Cukier różany i inne przetwory z róż

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

mmt wszystkie płatki róż są jadalne.
Jeśli chcesz ukręcić konfiturę, to warto sprawdzić jaka jest w smaku końcówka płatka, niektórzy mówią, że czują goryczkę. Ja się z tym nigdy nie spotkałam. W każdym razie jeśli jest ok to całe płatki się uciera.

Ja kiedyś zrobiłam konfiturę z płatów goździka skalnego, tego mocno pachnącego (taki pierzasty, różowy, nie wiem jak się nazywa, słodki w smaku), ..ech..to był dopiero rarytas ;:227 to tak z myślą o prezencikach pod choinkę
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7378
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Monia - wiesz może jak nazywa się ta odmiana? Masz może jej zdjęcie?
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1516
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

No tak tu pachnie różami, ze musiałam zajrzeć :wit ;:173
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 42117
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Ale pachnący wątek! przyszłam tu po zapachu! Ja robię ucieraną róże obowiązkowo do pączków.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4397
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ok. Lwówka Śl.

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

A ja za Marysią zaraz przytuptałam i zaznaczam do późniejszego przeczytania i obślinienia monitora :wink:
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 2789
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Korzystam z zaproszenia Gospodyni, dziękuję :)

Konfitura z płatków róży Rosa Gallica Coinditorum, data produkcji 24 czerwca 2012.

Płatki przepuściłam przez maszynkę elektryczną do mielenia i tylko wymieszałam z cukrem pudrem. naokoło pół kg przecieru z płatków wsypałam tak z 70 dag cukru pudru i nie czuło się wcale, żeby to miało być za słodkie. Smak jest cierpki, bo taka konfitura to ekstrakt, bierze się go bardzo mało...
To jest konfitura robiona na surowo, na zimno, a więc beż żadnego pasteryzowania. W słoiczki i do piwnicy.
Tak ją też robiła moja babcia, tylko ona ucierała w makutrze płatki różane z cukrem.
fenja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 23
Od: 20 kwie 2012, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Czy płatki róży Mme Plantier nadają się również na konfiturę?
Awatar użytkownika
emma1966
500p
500p
Posty: 593
Od: 12 wrz 2012, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Oj, jakie tu smakowitości, muszę się rozejrzeć za różą, to też będę robiła takie pachnące przetwory.
zoja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 2
Od: 2 sty 2013, o 11:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Witaj, jest kwiecień , za oknem śnieg, miło więc przeczytać o konfiturach z róży... Wpisuję się ,żeby nie zgubić tego przepisu, gdy zakwitną róże... ;:65
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

fenja pisze:Czy płatki róży Mme Plantier nadają się również na konfiturę?
Jak najbardziej, tylko jaki to będzie miało kolorek po utarciu to ja nie wiem, ale może troszkę soku z cytryny od początku ucierania i byłoby ok. Ja zresztą dodaję zawsze cytryny do ucieranej.

MaGorzatka zaskoczyłaś mnie tym cierpkim smakiem, może końcówki płatków są gorzkawe.
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Posty: 393
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY

0,5 kg płatków róży (po usunięciu białych części)
0,5 kg cukru
4 szklanki wrzącej wody (pojemność 1 szklanki to 200ml)
1 łyżeczka kwasku cytrynowego (nie zastępować kwasku cytryną)

Płatki mocno rozgnieść drewnianą pałką, zalać wrządkiem i dosypać kwasek cytrynowy, odstawić na 24 godziny. Po upływie doby odcisnąć płatki i do "wody różanej" dodać cukier całość gotować 20 min, przelać gorący go butelek lub słoików. Z tej porcji produktów wychodzi ok 1 litra pysznego pachnącego różowiutkiego syropku. Syropek robi się błyskawicznie jest smaczny, zdrowy i tani. Pozdrawiam Beata.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Mam specjalną różę konfiturową z babcinej działki. Cudownie pachnie, ma cudny słodki różowy kolor. Nadaje się na dżemy syropy, toniki, nalewki, ale kwitnie tylko raz w sezonie. Za to czuć i widać ją na odległość.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

PESTKA@ robiłaś nalewkę z płatków?
Rzuć przepisem...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”