Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 148 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  
Autor Wiadomość
Iochroma
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 17 lut 2015, o 13:21 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 575
Skąd: Kurpie Zielone C9

 więcej niż 1 szt.
Ja robię :wink:
Płatki dodaję też do konfitur truskawkowych, z cytryną. Suszę je na herbatki i dla zapachu.
Owoce pozbawiam nasion i dodaję do dżemu z małych, żółtych, kwaśnych jabłek, niesamowicie smakuje. Suszę, i gotuję jak na kompot (ale z dodatkami), albo proszkuję i daję np. do ciasta. W tym roku spróbuję kandyzować.

_________________
Udanych plonów.Magda:)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Darko52
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 18 lut 2015, o 21:31 
Offline
500p
500p
Postów: 751
Skąd: Woj. wielkopolskie

 1 szt.
A jaką masz metodę suszenia?Owoce trochę zmiażdżysz i do piekarnika, czy
w całości na powietrzu suszysz? A to kandyzowanie , to na czym polega?
Tak się wypytuje, gdyż chciałbym mieć coś z róży do spożywania,
Całą zimę kaszlę i źle się czuję . Myślę, że taka bomba witaminowa z róży
pewnie by mi pomogła.
Pozdrawiam. Darek.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krynka
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 19 lut 2015, o 00:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1495
Skąd: okolice stolicy

 1 szt.
Darek- na odporność zafunduj sobie pyłek pszczeli.

_________________
Pozdrawiam serdecznie- Ela


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Iochroma
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 19 lut 2015, o 12:32 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 575
Skąd: Kurpie Zielone C9

 więcej niż 1 szt.
Kandyzować, czyli przesmażać w cukrze. Będą jak cukiereczki :wink:
Mam kuchnie kaflową na drzewo i tam wszystko suszę, na takich specjalnych sitach. Jak są dobrze wysuszone praktycznie same się kruszą, pomagam sobie też młotkiem do rozbijania mięsa.

Czy są odmiany róży typowe "na owoce"?

_________________
Udanych plonów.Magda:)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
juda
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 19 lut 2015, o 13:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1352
Skąd: Podkarpacie okolice Jasła

 1 szt.
:wit
Magda
Ja tez mam kuchnie kaflową i wszystko suszę jabłka, gruszki ,śliwy, grzyby nawet pomidory na sita z drutu dajemy patyki z leszczyny super sprawa.Owoce róży bomba witamin część suszę ale wolę na surowo usuwam pestki i blenderuję z miodem i w lodówce a jak dłużej to zamrażam aby pewniej

_________________
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Iochroma
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 19 lut 2015, o 13:17 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 575
Skąd: Kurpie Zielone C9

 więcej niż 1 szt.
Teresko, świetny pomysł z tym zblendowaniem owoców różanych z miodem, nie wpadłam jeszcze na to :wit

_________________
Udanych plonów.Magda:)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
juda
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 19 lut 2015, o 13:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1352
Skąd: Podkarpacie okolice Jasła

 1 szt.
Ja tak sama na to wpadłam czasem dodałam pigwowca ciekawy smak , robię tez syropki z sosny i kwiatu dzikiego bzu.... po co wzbogacać firmy farmaceutyczne i nabierały mnie choróbska ale te specyfiki pomogły :tan

_________________
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Darko52
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 19 lut 2015, o 14:05 
Offline
500p
500p
Postów: 751
Skąd: Woj. wielkopolskie

 1 szt.
Róża, która nazywa się Konstancin, pewnie od miejsca wyhodowania,
ma w owocach najwięcej witaminy C. Jest jej tyle, że aż trudno w to uwierzyć.
Nie wiem jednak, gdzie można by ją nabyć
Pozdrawiam. Darek.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gilek
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 19 lut 2015, o 14:53 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 2

 0 szt.
krynka napisał(a):
Darek- na odporność zafunduj sobie pyłek pszczeli.
Słusznie!! Pyłek pszczeli to bomba witaminowa, polecam stosować codziennie np z jogurtem naturalnym! No i świetnie sprawdza się również podczas choroby. Dla zainteresowanych zapraszam tutaj - http://miodzroztocza.pl/pylek - by poczytać więcej o pyłku :)

_________________
Poznam Regulamin Forum


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krynka
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 19 lut 2015, o 19:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1495
Skąd: okolice stolicy

 1 szt.
Najbardziej popularna i posiadająca chyba największą wartość spożywczą jest róża pomarszczona rosa rugosa

http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5 ... marszczona

_________________
Pozdrawiam serdecznie- Ela


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rtk10
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 23 lut 2015, o 17:42 
Offline
100p
100p
Postów: 185
Skąd: woj. mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Iochroma,
jeśli mogę podpowiedzieć to najlepsze, najbardziej aromatyczne konfitury i herbatki otrzymasz
z płatków róży odmiany "Rose de Resht".
Z owoców róż odmian "Rotes Meer" i "Karpatia" możesz "wyprodukować" bardzo aromatyczne konfitury, dżemy, wina i nalewki, a także susz do przyrządzenia smacznych herbatek i leczniczych naparów.


Góra   
  Zobacz profil      
 
lucynda
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 24 lut 2015, o 12:08 
Offline
200p
200p
Postów: 263
Skąd: Polski biegun ciepła

 0 szt.
Typową owocówką jest róża jabłkowata "karpatia" dostępna w R pana Choduna . Oprócz tego rugosy szczególnie te o niepełnych kwiatach.

Świetny wątek ;:215 ;:333

_________________
Pozdrawiam Lucyna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Iochroma
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 24 lut 2015, o 12:53 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 575
Skąd: Kurpie Zielone C9

 więcej niż 1 szt.
No to poluję na "Konstancin" i "Karpatię", może do wiosny znajdę;)

_________________
Udanych plonów.Magda:)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
and777
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 24 lut 2015, o 15:29 
Offline
200p
200p
Postów: 312
Skąd: łódzkie

 1 szt.
rtk10 napisał(a):
Iochroma,
jeśli mogę podpowiedzieć to najlepsze, najbardziej aromatyczne konfitury i herbatki otrzymasz
z płatków róży odmiany "Rose de Resht".
Z owoców róż odmian "Rotes Meer" i "Karpatia" możesz "wyprodukować" bardzo aromatyczne konfitury, dżemy, wina i nalewki, a także susz do przyrządzenia smacznych herbatek i leczniczych naparów.


Jeśli możesz jeszcze podpowiedzieć jak zrobić dżem i nalewkę z Karpati to poproszę o przepis.
W ubiegłym roku miałem trochę owoców z mojej Karpati ale w tym roku liczę że już będzie więcej i chce zrobić nalewkę lub dżem.

_________________
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-p-11
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 24 lut 2015, o 19:53 
Offline
---
Postów: 3509

 0 szt.
Najpierw się narobić żeby wydłubać te parszywe pestki a potem robić dżem? cała witamina C pójdzie w komin przecież. Naleweczka to rozumiem.


Góra   
  Zobacz profil      
 
klon
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 25 lut 2015, o 12:49 
Offline
500p
500p
Postów: 548
Skąd: województwo śląskie

 0 szt.
Iochroma Karpatię dostaniesz w Instytucie w Brzeznej.Na stronie jest telefon.Prowadzili też sprzedaż wysyłkową.
Też mnie interesuje dżem z owoców z róży.Dodam,że bardzo dobre jest też wino.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lucynda
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 25 lut 2015, o 18:37 
Offline
200p
200p
Postów: 263
Skąd: Polski biegun ciepła

 0 szt.
A jaka pyszna jest nalewka na płatkach dzikiej róży (rosa rugosa).
300 gram płatków bez białych końców zalač litrem wódki odstawić w ciemne miejsce na dwa miesiące i co jakiś czas wstrząsnąć. Po tym czasie odcedzić nie wygniatając za bardzo płatków ,bo będzie gorzka . W garnku zagotować szkl. wody ze szkl.cukru ostudzić i wymieszać z nalewem.

Pychota i niebo w gębie .

_________________
Pozdrawiam Lucyna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 148 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *