Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 148 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5 ... 9  
Autor Wiadomość
x-xm-a
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 17 wrz 2012, o 13:24 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4131
mmt wszystkie płatki róż są jadalne.
Jeśli chcesz ukręcić konfiturę, to warto sprawdzić jaka jest w smaku końcówka płatka, niektórzy mówią, że czują goryczkę. Ja się z tym nigdy nie spotkałam. W każdym razie jeśli jest ok to całe płatki się uciera.

Ja kiedyś zrobiłam konfiturę z płatów goździka skalnego, tego mocno pachnącego (taki pierzasty, różowy, nie wiem jak się nazywa, słodki w smaku), ..ech..to był dopiero rarytas ;:227 to tak z myślą o prezencikach pod choinkę


Góra   
  Zobacz profil      
 
Deirde
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 19 wrz 2012, o 18:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7392
Skąd: Wielkopolska

 0 szt.
Monia - wiesz może jak nazywa się ta odmiana? Masz może jej zdjęcie?


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewa2204
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 21 lis 2012, o 12:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1516
Skąd: Łódź

 0 szt.
No tak tu pachnie różami, ze musiałam zajrzeć :wit ;:173

_________________
Ewa
Coś Wam opowiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Maska
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 21 lis 2012, o 13:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 41816
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1 szt.
Ale pachnący wątek! przyszłam tu po zapachu! Ja robię ucieraną róże obowiązkowo do pączków.

_________________
Pozdrawiam Maria
Wiejski ogród cz.41 Rozmowy przy kuchennej wyspie cz. 79
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
survivor26
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 21 lis 2012, o 13:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4397
Skąd: ok. Lwówka Śl.

 więcej niż 1 szt.
A ja za Marysią zaraz przytuptałam i zaznaczam do późniejszego przeczytania i obślinienia monitora :wink:

_________________
Pat
Spis treści; Aktualne: Ogród wiosną 2014 Dom-część 9


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
MaGorzatka
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 21 lis 2012, o 22:20 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 2789

 0 szt.
Korzystam z zaproszenia Gospodyni, dziękuję :)

[u]Konfitura z płatków róży Rosa Gallica Coinditorum, data produkcji 24 czerwca 2012.

Płatki przepuściłam przez maszynkę elektryczną do mielenia i tylko wymieszałam z cukrem pudrem. Na około pół kg przecieru z płatków wsypałam tak z 70 dag cukru pudru i nie czuło się wcale, żeby to miało być za słodkie. Smak jest cierpki, bo taka konfitura to ekstrakt, bierze się go bardzo mało...
To jest konfitura robiona na surowo, na zimno, a więc beż żadnego pasteryzowania. W słoiczki i do piwnicy.
Tak ją też robiła moja babcia, tylko ona ucierała w makutrze płatki różane z cukrem.


Góra   
  Zobacz profil      
 
fenja
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 25 lut 2013, o 09:17 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Postów: 22

 0 szt.
Czy płatki róży Mme Plantier nadają się również na konfiturę?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
emma1966
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 25 lut 2013, o 11:21 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 594

 więcej niż 1 szt.
Oj, jakie tu smakowitości, muszę się rozejrzeć za różą, to też będę robiła takie pachnące przetwory.

_________________
Moje zieleninki.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
zoja
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 4 kwi 2013, o 17:04 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 2

 0 szt.
Witaj, jest kwiecień , za oknem śnieg, miło więc przeczytać o konfiturach z róży... Wpisuję się ,żeby nie zgubić tego przepisu, gdy zakwitną róże... ;:65


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 5 kwi 2013, o 09:14 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4131
fenja napisał(a):
Czy płatki róży Mme Plantier nadają się również na konfiturę?

Jak najbardziej, tylko jaki to będzie miało kolorek po utarciu to ja nie wiem, ale może troszkę soku z cytryny od początku ucierania i byłoby ok. Ja zresztą dodaję zawsze cytryny do ucieranej.

MaGorzatka zaskoczyłaś mnie tym cierpkim smakiem, może końcówki płatków są gorzkawe.


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 10 cze 2013, o 15:09 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY

0,5 kg płatków róży (po usunięciu białych części)
0,5 kg cukru
4 szklanki wrzącej wody (pojemność 1 szklanki to 200ml)
1 łyżeczka kwasku cytrynowego (nie zastępować kwasku cytryną)

Płatki mocno rozgnieść drewnianą pałką, zalać wrządkiem i dosypać kwasek cytrynowy, odstawić na 24 godziny. Po upływie doby odcisnąć płatki i do "wody różanej" dodać cukier całość gotować 20 min, przelać gorący go butelek lub słoików. Z tej porcji produktów wychodzi ok 1 litra pysznego pachnącego różowiutkiego syropku. Syropek robi się błyskawicznie jest smaczny, zdrowy i tani. Pozdrawiam Beata.


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 10 cze 2013, o 18:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3329
Skąd: WLKP
Mam specjalną różę konfiturową z babcinej działki. Cudownie pachnie, ma cudny słodki różowy kolor. Nadaje się na dżemy syropy, toniki, nalewki, ale kwitnie tylko raz w sezonie. Za to czuć i widać ją na odległość.

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 14 cze 2013, o 00:49 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4131
PESTKA@ robiłaś nalewkę z płatków?
Rzuć przepisem...


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 14 cze 2013, o 14:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3329
Skąd: WLKP
Robiłam, ale nie pamiętam przepisu :( :( jak znajdę to wstawię.

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 14 cze 2013, o 15:59 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4131
Może chociaż mniej więcej pamiętasz..ja sobie poradzę z resztą.

W każdym razie płatki nie mogły czekać, to je przez maszynkę do mięsa i się macerują w alkoholu ok 40% w proporcjach 1 (objętościowo ml płatki):4 (ml alkohol)


Góra   
  Zobacz profil      
 
takasobie
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 16 cze 2013, o 16:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9765
Skąd: Poznań

 więcej niż 1 szt.
Dziś pierwszy raz robiłam dżemik z róż, korzystając z wszystkich tu umieszczonych przepisów i doświadczeń :;230
Nie robiłam zdjęć, bo była zestresowana, czy wyjdzie :roll:
Płatki ściągałam jednym ruchem, nożyczkami odkrawałam drugim ruchem białe końcówki płatków.
Potem (korzystając z rady Małgosi) zamiast ucierać w moździerzu, zblendowałam! ;:173
Ugotowałam syrop woda z cukrem (taki ulep, nie wiem jakie proporcje), wsypałam zblendowane płatki, dodałam 2 łyżki żelfixu, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, pogotowałam 3 minutki i do wyparzonych słoiczków.
Wyszły tylko 2 :;230
Ale chyba dokupię drugą Louise Odier, chociaż tym razem dodałam kilka kwiatów Mrs John Laing i Jaques Cartier.

Obrazek

_________________
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 16 cze 2013, o 16:45 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4131
Nie gotuj, wiesz jak śliczna i trwała wychodzi bez gotowania? i z cytryną, i bez żelfixu :(
Obrazek


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 148 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5 ... 9  

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *