To co najlepsze - szarotka w kuchni
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko szukałam od jakiegoś czasu takiego przepisu jak ten puszek, wypróbuję na święta Choć troszkę ilość cukru mnie przeraża ......można choć pół szklanki mniej ?
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu możesz dać mniej, ale wbrew pozorom nie jest to tak bardzo słodkie ciasto.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Pozwolę sobie tu zamieścić przepis na keks,który upiekłam kilka dni temu i wszystkim bardzo smakował.Niestety nigdy nie zapisuję strony,z której coś kopiuję.Chyba było to z bloga Kwestiasmaku,ale głowy nie dam a nie mam teraz czasu,aby sprawdzić.
Na przyszłość dam mniej bakalii,żeby poczuć smak ciasta i może trochę więcej proszku do pieczenia,bo mało wyrósł ale zakalca nie było.Oczywiście nie miałam likieru i dodałam esencję waniliową własnej produkcji.I nie dawałam całych jajek,bo mi się zawsze w takich przepisach masa tłuszczowa warzy.Na końcu dałam pianę z białek.Bakalie dałam różne.Takie typowo keksowe.
Składniki:
? 500 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki *
? 125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek)
? 250 g orzechów włoskich, posiekanych
? 250 g mąki pszennej tortowej, przesianej
? 250 g miękkiego masła niesolonego
? 250 g cukru pudru
? skórka starta z 2 pomarańczy
? skórka starta z 1 cytryny
? 5 jajek
? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
? 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
? 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy + dodatkowo (opcjonalnie) do skropienia ciasta
? cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm (lub okrągłą o średnicy 23 cm, ewentualnie kwadratową o boku 22 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami.
Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier pomarańczowy, wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia. Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać.
Na przyszłość dam mniej bakalii,żeby poczuć smak ciasta i może trochę więcej proszku do pieczenia,bo mało wyrósł ale zakalca nie było.Oczywiście nie miałam likieru i dodałam esencję waniliową własnej produkcji.I nie dawałam całych jajek,bo mi się zawsze w takich przepisach masa tłuszczowa warzy.Na końcu dałam pianę z białek.Bakalie dałam różne.Takie typowo keksowe.
Składniki:
? 500 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki *
? 125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek)
? 250 g orzechów włoskich, posiekanych
? 250 g mąki pszennej tortowej, przesianej
? 250 g miękkiego masła niesolonego
? 250 g cukru pudru
? skórka starta z 2 pomarańczy
? skórka starta z 1 cytryny
? 5 jajek
? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
? 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
? 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy + dodatkowo (opcjonalnie) do skropienia ciasta
? cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm (lub okrągłą o średnicy 23 cm, ewentualnie kwadratową o boku 22 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami.
Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier pomarańczowy, wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia. Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać.
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kaja ten keks musi być pyszny, bo widzę dużą ilość bakalii, a o to chodzi w tego rodzaju cieście. Ten likier jest najlepszy.
Kasiu ten puszek robiłam już kilkanaście (co najmniej) razy i wychodzi za każdym razem, bo nie jest skomplikowany.
Babka cytrynowa
2 szkl cukru
2 szkl krupczatki
25 dag margaryny
6 jajek
2 kisiele cytrynowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
sok z 1 cytryny
Mąkę, kisiele i proszek wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać mąkę, mleko i sok z cytryny. Na koniec dodać ubitą pianę z białek z odrobiną soli. Delikatnie wymieszać. Włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, około 50 min do godziny.
Zawsze się udaje i jest pysznie cytrynowa, ale nie kwaśna.
Kasiu ten puszek robiłam już kilkanaście (co najmniej) razy i wychodzi za każdym razem, bo nie jest skomplikowany.
Babka cytrynowa
2 szkl cukru
2 szkl krupczatki
25 dag margaryny
6 jajek
2 kisiele cytrynowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
sok z 1 cytryny
Mąkę, kisiele i proszek wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać mąkę, mleko i sok z cytryny. Na koniec dodać ubitą pianę z białek z odrobiną soli. Delikatnie wymieszać. Włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, około 50 min do godziny.
Zawsze się udaje i jest pysznie cytrynowa, ale nie kwaśna.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 200p
- Posty: 372
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu miałaś kiedyś wstawić przepis na krem do tortu i cisza Proszę napisz jak masz wypróbowany przepis
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Fajny keks Kaju, ale nie dodawaj więcej proszku do pieczenia , bo co najwyżej zgaga będzie piekła, ale ciasto tak wyglądało, bo miało mnóstwo bakalii było zwyczajnie ciężkie i trudno mu było rosnąć.. proponuje mniej bakalii albo część zamień na lżejsze...i będzie ok.
Przepis zabieram..psia-kostka nie znalazłam tego swojego jak dotąd..tak to jest jak coś luzem się zostawi.. .
Ale skorzystam z któregos z Waszych..
Elżunia mnie ścignęła za krem..do tortu...i nie tylko..i ma rację obiecałam, ale moja skleroza przerasta wszystko, więc trzeba mnie pałka jakby co..i już pisze..
to żadne cudo...ale pewniak i można wymyślić 100 różnych na tej bazie..
Krem baza....
Pół masła prawdziwego, pół margaryny (ja daję z czarnym murzynkiem "palmę")
Ale można też samą Palmę 1 całą dać...jest mnie tłuste..
3/4 szklanki cukru pudru...(albo wg smaku, dać mniej i dosypywać aż Wam przypasuje)i trochę cukru waniliowego ok 1 łyżeczki płaskiej)
To trzeba utrzeć na puszek...można zwykły cukier, ale dłużej trwa ucieranie..chociaż chyba jest wtedy bardziej puszysty..
Jak będzie dobrze utarte dodać pól opakowania małego pudełeczka śmietany 18% , chwile miksować, potem sok z cytryny tak z nie całej połówki..
znów krótko zmiksować.. krótko bo zdarza się, że jak produkty nie za świeże lub zbyt ciepłe np... może się zważyć..nie powinien..ale nie trzeba długo kręcić jak już utarte z cukrem.
i to jest baza podstawowa...
teraz można np ubić kremówkę i dodawać stopniowo...będzie śmietankowy
dodając miseczkę zmielonych orzechów..będzie orzechowy
dodając rozpuszczona tabliczkę czekolady (przestudzić) będzie czekoladowy
zmiksowane owoce..truskawki...maliny..jagody...ananas z puszki... wybrane odsączyć i dodać..krótko zmiksować aby wymieszać na jednolitą masę i mamy owocowe
można też dodać ostudzony budyń , ale wtedy nie dawać śmietany do bazy ...budyniowy
Wcale nie jest ciężki wbrew pozorom..ale dla mnie ważne jest to..że szybko tężeje i łatwo można dekorować szprycą, masa jest gładka i dobrze się trzyma..boki tortu zalepiamy masą i najlepiej dłonią wyrównujemy druga obracając dookoła..wierzch szerokim nożem wygładzamy, po wyrównaniu i wypełnieniu boku tortu ustawionym pionowo nożem wyrównać...boki można obsypać..zmielonymi orzechami, migdałami wiórkami...wiórkami startej czekolady..(wiórki startej czekolady wstawić do lodówki lub zamrażalnika na trochę i potem szybko obsypać , nie będą się topić w dłoni) rozpuszczona ciemna czekolada wylana np. na papier do pieczenia i rozsmarowana cienko ale jednolicie..zostawić do zaschnięcia..potem nożem szerokim trzymając ukośnie ścinać długimi ruchami....wyjdą grube ruloniki albo wiórki , zależy jak zeskrobiemy...nadają się do dekorowania wierzchu..wyglądają bardzo elegancko....
uwaga!
do dekorowania zostawiać krem bazowy,śmietankowy, czekoladowy..bo musi być idealnie gładki..
masło jeśli dodajemy to tylko najlepsze ekstra 82%, każde tańsze lub mix z olejem rozwarstwi się przy miksowaniu..i podejdzie woda
Na tort jednopoziomowy, nie pietrowy z tortownicy 28cm....potrzeba ok 4 kostki margaryny lub po 2masła i 2 margaryny...i odpowiednio więcej cukru i śmietany...rozdzielić do osobnych naczynek części na przełożenie i wierzch! i dodawać dopiero dodatki smakowe...
Dużo pisania..ale to prosty i łatwy krem..ale pisałam co tylko mogłam aby Wam zaoszczędzić niespodzianek...
Smacznego! Powodzenia..
mogę jeszcze napisać jak zrobić masę cukrową -plastyczna do dekorowania , jeśli będzie taka potrzeba to przypominajcie..
Przepis zabieram..psia-kostka nie znalazłam tego swojego jak dotąd..tak to jest jak coś luzem się zostawi.. .
Ale skorzystam z któregos z Waszych..
Elżunia mnie ścignęła za krem..do tortu...i nie tylko..i ma rację obiecałam, ale moja skleroza przerasta wszystko, więc trzeba mnie pałka jakby co..i już pisze..
to żadne cudo...ale pewniak i można wymyślić 100 różnych na tej bazie..
Krem baza....
Pół masła prawdziwego, pół margaryny (ja daję z czarnym murzynkiem "palmę")
Ale można też samą Palmę 1 całą dać...jest mnie tłuste..
3/4 szklanki cukru pudru...(albo wg smaku, dać mniej i dosypywać aż Wam przypasuje)i trochę cukru waniliowego ok 1 łyżeczki płaskiej)
To trzeba utrzeć na puszek...można zwykły cukier, ale dłużej trwa ucieranie..chociaż chyba jest wtedy bardziej puszysty..
Jak będzie dobrze utarte dodać pól opakowania małego pudełeczka śmietany 18% , chwile miksować, potem sok z cytryny tak z nie całej połówki..
znów krótko zmiksować.. krótko bo zdarza się, że jak produkty nie za świeże lub zbyt ciepłe np... może się zważyć..nie powinien..ale nie trzeba długo kręcić jak już utarte z cukrem.
i to jest baza podstawowa...
teraz można np ubić kremówkę i dodawać stopniowo...będzie śmietankowy
dodając miseczkę zmielonych orzechów..będzie orzechowy
dodając rozpuszczona tabliczkę czekolady (przestudzić) będzie czekoladowy
zmiksowane owoce..truskawki...maliny..jagody...ananas z puszki... wybrane odsączyć i dodać..krótko zmiksować aby wymieszać na jednolitą masę i mamy owocowe
można też dodać ostudzony budyń , ale wtedy nie dawać śmietany do bazy ...budyniowy
Wcale nie jest ciężki wbrew pozorom..ale dla mnie ważne jest to..że szybko tężeje i łatwo można dekorować szprycą, masa jest gładka i dobrze się trzyma..boki tortu zalepiamy masą i najlepiej dłonią wyrównujemy druga obracając dookoła..wierzch szerokim nożem wygładzamy, po wyrównaniu i wypełnieniu boku tortu ustawionym pionowo nożem wyrównać...boki można obsypać..zmielonymi orzechami, migdałami wiórkami...wiórkami startej czekolady..(wiórki startej czekolady wstawić do lodówki lub zamrażalnika na trochę i potem szybko obsypać , nie będą się topić w dłoni) rozpuszczona ciemna czekolada wylana np. na papier do pieczenia i rozsmarowana cienko ale jednolicie..zostawić do zaschnięcia..potem nożem szerokim trzymając ukośnie ścinać długimi ruchami....wyjdą grube ruloniki albo wiórki , zależy jak zeskrobiemy...nadają się do dekorowania wierzchu..wyglądają bardzo elegancko....
uwaga!
do dekorowania zostawiać krem bazowy,śmietankowy, czekoladowy..bo musi być idealnie gładki..
masło jeśli dodajemy to tylko najlepsze ekstra 82%, każde tańsze lub mix z olejem rozwarstwi się przy miksowaniu..i podejdzie woda
Na tort jednopoziomowy, nie pietrowy z tortownicy 28cm....potrzeba ok 4 kostki margaryny lub po 2masła i 2 margaryny...i odpowiednio więcej cukru i śmietany...rozdzielić do osobnych naczynek części na przełożenie i wierzch! i dodawać dopiero dodatki smakowe...
Dużo pisania..ale to prosty i łatwy krem..ale pisałam co tylko mogłam aby Wam zaoszczędzić niespodzianek...
Smacznego! Powodzenia..
mogę jeszcze napisać jak zrobić masę cukrową -plastyczna do dekorowania , jeśli będzie taka potrzeba to przypominajcie..
-
- 200p
- Posty: 372
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu dzięki, nie ma to jak łopatą do głowy włożysz .Zaraz to drukuję i na pewno wykorzystam w najbliższym czasie
Miłośniczka wszystkich kwiatów
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Skoro już przy kremach do tortów jesteśmy i będzie okazja wypróbować co nieco to może i taki się przyda. Pyszny smak dzieciństwa (no dobra moich dzieci nie mój, bo ja z dzieciństwa to takie cukierki na mleku i śmietance smażone pamiętam, wychodziły ciągutki, albo takie kruche).
Krem milky way
1/2 szkl mleka
2 szkl mleka w proszku
2/3 szkl cukru
cukier waniliowy
40 dag masła
Mleko zagotować z cukrami, ostudzić.Masło utrzeć na puch, powoli dodając zimne mleko.Wsypać koniecznie przesiane mleko w proszku, utrzeć na gładką masę i gotowe. Polecam, bo torcik z tym kremem jest naprawdę niepospolity i pyszny.
A dziś na obiad były gołąbki:
Krem milky way
1/2 szkl mleka
2 szkl mleka w proszku
2/3 szkl cukru
cukier waniliowy
40 dag masła
Mleko zagotować z cukrami, ostudzić.Masło utrzeć na puch, powoli dodając zimne mleko.Wsypać koniecznie przesiane mleko w proszku, utrzeć na gładką masę i gotowe. Polecam, bo torcik z tym kremem jest naprawdę niepospolity i pyszny.
A dziś na obiad były gołąbki:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2256
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Białystok
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko Milki May to ulubione ciasto moich dzieci Czasem przekładam nim biszkopt kakaowy, a czasem piernikowe ciasto (takie bez miodu) Pycha
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A ja BLONDYNA nie doczytałam.... tylko oczami na krem milky a potem na obrazek..i mina mi się wykrzywia czuję..i myślę ..co ta Dorotka zgłupiała..to za nic nie wygląda na Milky ...i w ogóle jakoś dziwnie to ciastko wygląda...
a to był już obrazek z gołąbkiem...
Jest 02.41...spróbuje wytłumaczyć swoja głupotę... ..ale niestety wyszło jaka jestem rozgarnięta,,,jak kupa piachu..na budowie..
Ale krem brzmi smakowicie..zabieram ....od widoku gołąbka ..jak juz dotarło do mnie że to on jest na zdjęciu..burczy w brzuchu..a zaraz ostatni posiłek..bo rano mam badania..to i tak jest wygłodzona..
a to był już obrazek z gołąbkiem...
Jest 02.41...spróbuje wytłumaczyć swoja głupotę... ..ale niestety wyszło jaka jestem rozgarnięta,,,jak kupa piachu..na budowie..
Ale krem brzmi smakowicie..zabieram ....od widoku gołąbka ..jak juz dotarło do mnie że to on jest na zdjęciu..burczy w brzuchu..a zaraz ostatni posiłek..bo rano mam badania..to i tak jest wygłodzona..
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Pozwalam sobie wstawić przepis na Tesiną cytrynówkę. Tereska wstawiła u siebie, więc mam nadzieję, że mnie nie zlinczuje
Cytrynówka Tereski
10 cytryn
1l spirytusu
1l wody
2szkl cukru
cytryny sparzyć przez 15 min
wodę wymieszać z cukrem i spirytusem
dodać przekrojone na pół cytryny
Odstawić na 24 godziny
Po tym czasie cytryny wyjąć, odcisnąć sok, dodać do reszty, można przecedzić. Smacznego
Cytrynówka Tereski
10 cytryn
1l spirytusu
1l wody
2szkl cukru
cytryny sparzyć przez 15 min
wodę wymieszać z cukrem i spirytusem
dodać przekrojone na pół cytryny
Odstawić na 24 godziny
Po tym czasie cytryny wyjąć, odcisnąć sok, dodać do reszty, można przecedzić. Smacznego
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorota,dzięki za przypomnienie śledzi z rodzynkami.Robiłam kieeedyś i bardzo mi smakowały.Więc smażę do nich cebulę i biorę się do roboty.
Tylko pamiętam,że dodawałam do nich estragon .Ale niestety nie do kupienia u mnie w sklepie
Krem Milki way też muszę spisać .Robiłam ,ale gdzie jest przepis ?
Tylko pamiętam,że dodawałam do nich estragon .Ale niestety nie do kupienia u mnie w sklepie
Krem Milki way też muszę spisać .Robiłam ,ale gdzie jest przepis ?
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Cieszę się, że odświeżycie część dawnych, sprawdzonych przepisów, bo właśnie o to mi chodziło. Sprawdzone, przepisy są najlepsze.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim