Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5  
Autor Wiadomość
Comcia
 Tytuł: Mięsko w słoikach
PostNapisane: 3 kwi 2012, o 21:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13751
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Zakładam ten temat, ponieważ pamiętam smak schabu i karkówki, jakie moja Babcia robiła w słoikach.
Schab nie był suchy, choć blady, idealnie nadawał się krojony w grubsze plastry do obiadu w jakimś sosie, cienkie plastry na chlebek.

Powiem szczerze, że mięsko piekę w brytfance albo w rękawie ale interesuje mnie zrobienie kiełbasy w słoiku czy innego mięska.


Kiedyś nie znosiłam kaszanki.
Do czasu.
Do czasu gdy koleżanka z pracy nie zaczęła przynosić do wspólnego spożycia kaszankę własnej roboty w słoikach.
To było niebo w gębie, oddałabym każdą szynkę czy kiełbasę za taką kaszankę ze słoika.


Stąd moja prośba - podzielcie się przepisami. ;:168

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
asma
 Tytuł: Re: Mięsko w słoikach
PostNapisane: 3 kwi 2012, o 22:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7807
Skąd: Gdynia

 0 szt.
nie podam przepisu na mięsko w słoiku bo takowe robiłam w poprzedniej epoce i nie pamiętam co i jak.
Ogólnie rzecz biorąc mięsko mielone przyprawiałam jak na kotlety ,ciasno upychałam w słoiku (do ok 5cm od góry)i gotowałam dłuuuuugo-smakuje jak pyszna kiedyś "turystyczna" ;:108

co do mięska pieczonego to mam sugestie:
"suchy" schab warto piec z kawałkiem tłustego boczku,golonką lub z dodatkiem smalcu.
Temp.nie może być za wysoka,a czas pieczenia zbyt długi-schab wysycha.
Wolałabym go dusic na gazie,który widzę i mogę min zmniejszyć(od momentu zagotowania powinien tylko "migać")
Mięso podczas pieczenia/duszenia obracam co pół godz ,po upieczeniu zostawiam w sosie aż do ostygnięcia-przewracając na "drugi bok"min 1raz.Gdy ostygnie wyjmuję i owijam bandażem-skleja mięsko i mięsko nie kruszy sie przy krojeniu poza tym bandaż zatrzymuje wilgoć ;:108
Podczas krojenia bandaż stopniowo zsuwam.
Wolę piec chudą karkówkę,boczek niż szynkę lub schab-są wilgotne,bardziej soczyste.
Polecam kupno szynkowaru ew przepisy podawane na stronie szynkowaru wykorzystać do przetworów w słoiku :D
Agness podaje super przepis na mięska gotowane w majonezie-pyszności:)

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Grzybowy
 Tytuł: Re: Mięsko w słoikach
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 11:17 
Offline
50p
50p
Postów: 52

 1 szt.
O ile się nie mylę,to takie mięso w słoiku z serii 'domowa spiżarnia",można spotkać również w supermarketach,jednak nie jest to tym samym co domowy przepis. Nie ma tego smaku i aromatu :wink:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
image
 Tytuł: Re: Mięsko w słoikach
PostNapisane: 4 maja 2012, o 15:03 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 274
Skąd: Myszków/ Śląskie

 więcej niż 1 szt.
Comciu, proponuję zajrzeć na forum wędliniarskie, napewno coś dla siebie tam znajdziesz :wit
Są przepisy na przepyszne mięska w słoikach i pasztety.

_________________
Pozdrawiam! Róża


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
goja94
 Tytuł: Re: Mięsko w słoikach
PostNapisane: 20 lip 2012, o 20:41 
Offline
50p
50p
Postów: 84

 0 szt.
Z braku miejsca w zamrazarce,poświniobiciu zmuszona byłam szukać przepisów na mieso w słoikach i wczoraj poraz pierwszy zrobiłam takie sloikowe konserwy.Wyszły rewelacyjne :heja
robiłam je z szynki i boczku,dość chudego,,pokroilam w dość dużą kostkę ,na 5Kg mięsa dalam 3łyżki soli,pieprz w ziarnkach ,kilka ziaren jałowca ,kilka gożdzików,czosnek,i to na noc do lodówki.następnego dnia poukladałam ciasno do słoików tak ,by na wierzchu znalazł się kawałek boczku ze skórką,ma to zabezpieczyć mięsko przed wysychaniem.Słoiki pojemności 0,5 l gotowalam jednego dnia 2 godz,i drugiego dnia 1godz.wyszła wspaniala wędlinka z taką galaretką,mój M jest zachwycony ;:138


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
image
 Tytuł: Re: Mięsko w słoikach
PostNapisane: 21 lip 2012, o 17:39 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 274
Skąd: Myszków/ Śląskie

 więcej niż 1 szt.
Gratuluję ! poproszę o zdjęcia wyrobu :wit o ile jeszcze cos zostało :roll:

_________________
Pozdrawiam! Róża


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Bogumilka
 Tytuł: Re: Mięsko w słoikach
PostNapisane: 22 lip 2012, o 14:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3626

 1 szt.
Mariolko ja w domu mam przepis na kiełbaskę w słoiki, robiłam i jest pyszna ale teraz nie mogę Ci podrzucić, bo jestem na zsyłce, a wrócę dopiero około połowy sierpnia do domu, więc poszperałam i natknęłam się na przepis w gazecie oto on: Obrazek

Zwróć uwagę na ilość porcji i na cenę tych porcji. Ja jestem ciekawa, czy ten mój przepis w domu jest taki sam :?:

_________________
Uszytki moje


Góra   
  Zobacz profil      
 
goja94
 Tytuł: Re: Mięsko w słoikach
PostNapisane: 24 lip 2012, o 19:55 
Offline
50p
50p
Postów: 84

 0 szt.
Zdjęcia beda ale dopiero jak córka wróci do domu ,bo ja w tym temacie trochę mało kumata jestem ;:222


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
porzeczkaa
 Tytuł: Re: Mięsko w słoikach
PostNapisane: 24 lip 2012, o 20:42 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 40

 0 szt.
Mięso w słoikach to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Dlatego pełna entuzjazmu wzięłam się dziś za robotę. Jak już mięsko będzie gotowe napiszę co mi z tego wyszło.

_________________
Pozdrawiam Justyna


Góra   
  Zobacz profil      
 
Bogumilka
 Tytuł: Re: Mięsko w słoikach
PostNapisane: 25 lip 2012, o 07:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3626

 1 szt.
No ja też mam ochotę na tą kiełbaskę i jak wrócę do domu to sobie zrobię, bo mój mężuś to uwielbia takie rzeczy i ja też :wink:
A tak przy okazji w tej samej gazecie znalazłam jeszcze przepis na smalec. Nie jest to kiełbaska, ale może ktoś ma ochotę, to proszę oto przepis.. Obrazek......smacznego życzę :wit

_________________
Uszytki moje


Góra   
  Zobacz profil      
 
arim27
 Tytuł: Re: Mięsko w słoikach
PostNapisane: 25 lip 2012, o 15:17 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 172
Skąd: lubuskie

 1 szt.
Ja robię nadal taką kiełbaskę do słoików.Biorę 2-3kg łopatki ,1kg słoninki i 2kg podgardla mielonego.Podgardle ma w sobie taką jakby galaretkę.Kiedyś brałam boczek,ale znajomy rzeźnik doradził ,że lepsze jest podgardle.Do tego na początek sypię na każdy kg mięska łyżeczkę od herbaty soli(mieszam sol kamienną z peklowaną),majeranek ,pieprz,czosnek.Na te 6kg mięsa wlewam 3 szklanki letniej wody.Trzeba długo wyrabiać.Masa jest dobra, jak przylepia się do ręki(odwrotnie jak w cieście drozdzowym).Po spróbowaniu,musimy czuć sól i według uznania dodaję soli.Z masy robię kotlecik i smaże ,żeby spróbować-musi byc bardziej doprawiony,niż zwykle kotlet mielony.Trudno trafić ,że smakiem,więc podałam mniej soli niz ja używam,bo ja lubie takie bardziej doprawione.
Mięso gotuję też 2 dni.W pierwszy dzień -2 godziny od zagotowania , drugi dzień już tylko godzinę.
Pychota.
Nie napisałam,ale na każdy kg masy dodaję 1 łyżeczkę majeranku ,1 łyżeczkę pieprzu i 3 ząbki czosnku.Z tego przepisu wychodzi delikatna kiełbaska,więc jak kto lubi można dodac więcej przypraw.

_________________
Pozdrawiam Mirka !


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
porzeczkaa
 Tytuł: Re: Mięsko w słoikach
PostNapisane: 26 lip 2012, o 20:56 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 40

 0 szt.
Dziś skończyłam robić mięso w słoikach i wyszło naprawdę świetne. Ale... chcąc sobie trochę ułatwić postanowiłam ich nie gotować tylko wstawiłam do piekarnika i nakrętki nie wytrzymały temperatury. :oops: ;:14 No cóż będę jeszcze próbować.
A jak już wyjdzie wszystko tak jak powinno dodam swój (wypróbowany) przepis.

_________________
Pozdrawiam Justyna


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: Mięsko w słoikach
PostNapisane: 27 lip 2012, o 14:53 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5984
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Jeśli mogę się wtrącić to ja na mięsko do słoików przygotowuję farsz jak na białą kiełbasę i powiem wam, że smak nie ma sobie równych. Robię to od wielu, wielu lat i z racji wyuczonego zawodu i doświadczeń "rodzinnych" robię to dobrze (tak przynajmniej mówią wszyscy ci, którzy mają okazję posmakować). ;:136

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
image
 Tytuł: Re: Mięsko w słoikach
PostNapisane: 27 lip 2012, o 18:09 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 274
Skąd: Myszków/ Śląskie

 więcej niż 1 szt.
Szarotka66 a możesz podzielić się przepisem ? :wit

_________________
Pozdrawiam! Róża


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 69 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *