To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4410
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

U Ciebie rodzinka to zbyt wygodnie..maja wyrafinowane kubki smakowe a oczekiwania jeszcze większe.. ;:oj
Doprawdy nie rozumiem jak i kiedy robisz cokolwiek innego kochana poza gotowaniem???? A wiem że robisz milion rzeczy innych..w życiu tego nie pojmę..mam nadzieję,że noszą Cię na rekach i kłada dywan czerwony pod stopy... :tan

Ja bym zażądała specjalnych względów..hahahahaha..za tyle roboty.. ;:215

Fajne sake..ale ja spalę cukier..na mur-beton..przyznaję się publicznie do tego defektu..nigdy nie udało mi się zrobić karmelu z cukru... ;:145


ale kurczak wychodzi mi super ...podobno :tan

Kurczak na ostro
Proporcje na 8 dużych udek czyli ok 2kg mięska

Marynata:
pół szklanki oleju,
2 łyżki musztardy,
2 łyżki sosu sojowego,
4-5 ząbków czosnku,
1-2 cebule pokrojone niezbyt cienko w krążki lub jak kto woli..
pól opakowania słodkiej papryki w proszku,
pól opakowania przyprawy "Kebab" Prymatu,
papryka chilli najlepiej świeża 2 łyżki posiekanej drobno
4 ziela angielskie
4 listki laurowe (pokruszyć)
2-3 łyżki octu ryżowego, albo wina ryżowego... :D
zioła (ja sypie swoja mieszankę ogródkową) ale mniej więcej takie...majeranek, bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek...lub wg własnego smaku ale łącznie ok 2 pełne łyżki stołowe suszonych lub 4 świeżych.

Kawałki kurczaka całego lub tylko udek (przekrojone na pół) natrzeć sola i pieprzem . Resztę składników wymieszać w misce i pojedyńczo wkładać kawałki dobrze obtaczać w zalewie. Zostawić na noc!!!! minimum, moje stoją ok doby, robię dzień wcześniej.

Piec w tem 180st...po 45 min jeśli nie są ładnie wybarwione podnieść temperaturę i pilnować aż będą upieczone.

Obrazek

Musze to sprostować !

Oczywiście że zioła odpadają, nie stosować w tym zestawie, moje marynaty wymyślam sama....dlatego się pomyliłam ;:130
Wieczorem zrobiłam nowy zestaw...jak w niedzielę upiekę i będzie dobry podzielę się... ;:108




Smacznego!!! ;:167
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7921
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorota ratuj ;:89 Plisss... ;:180
Kupiłam sobie blaszkę w której wytłoczone są dzwoneczki i teraz szukam przepisu na pierniczki, a wszędzie są tylko na te wykrajane foremkami.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9111
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Wczoraj miałam gości i wypróbowałam przepis na Jabłecznik cynamonowy bez tłuszczu
Wyszedł fajny, wilgotny, słodki i aromatyczny, więc dzielę się przepisem. :D

Składniki: 2 1/2 szkl mąki, 1 szkl cukru, 3 jajka, 7 średnich jabłek, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl bakalii (rodzynki, posiekane orzechy, skórka pomarańczowa)
Ja dodałam jeszcze 2 łyżeczki kakao naturalnego

Przygotowanie: Jabłka obrac i zetrzec na tarce, wymieszac z cukrem i bakaliami (dałam same rodzynki).
Odstawic na godzinę do lodówki.
Obrazek
Następnie po godzinie dodac do masy jajka, mąkę i pozostałe składniki. Dobrze zmiksowac.
Przełożyc do przygotowanej foremki.
Obrazek
Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st C.
Obrazek

Wykorzystałam też pomysł Dorotki i dodałam do kremu do karpatki kostki galaretki.
Wstawię później zdjęcie. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3611
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

heliofitka , a może spróbuj te pierniczki :wink: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3465606
Pozdrawiam EWA
Spis linków
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Iwonko mam 2 przepisy, które nadają się do takich foremek. Jeden z miodem, drugi tylko z cukrem. Kiedyś gdy dzieci były małe to robiłam takie pierniczki i wychodziły piękne i smaczne. Teraz już nawet zwykły piernik gości u mnie rzadko, bo nikt nie lubi korzennego smaku.
Wykopałam :D też przepis na taki staropolski piernik, gdzie ciasto robi się na 2 tygodnie przed pieczeniem. Nie wiem tylko czy wstawiać wszystkie, czy tylko wybierzesz sobie 1 i napiszesz który.
Kasiu Twoje udka wyglądają smakowicie i z tego co wyczytałam to kombinacja przypraw akurat w guście moich chłopaków. :D
Elcia jak długo piekłaś ten jabłecznik?
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9111
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko piekłam "na oko" i nie patrzyłam dokładnie na zegarek ;:131 , ale myślę, że spokojnie koło godzinki.
Jak już mi ładnie pachniało to wetknęłam wykałaczkę. :uszy
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7921
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko sama zdecyduj, który najlepiej pasuje do tego typu foremek.No wiesz, żeby mi nie wyszły takie okrąglutkie, jak pączek :;230
A w sumie to i tak najważniejszy jest smak ;:108 Przyprawy piernikowe lubimy :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko,dawaj obydwa przepisy.Wezmę je pod lupę i zagonię swoje dzieci do ciasteczek :tan

Gofry upieczone i zjedzone ;:333 .Są zupełnie inne niż te które robię.I moje też są chrupiące :D
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4410
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

A może torcik na deser?
Własnoręczna produkcja...



Obrazek
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Apetyczny aż ślinka cieknie.Najpiękniejsze są własnowęczne dekoracje.Oddają uczucie do solenizanta ;:173 Wspaniały prezent.Smaczny i piękny. ;:63
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Posty: 3057
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Aleś jest Kasisko :evil: żaliłam się że nie umiem tortów robić ale teraz do ciebie po przepis uderzyć muszę ;:306
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Kasiu jeśli sama robiłaś całą dekorację to ja się załamię ;:145 Moje sztywne łapy to tylko trochę szprycą operować potrafią, a ten Twój to dzieło sztuki. Napisz co i jak robiłaś, bo mnie zeżre ciekawość co też tam w środku się kryje. ;:136
Zgodnie z zapowiedzią podaję przepisy na pierniki.
Piernik bez miodu
40 dag mąki
40 dag cukru
5 dag masła
5 jajek
szklanka śmietanki 18%
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag orzechów
3 dag smażonej skórki pomarańczowej
Jajka dokładnie wymieszać ze śmietaną. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawą i sodą, dodać stopione masło oraz masę jajeczno - śmietanową. Dokładnie wyrobić ciasto, pod koniec dodać bakalie, ale nie są one niezbędne. Masą wypełniać foremki posmarowane tłuszczem i wysypane mąką do 3/4 wysokości. Piec w zależności od wielkości foremek 20 - 30 min. 180 8 C.
Piernik Cioci
40 dag mąki
10 dag cukru
25 dag miodu
2 łyżki masła
2 jajka
1/2 szkl mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
Jajka utrzeć z cukrem i masłem, dodać mąkę. W rondlu podgrzać miód i gorący wlać do utartej masy. Sodę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do ciasta, a następnie dodać przyprawę i mleko. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin. Potem napełniać wysmarowane foremki i piec też około 20 - 30 min. Z tych przepisów ciasto rosło równomiernie nie tworząc brzuszków, ale gdyby się tak zdarzyło to zawsze można ten brzusio ściąć i od razu posmakować czy się udało.
Aniu to są przepisy do foremek, ale jeśli chcesz taki do wycinanych ciasteczek to też wstawię.
Tymczasem zdjęcie mojego sake.

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Do foremek sprawdzimy,a coś do wykrawania też się przda ;:108
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”