Mięsko w słoikach

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
arim27
100p
100p
Posty: 165
Od: 29 paź 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubuskie

Re: Mięsko w słoikach

Post »

No właśnie,Szarotka-prosimy przepisik :wink:
Pozdrawiam Mirka !
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Na życzenie przepis na moją mielonkę. Kochani tylko jest mały problem , bo ja odważone mam zawsze tylko mięso i sól, a przyprawy wg uznania. Po wymieszaniu farszu robię klopsa i smażę żeby sprawdzić czy dobrze doprawione.
Jeśli to Wam odpowiada to proszę bardzo. Dodam tylko, że moja rodzina lubi dobrze doprawione dlatego daję dużo przypraw. Podam orientacyjne ilości przypraw.
Składniki:
5kg łopatki wieprzowej
10dag soli zwykłej lub peklującej jeśli ma być różowe
3łyżki mielonego pieprzu czarnego
3łyżki pieprzu ziołowego
garść majeranku
3 ząbki czosnku zmiażdżonego
Łopatkę zmielić nie za drobno., dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymasowć (wymieszać). Słoiki wyparzyć, nakładać farsz dokładnie dociskając, aby było jak najmniej pustego miejsca. Zostawić 2 cm od góry. Zakręcić i pasteryzować małe słoiki godzinę na małym ogniu. życzę smacznego. ;:196
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Posty: 273
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
Kontakt:

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Szarotka66. dziękuję :wit jak tylko skończy się mój wyrób :heja zaraz robię wg Twojego przepisu i na pewno będzie smaczny :heja
Pozdrawiam! Róża
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Czekam na opinię po degustacji ;:196
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13455
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Zrobiłam mielonkę w słoikach wczoraj a dzisiaj pożarłam już jeden słoik. :wink:
Pokleiłam różne przepisy i zrobiłam próbę.
1,3 kg łopatki
0,4 kg podgardla
3 duże ząbki czosnku
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki pieprzu.
Wyszła pyszna, kolor wcale nie taki nieciekawy ( nie miałam soli peklowanej ), jak dla mnie trochę za dużo czosnku a za mało majeranku.
Poza tym - bomba !
I to prawda z tym podgardlem, dało przepyszną galaretkę, którą tak uwielbiam w mielonkach.
Następnym razem dam więcej podgardla, bo mięsko było zwarte i chude.

Oj, coś czuję że będę robiła to częściej. :D

Wszystkim bardzo dziękuję za przepisy. ;:180
Awatar użytkownika
arim27
100p
100p
Posty: 165
Od: 29 paź 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubuskie

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Mariolu,ja dodaję nawet tyle samo podgardla co łopatki,no i dodatkowo dolewam wodę w trakcie wyrabiania.Gotuję długo,żeby słoiki postały(robię tak około 60 słoiczków)/Pierwszy dzień 2 godz a na drugi dzien godzinę.
Pozdrawiam Mirka !
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1279
Od: 30 lip 2008, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Mięsko w słoikach

Post »

skusiłam się:)

1,5 kg łopatki zmielonej,
mały boczek wędzony pokrojony w drobniutką kostkę (brak podgardla)
przyprawy: majeranek, pieprz, sól, czosnek
do smaku -upieczony mielony by sprawdzić czy smaczne,
smaczne :)
pakowane w słoiki do 3/4 wysokości, dolana woda, zostawione 2 cm powietrza
pierwsze gotowanie 2-3 godziny, na drugi dzień podobnie

aha nie miałam soli peklowanej, więc żeby kolorek był ładny dodałam szczyptę cukru (stwierdziłam, że jak utrzymuje kolor brokuła to tu też i rzeczywiście- mięsko ładne, różowe)

M. zadowolony, a wątpił.
Naprawdę polecam.
Anka
Awatar użytkownika
arim27
100p
100p
Posty: 165
Od: 29 paź 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubuskie

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Jak nie ma podgardla,to też daję, ale surowy boczek(podgardle też surowe).Woda u mnie jest obowiążkowo dodana do wyrabianego mięsa,ponoć "dobrze wiąże",co by to nie miało oznaczać-tak mawiał rzeźnik rodziców. ;:219
Pozdrawiam Mirka !
babojola
200p
200p
Posty: 269
Od: 25 maja 2009, o 16:42
Lokalizacja: Słubice

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Ale mi narobiłyście apetytu tym mięskiem, od dawna nosiłam się z zamiarem żeby to zrobić, ale jakoś tak zawsze odkładałam to na później. Może dlatego, że kupowałam właśnie takie wyroby od rzeźnika. Tym razem jednak się zdecydowałeam i zrobię sama :D A co do wody, moja mama wodę dodaje nawet do kotletów mielonych, są wyśmienite, nie są takie zbite.
Awatar użytkownika
arim27
100p
100p
Posty: 165
Od: 29 paź 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubuskie

Re: Mięsko w słoikach

Post »

No właśnie,ja cały czas o tej wodzie piszę,bo jest różnica między mięskiem bez wody a z dodatkiem wody.Bez wody jest za suche,twarde,takie "trociniaste'-sprawdziłam na własnej skórze,bo kiedyś zapomniałąm dodać wody.Cała rodzinka poznała się,że te miEsko jest jakieś inne,no i dzięki wodzie jest więcej ulubionej przez wszystkich galaretki :wink:
Pozdrawiam Mirka !
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Comciu-zrobiłam kiełbaskę wg twojego przepisu z tym,że łopatkę i podgardle dałam w równych częściach-pyszota ;:108
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mięsko w słoikach

Post »

wrzuć przepis :wink:
babojola
200p
200p
Posty: 269
Od: 25 maja 2009, o 16:42
Lokalizacja: Słubice

Re: Mięsko w słoikach

Post »

No i mam i ja swoje mięsko w słoiczkach ;:138
Zrobiłam z łopatki, surowego boczku i słoninki, dużo przypraw i czosnku. Jest pyszne. Mąż zadowolony, bo jak to mówią przez żołądek.... :D
Następnym razem tylko zamiast słoniny dodam podgardla.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”