To co najlepsze - szarotka w kuchni
- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2256
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Białystok
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A ja robię bajaderkę jako ciasto. Piecze się dwa kruche spody, jeden smaruje dżemem, a drugi przerabia na bajaderkę i wykłada na wierzch - też pycha, tylko troche bardziej pracochłonne. Twój przepis jest o wiele prostszy a smak na pewno wspaniały
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Przemuś , jesteś bardzo spostrzegawczy, a to jest efekt tego jak ktoś Ci nad głową stoi i pogania. Niestety edytować już nie mogę, więc niech tam sobie każdy sam tłumaczy jak chce. Oczywiście ma być posiekanych orzechów, bo ja posikanych też nie jadłam i raczej się nie skuszę.
Przypomniał mi się dowcip, ale nie bardzo pasuje do kulinarnego wątku.
Te bajaderki to rzeczywiście proste i szybkie do zrobienia są, a co też ważne można je zrobić z biszkoptu, który nie doczekał się np kremu tylko wysechł. Próbowałam i były pyszne.
Nolinko wstaw swój przepis, będzie do porównania smaku.
Przypomniał mi się dowcip, ale nie bardzo pasuje do kulinarnego wątku.
Te bajaderki to rzeczywiście proste i szybkie do zrobienia są, a co też ważne można je zrobić z biszkoptu, który nie doczekał się np kremu tylko wysechł. Próbowałam i były pyszne.
Nolinko wstaw swój przepis, będzie do porównania smaku.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9111
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko też robię takie bajaderki
A przepisik na pastę tuńczykową pewnie się przyda, bo ja akurat tuńczyka bardzo lubię. Trzeba zanotowac.
A przepisik na pastę tuńczykową pewnie się przyda, bo ja akurat tuńczyka bardzo lubię. Trzeba zanotowac.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2256
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Białystok
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Za zgodą Dorotki umieszczam przepis na nieco inną Bajaderkę
Ciasto:
3 i 1/3 szkl. m. pszennej
250g masła lub margaryny
1 i 1/5 szkl. cukru-pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na połowę i pieczemy dwa placki. Jeden w formie smarujemy kwasowatym dżemem. Drugi placek (można ciepły) kruszymy, dodajemy szklankę mleka, 1 łyżkę kakao i namoczone w alkoholu ok. 150g bakalii. Wykładamy na dżem, wyrównujemy powierzchnię i polewamy polewą czekoladową. Smacznego.
Ciasto:
3 i 1/3 szkl. m. pszennej
250g masła lub margaryny
1 i 1/5 szkl. cukru-pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na połowę i pieczemy dwa placki. Jeden w formie smarujemy kwasowatym dżemem. Drugi placek (można ciepły) kruszymy, dodajemy szklankę mleka, 1 łyżkę kakao i namoczone w alkoholu ok. 150g bakalii. Wykładamy na dżem, wyrównujemy powierzchnię i polewamy polewą czekoladową. Smacznego.
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1426
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie 6a
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dziś robiłam śmiatanowca z galaretkami, z twojego przepisu, jak tylko był gotow na tyle żeby kroić nożem, wszyscy mieli pilny interes w kuchni.....
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka
Pozdrawiam - Baśka
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Basiu cieszę się, że wypróbowałaś przepis, mam nadzieję, że smakowało.
Nolinko dzięki za podanie przepisu ja na pewno wypróbuję może nawet już w piątek, bo mój syn ma urodziny.
Nolinko dzięki za podanie przepisu ja na pewno wypróbuję może nawet już w piątek, bo mój syn ma urodziny.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1426
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie 6a
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorcia liczyłam, że będzie jutro do kawy choć malutki kawałek, ale
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka
Pozdrawiam - Baśka
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4054
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko i co ty na to, co ci wysłałem na PW, bo ja myślę, ze tutaj by zrobiło furorę
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2028
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pod Toruniem
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
ja też sie zapisuje w tym watku bo najlepiej sprawdzone przepisy uwielbiam ,kiedys zrobilam ciasto z gazetki i nie wyszlo wogole
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4054
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Marzenko to też zależy od źródła gazetki ja mam takie gazetki, w których wszystkie przepisy wychodzą perfekcyjnie
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Przemku ten wątek jest na wszystkie ciekawe i sprawdzone przepisy. Nie tylko moje. Wstaw to cudo.
Marzenko ja też najczęściej piekę ze starych przepisów, lub z tych nowych, ale poleconych przez kogoś, komu się udały. Zawsze to mniejsze ryzyko niewypału.
Marzenko ja też najczęściej piekę ze starych przepisów, lub z tych nowych, ale poleconych przez kogoś, komu się udały. Zawsze to mniejsze ryzyko niewypału.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4054
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko ja wrócę ze szkoły to wkleję przepis obrazkowy
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Zanim Przemek wróci ze szkoły to ja podam mój superszybki przepis na pyszną szarlotkę. Przepis ma na pewno więcej niż 30 lat. Nawet nie pamiętam skąd go wzięłam, ale jest tak niezawodny, że jak chcemy coś szybkiego i pysznego to jest to nr 1.
Bardzo szybka szarlotka z jabłkami jest to oryginalny tytuł.
0,5 kostki margaryny (12,5 dag)
15 dag cukru
3 jajka
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl mleka
2 kg jabłek
cynamon
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania gotowej szarlotki
Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Utrzeć margarynę z cukrem i jajkami,wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Połowę ciasta wylać na blachę. Wyłożyć pokrojone jabłka, oprószyć cynamonem i łyżką tartej bułki. Wylać resztę ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180*C naokoło 1,5 godz. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z pieca.
Bardzo szybka szarlotka z jabłkami jest to oryginalny tytuł.
0,5 kostki margaryny (12,5 dag)
15 dag cukru
3 jajka
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl mleka
2 kg jabłek
cynamon
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania gotowej szarlotki
Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Utrzeć margarynę z cukrem i jajkami,wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Połowę ciasta wylać na blachę. Wyłożyć pokrojone jabłka, oprószyć cynamonem i łyżką tartej bułki. Wylać resztę ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180*C naokoło 1,5 godz. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z pieca.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim