To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu nigdy nie robiłam tortu z takiego ciasta i muszę przyznać, że jestem zaciekawiona. Ja tort zawsze robię na biszkopcie, na którego przepis mam po mamie. Mój biszkopt zawsze się udaje. Troszkę ucichło więc podam dziś przepis (autorski) na:
Śledzie po pierzynką
4 płaty solonych śledzi
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany
2 łyżki mielonej gorczycy
Śmietanę i majonez wymieszać, dodać gorczycę i połączyć ze sobą.
Śledzie opłukać, osączyć i pokroić na 1 cm kawałki. Ułożyć na półmisku i przykryć pierzynką. Są pyszne, chociaż bardzo ostre, ale u mnie na wigilię zawsze goszczą na stole.
Śledzie po pierzynką
4 płaty solonych śledzi
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany
2 łyżki mielonej gorczycy
Śmietanę i majonez wymieszać, dodać gorczycę i połączyć ze sobą.
Śledzie opłukać, osączyć i pokroić na 1 cm kawałki. Ułożyć na półmisku i przykryć pierzynką. Są pyszne, chociaż bardzo ostre, ale u mnie na wigilię zawsze goszczą na stole.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2256
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Białystok
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Na pewno pyszne te śledziki. Ostatnio zasmakowały mi kupne śledzie w sosie musztardowym, bo są pikantne. Ogólnie nie lubię śledziowych gotowców, bo przeważnie są słodkawe, a to niezbyt mi odpowiada. Twoje pewnie smakują jeszcze lepiej, niż te kupne, muszę spróbować
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
No właśnie Nolinko te "moje" to prawie jak te ze sklepu tylko tamte z gotową musztardą, a tu dajesz sporo gorczycy, naprawdę smak niepospolity i warto wypróbować.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A ja znam śledzie pod pierzynką, ale z jajkiem, marchewką , ziemniakami, majonezem... haha co region to inne nazwy potraw
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja znam jeszcze inne "Pod pierzynka"
Takie warstwy od spodu zaczynając..
siekana cebulka na spód
śledzie solone w koteczkę pokrojone
majonez, pieprz
gotowane ziemniaki pokrojone w kotkę
sól, pieprz , majonez
ogórek konserwowy pokrojony w kostkę
kukurydza z puszki
majonez , pieprz
ok 4 jajka na twardo posiekane drobniutko
posypana górna część wygląda jak pierzynka..
Dorotko co do ciasta...brzmi może dziwnie, ale robiłam ich tyle że chyba smakowały..po prostu inne są
Takie warstwy od spodu zaczynając..
siekana cebulka na spód
śledzie solone w koteczkę pokrojone
majonez, pieprz
gotowane ziemniaki pokrojone w kotkę
sól, pieprz , majonez
ogórek konserwowy pokrojony w kostkę
kukurydza z puszki
majonez , pieprz
ok 4 jajka na twardo posiekane drobniutko
posypana górna część wygląda jak pierzynka..
Dorotko co do ciasta...brzmi może dziwnie, ale robiłam ich tyle że chyba smakowały..po prostu inne są
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu Twoje śledzie pod pierzynką to u mnie jako sałatka są znane.
Idą Święta i planujemy jakie ciasta pojawia się na stole, w moim domu co roku musi być obowiązkowo keks z mnóstwem bakalii. Oto przepis:
Keks
4 jajka
20 dag mąki
20 dag masła lub margaryny
15 dag cukru
1 szkl rodzynek
1 szkl pokrojonych migdałów
1 szkl pokrojonych orzechów włoskich
1 szkl żurawiny suszonej lub pokrojonych moreli, daktyli lub fig (można wszystkiego po trosze)
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki amoniaku do ciast
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać. Masło utrzeć dodając po żółtku i łyżce cukru. Z białek ubić pianę, dodać pod koniec ubijania 2 łyżki cukru. Ubitą piane dodać do masy maślanej, dodając jednocześnie bakalie i cukier waniliowy oraz rozpuszczony w 2 łyżkach wody amoniak. Ciasto wymieszać drewniana łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do foremek keksowych, wysmarowanych tłuszczem. Piec w nagrzanym do 160 *C piekarniku około 45 min. Ostudzić w foremce. Świeży keks nie nadaje się do krojenia, dlatego najlepiej upiec go kilka dani wcześniej. Polukrować lub posypać cukrem pudrem. Ciasto jest pyszne nawet kilka dni po Świętach jeśli oczywiście coś zostanie.
Zdjęcia niestety nie mam, bo jest to ciasto, które piekę tylko 2 razy do roku.
Idą Święta i planujemy jakie ciasta pojawia się na stole, w moim domu co roku musi być obowiązkowo keks z mnóstwem bakalii. Oto przepis:
Keks
4 jajka
20 dag mąki
20 dag masła lub margaryny
15 dag cukru
1 szkl rodzynek
1 szkl pokrojonych migdałów
1 szkl pokrojonych orzechów włoskich
1 szkl żurawiny suszonej lub pokrojonych moreli, daktyli lub fig (można wszystkiego po trosze)
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki amoniaku do ciast
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać. Masło utrzeć dodając po żółtku i łyżce cukru. Z białek ubić pianę, dodać pod koniec ubijania 2 łyżki cukru. Ubitą piane dodać do masy maślanej, dodając jednocześnie bakalie i cukier waniliowy oraz rozpuszczony w 2 łyżkach wody amoniak. Ciasto wymieszać drewniana łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do foremek keksowych, wysmarowanych tłuszczem. Piec w nagrzanym do 160 *C piekarniku około 45 min. Ostudzić w foremce. Świeży keks nie nadaje się do krojenia, dlatego najlepiej upiec go kilka dani wcześniej. Polukrować lub posypać cukrem pudrem. Ciasto jest pyszne nawet kilka dni po Świętach jeśli oczywiście coś zostanie.
Zdjęcia niestety nie mam, bo jest to ciasto, które piekę tylko 2 razy do roku.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ale jak będziesz piekła to cykaj fotki..wstawisz jako Aneksy..
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10748
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubicz k/Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kochani zrobiłam wczoraj skrzydełka w miodzie wg przepisu Dorotki Pychota! Nawet mój tata który nie przepada za skrzydełkami wciągnął na raz cztery i powtarzał - ale pycha, możesz robić na każde spotkanie Polecam
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
Zielony świat Moniki cz. 9
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Moniu cieszę się, że smakowały, chociaż z doświadczenia wiem, że nie mogło być inaczej. U mnie wszystko co z miodem to jest jedzone ze smakiem. Dziś na obiad były żeberka oczywiście miodowe:
Dla podniesienia pikantnego smaku dodałam pasty paprykowej.
Na podniesienie apetytu nalewka cytrynowa z przepisu Tereski, mam nadzieję, że się nie pogniewa za to, że wstawiłam zdjęcie. Już mogę powiedzieć, że jest pyszna, wspaniale cytrynowa. Tesiu
Na deser zaś dwukolorowe z jagodami (eksperyment):
Dla podniesienia pikantnego smaku dodałam pasty paprykowej.
Na podniesienie apetytu nalewka cytrynowa z przepisu Tereski, mam nadzieję, że się nie pogniewa za to, że wstawiłam zdjęcie. Już mogę powiedzieć, że jest pyszna, wspaniale cytrynowa. Tesiu
Na deser zaś dwukolorowe z jagodami (eksperyment):
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1426
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie 6a
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorcia same smakołyki u Ciebie, ja dziś zrobiłam 200 uszek i już na dziś mam dość gotowania (nawet o kolację poprosze M, żeby do kuchni nie wchodzić )
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka
Pozdrawiam - Baśka
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Basiu, nigdy nie robiłam uszek, bo u mnie barszczyk czysty schodzi, za to pierogów to się nalepię jak ten głupi. Zresztą ile bym ich nie zrobiła to i tak w pierwsze Święto walka o ostatnie sztuki, a na Sylwestra lepienie od nowa. Zrób zdjęcie i pochwal mi się zaraz jakie cuda ulepiłaś.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4054
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 14108
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dokładnie Zaraz po coś pójdę do lodówki...
Dajcie namiary na tą nalewkę. Wygląda cudnie
Dajcie namiary na tą nalewkę. Wygląda cudnie