To co najlepsze - szarotka w kuchni
- MamciaTerenia
- 1000p
- Posty: 1637
- Od: 1 lis 2012, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Toruń
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
I ja sie wpisuję żeby nie zgubić wątku. Oj będzie smakowicie i pysznie...skorzystam z przepisów..szczególnie z mięska bo mój M. to mięsożerny. A ta marynata do skrzydełek
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10748
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubicz k/Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Mamcia to kiedy zapraszasz na skrzydełka
Dorotko - to moja rodzona mama Od razu sprzedałam jej Twój wątek bo ona też lubi gotować Będziemy lecieć z Twoimi przepisami na dwa domy w rodzinie
Dorotko - to moja rodzona mama Od razu sprzedałam jej Twój wątek bo ona też lubi gotować Będziemy lecieć z Twoimi przepisami na dwa domy w rodzinie
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
Zielony świat Moniki cz. 9
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Tereniu witam Cie bardzo serdecznie, a ty Moniu korzystaj z każdej okazji żeby Mamcię odwiedzać. Takie skrzydełka to super pretekst.
Mam już zamówienie na przepis na indyka i piersi kacze, ale to jutro, bo padam na twarz, a zresztą muszę dozować, bo jak w takim tempie to wszystko pójdzie to jak raz przepisów zabraknie.
Mam już zamówienie na przepis na indyka i piersi kacze, ale to jutro, bo padam na twarz, a zresztą muszę dozować, bo jak w takim tempie to wszystko pójdzie to jak raz przepisów zabraknie.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10748
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubicz k/Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Właśnie jadę do rodziców w środę na kluchy ziemniaczane - te robi mój tata - jest w tym specjalistą
Indyk o kaczuszka - mniam, to czekamy
Indyk o kaczuszka - mniam, to czekamy
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
Zielony świat Moniki cz. 9
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3043
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Wpisuję się w wątek i będę podczytywać
- IkaD
- 1000p
- Posty: 1224
- Od: 12 cze 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Brawa Dorotko za wątek kulinarny ...jutro robię kwas buraczany i piekę pasztet drobiowy bo do niego już wszystko przygotowane a buraki wykopane i w piwniczce pod tarasem
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja czekam na swoje zamówienie.. witam MamcięTerenię...i gratuluję Niunia takiej mamci..
no wypada iść śpiochać...
no wypada iść śpiochać...
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4054
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko pianka będzie na deser ale te skrzydełka wyglądają pysznie
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Przemku to jest właściwa kolejność . Najpierw skrzydełka, a słodkie na deser. Chociaż jeśli ktoś lubi inaczej to smacznego życzę.
Kasia prosiła o sposób na indyka (tuszka) i piersi kaczki. Są to oczywiście moje sposoby i nie każdemu mogą przypaść do gustu, ale trzeba próbować i z czasem wypracować własne smaki.
Świątecznego indyka przygotowuję kilka dni wcześniej ponieważ moczę go w solance aby wydobyć smak, bo jak wiadomo przy takich gabarytach ciężko dostatecznie doprawić mięso.
Indyk z solanki
tuszka indyka 6- 7 kg
10 l wody
0,5 kg soli zwykłej lub peklującej jeśli chcemy uzyskać różowy kolor mięsa
0,5 szkl cukru
sok z cytryny
Sól rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i sok z cytryny. Przygotowaną solanką zalewamy umytą tuszkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na 5- 7 dni. Po tym czasie indyka wyjmujemy z solanki, obsuszamy, nacieramy pieprzem i majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160- 170 stopni i pieczemy około 1 godz na każdy kilogram mięsa, co pół godziny polewamy wytwarzającym się sosem. na godzinę przed końcem pieczenia rozpuszczamy masło i polewamy indyka dla uzyskania chrupiącej skórki. Tak przygotowany indyk jest dobrze doprawiony, kruchy i soczysty w środku.
Teraz mój sposób na piersi, jest wypracowany metodą prób i błędów ponieważ moi domownicy nie lubią suchego mięsa.
Soczysta kaczka
piersi kacze ze skórką
sól, majeranek, pieprz
Piersi nacinamy od strony skórki w kratkę, nacieramy dokładnie przyprawami i odstawiamy na 0,5 do 1 godz. Po tym czasie na patelni podgrzewamy odrobinę oleju lub masła, układamy piersi skórką do dołu i obsmażamy z każdej strony. Z folii aluminiowej formujemy torebki i układamy w niej każdą porcję piersi osobno, szczelnie zamykamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy mięso na 10 -12 min. Wyjmujemy i podajemy na talerzu razem z folią. W trakcie pieczenia wytwarza się pyszny sos.
Niestety zdjęć tych mięs nie mam, bo kiedy ostatnio robiłam to nie pomyślałam om fotkach. Uwierzcie na słowo - wyglądają pięknie, ale jeszcze lepiej smakują.
Kasia prosiła o sposób na indyka (tuszka) i piersi kaczki. Są to oczywiście moje sposoby i nie każdemu mogą przypaść do gustu, ale trzeba próbować i z czasem wypracować własne smaki.
Świątecznego indyka przygotowuję kilka dni wcześniej ponieważ moczę go w solance aby wydobyć smak, bo jak wiadomo przy takich gabarytach ciężko dostatecznie doprawić mięso.
Indyk z solanki
tuszka indyka 6- 7 kg
10 l wody
0,5 kg soli zwykłej lub peklującej jeśli chcemy uzyskać różowy kolor mięsa
0,5 szkl cukru
sok z cytryny
Sól rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i sok z cytryny. Przygotowaną solanką zalewamy umytą tuszkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na 5- 7 dni. Po tym czasie indyka wyjmujemy z solanki, obsuszamy, nacieramy pieprzem i majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160- 170 stopni i pieczemy około 1 godz na każdy kilogram mięsa, co pół godziny polewamy wytwarzającym się sosem. na godzinę przed końcem pieczenia rozpuszczamy masło i polewamy indyka dla uzyskania chrupiącej skórki. Tak przygotowany indyk jest dobrze doprawiony, kruchy i soczysty w środku.
Teraz mój sposób na piersi, jest wypracowany metodą prób i błędów ponieważ moi domownicy nie lubią suchego mięsa.
Soczysta kaczka
piersi kacze ze skórką
sól, majeranek, pieprz
Piersi nacinamy od strony skórki w kratkę, nacieramy dokładnie przyprawami i odstawiamy na 0,5 do 1 godz. Po tym czasie na patelni podgrzewamy odrobinę oleju lub masła, układamy piersi skórką do dołu i obsmażamy z każdej strony. Z folii aluminiowej formujemy torebki i układamy w niej każdą porcję piersi osobno, szczelnie zamykamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy mięso na 10 -12 min. Wyjmujemy i podajemy na talerzu razem z folią. W trakcie pieczenia wytwarza się pyszny sos.
Niestety zdjęć tych mięs nie mam, bo kiedy ostatnio robiłam to nie pomyślałam om fotkach. Uwierzcie na słowo - wyglądają pięknie, ale jeszcze lepiej smakują.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 12861
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dzięki będę częstym gościem
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7921
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko faktycznie trochę przystopuj, bo jak to wszystko wypróbuję, to będę wyglądała, jak pączek w maśle
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dzięki kochana..już kopiuję..wreszcie mój M się doczeka, bo dotąd jakoś mnie pociągał indor..
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4054
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
niestety indyka w mojej kolekcji drobiu nie ma ale te skrzydełka to dla nowości zrobić