To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Nadeszła pora na syropki na zimę. Na pierwszy ogień poszedł mniszek, oto pierwsza porcja syropku.
Syrop z mniszka
Około 500 kwiatów mniszka
8 szkl cukru
sok z 3 cytryn
2 l wody
Po zerwaniu kwiatki odstawić aż wyjdą z nich wszystkie robaczki. Potem zalać je wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 5 min. Odstawić na min 2 godz. Odcedzić, postawić na małym ogniu i gotować 1 godz, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji, zbierając pianę. Wlewać do wyparzonych, suchych słoików, zakręcać i odstawić na 15 min do góry dnem. Ja gotuję 2 godz. Z tej ilości wychodzi około 1,8 l syropku.
Syrop z mniszka
Około 500 kwiatów mniszka
8 szkl cukru
sok z 3 cytryn
2 l wody
Po zerwaniu kwiatki odstawić aż wyjdą z nich wszystkie robaczki. Potem zalać je wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 5 min. Odstawić na min 2 godz. Odcedzić, postawić na małym ogniu i gotować 1 godz, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji, zbierając pianę. Wlewać do wyparzonych, suchych słoików, zakręcać i odstawić na 15 min do góry dnem. Ja gotuję 2 godz. Z tej ilości wychodzi około 1,8 l syropku.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ciut inne proporcje..ale skutek zapewne ten sam..
mój wyszedł ciemniejszy..bo na 200 kwiatków /0,5 kg cukru...i stąd pewnie różnica w kolorze..ale ten co mi się skończył był taki jak Twój..
Ja go dodaję do śledzi z rodzynkami..żeby nie marnować drogiego miodu...
mój wyszedł ciemniejszy..bo na 200 kwiatków /0,5 kg cukru...i stąd pewnie różnica w kolorze..ale ten co mi się skończył był taki jak Twój..
Ja go dodaję do śledzi z rodzynkami..żeby nie marnować drogiego miodu...
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9111
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Nigdy nie próbowałam tego syropku a tym bardziej sama go nie robiłam, ale muszę przyznac, że wygląda smakowicie
I musi byc bardzo popularny, bo wczoraj będąc w sklepie słyszałam, jak jakaś pani w rozmowie przez komórkę
podawała komuś na niego przepis.
I musi byc bardzo popularny, bo wczoraj będąc w sklepie słyszałam, jak jakaś pani w rozmowie przez komórkę
podawała komuś na niego przepis.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1350
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja robię już sporo lat wspaniały ,dodaję tez do pierników
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1330
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostrołęka
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Syrop z mniszka zrobiony pysznie pachniał. Dzięki
Może troszkę wybuiegam, ale znacie może jakiś sprawdzony/wypróbowanyprzepis na syrop z lipy (kwiatów lipy) i z kwiatów sosny? W tym roku nie zamierzam kupować syropów na kaszel. Sama (z Waszą nieocenioną pomocą) zaopatrzę spiżarnię ;) mam nadzieję
Może troszkę wybuiegam, ale znacie może jakiś sprawdzony/wypróbowanyprzepis na syrop z lipy (kwiatów lipy) i z kwiatów sosny? W tym roku nie zamierzam kupować syropów na kaszel. Sama (z Waszą nieocenioną pomocą) zaopatrzę spiżarnię ;) mam nadzieję
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Na przepis z lipy też sie piszę, a na syropki z sosny mam kilka przepisów, co roku robię z 2 wypróbowanych.
Syrop sosnowy 1
Młode pędy sosny zbierane w maju przesypywać cukrem w dużym słoju, postawić go na słonecznym parapecie aż cukier się rozpuści. Potem syrop przecedzić, przelać do słoiczków i wynieść w chłodne, ciemne miejsce. Ten syrop jest bez dodatku alkoholu dlatego świetnie nadaje się dla dzieci. Pędy po przecedzeniu można jeszcze zalać alkoholem.
Syrop sosnowy 2
1 kg młodych pędów sosny drobno pokroić, zalać na 2 godz 0,5 l wódki 40%. Po tym czasie wlać 1 l wrzącej wody. Po 6 godz przecedzić i do otrzymanego płynu dodać taką samą ilość cukru. Gotować w podwójnym naczyniu lub na płytce ochronnej na małym ogniu, do otrzymania pożądanej gęstości. Podczas gotowania nie przykrywać. Rozlać do słoików i trzymać w chłodnym ciemnym miejscu.
Syrop sosnowy 1
Młode pędy sosny zbierane w maju przesypywać cukrem w dużym słoju, postawić go na słonecznym parapecie aż cukier się rozpuści. Potem syrop przecedzić, przelać do słoiczków i wynieść w chłodne, ciemne miejsce. Ten syrop jest bez dodatku alkoholu dlatego świetnie nadaje się dla dzieci. Pędy po przecedzeniu można jeszcze zalać alkoholem.
Syrop sosnowy 2
1 kg młodych pędów sosny drobno pokroić, zalać na 2 godz 0,5 l wódki 40%. Po tym czasie wlać 1 l wrzącej wody. Po 6 godz przecedzić i do otrzymanego płynu dodać taką samą ilość cukru. Gotować w podwójnym naczyniu lub na płytce ochronnej na małym ogniu, do otrzymania pożądanej gęstości. Podczas gotowania nie przykrywać. Rozlać do słoików i trzymać w chłodnym ciemnym miejscu.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2028
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pod Toruniem
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
a jak długo takie syropy z mniszka lub sosny trzyma sie ,czy trzeba słoiki zagotować
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja nie gotuję słoików, wystarczy że gorące zakręcone odwrócisz do góry dnem na 15 min. W tych syropach jest dużo cukru więc nie mają prawa się zepsuć. U mnie stoją bez szwanku do następnych zbiorów, na dłużej nigdy nie wystarczy.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dawno nic nie wstawiałam, więc dziś:
Sałatka z makrelą
1 średnia makrela wędzona
6 jajek
pęczek szczypioru
puszka kukurydzy
sól, pieprz do smaku
Makrelę obrać, oczyścić z ości i mięso rozdrobnić palcami. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w dużą kostkę. Kukurydzę odcedzić, szczypior posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski, posypać solą i pieprzem, dodać majonez wymieszać, schłodzić. Smacznego.
Sałatka z makrelą
1 średnia makrela wędzona
6 jajek
pęczek szczypioru
puszka kukurydzy
sól, pieprz do smaku
Makrelę obrać, oczyścić z ości i mięso rozdrobnić palcami. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w dużą kostkę. Kukurydzę odcedzić, szczypior posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski, posypać solą i pieprzem, dodać majonez wymieszać, schłodzić. Smacznego.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9111
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko sałatkę na pewno wypróbuję.
Ja z tych samych składników tylko bez kukurydzy i z mniejszej ilości jajek robię pastę do chlebka
Czasem majonez zastępuję prawdziwym masełkiem. Pyszota
Ja z tych samych składników tylko bez kukurydzy i z mniejszej ilości jajek robię pastę do chlebka
Czasem majonez zastępuję prawdziwym masełkiem. Pyszota
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Zapisuję! Smaczny watek i przyda mi się niejeden przepis-dzięki!
Pozdrawiam Mirka !
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1330
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostrołęka
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
I ja też, inne proporcje i skład, ale baza ta sama Czasem mniej tego więcej tamtego - każdy jak lubi a i tak smacznie i zdrowo wyjdzieelcia1974 pisze:Dorotko sałatkę na pewno wypróbuję.
Ja z tych samych składników tylko bez kukurydzy i z mniejszej ilości jajek robię pastę do chlebka
Czasem majonez zastępuję prawdziwym masełkiem. Pyszota
Pasta z makreli na kanapki
1 makrela
2 jajka
ogórek kwaszony
cebula
pieprz
majonez
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Taką sałątkę ja też robię tylko pod nazwą pasta...drobniuteńko wszystko kroję i na kanapki
I muszę ci powiedzieć że dziś drugi raz upiekłam puszek...za pierwszym razem wyszedł mi zakalec bo chyba za krutko ucierałam masło z cukrem...dziś starałam się bardziej i puszek jest istotnie puszysty przepyszny
I muszę ci powiedzieć że dziś drugi raz upiekłam puszek...za pierwszym razem wyszedł mi zakalec bo chyba za krutko ucierałam masło z cukrem...dziś starałam się bardziej i puszek jest istotnie puszysty przepyszny