To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Przemku ten wątek jest na wszystkie ciekawe i sprawdzone przepisy. Nie tylko moje. Wstaw to cudo.
Marzenko ja też najczęściej piekę ze starych przepisów, lub z tych nowych, ale poleconych przez kogoś, komu się udały. Zawsze to mniejsze ryzyko niewypału.
Marzenko ja też najczęściej piekę ze starych przepisów, lub z tych nowych, ale poleconych przez kogoś, komu się udały. Zawsze to mniejsze ryzyko niewypału.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4054
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko ja wrócę ze szkoły to wkleję przepis obrazkowy
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Zanim Przemek wróci ze szkoły to ja podam mój superszybki przepis na pyszną szarlotkę. Przepis ma na pewno więcej niż 30 lat. Nawet nie pamiętam skąd go wzięłam, ale jest tak niezawodny, że jak chcemy coś szybkiego i pysznego to jest to nr 1.
Bardzo szybka szarlotka z jabłkami jest to oryginalny tytuł.
0,5 kostki margaryny (12,5 dag)
15 dag cukru
3 jajka
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl mleka
2 kg jabłek
cynamon
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania gotowej szarlotki
Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Utrzeć margarynę z cukrem i jajkami,wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Połowę ciasta wylać na blachę. Wyłożyć pokrojone jabłka, oprószyć cynamonem i łyżką tartej bułki. Wylać resztę ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180*C naokoło 1,5 godz. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z pieca.
Bardzo szybka szarlotka z jabłkami jest to oryginalny tytuł.
0,5 kostki margaryny (12,5 dag)
15 dag cukru
3 jajka
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl mleka
2 kg jabłek
cynamon
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania gotowej szarlotki
Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Utrzeć margarynę z cukrem i jajkami,wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Połowę ciasta wylać na blachę. Wyłożyć pokrojone jabłka, oprószyć cynamonem i łyżką tartej bułki. Wylać resztę ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180*C naokoło 1,5 godz. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z pieca.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4054
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9111
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Przemku gratuluję talentu i pomysłowości. Chipsy wyglądają pięknie ale czy mi by się chciało je robic to już inny temat.
Dorotko skoro mówisz, że mile widziane są sprawdzone przepisy to podaję przepisik na Ulubione żeberka mojego M
Sprawdzone i przetestowane też wielokrotnie z powodzeniem na różnych imprezach. Polecam!
Składniki: 1 1/2 kg ładnych żeberek wieprzowych, 3 duże cebule, 1 szkl bulionu (własnoręcznie ugotowanego lub z kostki),
1 szkl keczupu (wg smaku łagodnego lub ostrego), 2 łyżki octu, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka dobrej musztardy, 1 łyżeczka chilli,
3 duże ząbki czosnku, sól, pieprz
Przygotowanie: Żeberka pokroic na porcje i natrzec je dokładnie 2 ząbkami czosnku, przykryc i zostawic na noc w lodówce.
Nazajutrz obrumienic je z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu i przełożyc do rondla lub naczynia żaroodpornego z przykrywką jednocześnie przekładając żeberka pokrojonymi w plastry cebulami.
Osobno wymieszac keczup z bulionem, octem, cukrem, musztardą, chilli, pozostałym rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą
i pieprzem. Powstałym sosem zalac mięso. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temp. 180 st C przez
około 90 minut. Mięsko ma byc mięciutkie.
Smacznego!
Dorotko skoro mówisz, że mile widziane są sprawdzone przepisy to podaję przepisik na Ulubione żeberka mojego M
Sprawdzone i przetestowane też wielokrotnie z powodzeniem na różnych imprezach. Polecam!
Składniki: 1 1/2 kg ładnych żeberek wieprzowych, 3 duże cebule, 1 szkl bulionu (własnoręcznie ugotowanego lub z kostki),
1 szkl keczupu (wg smaku łagodnego lub ostrego), 2 łyżki octu, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka dobrej musztardy, 1 łyżeczka chilli,
3 duże ząbki czosnku, sól, pieprz
Przygotowanie: Żeberka pokroic na porcje i natrzec je dokładnie 2 ząbkami czosnku, przykryc i zostawic na noc w lodówce.
Nazajutrz obrumienic je z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu i przełożyc do rondla lub naczynia żaroodpornego z przykrywką jednocześnie przekładając żeberka pokrojonymi w plastry cebulami.
Osobno wymieszac keczup z bulionem, octem, cukrem, musztardą, chilli, pozostałym rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą
i pieprzem. Powstałym sosem zalac mięso. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temp. 180 st C przez
około 90 minut. Mięsko ma byc mięciutkie.
Smacznego!
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4054
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Elu ale za to jaki efekt końcowy tej pracy
Moi koledzy się o to bili nawet
Moi koledzy się o to bili nawet
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 14108
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Przemku - róże super. Niezwykle dekoracyjne. Chyba mogą stanowić dodatek do mięsa?
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4054
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Aniu dziękuję do sałatek, do mięsa do ziemniaków itp... do wszystkiego, ważne, aby je dobrze wkomponować
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 14108
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
I smakują trochę jak frytki, jak rozumiem?
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4054
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Aniu w połowie między frytkami, a chipsami, ale polecam posypać je papryką w proszku wtedy będą smakowały jak chipsy paprykowe
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3611
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Przemku róże piękne . Wielkie brawa
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Przemku róże przepiękne. Można się pokusić i spróbować zrobić chociaż łatwo nie będzie na pewno.
Elcia żeberka na pewno wypróbuję, bo u mnie wszyscy je lubią. Najczęściej robię w miodzie, ale Twoje, czytając przepis wyglądają obiecująco.
Elcia żeberka na pewno wypróbuję, bo u mnie wszyscy je lubią. Najczęściej robię w miodzie, ale Twoje, czytając przepis wyglądają obiecująco.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
CIASTO Z TRUSKAWKAMI,SZYBKIE;szarotka66 pisze: Jolka jeśli możesz i nie jest to tajemnicą rodzinną to podaj przepisy na to z truskawkami, masę serową do bułeczek i te rogaliki, na pewno ktoś będzie chciał wypróbować, a ja na pewno.
1szkl.mąki tortowej
1szkl mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 margaryna stopiona(lub szkl.oleju)
1 łyżeczka proszku do piecz.
1 szkl cukru
cukier wanil.
Białka ubić,dodać cukier.Ubijać,dodać żółtka.Dodać przesiane oba rodzaje mąki i resztę składników.Wymieszać łyżką.Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch położyć sporo truskawek.Wielkie-przekroić.Ja truskawek daję dużo,tzn że prawie nie widać ciasta.Ale raczej 1 warstwę.
Piec ok 30-40 min w temp 180*
Można robić z truskawkami mrożonymi.Nie trzeba rozmrażać owoców!
Posypać pudrem.Pachnie cudownie.Moje dzieci uwielbiają.
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MASĄ KRÓWKOWĄ.
1kg mąki
4 jajka
5dkg drożdży surowych
łyżeczka proszku do piecz.
pół szkl kwaśnej śmietany
2 szczypty soli
2 łyżki cukru
200g masła(margaryny)-i tu dylemat,bo nie jestem pewna,ale może być około 400g.
Przepis zmodyfikowałam i nie wszystko przeprawiłam.A nie pamiętam już jak robiłam
Bo ja tak trochę na ''oko'' robię.Na wyczucie w dłoniach
Drożdże mieszamy ze śmietaną.Mąkę przesiewamy dodajemy jajka i stopioną margarynę,drożdże i resztę składników.Wyrabiamy ciasto,by odstawało od dłoni.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Robiłam 2 wersje-1 gotujemy normalny budyń,studzimy i wkładamy do rogalików
2.Kupujemy puszkę mleka skondensowanego gotowanego(tzw.masę krówkową)
Gdy ciasto podrośnie,dzielimy na 8 części.Każdą część wałkujemy osobno (po kolei)na okrąg grubości ok.pół cm.placek dzielimy na 8 trójkątów (tnąc placek ''na krzyż'').Na obrzeża trójkątów dajemy po łyżeczce zimnego budyniu,lub po płaskiej łyżeczce masy krówkowej.Mi ta puszka masy akurat wystarcza na to ciasto.Nie trzeba kłaść więcej,bo masa podwaja objętość pod wpływem temp.
.Zwijać rogaliki (do środka koła).I zakręcić rogi,by nadzienie nie wypłynęło.Piec ok 15 min w temp.180*.Posypać pudrem.
Smacznego
Co do masy serowej do bułeczek,to przepisu nie dam .A to dlatego,że ja po prostu biorę ser( taki swojski zwykle),i resztę daję na wyczucie,tzn cukier z 1 jajko i z łyżeczkę skórki pomarańczowej(bo sama robię i lubie).To wszystko miksuję,albo łyżką rozcieram.Ser raczej wychodzi gęsty.
Gdyby ktoś robił te moje wynalazki i zrobil zdjęcia,to bardzo proszę o wstawienie
Przemku róże cipsowe tak piękne,że aż żal jeść