybce z przepisu Niuni. Moja już zjedzona i wierzcie mi była wyborna. W tej zalewie to nie tylko rybka wyśmienicie smakuje, ale i warzywa są przepyszne. U mnie zjedzone do "okruszka". :;230

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 6 gru 2012, o 11:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5482
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
Ktoś tu się chwalił,że ma przepis na chrupiące gofry ;:224 .
Dorotka,a gdzie on???

A taką rybkę Niuni,to koniecznie muszę zrobić na święta ;:108
Mam fajny przepis na kurczaka ''po papiesku'' ;:224 .Zaraz poszukam.Robiłam kilka razy,żeberka też są smaczne z tego przepisu ;:108

KURCZAK PO PAPIESKU

1kg udek(pałki)
60 dag pieczarek(można bez)
2 cebule
2 papryki
8łyżek wody(ja później dolewam więcej,bo lubię sosik :lol: ),8 łyżek cukru,8 łyżek maggi,3 łyżki octu,1 słoiczek przecieru pomid.

Kurczaka natrzeć vegetą,piec 50min.pieczarki pokroić i podsmażyć,dodać pokrojoną cebulę i paprykę.przyprawy (wodę,cukier,maggi ,ocet przecier) wymieszać.Na kurczaka podpieczonego wyłożyć pieczarki z cebulą i polać sosem.Piec jeszcze ok 30min.
Można dolać więcej wody.
Ja robiłam też wersję z ogórkami kiszonymi lub w occie.

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 6 gru 2012, o 12:23 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Jolka kurczak wygląda smakowicie. A teraz obiecany przepis na :
Chrupiące gofry
250 g miękkiej margaryny
350 g cukru
6 jajjek
cukier waniliowy
szczypta soli
500 g mąki ziemniaczanej
Utrzeć margarynę, cukier, jajka, cukier waniliowy i sól na kremową masę. Stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną, ucierać aż powstanie gładka masa. Odstawić na 20 min. Po tym czasie piec gofry. Są naprawdę chrupiące tylko nie należy kłaść jednego na drugim, ale to chyba wszyscy wiedzą. Dodatki do gofrów to co kto lubi, chociaż są tak słodziutkie, że jak dla mnie pyszne bez dodatków. :D
Nastawiłam wigilijną kapustę z grzybami i pachnie w całym domu. Idą Święta. ;:138

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 6 gru 2012, o 13:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9934
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Dorotko przepis na rybkę wypróbuję chyba na Święta. :D A żeberka smakowały? :wink:
Muszę koniecznie wypróbować też przepis Joli na kurczaka, bo u mnie drób często gości na stole. ;:108

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 6 gru 2012, o 13:45 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
No widzisz, zupełnie zapomniałam o żeberkach. Bardzo ciekawy smak, mogę zaryzykować oryginalny, bo jak do tej pory to u mnie zawsze były w miodzie. Dobrze, że można spróbować czegoś innego. Twoje żeberka były super podkładem ;:136
Dziś już jak pisałam szykuję wigilijną kapustę i jeszcze przygotuję śledzie rodzynkowe. Są to potrawy, które można wcześniej przygotować i przechować w lodówce, dzięki temu w Wigilię jest trochę mniej pracy. Jakie potrawy Wigilijne goszczą na Waszych stołach?

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 64  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *