Cukier różany i inne przetwory z róż

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1125
Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tarnów

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Postanowiłam nie jeść słodyczy, a przez przypadek trafiłam na tak smaczny wątek! :D
Marta
Bea2012
100p
100p
Posty: 100
Od: 17 lip 2012, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice W-wy

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

:wit O,ta naleweczka to musi być pyszna.W sezonie ją na pewno zrobię.
Już czuje ten smak i zapach.W zeszłym roku zrobiłam ocet różany,jest bardzo aromatyczny i ma śliczny kolorek.
pozdrawiam,Beata
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 567
Od: 8 sty 2014, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: województwo śląskie

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Beato możesz napisać jak robiłaś ten ocet?
Bea2012
100p
100p
Posty: 100
Od: 17 lip 2012, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice W-wy

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Jasne,bardzo proszę.
Sprawa jest prosta,na szklankę octu/ja dałam jabłkowy/ale można dać inny dodajemy garść platków różanych/ja obcinam białe końce/.Odstawiamy na tydzień.Po tygodniu odcedzamy płatki i przelewamy do buteleczki.
Gotowe.
pozdrawiam,Beata
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 567
Od: 8 sty 2014, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: województwo śląskie

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

;:180 Dziękuję Beato.W tym roku wypróbuję.
Bea2012
100p
100p
Posty: 100
Od: 17 lip 2012, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice W-wy

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Polecam tem ocet,jest naprawdę fajnym dodatkiem do sałatek,deserów czy marynowania mięska.Robiłam jeszcze płatki rózy w alkoholu tz.czysta wódka lub spirytus w zależności co miałam pod ręką.Wtym przypadku ilość róży dzielilam na 3 porcje.Zalewałam najpier 1 część aż oddała kolor.Następnie cedziłam i postępowałam z 2 i 3 tak samo.
Wykorzystuje do nasączania np.biszkoptów tortowych.Oczywiście nie za dużo bo bardzo aromatyczne.
pozdrawiam,Beata
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Taki spirytus różany to pewnie i z herbatką by dobrze smakował :D
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
-Neo-
50p
50p
Posty: 62
Od: 26 maja 2011, o 00:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Ireland

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Na wszelkie przetwory z płatków róż według mnie najlepsza jest Rosa rugosa (Róża pomarszczona) odm. 'Hansa'. Jest to bardzo duży krzew, bardzo obficie kwitnący. Jej płatki są wyjątkowo aromatyczne i mają głęboki kolor który pozostaje bardzo intensywny także po przetworzeniu. Moja babcia od lat robi z niej konfiturę w dość pokaźnych ilościach (dzięki obfitości kwiatów tej odmiany), obdarowuje nią także rodzinę i znajomych ku uciesze obdarowywanych ;:109
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 899
Od: 17 sie 2014, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Woj. wielkopolskie

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Tak właściwie, to czym różni się dżem, od konfitury?
Czy to jest to samo, tylko różnie nazywane , czy są jakieś subtelne różnice?
Pozdrawiam. Darek.
Awatar użytkownika
-Neo-
50p
50p
Posty: 62
Od: 26 maja 2011, o 00:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Ireland

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Przetwory z owoców lub innych składników dzielimy głównie na dżemy, konfitury, marmolady i powidła. Dżem powstaje z owoców gotowanych z dużą ilością cukru i jeśli owoce zawierają mało pektyny dodaje się składniki żelujące takie jak naturalne pektyny jabłek, pigw, bzu czarnego lub cukry żelujące. Konfitura to owoce gotowane w gęstym syropie cukrowym bez dodatków żelujących. Mają bardziej płynną i mniej spójną konsystencję niż dżemy. Tak właściwie to co powstaje przez utarcie płatków róży z cukrem to przecier lecz w mojej rodzinie zwyczajowo (i błędnie :wink: ) nazywamy to 'konfiturą z róży'. :uszy
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9812
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Pierwsze żniwa różane i pierwsze słoiczki konfitur:

Obrazek

usuwanie szypułek i białych końcówek:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Blendowanie z kwaskiem cytrynowym:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po zblendowaniu połączyłam płatki z gęstym syropem cukrowym,chwilę gotowałam i przelałam do słoików:
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2392
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Miłka, nic wcześniej nie było o użyciu kwasku cytrynowego. Ile tego dać?
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9812
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Na ta miskę kwiatów dałam płaską łyżeczkę. Potem trochę jeszcze pogniotłam w dłonich, zeby płatki puściły sok. Ale można przy drobnych płatkach w ogóle nie blendować, tylko przesypać kwaskiem i pognieść porządnie w dłoniach i odstawić na 0,5godziny.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”