Mięsko w słoikach
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Mięsko w słoikach
Na życzenie przepis na moją mielonkę. Kochani tylko jest mały problem , bo ja odważone mam zawsze tylko mięso i sól, a przyprawy wg uznania. Po wymieszaniu farszu robię klopsa i smażę żeby sprawdzić czy dobrze doprawione.
Jeśli to Wam odpowiada to proszę bardzo. Dodam tylko, że moja rodzina lubi dobrze doprawione dlatego daję dużo przypraw. Podam orientacyjne ilości przypraw.
Składniki:
5kg łopatki wieprzowej
10dag soli zwykłej lub peklującej jeśli ma być różowe
3łyżki mielonego pieprzu czarnego
3łyżki pieprzu ziołowego
garść majeranku
3 ząbki czosnku zmiażdżonego
Łopatkę zmielić nie za drobno., dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymasowć (wymieszać). Słoiki wyparzyć, nakładać farsz dokładnie dociskając, aby było jak najmniej pustego miejsca. Zostawić 2 cm od góry. Zakręcić i pasteryzować małe słoiki godzinę na małym ogniu. życzę smacznego.
Jeśli to Wam odpowiada to proszę bardzo. Dodam tylko, że moja rodzina lubi dobrze doprawione dlatego daję dużo przypraw. Podam orientacyjne ilości przypraw.
Składniki:
5kg łopatki wieprzowej
10dag soli zwykłej lub peklującej jeśli ma być różowe
3łyżki mielonego pieprzu czarnego
3łyżki pieprzu ziołowego
garść majeranku
3 ząbki czosnku zmiażdżonego
Łopatkę zmielić nie za drobno., dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymasowć (wymieszać). Słoiki wyparzyć, nakładać farsz dokładnie dociskając, aby było jak najmniej pustego miejsca. Zostawić 2 cm od góry. Zakręcić i pasteryzować małe słoiki godzinę na małym ogniu. życzę smacznego.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- image
- 200p
- Posty: 273
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
- Kontakt:
Re: Mięsko w słoikach
Szarotka66. dziękuję jak tylko skończy się mój wyrób zaraz robię wg Twojego przepisu i na pewno będzie smaczny
Pozdrawiam! Róża
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Mięsko w słoikach
Czekam na opinię po degustacji
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Mięsko w słoikach
Zrobiłam mielonkę w słoikach wczoraj a dzisiaj pożarłam już jeden słoik.
Pokleiłam różne przepisy i zrobiłam próbę.
1,3 kg łopatki
0,4 kg podgardla
3 duże ząbki czosnku
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki pieprzu.
Wyszła pyszna, kolor wcale nie taki nieciekawy ( nie miałam soli peklowanej ), jak dla mnie trochę za dużo czosnku a za mało majeranku.
Poza tym - bomba !
I to prawda z tym podgardlem, dało przepyszną galaretkę, którą tak uwielbiam w mielonkach.
Następnym razem dam więcej podgardla, bo mięsko było zwarte i chude.
Oj, coś czuję że będę robiła to częściej.
Wszystkim bardzo dziękuję za przepisy.
Pokleiłam różne przepisy i zrobiłam próbę.
1,3 kg łopatki
0,4 kg podgardla
3 duże ząbki czosnku
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki pieprzu.
Wyszła pyszna, kolor wcale nie taki nieciekawy ( nie miałam soli peklowanej ), jak dla mnie trochę za dużo czosnku a za mało majeranku.
Poza tym - bomba !
I to prawda z tym podgardlem, dało przepyszną galaretkę, którą tak uwielbiam w mielonkach.
Następnym razem dam więcej podgardla, bo mięsko było zwarte i chude.
Oj, coś czuję że będę robiła to częściej.
Wszystkim bardzo dziękuję za przepisy.
Re: Mięsko w słoikach
Mariolu,ja dodaję nawet tyle samo podgardla co łopatki,no i dodatkowo dolewam wodę w trakcie wyrabiania.Gotuję długo,żeby słoiki postały(robię tak około 60 słoiczków)/Pierwszy dzień 2 godz a na drugi dzien godzinę.
Pozdrawiam Mirka !
- aconitum
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1279
- Od: 30 lip 2008, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Mięsko w słoikach
skusiłam się:)
1,5 kg łopatki zmielonej,
mały boczek wędzony pokrojony w drobniutką kostkę (brak podgardla)
przyprawy: majeranek, pieprz, sól, czosnek
do smaku -upieczony mielony by sprawdzić czy smaczne,
smaczne
pakowane w słoiki do 3/4 wysokości, dolana woda, zostawione 2 cm powietrza
pierwsze gotowanie 2-3 godziny, na drugi dzień podobnie
aha nie miałam soli peklowanej, więc żeby kolorek był ładny dodałam szczyptę cukru (stwierdziłam, że jak utrzymuje kolor brokuła to tu też i rzeczywiście- mięsko ładne, różowe)
M. zadowolony, a wątpił.
Naprawdę polecam.
1,5 kg łopatki zmielonej,
mały boczek wędzony pokrojony w drobniutką kostkę (brak podgardla)
przyprawy: majeranek, pieprz, sól, czosnek
do smaku -upieczony mielony by sprawdzić czy smaczne,
smaczne
pakowane w słoiki do 3/4 wysokości, dolana woda, zostawione 2 cm powietrza
pierwsze gotowanie 2-3 godziny, na drugi dzień podobnie
aha nie miałam soli peklowanej, więc żeby kolorek był ładny dodałam szczyptę cukru (stwierdziłam, że jak utrzymuje kolor brokuła to tu też i rzeczywiście- mięsko ładne, różowe)
M. zadowolony, a wątpił.
Naprawdę polecam.
Anka
Re: Mięsko w słoikach
Jak nie ma podgardla,to też daję, ale surowy boczek(podgardle też surowe).Woda u mnie jest obowiążkowo dodana do wyrabianego mięsa,ponoć "dobrze wiąże",co by to nie miało oznaczać-tak mawiał rzeźnik rodziców.
Pozdrawiam Mirka !
Re: Mięsko w słoikach
Ale mi narobiłyście apetytu tym mięskiem, od dawna nosiłam się z zamiarem żeby to zrobić, ale jakoś tak zawsze odkładałam to na później. Może dlatego, że kupowałam właśnie takie wyroby od rzeźnika. Tym razem jednak się zdecydowałeam i zrobię sama A co do wody, moja mama wodę dodaje nawet do kotletów mielonych, są wyśmienite, nie są takie zbite.
Re: Mięsko w słoikach
No właśnie,ja cały czas o tej wodzie piszę,bo jest różnica między mięskiem bez wody a z dodatkiem wody.Bez wody jest za suche,twarde,takie "trociniaste'-sprawdziłam na własnej skórze,bo kiedyś zapomniałąm dodać wody.Cała rodzinka poznała się,że te miEsko jest jakieś inne,no i dzięki wodzie jest więcej ulubionej przez wszystkich galaretki
Pozdrawiam Mirka !
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mięsko w słoikach
Comciu-zrobiłam kiełbaskę wg twojego przepisu z tym,że łopatkę i podgardle dałam w równych częściach-pyszota
Re: Mięsko w słoikach
No i mam i ja swoje mięsko w słoiczkach
Zrobiłam z łopatki, surowego boczku i słoninki, dużo przypraw i czosnku. Jest pyszne. Mąż zadowolony, bo jak to mówią przez żołądek....
Następnym razem tylko zamiast słoniny dodam podgardla.
Zrobiłam z łopatki, surowego boczku i słoninki, dużo przypraw i czosnku. Jest pyszne. Mąż zadowolony, bo jak to mówią przez żołądek....
Następnym razem tylko zamiast słoniny dodam podgardla.