Mięsko w słoikach
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Mięsko w słoikach
Tak się zastanawiam, czy takie mięsko (mielone, bądź w małych kawałeczkach) można zamiast w słoiki zapakować w foliowe osłonki i tak pasteryzować? Może ktoś próbował?
Pozdrawiam, Marta.
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Mięsko w słoikach
Można. Osłonki poliamidowe świetnie się do tego nadają. Przed napełnieniem trzeba je namoczyć w ciepłej wodzie. Do gorącej wody też wkładamy nie bezpośrednio z lodówki, aby nam nie popękały.
Parzymy zgodnie ze sztuką, czyli tak jak szyneczki, boczki itp.
Parzymy zgodnie ze sztuką, czyli tak jak szyneczki, boczki itp.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Mięsko w słoikach
dziękuję Dorotko za odpowiedź
Tak mi te osłonki przyszły do głowy, bo pamiętam jak mój tata robił niegdyś salceson w takiej folii.
Niestety nie mam takich "prostych" słoików, z których to mięsko można łatwo wyjąć a taką osłonkę po prostu rozcinamy i po sprawie.
Tak mi te osłonki przyszły do głowy, bo pamiętam jak mój tata robił niegdyś salceson w takiej folii.
Niestety nie mam takich "prostych" słoików, z których to mięsko można łatwo wyjąć a taką osłonkę po prostu rozcinamy i po sprawie.
Pozdrawiam, Marta.
Re: Mięsko w słoikach
A czy można zrobić takie mięsko w celofanie takim do pieczenia? Chodzi mi o taką folię, którą używamy do pieczenia kurczaka w piekarniku.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Mięsko w słoikach
Nabrałam ochoty na to mięsko w słoikach i postanowiłam zrobić.
Doczytałam,ze niektórzy mielą mięso ( sitko ma być takie jak do mielenia mięsa na kotlety,czy grubsze? ),a inni kroją w grubszą kostkę. Dlatego chciałam spytać praktyków- co wybrać na początek?
I czy ktoś robił z miesa drobiowego,np z indyka?
Doczytałam,ze niektórzy mielą mięso ( sitko ma być takie jak do mielenia mięsa na kotlety,czy grubsze? ),a inni kroją w grubszą kostkę. Dlatego chciałam spytać praktyków- co wybrać na początek?
I czy ktoś robił z miesa drobiowego,np z indyka?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2295
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Mięsko w słoikach
Drób będzie za suchy, na początek zrób boczek i karkówkę.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mięsko w słoikach
Krynka, ja robiłam w słoiku udziec z indyka, pycha wyszła. Miękki i pachnący.
Pozdrawiam - BabajAGA
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Mięsko w słoikach
Aga- jak robiłaś ten udziec?
Moje mięsko zrobione- stygnie po drugiej pasteryzacji. Jutro degustacja
Moje mięsko zrobione- stygnie po drugiej pasteryzacji. Jutro degustacja
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mięsko w słoikach
Zapeklowałam z dwie doby, wyjęłam, zwinęłam i owiązałam sznurkiem. Włożyłam do słoja po miodzie
I dalej parzyłam jak w szynkowarze, ale do ostudzenia trzymałam w tym garnku. Potem do lodówki na dzień i już można było wyjąć.
I dalej parzyłam jak w szynkowarze, ale do ostudzenia trzymałam w tym garnku. Potem do lodówki na dzień i już można było wyjąć.
Pozdrawiam - BabajAGA
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Mięsko w słoikach
Smakowicie wyglada Wody nie dolewałaś?Ile czasu parzyłaś?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mięsko w słoikach
Nie,żadnej wody. Sama się z mięska wytrąca i galaretowacieje. Parzyłam około 2 godziny.
Pozdrawiam - BabajAGA
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Mięsko w słoikach
Dziękuję,to już wszystko wiem. Nastąpny będzie udziec z indyka
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- ---
- Posty: 4357
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Nad stawem
Re: Mięsko w słoikach
Boczek zakupilam,bo m kazal i jutro popelnie w sloikach.
...klawira mi padla .
...klawira mi padla .