To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Katharos przepis jest na 15 stronie - gapo.
Labka wiesz co te twoje torty to mnie wpędzą w kompleksy. Zaraz mi tu pisz jak robisz taką masę i co te torty mają w środku.
Trochę żałuję, że te moje latorośle już takie duże, bo nie ma dla kogo takiej jadalnej choinki zrobić. Chociaż gdybym powiesiła jakieś czekoladki to na pewno amatorzy by się znaleźli.
Labka wiesz co te twoje torty to mnie wpędzą w kompleksy. Zaraz mi tu pisz jak robisz taką masę i co te torty mają w środku.
Trochę żałuję, że te moje latorośle już takie duże, bo nie ma dla kogo takiej jadalnej choinki zrobić. Chociaż gdybym powiesiła jakieś czekoladki to na pewno amatorzy by się znaleźli.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
mam , co poradzę jak nie nadążam szybko gotujesz
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dobrze napiszę wszystko...ale tam nie ma biszkoptu...
ja jestem cwana...lubie sobie udogadniać prace..
napisze Wam te prostoty ale muszę mieć chwilę natchnienia na skupienie..
miło że się podobają..było tego 10-tki różnych nawet "książki i serca"...raz liść..ale nie było cyfrówek.. i nie udokumentowane..
w większości..
ja jestem cwana...lubie sobie udogadniać prace..
napisze Wam te prostoty ale muszę mieć chwilę natchnienia na skupienie..
miło że się podobają..było tego 10-tki różnych nawet "książki i serca"...raz liść..ale nie było cyfrówek.. i nie udokumentowane..
w większości..
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9111
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Obiecane fotki karpatki z galaretką. Rozpuściłam osobno 3 galaretki: truskawkową, pomarańczową i agrestową każdą
w 1 szkl wody, wylałam na talerze, zastudziłam, potem pociachałam w kosteczkę i dodałam do karpatkowego kremu.
Mój M i brat zgodnie stwierdzili, że lepszej karpatki w życiu nie jedli.
Muszę stwierdzic, że dla mnie też efekt wizualny i smak wyszły super.
Szkoda tylko, że na zdjęcie załapał się taki "płaski" kawałeczek Karpat
w 1 szkl wody, wylałam na talerze, zastudziłam, potem pociachałam w kosteczkę i dodałam do karpatkowego kremu.
Mój M i brat zgodnie stwierdzili, że lepszej karpatki w życiu nie jedli.
Muszę stwierdzic, że dla mnie też efekt wizualny i smak wyszły super.
Szkoda tylko, że na zdjęcie załapał się taki "płaski" kawałeczek Karpat
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Bardzo ładna innowacja..wygląda niezmiernie smakowicie...
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Podam Wam przepis na śledzie po mojemu wersji są dwie
Oto pierwsza..
Śledzie z ogórkiem
0.5kg śledzi w zalewie grejfrutowej ...(namoczyć na 4-5 godz)
2-3 cebule obrać i pokroić w kostkę
ogórki kiszone
chilli suszone płatki lub mrożone kawałeczki...albo świeże posiekać.
olej, ocet , w sezonie dodaję jeszcze koperek posiekany
Na spód naczynka wysypać cienka warstwę cebuli następnie położyć warstwę pokrojonych na 3 części osączonych płatów śledziowych,
Posypać cebulką , ułożyć kilka plasterków ogórka kiszonego, posypać chilli , (koperkiem świeżym w sezonie)
Polać olejem, pokropić octem troszkę, i odrobina kwasu z ogórków( ok 1 łyżkę na warstwę)
Potem znów śledziki, cebulka, plasterki ogórka, posypać chilli, polać olejem, pokropić octem, lekko polać wodą z ogórków
Powtarzać do skończenia produktów. Na koniec olej powinien naturalnie przykryć śledzie całkiem.
Przetrzymują się wyjątkowo długo . Po zrobieniu potrzebują kilku godzin lub 1 noc na przejście smakami...
Oto zdjęcie, ale śledziki już podjedzone, nie pomyślałam od razu żeby foto zrobić..
Smacznego!!!
Oto pierwsza..
Śledzie z ogórkiem
0.5kg śledzi w zalewie grejfrutowej ...(namoczyć na 4-5 godz)
2-3 cebule obrać i pokroić w kostkę
ogórki kiszone
chilli suszone płatki lub mrożone kawałeczki...albo świeże posiekać.
olej, ocet , w sezonie dodaję jeszcze koperek posiekany
Na spód naczynka wysypać cienka warstwę cebuli następnie położyć warstwę pokrojonych na 3 części osączonych płatów śledziowych,
Posypać cebulką , ułożyć kilka plasterków ogórka kiszonego, posypać chilli , (koperkiem świeżym w sezonie)
Polać olejem, pokropić octem troszkę, i odrobina kwasu z ogórków( ok 1 łyżkę na warstwę)
Potem znów śledziki, cebulka, plasterki ogórka, posypać chilli, polać olejem, pokropić octem, lekko polać wodą z ogórków
Powtarzać do skończenia produktów. Na koniec olej powinien naturalnie przykryć śledzie całkiem.
Przetrzymują się wyjątkowo długo . Po zrobieniu potrzebują kilku godzin lub 1 noc na przejście smakami...
Oto zdjęcie, ale śledziki już podjedzone, nie pomyślałam od razu żeby foto zrobić..
Smacznego!!!
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
O matko kochana, aż mi ślinka pociekła. Idę spać, bo zaczęłabym przegląd lodówki, a tam na pewno na pokuszenie jakieś śledziki. Kasiu wyglądają przepysznie i na pewno tak smakują. Zrobię na 100%.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu, a masz wersję bez papryki
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jasne..że mam...nie dosypujesz jej po prostu..
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
O ja to super, już kopiuję i robię na wigilię, dzięki, ja niestety mam mega alergię na papryki świeże, konserwowane, przetworzone, ale w proszku mogę używać
Kasiu, żeby było dla mnie jasno, mogę zrobić całość bez dodatku papryk ? Tak ? i też będzie smaczne ?
PS a jak robisz tę zalewę greifrutową ?
Kasiu, żeby było dla mnie jasno, mogę zrobić całość bez dodatku papryk ? Tak ? i też będzie smaczne ?
PS a jak robisz tę zalewę greifrutową ?
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Płaty śledziowe w zalewie grejfrutowej się kupuje, to te co nie są zbyt słone, ale Sprzedawca będzie wiedział....
a jeśli możesz paprykę w proszku to możesz posypać sobie ostrą, albo nawet chilli po tej cebulce lekko każdą wartewkę i na to ogóraski, ale dobrze jeśli są kwaśne nie słone, ja mam swoje i nie robię słonych, ale każdy ma swój sposób a kupne są słone, wtedy trzeba dłużej pomoczyć..a właściwie to więcej razy wypłukiwać co jakiś czas..bo moczone za długo to rozmiękną i są nie ładne.
smacznego..
Mam jeszcze jeden przepis na takie z rodzynkami, ale nie mam zdjęcia.
a jeśli możesz paprykę w proszku to możesz posypać sobie ostrą, albo nawet chilli po tej cebulce lekko każdą wartewkę i na to ogóraski, ale dobrze jeśli są kwaśne nie słone, ja mam swoje i nie robię słonych, ale każdy ma swój sposób a kupne są słone, wtedy trzeba dłużej pomoczyć..a właściwie to więcej razy wypłukiwać co jakiś czas..bo moczone za długo to rozmiękną i są nie ładne.
smacznego..
Mam jeszcze jeden przepis na takie z rodzynkami, ale nie mam zdjęcia.
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ciasto lane
Używam je do moich tortów, ale ono ma dużo więcej zastosowań...np . wylewając na blaszkę układa się wszelkie owoce jakie się lubi, jest puszyste i bardzo smaczne, można je przekładać...i można do części dodać kakao, i rozprowadzić esy-floresy po białej części.
Podaję porcje podstawową, jest ona na niedużą blaszkę. Na większe takie standardowe potrzeba dwu krotność albo półtorej porcji.
Na tortownicę 28cm jeśli z owocami to 1,5 porcji..jeśli na tort to 2x porcji bo wyrasta na pełno z małą górką.
Proporcje...
4 jajka
4 łyżki stołowe oleju
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
mały cukier waniliowy
zapach śmietankowy(najlepiej ten we flakonikach, nie w próbówkach) kilka kropli.
Jajka z cukrami i olejem utrzeć bardzo dokładnie mikserem, dodać resztę produktów i ucierać kilka minut starannie aż pokażą się malutkie bąbelki powietrza pękające. Od staranności miksowania zależy puszystość.
Wylać na blaszkę ułożyć owoce
Wylać do tortownicy
Piec ok godzinę, jeśli jest to podwójna porcja to dłużej w tem ok 180 stopni...kiedy już wyrośnie , dokładnie sprawdzić czy w środku też upieczone, jeśli nie to dopiekać i sprawdzać...ono może pęknąć nawet a środek będzie jeszcze nie gotowy dlatego końcówki trzeba pilnować.
Dodam tylko że jeśli chodzi o wykonanie jest to chyba najprostsze i najszybsze ciasto jakie znam...
Jeśli to tort to po przestudzeniu zdjąć obręcz ściąć wierzchołek (górke) ale nie równać do ścianki tylko troszkę wyżej , nie szkodzi że jeden krążek będzie lekko ścięty. Na torcie należy go odwrócić i powstałe miejsce z boku uzupełnić kremem, a wierzch wtedy pozostaje idealnie równy. Resztę ciasta po ścięciu górki przekroić jeszcze 2 x razem powinny być 3 krążki.
Taka podpowiedź: Ciasto z tego wierzchołka może posłużyć do uzupełnień jakby coś nam pękło albo odpadło, albo można je pokruszyć i mieć na obsypanie boków jeśli nie kładziemy masy cukrowej-plastycznej. Można tez zrobić wszelakie kulki, trufelki i inne używając zamiast herbatników.
Poncz do tortu...woda przegotowana osłodzona i przestudzona, sok z cytryny, ulubiony alkohol lub własny pomysł.
To tyle na dziś...następnym razem napisze o kremie..
Używam je do moich tortów, ale ono ma dużo więcej zastosowań...np . wylewając na blaszkę układa się wszelkie owoce jakie się lubi, jest puszyste i bardzo smaczne, można je przekładać...i można do części dodać kakao, i rozprowadzić esy-floresy po białej części.
Podaję porcje podstawową, jest ona na niedużą blaszkę. Na większe takie standardowe potrzeba dwu krotność albo półtorej porcji.
Na tortownicę 28cm jeśli z owocami to 1,5 porcji..jeśli na tort to 2x porcji bo wyrasta na pełno z małą górką.
Proporcje...
4 jajka
4 łyżki stołowe oleju
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
mały cukier waniliowy
zapach śmietankowy(najlepiej ten we flakonikach, nie w próbówkach) kilka kropli.
Jajka z cukrami i olejem utrzeć bardzo dokładnie mikserem, dodać resztę produktów i ucierać kilka minut starannie aż pokażą się malutkie bąbelki powietrza pękające. Od staranności miksowania zależy puszystość.
Wylać na blaszkę ułożyć owoce
Wylać do tortownicy
Piec ok godzinę, jeśli jest to podwójna porcja to dłużej w tem ok 180 stopni...kiedy już wyrośnie , dokładnie sprawdzić czy w środku też upieczone, jeśli nie to dopiekać i sprawdzać...ono może pęknąć nawet a środek będzie jeszcze nie gotowy dlatego końcówki trzeba pilnować.
Dodam tylko że jeśli chodzi o wykonanie jest to chyba najprostsze i najszybsze ciasto jakie znam...
Jeśli to tort to po przestudzeniu zdjąć obręcz ściąć wierzchołek (górke) ale nie równać do ścianki tylko troszkę wyżej , nie szkodzi że jeden krążek będzie lekko ścięty. Na torcie należy go odwrócić i powstałe miejsce z boku uzupełnić kremem, a wierzch wtedy pozostaje idealnie równy. Resztę ciasta po ścięciu górki przekroić jeszcze 2 x razem powinny być 3 krążki.
Taka podpowiedź: Ciasto z tego wierzchołka może posłużyć do uzupełnień jakby coś nam pękło albo odpadło, albo można je pokruszyć i mieć na obsypanie boków jeśli nie kładziemy masy cukrowej-plastycznej. Można tez zrobić wszelakie kulki, trufelki i inne używając zamiast herbatników.
Poncz do tortu...woda przegotowana osłodzona i przestudzona, sok z cytryny, ulubiony alkohol lub własny pomysł.
To tyle na dziś...następnym razem napisze o kremie..
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ogórki kiszone mam swoje