Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 64  
Autor Wiadomość
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 26 lis 2012, o 22:38 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6153
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Przemku ten wątek jest na wszystkie ciekawe i sprawdzone przepisy. Nie tylko moje. Wstaw to cudo. ;:oj
Marzenko ja też najczęściej piekę ze starych przepisów, lub z tych nowych, ale poleconych przez kogoś, komu się udały. Zawsze to mniejsze ryzyko niewypału. :D

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
przemo1669
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 07:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4054
Skąd: Wrocław

 0 szt.
Dorotko ja wrócę ze szkoły to wkleję przepis obrazkowy ;:108

_________________
Zapraszam do nowej części
Wątek dla młodych ogrodników


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 14:33 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6153
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Zanim Przemek wróci ze szkoły to ja podam mój superszybki przepis na pyszną szarlotkę. Przepis ma na pewno więcej niż 30 lat. Nawet nie pamiętam skąd go wzięłam, ale jest tak niezawodny, że jak chcemy coś szybkiego i pysznego to jest to nr 1.
Bardzo szybka szarlotka z jabłkami jest to oryginalny tytuł. :D
0,5 kostki margaryny (12,5 dag)
15 dag cukru
3 jajka
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl mleka
2 kg jabłek
cynamon
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania gotowej szarlotki

Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Utrzeć margarynę z cukrem i jajkami,wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Połowę ciasta wylać na blachę. Wyłożyć pokrojone jabłka, oprószyć cynamonem i łyżką tartej bułki. Wylać resztę ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180*C naokoło 1,5 godz. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z pieca.

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
przemo1669
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 16:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4054
Skąd: Wrocław

 0 szt.
Tyle się napisałem a tu nagle wszystko znikło ;:145

Różane Chipsy

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
A oto efekt końcowy
co o tym myślicie?
Obrazek

_________________
Zapraszam do nowej części
Wątek dla młodych ogrodników


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 18:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9934
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Przemku gratuluję talentu i pomysłowości. Chipsy wyglądają pięknie ;:138 ale czy mi by się chciało je robic to już inny temat. :;230

Dorotko skoro mówisz, że mile widziane są sprawdzone przepisy to podaję przepisik na Ulubione żeberka mojego M :D
Sprawdzone i przetestowane też wielokrotnie z powodzeniem na różnych imprezach. Polecam!

Składniki: 1 1/2 kg ładnych żeberek wieprzowych, 3 duże cebule, 1 szkl bulionu (własnoręcznie ugotowanego lub z kostki),
1 szkl keczupu (wg smaku łagodnego lub ostrego), 2 łyżki octu, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka dobrej musztardy, 1 łyżeczka chilli,
3 duże ząbki czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie: Żeberka pokroic na porcje i natrzec je dokładnie 2 ząbkami czosnku, przykryc i zostawic na noc w lodówce.
Nazajutrz obrumienic je z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu i przełożyc do rondla lub naczynia żaroodpornego z przykrywką jednocześnie przekładając żeberka pokrojonymi w plastry cebulami.
Osobno wymieszac keczup z bulionem, octem, cukrem, musztardą, chilli, pozostałym rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą
i pieprzem. Powstałym sosem zalac mięso. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temp. 180 st C przez
około 90 minut. Mięsko ma byc mięciutkie. :wink:
Smacznego!

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
przemo1669
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 18:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4054
Skąd: Wrocław

 0 szt.
Elu ale za to jaki efekt końcowy tej pracy
Moi koledzy się o to bili nawet :;230

_________________
Zapraszam do nowej części
Wątek dla młodych ogrodników


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
sweety
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 18:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 14300
Skąd: śląskie, Podbeskidzie

 więcej niż 1 szt.
Przemku - róże super. Niezwykle dekoracyjne. Chyba mogą stanowić dodatek do mięsa?

_________________
Ogród w dolinie cz. 12 - jesienne impresje
Spis moich wątków
Pozdrawiam Ania


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
przemo1669
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 18:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4054
Skąd: Wrocław

 0 szt.
Aniu dziękuję ;:196 do sałatek, do mięsa do ziemniaków itp... do wszystkiego, ważne, aby je dobrze wkomponować

_________________
Zapraszam do nowej części
Wątek dla młodych ogrodników


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
sweety
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 18:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 14300
Skąd: śląskie, Podbeskidzie

 więcej niż 1 szt.
I smakują trochę jak frytki, jak rozumiem?

_________________
Ogród w dolinie cz. 12 - jesienne impresje
Spis moich wątków
Pozdrawiam Ania


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
przemo1669
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 19:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4054
Skąd: Wrocław

 0 szt.
Aniu w połowie między frytkami, a chipsami, ale polecam posypać je papryką w proszku wtedy będą smakowały jak chipsy paprykowe

_________________
Zapraszam do nowej części
Wątek dla młodych ogrodników


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewkapaw
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 20:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3756
Skąd: Szczecin

 0 szt.
Przemku róże piękne . Wielkie brawa ;:138

_________________
Pozdrawiam EWA
Spis linków


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 21:40 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6153
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Przemku róże przepiękne. Można się pokusić i spróbować zrobić chociaż łatwo nie będzie na pewno. ;:173
Elcia żeberka na pewno wypróbuję, bo u mnie wszyscy je lubią. Najczęściej robię w miodzie, ale Twoje, czytając przepis wyglądają obiecująco. :D

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 28 lis 2012, o 13:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5486
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
szarotka66 napisał(a):
Jolka jeśli możesz i nie jest to tajemnicą rodzinną to podaj przepisy na to z truskawkami, masę serową do bułeczek i te rogaliki, na pewno ktoś będzie chciał wypróbować, a ja na pewno. ;:180


CIASTO Z TRUSKAWKAMI,SZYBKIE;

1szkl.mąki tortowej
1szkl mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 margaryna stopiona(lub szkl.oleju)
1 łyżeczka proszku do piecz.
1 szkl cukru
cukier wanil.

Białka ubić,dodać cukier.Ubijać,dodać żółtka.Dodać przesiane oba rodzaje mąki i resztę składników.Wymieszać łyżką.Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch położyć sporo truskawek.Wielkie-przekroić.Ja truskawek daję dużo,tzn że prawie nie widać ciasta.Ale raczej 1 warstwę.
Piec ok 30-40 min w temp 180*
Można robić z truskawkami mrożonymi.Nie trzeba rozmrażać owoców!

Posypać pudrem.Pachnie cudownie.Moje dzieci uwielbiają.

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MASĄ KRÓWKOWĄ.

1kg mąki
4 jajka
5dkg drożdży surowych
łyżeczka proszku do piecz.
pół szkl kwaśnej śmietany
2 szczypty soli
2 łyżki cukru
200g masła(margaryny)-i tu dylemat,bo nie jestem pewna,ale może być około 400g.
Przepis zmodyfikowałam i nie wszystko przeprawiłam.A nie pamiętam już jak robiłam :oops:
Bo ja tak trochę na ''oko'' robię.Na wyczucie w dłoniach ;:224

Drożdże mieszamy ze śmietaną.Mąkę przesiewamy dodajemy jajka i stopioną margarynę,drożdże i resztę składników.Wyrabiamy ciasto,by odstawało od dłoni.Odstawiamy do wyrośnięcia.

Robiłam 2 wersje-1 gotujemy normalny budyń,studzimy i wkładamy do rogalików
2.Kupujemy puszkę mleka skondensowanego gotowanego(tzw.masę krówkową)

Gdy ciasto podrośnie,dzielimy na 8 części.Każdą część wałkujemy osobno (po kolei)na okrąg grubości ok.pół cm.placek dzielimy na 8 trójkątów (tnąc placek ''na krzyż'').Na obrzeża trójkątów dajemy po łyżeczce zimnego budyniu,lub po płaskiej łyżeczce masy krówkowej.Mi ta puszka masy akurat wystarcza na to ciasto.Nie trzeba kłaść więcej,bo masa podwaja objętość pod wpływem temp.

.Zwijać rogaliki (do środka koła).I zakręcić rogi,by nadzienie nie wypłynęło.Piec ok 15 min w temp.180*.Posypać pudrem.

Smacznego ;:138

Co do masy serowej do bułeczek,to przepisu nie dam ;:131 .A to dlatego,że ja po prostu biorę ser( taki swojski zwykle),i resztę daję na wyczucie,tzn cukier z 1 jajko i z łyżeczkę skórki pomarańczowej(bo sama robię i lubie).To wszystko miksuję,albo łyżką rozcieram.Ser raczej wychodzi gęsty.

Gdyby ktoś robił te moje wynalazki i zrobil zdjęcia,to bardzo proszę o wstawienie ;:108

Przemku róże cipsowe tak piękne,że aż żal jeść ;:224 ;:138

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 28 lis 2012, o 13:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5486
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
Znalazłam zdjęcie rogalików.Wyjdą trochę mniejsze niż tu.Polecam-szczególnie z masą.Wbrew pozorom-robi się szybko i są pycha ;:108

Obrazek

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 28 lis 2012, o 13:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9934
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Joluś ja bardzo chętnie wypróbuję te Twoje rogaliczki. :tan Wyglądają tak apetycznie, że aż mi w brzuchu zaburczało. :;230
To może i ja napiszę też coś na słodko. Ciasto mega smaczne, błyskawiczne i ekonomiczne :uszy
Placek maślankowy

5 szkl mąki, 1 1/2 szkl cukru, 4 jajka, 1 szkl oleju, 2 szkl maślanki, 1 duże (podwójne) op. cukru waniliowego,
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Osobno w dużej misce wymieszac wszystkie suche składniki ciasta: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
W drugiej misce zmiksowac jajka z maślanką i olejem. Mokre składniki wlac do suchych i zmiksowac na gładkie ciasto.
Będzie dośc gęste. I teraz można:
- upiec takie jakie jest,
- na wierzch posypac kruszonkę i upiec,
- 3/4 ciasta wylac na blaszkę, ułożyc dowolne owoce i zalac resztą ciasta,
- 3/4 ciasta zostawic jasne, do reszty dodac kakao i też upiec z owocami,
To ciasto piekłam też układając na nie masę makową i starte osączone jabłka, dodawałam do niego dowolne bakalie,
a także posypywałam wierzch wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
Jednym słowem jest to przepis dla tych co lubią pokombinowac. ;:215

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
izabela14
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 28 lis 2012, o 14:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1216
Skąd: małopolska

 1 szt.
To ja już wiem co upiekę na niedzielę-rogaliki z masą krówkową-dziękuję :D

_________________
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 28 lis 2012, o 14:46 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6153
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Oj dziewczyny same rarytasy , do tego łatwe i proste do zrobienia i o to chodzi. Rogaliki super, a maślankowy placek to będzie można zaraz wypróbować, bo mało pracochłonny. Zachęcam do wstawiania przepisów i fotek gotowych dań.

Ja na kolację proponuję:
Tosty z pieczarkami
chleb tostowy
0,5 kg pieczarek
1 średnia cebula
20 dag sera
sól, pieprz, łyżka oleju
Pieczarki umyć (ja nie obieram) pokroić w plastry podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wszystko przesmażyć. oprawić solą i pieprzem. Chleb tostowy ułożyć na blasze do pieczenia, skropić delikatnie olejem, ułożyć na każdą kromkę farsz, przykryć plasterkiem sera, zapiekać przez 10 min w temp 200*C. Pyszne z ketchupem lub ulubionym sosem. Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 64  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *