To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Kasiu nigdy nie robiłam tortu z takiego ciasta i muszę przyznać, że jestem zaciekawiona. Ja tort zawsze robię na biszkopcie, na którego przepis mam po mamie. Mój biszkopt zawsze się udaje. :D Troszkę ucichło więc podam dziś przepis (autorski) na:
Śledzie po pierzynką
4 płaty solonych śledzi
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany
2 łyżki mielonej gorczycy
Śmietanę i majonez wymieszać, dodać gorczycę i połączyć ze sobą.
Śledzie opłukać, osączyć i pokroić na 1 cm kawałki. Ułożyć na półmisku i przykryć pierzynką. Są pyszne, chociaż bardzo ostre, ale u mnie na wigilię zawsze goszczą na stole. ;:138
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2256
Od: 28 maja 2012, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Białystok

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Na pewno pyszne te śledziki. Ostatnio zasmakowały mi kupne śledzie w sosie musztardowym, bo są pikantne. Ogólnie nie lubię śledziowych gotowców, bo przeważnie są słodkawe, a to niezbyt mi odpowiada. Twoje pewnie smakują jeszcze lepiej, niż te kupne, muszę spróbować ;:108
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

No właśnie Nolinko te "moje" to prawie jak te ze sklepu tylko tamte z gotową musztardą, a tu dajesz sporo gorczycy, naprawdę smak niepospolity i warto wypróbować. ;:136
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2038
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

A ja znam śledzie pod pierzynką, ale z jajkiem, marchewką , ziemniakami, majonezem... haha co region to inne nazwy potraw :)
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4410
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ja znam jeszcze inne "Pod pierzynka" ;:138

Takie warstwy od spodu zaczynając..


siekana cebulka na spód
śledzie solone w koteczkę pokrojone
majonez, pieprz
gotowane ziemniaki pokrojone w kotkę
sól, pieprz , majonez
ogórek konserwowy pokrojony w kostkę
kukurydza z puszki
majonez , pieprz
ok 4 jajka na twardo posiekane drobniutko
posypana górna część wygląda jak pierzynka.. :tan

Dorotko co do ciasta...brzmi może dziwnie, ale robiłam ich tyle że chyba smakowały..po prostu inne są ;:333
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Kasiu Twoje śledzie pod pierzynką to u mnie jako sałatka są znane. :wit
Idą Święta i planujemy jakie ciasta pojawia się na stole, w moim domu co roku musi być obowiązkowo keks z mnóstwem bakalii. Oto przepis:
Keks
4 jajka
20 dag mąki
20 dag masła lub margaryny
15 dag cukru
1 szkl rodzynek
1 szkl pokrojonych migdałów
1 szkl pokrojonych orzechów włoskich
1 szkl żurawiny suszonej lub pokrojonych moreli, daktyli lub fig (można wszystkiego po trosze)
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki amoniaku do ciast
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać. Masło utrzeć dodając po żółtku i łyżce cukru. Z białek ubić pianę, dodać pod koniec ubijania 2 łyżki cukru. Ubitą piane dodać do masy maślanej, dodając jednocześnie bakalie i cukier waniliowy oraz rozpuszczony w 2 łyżkach wody amoniak. Ciasto wymieszać drewniana łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do foremek keksowych, wysmarowanych tłuszczem. Piec w nagrzanym do 160 *C piekarniku około 45 min. Ostudzić w foremce. Świeży keks nie nadaje się do krojenia, dlatego najlepiej upiec go kilka dani wcześniej. Polukrować lub posypać cukrem pudrem. Ciasto jest pyszne nawet kilka dni po Świętach jeśli oczywiście coś zostanie. :heja
Zdjęcia niestety nie mam, bo jest to ciasto, które piekę tylko 2 razy do roku.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4410
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ale jak będziesz piekła to cykaj fotki..wstawisz jako Aneksy.. :tan
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10748
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubicz k/Torunia

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Kochani zrobiłam wczoraj skrzydełka w miodzie wg przepisu Dorotki ;:108 Pychota! Nawet mój tata który nie przepada za skrzydełkami wciągnął na raz cztery i powtarzał - ale pycha, możesz robić na każde spotkanie :;230 Polecam ;:138
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Moniu cieszę się, że smakowały, chociaż z doświadczenia wiem, że nie mogło być inaczej. U mnie wszystko co z miodem to jest jedzone ze smakiem. Dziś na obiad były żeberka oczywiście miodowe: Obrazek
Dla podniesienia pikantnego smaku dodałam pasty paprykowej.
Na podniesienie apetytu nalewka cytrynowa z przepisu Tereski, mam nadzieję, że się nie pogniewa za to, że wstawiłam zdjęcie. Już mogę powiedzieć, że jest pyszna, wspaniale cytrynowa. Tesiu ;:196
Obrazek
Na deser zaś dwukolorowe z jagodami (eksperyment):
Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1426
Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: podkarpackie 6a

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorcia same smakołyki u Ciebie, ja dziś zrobiłam 200 uszek i już na dziś mam dość gotowania (nawet o kolację poprosze M, żeby do kuchni nie wchodzić ;:306 )
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Basiu, nigdy nie robiłam uszek, bo u mnie barszczyk czysty schodzi, za to pierogów to się nalepię jak ten głupi. Zresztą ile bym ich nie zrobiła to i tak w pierwsze Święto walka o ostatnie sztuki, :;230 a na Sylwestra lepienie od nowa. Zrób zdjęcie i pochwal mi się zaraz jakie cuda ulepiłaś. ;:138
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4054
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

mniam ale smakołyki Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 14108
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dokładnie :D Zaraz po coś pójdę do lodówki...
Dajcie namiary na tą nalewkę. Wygląda cudnie :D
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”