To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Przemku ten wątek jest na wszystkie ciekawe i sprawdzone przepisy. Nie tylko moje. Wstaw to cudo. ;:oj
Marzenko ja też najczęściej piekę ze starych przepisów, lub z tych nowych, ale poleconych przez kogoś, komu się udały. Zawsze to mniejsze ryzyko niewypału. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4054
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko ja wrócę ze szkoły to wkleję przepis obrazkowy ;:108
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Zanim Przemek wróci ze szkoły to ja podam mój superszybki przepis na pyszną szarlotkę. Przepis ma na pewno więcej niż 30 lat. Nawet nie pamiętam skąd go wzięłam, ale jest tak niezawodny, że jak chcemy coś szybkiego i pysznego to jest to nr 1.
Bardzo szybka szarlotka z jabłkami jest to oryginalny tytuł. :D
0,5 kostki margaryny (12,5 dag)
15 dag cukru
3 jajka
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl mleka
2 kg jabłek
cynamon
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania gotowej szarlotki

Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Utrzeć margarynę z cukrem i jajkami,wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Połowę ciasta wylać na blachę. Wyłożyć pokrojone jabłka, oprószyć cynamonem i łyżką tartej bułki. Wylać resztę ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180*C naokoło 1,5 godz. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z pieca.

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4054
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Tyle się napisałem a tu nagle wszystko znikło ;:145

Różane Chipsy

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
A oto efekt końcowy
co o tym myślicie?
Obrazek
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9111
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Przemku gratuluję talentu i pomysłowości. Chipsy wyglądają pięknie ;:138 ale czy mi by się chciało je robic to już inny temat. :;230

Dorotko skoro mówisz, że mile widziane są sprawdzone przepisy to podaję przepisik na Ulubione żeberka mojego M :D
Sprawdzone i przetestowane też wielokrotnie z powodzeniem na różnych imprezach. Polecam!

Składniki: 1 1/2 kg ładnych żeberek wieprzowych, 3 duże cebule, 1 szkl bulionu (własnoręcznie ugotowanego lub z kostki),
1 szkl keczupu (wg smaku łagodnego lub ostrego), 2 łyżki octu, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka dobrej musztardy, 1 łyżeczka chilli,
3 duże ząbki czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie: Żeberka pokroic na porcje i natrzec je dokładnie 2 ząbkami czosnku, przykryc i zostawic na noc w lodówce.
Nazajutrz obrumienic je z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu i przełożyc do rondla lub naczynia żaroodpornego z przykrywką jednocześnie przekładając żeberka pokrojonymi w plastry cebulami.
Osobno wymieszac keczup z bulionem, octem, cukrem, musztardą, chilli, pozostałym rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą
i pieprzem. Powstałym sosem zalac mięso. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temp. 180 st C przez
około 90 minut. Mięsko ma byc mięciutkie. :wink:
Smacznego!
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4054
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Elu ale za to jaki efekt końcowy tej pracy
Moi koledzy się o to bili nawet :;230
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 14108
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Przemku - róże super. Niezwykle dekoracyjne. Chyba mogą stanowić dodatek do mięsa?
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4054
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Aniu dziękuję ;:196 do sałatek, do mięsa do ziemniaków itp... do wszystkiego, ważne, aby je dobrze wkomponować
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 14108
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

I smakują trochę jak frytki, jak rozumiem?
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4054
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Aniu w połowie między frytkami, a chipsami, ale polecam posypać je papryką w proszku wtedy będą smakowały jak chipsy paprykowe
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3611
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Przemku róże piękne . Wielkie brawa ;:138
Pozdrawiam EWA
Spis linków
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Przemku róże przepiękne. Można się pokusić i spróbować zrobić chociaż łatwo nie będzie na pewno. ;:173
Elcia żeberka na pewno wypróbuję, bo u mnie wszyscy je lubią. Najczęściej robię w miodzie, ale Twoje, czytając przepis wyglądają obiecująco. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5412
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Suwałk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

szarotka66 pisze: Jolka jeśli możesz i nie jest to tajemnicą rodzinną to podaj przepisy na to z truskawkami, masę serową do bułeczek i te rogaliki, na pewno ktoś będzie chciał wypróbować, a ja na pewno. ;:180
CIASTO Z TRUSKAWKAMI,SZYBKIE;

1szkl.mąki tortowej
1szkl mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 margaryna stopiona(lub szkl.oleju)
1 łyżeczka proszku do piecz.
1 szkl cukru
cukier wanil.

Białka ubić,dodać cukier.Ubijać,dodać żółtka.Dodać przesiane oba rodzaje mąki i resztę składników.Wymieszać łyżką.Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch położyć sporo truskawek.Wielkie-przekroić.Ja truskawek daję dużo,tzn że prawie nie widać ciasta.Ale raczej 1 warstwę.
Piec ok 30-40 min w temp 180*
Można robić z truskawkami mrożonymi.Nie trzeba rozmrażać owoców!

Posypać pudrem.Pachnie cudownie.Moje dzieci uwielbiają.

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MASĄ KRÓWKOWĄ.

1kg mąki
4 jajka
5dkg drożdży surowych
łyżeczka proszku do piecz.
pół szkl kwaśnej śmietany
2 szczypty soli
2 łyżki cukru
200g masła(margaryny)-i tu dylemat,bo nie jestem pewna,ale może być około 400g.
Przepis zmodyfikowałam i nie wszystko przeprawiłam.A nie pamiętam już jak robiłam :oops:
Bo ja tak trochę na ''oko'' robię.Na wyczucie w dłoniach ;:224

Drożdże mieszamy ze śmietaną.Mąkę przesiewamy dodajemy jajka i stopioną margarynę,drożdże i resztę składników.Wyrabiamy ciasto,by odstawało od dłoni.Odstawiamy do wyrośnięcia.

Robiłam 2 wersje-1 gotujemy normalny budyń,studzimy i wkładamy do rogalików
2.Kupujemy puszkę mleka skondensowanego gotowanego(tzw.masę krówkową)

Gdy ciasto podrośnie,dzielimy na 8 części.Każdą część wałkujemy osobno (po kolei)na okrąg grubości ok.pół cm.placek dzielimy na 8 trójkątów (tnąc placek ''na krzyż'').Na obrzeża trójkątów dajemy po łyżeczce zimnego budyniu,lub po płaskiej łyżeczce masy krówkowej.Mi ta puszka masy akurat wystarcza na to ciasto.Nie trzeba kłaść więcej,bo masa podwaja objętość pod wpływem temp.

.Zwijać rogaliki (do środka koła).I zakręcić rogi,by nadzienie nie wypłynęło.Piec ok 15 min w temp.180*.Posypać pudrem.

Smacznego ;:138

Co do masy serowej do bułeczek,to przepisu nie dam ;:131 .A to dlatego,że ja po prostu biorę ser( taki swojski zwykle),i resztę daję na wyczucie,tzn cukier z 1 jajko i z łyżeczkę skórki pomarańczowej(bo sama robię i lubie).To wszystko miksuję,albo łyżką rozcieram.Ser raczej wychodzi gęsty.

Gdyby ktoś robił te moje wynalazki i zrobil zdjęcia,to bardzo proszę o wstawienie ;:108

Przemku róże cipsowe tak piękne,że aż żal jeść ;:224 ;:138
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”