Mięsko w słoikach
-
- 100p
- Posty: 151
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: Mięsko w słoikach
Jejku, pamiętam jak takie cuda robiła mama Będę musiała kiedyś to zrobić
Re: Mięsko w słoikach
Jestem w trakcie robienia. Jestem ciekawa jakie wyjdzie.
Re: Mięsko w słoikach
Też bardzo lubię takie jedzonko
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Mięsko w słoikach
Kurczak w zalewie
1 kg fileta z kurczaka
Pokroić na małe, wąskie kawałki i przyprawić wg. uznania (jak kotlety).
Panierować: bułka , jajko, bułka (bez mąki).
Usmażyć, włożyć do garnka.
Zalewa:
1 l wody
3 cebule - pokroić w półtalarki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
10 sztuk ziela angielskiego
10 liści laurowych
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
0,5 szklanki octu 10%
To wszystko zagotować. Kurczaka przełożyć do słoików, zalać zalewą i pasteryzować 10 - 15 minut.
1 kg fileta z kurczaka
Pokroić na małe, wąskie kawałki i przyprawić wg. uznania (jak kotlety).
Panierować: bułka , jajko, bułka (bez mąki).
Usmażyć, włożyć do garnka.
Zalewa:
1 l wody
3 cebule - pokroić w półtalarki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
10 sztuk ziela angielskiego
10 liści laurowych
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
0,5 szklanki octu 10%
To wszystko zagotować. Kurczaka przełożyć do słoików, zalać zalewą i pasteryzować 10 - 15 minut.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Mięsko w słoikach
Mięso ze słoika
mięso mielone wieprzowe
czosnek
sól, pieprz
majeranek
Mięso wymieszać z przyprawami i wkładać do słoików do 3/4 wysokości - ubić łyżką.
Pasteryzować 2 lub 3-krotnie! Taka pasteryzacja pozwala przechowywać mięsko bez lodówki.
Dla mnie takie mięso ze słoika to smak dzieciństwa!
Proporcji nie podaję, trzeba doprawić do smaku. Ja przeważnie robię z mięsa mielonego na kiełbasę wiejską, ale i tak jeszcze doprawiam. Jeśli inne mięsko to mielę na grubych oczkach. Jeśli mięs chude to dodaję słoniny.
mięso mielone wieprzowe
czosnek
sól, pieprz
majeranek
Mięso wymieszać z przyprawami i wkładać do słoików do 3/4 wysokości - ubić łyżką.
Pasteryzować 2 lub 3-krotnie! Taka pasteryzacja pozwala przechowywać mięsko bez lodówki.
Dla mnie takie mięso ze słoika to smak dzieciństwa!
Proporcji nie podaję, trzeba doprawić do smaku. Ja przeważnie robię z mięsa mielonego na kiełbasę wiejską, ale i tak jeszcze doprawiam. Jeśli inne mięsko to mielę na grubych oczkach. Jeśli mięs chude to dodaję słoniny.
Beata
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Mięsko w słoikach
Taką mielonkę też robię bo przynajmniej wiemy co jemy, przyprawiam podobnie. Moje uwagi odnośnie mielonki mięso mielone z przyprawami wyrabiamy dość długo ok. 10 do 15 minut zyska to na smaku i po włożeniu do słoika wynoszę teraz w chłodne miejsce. Mielonka ładnie przepekluje i pasteryzuję dopiero następnego dnia też 3 razy.
Pozdrawiam Longina.
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 1011
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Mięsko w słoikach
Moja wariacja na słoikową konserwę boczkową.
Surowy boczek
Boczek wędzony
Peklosól
pieprz, czosnek
Boczki pokroiłem w drobną kostkę, a surowy dodatkowo zapeklowałem na 1,5%. Po 24 h wymieszałem oba dodałem pieprz i świeży czosnek i od słoików. Później już tylko pieczenie w kąpieli wodnej przez 3 godz w 180°C i czekanie na drugi dzień do całkowitego wystygnięcia.
Ocena organoleptyczna jak najbardziej pozytywna, polecam do spożycia.
Surowy boczek
Boczek wędzony
Peklosól
pieprz, czosnek
Boczki pokroiłem w drobną kostkę, a surowy dodatkowo zapeklowałem na 1,5%. Po 24 h wymieszałem oba dodałem pieprz i świeży czosnek i od słoików. Później już tylko pieczenie w kąpieli wodnej przez 3 godz w 180°C i czekanie na drugi dzień do całkowitego wystygnięcia.
Ocena organoleptyczna jak najbardziej pozytywna, polecam do spożycia.
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 18
- Od: 16 gru 2016, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mięsko w słoikach
Moja mama często robiła takie mięso z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Nie wiem wtedy ono mi nie smakowało, a teraz często mam ochotę na taki smakołyk. Czasem kupię w sklepie, ale jednak nie jest to to samo, a niestety ja nie mam takich zdolności kulinarnych.
Re: Mięsko w słoikach
Witam. Mam pytanie ile taka mielonka po pasteryzacji chodzi mi o przepis z 1.08.2012 r może stać i czy musi być trzymana w lodówce czy poza nią. Pozdrawiam.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Mięsko w słoikach
Ja gotuję 3 razy po 45 minut w odstępach 24 godzin. Potem może stać wszędzie. Metoda wypróbowana z czasów młodości i wypadów pod namiot.
-- N, 20 maja 2018, 01:41 --
-- N, 20 maja 2018, 01:41 --
A jakie zdolności tu są potrzebne?superBartek pisze:Moja mama często robiła takie mięso z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Nie wiem wtedy ono mi nie smakowało, a teraz często mam ochotę na taki smakołyk. Czasem kupię w sklepie, ale jednak nie jest to to samo, a niestety ja nie mam takich zdolności kulinarnych.
Beata
Re: Mięsko w słoikach
Właśnie zrobiłam i wstawiłam do pasteryzacji. Z 3kg mięsa (łopatka+boczek) dało 8 słoików 0,5l. Robiłam z pamięci,po dosyć długim czasie. A teraz weszłam dopiero w internet,żeby się upewnić czy czegoś nie zchrzaniłam. Jestem spokojna wszystko tak samo jak w Twoim przepisie, a chyba wcześniej go nie widziałam.Natomiast ja pasteryzowałam zawsze 2,5 godz i tylko raz. Dzisiaj zrobię krótszą pasteryzację według Twojej rady i powtórzę jutro. Aha do masy mięsnej jak wyrabiałam to dodałam szklankę letniej przegotowanej wody i jeszcze gorczycę oprócz tych przypraw co w powyższym przepisie. Po wyrobieniu odstawiłam dzisiaj tylko na 3 godziny (czasami zostawiam na noc jak jest zimno),żeby się ''przegryzło'' z przyprawami.acia1065 pisze:Mięso ze słoika
mięso mielone wieprzowe
czosnek
sól, pieprz
majeranek
Mięso wymieszać z przyprawami i wkładać do słoików do 3/4 wysokości - ubić łyżką.
Pasteryzować 2 lub 3-krotnie! Taka pasteryzacja pozwala przechowywać mięsko bez lodówki.
Dla mnie takie mięso ze słoika to smak dzieciństwa!
Proporcji nie podaję, trzeba doprawić do smaku. Ja przeważnie robię z mięsa mielonego na kiełbasę wiejską, ale i tak jeszcze doprawiam. Jeśli inne mięsko to mielę na grubych oczkach. Jeśli mięs chude to dodaję słoniny.
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 18
- Od: 3 lip 2018, o 08:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opole
Re: Mięsko w słoikach
Na weekendzie wezmę się za robienie słoików wg Twojego przepisu Powiedz mi tylko ile takie słoiczki mogą stać w piwnicy (mieszkam w bloku) żeby się nie zepsuły ?acia1065 pisze:Mięso ze słoika
mięso mielone wieprzowe
czosnek
sól, pieprz
majeranek
Mięso wymieszać z przyprawami i wkładać do słoików do 3/4 wysokości - ubić łyżką.
Pasteryzować 2 lub 3-krotnie! Taka pasteryzacja pozwala przechowywać mięsko bez lodówki.
Dla mnie takie mięso ze słoika to smak dzieciństwa!
Proporcji nie podaję, trzeba doprawić do smaku. Ja przeważnie robię z mięsa mielonego na kiełbasę wiejską, ale i tak jeszcze doprawiam. Jeśli inne mięsko to mielę na grubych oczkach. Jeśli mięs chude to dodaję słoniny.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Mięsko w słoikach
Ja je tyndalizuję (3 razy po 45 min. w odstępach 24 godzin). Trzymam w spiżarce lub biorę pod namiot. Nawet po roku są dobre. Warunek wszystko bardzo czyste.
Beata