Mięsko w słoikach
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Mięsko w słoikach
Zakładam ten temat, ponieważ pamiętam smak schabu i karkówki, jakie moja Babcia robiła w słoikach.
Schab nie był suchy, choć blady, idealnie nadawał się krojony w grubsze plastry do obiadu w jakimś sosie, cienkie plastry na chlebek.
Powiem szczerze, że mięsko piekę w brytfance albo w rękawie ale interesuje mnie zrobienie kiełbasy w słoiku czy innego mięska.
Kiedyś nie znosiłam kaszanki.
Do czasu.
Do czasu gdy koleżanka z pracy nie zaczęła przynosić do wspólnego spożycia kaszankę własnej roboty w słoikach.
To było niebo w gębie, oddałabym każdą szynkę czy kiełbasę za taką kaszankę ze słoika.
Stąd moja prośba - podzielcie się przepisami.
Schab nie był suchy, choć blady, idealnie nadawał się krojony w grubsze plastry do obiadu w jakimś sosie, cienkie plastry na chlebek.
Powiem szczerze, że mięsko piekę w brytfance albo w rękawie ale interesuje mnie zrobienie kiełbasy w słoiku czy innego mięska.
Kiedyś nie znosiłam kaszanki.
Do czasu.
Do czasu gdy koleżanka z pracy nie zaczęła przynosić do wspólnego spożycia kaszankę własnej roboty w słoikach.
To było niebo w gębie, oddałabym każdą szynkę czy kiełbasę za taką kaszankę ze słoika.
Stąd moja prośba - podzielcie się przepisami.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mięsko w słoikach
nie podam przepisu na mięsko w słoiku bo takowe robiłam w poprzedniej epoce i nie pamiętam co i jak.
Ogólnie rzecz biorąc mięsko mielone przyprawiałam jak na kotlety ,ciasno upychałam w słoiku (do ok 5cm od góry)i gotowałam dłuuuuugo-smakuje jak pyszna kiedyś "turystyczna"
co do mięska pieczonego to mam sugestie:
"suchy" schab warto piec z kawałkiem tłustego boczku,golonką lub z dodatkiem smalcu.
Temp.nie może być za wysoka,a czas pieczenia zbyt długi-schab wysycha.
Wolałabym go dusic na gazie,który widzę i mogę min zmniejszyć(od momentu zagotowania powinien tylko "migać")
Mięso podczas pieczenia/duszenia obracam co pół godz ,po upieczeniu zostawiam w sosie aż do ostygnięcia-przewracając na "drugi bok"min 1raz.Gdy ostygnie wyjmuję i owijam bandażem-skleja mięsko i mięsko nie kruszy sie przy krojeniu poza tym bandaż zatrzymuje wilgoć
Podczas krojenia bandaż stopniowo zsuwam.
Wolę piec chudą karkówkę,boczek niż szynkę lub schab-są wilgotne,bardziej soczyste.
Polecam kupno szynkowaru ew przepisy podawane na stronie szynkowaru wykorzystać do przetworów w słoiku
Agness podaje super przepis na mięska gotowane w majonezie-pyszności:)
Ogólnie rzecz biorąc mięsko mielone przyprawiałam jak na kotlety ,ciasno upychałam w słoiku (do ok 5cm od góry)i gotowałam dłuuuuugo-smakuje jak pyszna kiedyś "turystyczna"
co do mięska pieczonego to mam sugestie:
"suchy" schab warto piec z kawałkiem tłustego boczku,golonką lub z dodatkiem smalcu.
Temp.nie może być za wysoka,a czas pieczenia zbyt długi-schab wysycha.
Wolałabym go dusic na gazie,który widzę i mogę min zmniejszyć(od momentu zagotowania powinien tylko "migać")
Mięso podczas pieczenia/duszenia obracam co pół godz ,po upieczeniu zostawiam w sosie aż do ostygnięcia-przewracając na "drugi bok"min 1raz.Gdy ostygnie wyjmuję i owijam bandażem-skleja mięsko i mięsko nie kruszy sie przy krojeniu poza tym bandaż zatrzymuje wilgoć
Podczas krojenia bandaż stopniowo zsuwam.
Wolę piec chudą karkówkę,boczek niż szynkę lub schab-są wilgotne,bardziej soczyste.
Polecam kupno szynkowaru ew przepisy podawane na stronie szynkowaru wykorzystać do przetworów w słoiku
Agness podaje super przepis na mięska gotowane w majonezie-pyszności:)
Re: Mięsko w słoikach
O ile się nie mylę,to takie mięso w słoiku z serii 'domowa spiżarnia",można spotkać również w supermarketach,jednak nie jest to tym samym co domowy przepis. Nie ma tego smaku i aromatu
- image
- 200p
- Posty: 273
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
- Kontakt:
Re: Mięsko w słoikach
Comciu, proponuję zajrzeć na forum wędliniarskie, na pewno coś dla siebie tam znajdziesz
Są przepisy na przepyszne mięska w słoikach i pasztety.
Są przepisy na przepyszne mięska w słoikach i pasztety.
Pozdrawiam! Róża
Re: Mięsko w słoikach
Z braku miejsca w zamrazarce,poświniobiciu zmuszona byłam szukać przepisów na mieso w słoikach i wczoraj poraz pierwszy zrobiłam takie sloikowe konserwy.Wyszły rewelacyjne
robiłam je z szynki i boczku,dość chudego,,pokroilam w dość dużą kostkę ,na 5Kg mięsa dalam 3łyżki soli,pieprz w ziarnkach ,kilka ziaren jałowca ,kilka gożdzików,czosnek,i to na noc do lodówki.następnego dnia poukladałam ciasno do słoików tak ,by na wierzchu znalazł się kawałek boczku ze skórką,ma to zabezpieczyć mięsko przed wysychaniem.Słoiki pojemności 0,5 l gotowalam jednego dnia 2 godz,i drugiego dnia 1godz.wyszła wspaniala wędlinka z taką galaretką,mój M jest zachwycony
robiłam je z szynki i boczku,dość chudego,,pokroilam w dość dużą kostkę ,na 5Kg mięsa dalam 3łyżki soli,pieprz w ziarnkach ,kilka ziaren jałowca ,kilka gożdzików,czosnek,i to na noc do lodówki.następnego dnia poukladałam ciasno do słoików tak ,by na wierzchu znalazł się kawałek boczku ze skórką,ma to zabezpieczyć mięsko przed wysychaniem.Słoiki pojemności 0,5 l gotowalam jednego dnia 2 godz,i drugiego dnia 1godz.wyszła wspaniala wędlinka z taką galaretką,mój M jest zachwycony
- image
- 200p
- Posty: 273
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
- Kontakt:
Re: Mięsko w słoikach
Gratuluję ! poproszę o zdjęcia wyrobu o ile jeszcze cos zostało
Pozdrawiam! Róża
Re: Mięsko w słoikach
Mariolko ja w domu mam przepis na kiełbaskę w słoiki, robiłam i jest pyszna ale teraz nie mogę Ci podrzucić, bo jestem na zsyłce, a wrócę dopiero około połowy sierpnia do domu, więc poszperałam i natknęłam się na przepis w gazecie oto on:
Zwróć uwagę na ilość porcji i na cenę tych porcji. Ja jestem ciekawa, czy ten mój przepis w domu jest taki sam
Zwróć uwagę na ilość porcji i na cenę tych porcji. Ja jestem ciekawa, czy ten mój przepis w domu jest taki sam
Re: Mięsko w słoikach
Zdjęcia beda ale dopiero jak córka wróci do domu ,bo ja w tym temacie trochę mało kumata jestem
- porzeczkaa
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 45
- Od: 24 lip 2012, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie
Re: Mięsko w słoikach
Mięso w słoikach to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Dlatego pełna entuzjazmu wzięłam się dziś za robotę. Jak już mięsko będzie gotowe napiszę co mi z tego wyszło.
Pozdrawiam Justyna
Re: Mięsko w słoikach
Re: Mięsko w słoikach
Ja robię nadal taką kiełbaskę do słoików.Biorę 2-3kg łopatki ,1kg słoninki i 2kg podgardla mielonego.Podgardle ma w sobie taką jakby galaretkę.Kiedyś brałam boczek,ale znajomy rzeźnik doradził ,że lepsze jest podgardle.Do tego na początek sypię na każdy kg mięska łyżeczkę od herbaty soli(mieszam sol kamienną z peklowaną),majeranek ,pieprz,czosnek.Na te 6kg mięsa wlewam 3 szklanki letniej wody.Trzeba długo wyrabiać.Masa jest dobra, jak przylepia się do ręki(odwrotnie jak w cieście drozdzowym).Po spróbowaniu,musimy czuć sól i według uznania dodaję soli.Z masy robię kotlecik i smaże ,żeby spróbować-musi byc bardziej doprawiony,niż zwykle kotlet mielony.Trudno trafić ,że smakiem,więc podałam mniej soli niz ja używam,bo ja lubie takie bardziej doprawione.
Mięso gotuję też 2 dni.W pierwszy dzień -2 godziny od zagotowania , drugi dzień już tylko godzinę.
Pychota.
Nie napisałam,ale na każdy kg masy dodaję 1 łyżeczkę majeranku ,1 łyżeczkę pieprzu i 3 ząbki czosnku.Z tego przepisu wychodzi delikatna kiełbaska,więc jak kto lubi można dodac więcej przypraw.
Mięso gotuję też 2 dni.W pierwszy dzień -2 godziny od zagotowania , drugi dzień już tylko godzinę.
Pychota.
Nie napisałam,ale na każdy kg masy dodaję 1 łyżeczkę majeranku ,1 łyżeczkę pieprzu i 3 ząbki czosnku.Z tego przepisu wychodzi delikatna kiełbaska,więc jak kto lubi można dodac więcej przypraw.
Pozdrawiam Mirka !
- porzeczkaa
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 45
- Od: 24 lip 2012, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie
Re: Mięsko w słoikach
Dziś skończyłam robić mięso w słoikach i wyszło naprawdę świetne. Ale... chcąc sobie trochę ułatwić postanowiłam ich nie gotować tylko wstawiłam do piekarnika i nakrętki nie wytrzymały temperatury. No cóż będę jeszcze próbować.
A jak już wyjdzie wszystko tak jak powinno dodam swój (wypróbowany) przepis.
A jak już wyjdzie wszystko tak jak powinno dodam swój (wypróbowany) przepis.
Pozdrawiam Justyna
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Mięsko w słoikach
Jeśli mogę się wtrącić to ja na mięsko do słoików przygotowuję farsz jak na białą kiełbasę i powiem wam, że smak nie ma sobie równych. Robię to od wielu, wielu lat i z racji wyuczonego zawodu i doświadczeń "rodzinnych" robię to dobrze (tak przynajmniej mówią wszyscy ci, którzy mają okazję posmakować).
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim