To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
malgoska141
500p
500p
Posty: 522
Od: 5 mar 2011, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kańczugi, Podkarpackie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Witam czy ta cukinia do keczupu ma być bez gniazd nasiennych ?
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2028
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: pod Toruniem

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

mamafrania pisze:Przepis na ogórki z pieprzem.Moje dzieciaki je uwielbiają :lol:
2,5 KG ogórków
2 łyżki soli
3 spore cebule
2 łyżki pieprzu mielonego
2 łyżki słodkiej papryki mielonej
2łyżeczki curry
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki posiekanego koperku
1,5 szkl octu
1,5 szkl cukru.

Ogórki ze skórką kroimy na plasterki.Dodajemy cebulę również pokrojoną w plasterki.Solimy.Czekamy godzinę aż ogórki puszczą wodę.Odlewamy.Potem dodaje przyprawy, mieszam i zalewam przestudzoną zalewą z octu i cukru.Nakładam w słoiczki i pasteryzuję ok 10 min, zależy od wielkości słoiczka.
Pewnie wszyscy to zają i się zgodzą ze pychotka ;:224
czy zalwe sie robi z samego cukru i octu czy cos wody musi byc czy ta zlana woda
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Zalewę robi się z octu i cukru.Zlaną wodę z ogórków po prostu wylewam.
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2028
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: pod Toruniem

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dzięki juz robia sie te ogóreczki
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 997
Od: 26 sty 2009, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: biesal.warmia i mazury

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ja dzisiaj zrobiłam drugą porcje keczupu ,polecam bo jest pyyyyyycha.pozdrawiam.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

malgoska141 pisze:Witam czy ta cukinia do keczupu ma być bez gniazd nasiennych ?
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale najpierw nie miałam dostępu do internetu, a teraz, ech szkoda gadać. :(
Cukinia może być z pestkami, ale muszą być jeszcze miękkie. Ja nawet taką wyrośniętą wolę, bo wtedy ketchup wychodzi gęściejszy. Znowu znikam, bo na razie nie mam nastroju do pisania. Przepraszam wszystkich. :?
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10748
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubicz k/Torunia

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Jak długo pasteryzować słoiki z ketchupem?

Dorotko ;:196 głowa do góry kochana ;:168 ściskam i przesyłam dobre fluidy ;:196
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5412
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Suwałk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Moniś,ja nie pasteryzowałam keczupu.Gorący wlewałam do słoików i do góry dnem.Było ok. ;:196
Co do keczupu,to polecam obrać cukinie ze skórki...ja tego nie zrobiłam i są nierozgotowane ;:224 .Może i nie przeszkadza....ale gorzej wygląda.

Muszę spisać sobie te ogórki Ani :wink:
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Posty: 3057
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Przyszłam donieść że też zrobiłam kechup z cukini...podwójną porcję, bałam się tylko ostrości i dodałam tylko pół łyżeczki ostrej papryki i jest ...super ;:303 juz trzeci słoiczek kończymy i muszę chyba dorobic bo na zimę braknie ;:306

I ja jak Jola nie pasteryzowałam tylko gotujący się wlewałam do słoiczków i do góry nogami ;:215
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Cieszę się, że ketchup smakuje. U mnie w domu już tylko ten jemy. Ostatnio zrobiłam 1 porcję z czosnkiem, dałam 2 główki, też pyszny.
Warzywa obrodziły, więc i przetworów coraz więcej. Pomidorki marynowane, czosnek w zalewie i sałatka z ogórków:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Posty: 3057
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

A te pomidorki to jak robisz, bo mam duzo koktajlowych to chętnie spróbuję ;:108
BettyWP
100p
100p
Posty: 180
Od: 27 kwie 2012, o 12:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łubianka k. Torunia

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

szarotka66 pisze:Tort czekoladowy
Biszkopt z 6 jaj przekroić na 3 plastry
1 l śmietany kremówki
0,5 kg gorzkiej czekolady
5 łyżek cukru pudru
$0 dag czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z cukrem pudrem i 250 ml śmietany - ostudzić. resztę śmietany ubić z odrobiną soli na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo masę czekoladową. Ubijać jeszcze przez chwilę. Krążki biszkoptowe przekładać masą. Na polewę rozpuścić resztę czekolady, polać tort - schłodzić.
Trafiłam dziś do Twojego wątku i zaciekawił mnie tort czekoladowy. Chciałabym go zrobić, ale nie wiem ile ma być czekolady?
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7487
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

$ na klawiaturze łatwo przez przypadek pomylić z 4 , więc mniemam iż w podanym przepisie chodziło o 40 dag. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”