To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
jola1313 - Jolka dla mnie pieczone kasztany mają smak gotowanej fasoli. Szczerze mówiąc d..y nie urywa.
Moim zdaniem są przereklamowane.
ewunia7- Ewuniu tej wielkości tuszki swobodnie i bez problemu upieczesz w całości. Są to normalnej wielkości tuszki, choć bywają i większe, ale w sprzedaży już rzadziej. Przepisy podam jutro, chyba, że koniecznie potrzebujesz na już?
boggi - Boguś, niech piecze, bo warto. Czekam na opinię po degustacji.
Moim zdaniem są przereklamowane.
ewunia7- Ewuniu tej wielkości tuszki swobodnie i bez problemu upieczesz w całości. Są to normalnej wielkości tuszki, choć bywają i większe, ale w sprzedaży już rzadziej. Przepisy podam jutro, chyba, że koniecznie potrzebujesz na już?
boggi - Boguś, niech piecze, bo warto. Czekam na opinię po degustacji.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Mnie też smak kasztanów nie pasuje na tyle, że nie mam potrzeby kupić jeszcze raz.
Chyba, że jest jakiś fajny spsób przyrządzania, bo tak normalnie pieczone - są bez smaku.
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5092
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotka na koniec miesiąca by mi się przydały.
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Pieczone kasztany ,które można kupić w naszych sklepach smakują zupełnie inaczej niż te ,którymi zajadam się co roku we Francji.
To co do nas trafia,to już zaschnięte owoce,które mają słodko cierpki smak po upieczeniu lub UGOTOWANIU(polecam),a zjeść je na surowo się po prostu nie da Często też zaczynają już w sklepach ,,butwieć,,co jest niewidoczne gołym okiem.Swieży kasztan jest bardzo lśniący i ma wilgotną skórkę.U nas już są szarobure.Mi najbardziej smakują zbierane z dziko rosnących drzew.Kupione z plantacji są bardziej słodkie.
Nie wiem czy próbowałyście zamiast piec;ugotować? Kasztany wrzuca sie na osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotuje się do miękkości.Kiedy kasztany są starsze ,mozna naciąć skórkę nożem.Tak samo przy pieczeniu powinno się naciąć nożem i lekko skropić oliwą.Po zdjęciu skórki lekko solę i wcinam. Za pierwszym razem też mi nie smakowały.Były dziwne;pyrowo,fasolowo,bobowe Teraz doczekać się nie mogę kiedy spadną,ubieram kalosze,biorę grube rękawice i pędze po kolację do lasu kasztanowego.
To co do nas trafia,to już zaschnięte owoce,które mają słodko cierpki smak po upieczeniu lub UGOTOWANIU(polecam),a zjeść je na surowo się po prostu nie da Często też zaczynają już w sklepach ,,butwieć,,co jest niewidoczne gołym okiem.Swieży kasztan jest bardzo lśniący i ma wilgotną skórkę.U nas już są szarobure.Mi najbardziej smakują zbierane z dziko rosnących drzew.Kupione z plantacji są bardziej słodkie.
Nie wiem czy próbowałyście zamiast piec;ugotować? Kasztany wrzuca sie na osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotuje się do miękkości.Kiedy kasztany są starsze ,mozna naciąć skórkę nożem.Tak samo przy pieczeniu powinno się naciąć nożem i lekko skropić oliwą.Po zdjęciu skórki lekko solę i wcinam. Za pierwszym razem też mi nie smakowały.Były dziwne;pyrowo,fasolowo,bobowe Teraz doczekać się nie mogę kiedy spadną,ubieram kalosze,biorę grube rękawice i pędze po kolację do lasu kasztanowego.
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Mam chwilę, więc wstawię obiecany przepisy na gęś i indyka.
Mam nadzieję, że nie tylko Ewunia skorzysta.
Indyk z chrupiącą skórką
Tuszka indyka (5-6 kg)
1/2 szkl wódki
1/ szkl cukru trzcinowego
100 g masła
sól, pieprz
Indyka umyć, osuszyć. Natrzeć sola, pieprzem i wódką, następnie cukrem. Przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia nagrzać piekarnik do 170- 180 *C, tuszkę ułożyć w brytfance, obłożyć wiórkami masła. Wstawić do piekarnika. Po około 1/2 godz tuszkę przykryć folią aluminiową i piec po 1 godz na każdy kg. w tym wypadku 5- 6 godz. Na 15 min przed końcem pieczenia zdjąć folię, zwiększyć temp do 200*C i zrumienić skórkę polewając wytworzonym sosem i skrapiając resztą alkoholu rozcieńczonego wodą.
Po upieczeniu nie kroimy od razu. Dajmy mięsu odpocząć z 15 min.
Upieczony w ten sposób indyk jest kruchy i soczysty.
Gęś duszona w kapuście
1 gęś podzielona na części
1 kg czerwonej kapusty
1 duża cebula
sól, pieprz, majeranek
3 łyżki smalcu
Umyte i osuszone części gęsi, natrzeć solą i majerankiem, odstawić na 2 godz.
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso. Podlać wodą, przykryć i udusić. Ja wstawiam mięso do piekarnika i tam się dusi.
Kapustę poszatkować, cebulkę podsmażyć, dodać do kapusty, podlać wodą i ugotować w otwartym garnku do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Na kapuście ułożyć miękkie mięso i dusić razem jeszcze 10 min. Do kapusty można dodać jabłka.
Gęś faszerowana kaszą gryczaną
Tuszka gęsi
100 g kaszy gryczanej
100 g wątróbki drobiowej
Natka pietruszki
sól, pieprz, majeranek
2 jajka
1 szkl soku pomarańczowego lub jabłkowego
Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na noc.
Kaszę ugotować al dente, wątróbkę drobno posiekać, połączyć z kaszą. Dodać posiekaną natkę, jajka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Farszem nadziać gęś i zaszyć. Rozgrzać piekarnik max 180*C. Wstawić tuszkę i piec pod przykryciem około 1 godz na kg. 15 min przed końcem pieczenia odkryć, zwiększyć temp do 200*C, polać sokiem i zrumienić.
Faszerowana indyczka
Tuszka indyczki
czerstwa bułka
1 szkl mleka
2 jajka
5 dag masła
indycza wątróbka (można ją zastąpić kurzą)
natka pietruszki
sól, pieprz
Umyta indyczkę natrzeć solą i odstawić w zimne miejsce na min 2 godz. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać jajka, posiekaną wątróbkę, utarte masło i posiekaną natkę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Jeśli jest zbyt rzadkie można dodać bułki tartej.
Farszem nadziewamy indyczkę. Zszywamy. Indyczkę układamy w brytfannie, polać roztopionym masełkiem, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 1 godz na każdy kg. W trakcie pieczenia co pół godz polewać wytwarzającym się sosem. Ubytki sosu uzupełniać gorącą wodą. Tuszkę można w trakcie pieczenia smarować słodką śmietaną - mięso nabiera wyjątkowego smaku.
Gęś pomarańczowa
Tuszka gęsi
3 duże pomarańcze
sól, pieprz, majeranek
5 dag masła
Tuszkę natrzeć przyprawami i odstawić na noc. Masło roztopić w brytfannie,ułożyć gęś. Polać sokiem z 1 pomarańczy, przykryć. Wstawić do gorącego piekarnika. W połowie czasu pieczenia, dodajemy plastry obranych pomarańczy (wkładamy do środka jak i obok mięsa). W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody i pieczemy. 15 min przed końcem odkrywamy i pieczemy do zrumienienia.
Zawsze po upieczeni mięso musi "odpocząć" przez kilka min, dopiero można dzielić na porcje.
Sos, który się wytworzył podczas pieczenia, przecedzamy i podajemy oddzielnie, lub polewamy każdą porcję na talerzu.
Mam nadzieję, że nie tylko Ewunia skorzysta.
Indyk z chrupiącą skórką
Tuszka indyka (5-6 kg)
1/2 szkl wódki
1/ szkl cukru trzcinowego
100 g masła
sól, pieprz
Indyka umyć, osuszyć. Natrzeć sola, pieprzem i wódką, następnie cukrem. Przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia nagrzać piekarnik do 170- 180 *C, tuszkę ułożyć w brytfance, obłożyć wiórkami masła. Wstawić do piekarnika. Po około 1/2 godz tuszkę przykryć folią aluminiową i piec po 1 godz na każdy kg. w tym wypadku 5- 6 godz. Na 15 min przed końcem pieczenia zdjąć folię, zwiększyć temp do 200*C i zrumienić skórkę polewając wytworzonym sosem i skrapiając resztą alkoholu rozcieńczonego wodą.
Po upieczeniu nie kroimy od razu. Dajmy mięsu odpocząć z 15 min.
Upieczony w ten sposób indyk jest kruchy i soczysty.
Gęś duszona w kapuście
1 gęś podzielona na części
1 kg czerwonej kapusty
1 duża cebula
sól, pieprz, majeranek
3 łyżki smalcu
Umyte i osuszone części gęsi, natrzeć solą i majerankiem, odstawić na 2 godz.
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso. Podlać wodą, przykryć i udusić. Ja wstawiam mięso do piekarnika i tam się dusi.
Kapustę poszatkować, cebulkę podsmażyć, dodać do kapusty, podlać wodą i ugotować w otwartym garnku do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Na kapuście ułożyć miękkie mięso i dusić razem jeszcze 10 min. Do kapusty można dodać jabłka.
Gęś faszerowana kaszą gryczaną
Tuszka gęsi
100 g kaszy gryczanej
100 g wątróbki drobiowej
Natka pietruszki
sól, pieprz, majeranek
2 jajka
1 szkl soku pomarańczowego lub jabłkowego
Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na noc.
Kaszę ugotować al dente, wątróbkę drobno posiekać, połączyć z kaszą. Dodać posiekaną natkę, jajka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Farszem nadziać gęś i zaszyć. Rozgrzać piekarnik max 180*C. Wstawić tuszkę i piec pod przykryciem około 1 godz na kg. 15 min przed końcem pieczenia odkryć, zwiększyć temp do 200*C, polać sokiem i zrumienić.
Faszerowana indyczka
Tuszka indyczki
czerstwa bułka
1 szkl mleka
2 jajka
5 dag masła
indycza wątróbka (można ją zastąpić kurzą)
natka pietruszki
sól, pieprz
Umyta indyczkę natrzeć solą i odstawić w zimne miejsce na min 2 godz. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać jajka, posiekaną wątróbkę, utarte masło i posiekaną natkę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Jeśli jest zbyt rzadkie można dodać bułki tartej.
Farszem nadziewamy indyczkę. Zszywamy. Indyczkę układamy w brytfannie, polać roztopionym masełkiem, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 1 godz na każdy kg. W trakcie pieczenia co pół godz polewać wytwarzającym się sosem. Ubytki sosu uzupełniać gorącą wodą. Tuszkę można w trakcie pieczenia smarować słodką śmietaną - mięso nabiera wyjątkowego smaku.
Gęś pomarańczowa
Tuszka gęsi
3 duże pomarańcze
sól, pieprz, majeranek
5 dag masła
Tuszkę natrzeć przyprawami i odstawić na noc. Masło roztopić w brytfannie,ułożyć gęś. Polać sokiem z 1 pomarańczy, przykryć. Wstawić do gorącego piekarnika. W połowie czasu pieczenia, dodajemy plastry obranych pomarańczy (wkładamy do środka jak i obok mięsa). W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody i pieczemy. 15 min przed końcem odkrywamy i pieczemy do zrumienienia.
Zawsze po upieczeni mięso musi "odpocząć" przez kilka min, dopiero można dzielić na porcje.
Sos, który się wytworzył podczas pieczenia, przecedzamy i podajemy oddzielnie, lub polewamy każdą porcję na talerzu.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A więc nie ma zbytnio czego żałować z tymi kasztanami .
Tak jak ze wszystkim.Jedni np.lubią dynię,a inni do ust nie wezmą
Chyba muszę kupić jakąś kaczuszkę
Tak jak ze wszystkim.Jedni np.lubią dynię,a inni do ust nie wezmą
Chyba muszę kupić jakąś kaczuszkę
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jolka to Ty nie nasz kaczek? U mnie kaczki, kaczkogęsi (mulardy), gęsi białe i garbonose, indyki, kury, głębie. Jest z czego wybierać.
Ostatnio ubity indyk ważył "tylko" 19 kg.
Ostatnio ubity indyk ważył "tylko" 19 kg.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5092
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotka dziękuję za przepisy.
Indyk tylko 19 kg
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i zapraszam serdecznie a część 2, mam nadzieję, że będziecie zaglądać.
2 część jest Tu
2 część jest Tu
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim