Mięsko w słoikach

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Ja gotuję 3 razy po 45 minut w odstępach 24 godzin. Potem może stać wszędzie. Metoda wypróbowana z czasów młodości i wypadów pod namiot.

-- N, 20 maja 2018, 01:41 --
superBartek pisze:Moja mama często robiła takie mięso z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Nie wiem wtedy ono mi nie smakowało, a teraz często mam ochotę na taki smakołyk. Czasem kupię w sklepie, ale jednak nie jest to to samo, a niestety ja nie mam takich zdolności kulinarnych.
A jakie zdolności tu są potrzebne?
Beata
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1838
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mięsko w słoikach

Post »

acia1065 pisze:Mięso ze słoika
mięso mielone wieprzowe
czosnek
sól, pieprz
majeranek
Mięso wymieszać z przyprawami i wkładać do słoików do 3/4 wysokości - ubić łyżką.
Pasteryzować 2 lub 3-krotnie! Taka pasteryzacja pozwala przechowywać mięsko bez lodówki.
Dla mnie takie mięso ze słoika to smak dzieciństwa!
Proporcji nie podaję, trzeba doprawić do smaku. Ja przeważnie robię z mięsa mielonego na kiełbasę wiejską, ale i tak jeszcze doprawiam. Jeśli inne mięsko to mielę na grubych oczkach. Jeśli mięs chude to dodaję słoniny.
Właśnie zrobiłam i wstawiłam do pasteryzacji. Z 3kg mięsa (łopatka+boczek) dało 8 słoików 0,5l. Robiłam z pamięci,po dosyć długim czasie. A teraz weszłam dopiero w internet,żeby się upewnić czy czegoś nie zchrzaniłam. Jestem spokojna wszystko tak samo jak w Twoim przepisie, a chyba wcześniej go nie widziałam.Natomiast ja pasteryzowałam zawsze 2,5 godz i tylko raz. Dzisiaj zrobię krótszą pasteryzację według Twojej rady i powtórzę jutro. ;:333 Aha do masy mięsnej jak wyrabiałam to dodałam szklankę letniej przegotowanej wody i jeszcze gorczycę oprócz tych przypraw co w powyższym przepisie. Po wyrobieniu odstawiłam dzisiaj tylko na 3 godziny (czasami zostawiam na noc jak jest zimno),żeby się ''przegryzło'' z przyprawami.
mzapert92
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 18
Od: 3 lip 2018, o 08:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Opole

Re: Mięsko w słoikach

Post »

acia1065 pisze:Mięso ze słoika
mięso mielone wieprzowe
czosnek
sól, pieprz
majeranek
Mięso wymieszać z przyprawami i wkładać do słoików do 3/4 wysokości - ubić łyżką.
Pasteryzować 2 lub 3-krotnie! Taka pasteryzacja pozwala przechowywać mięsko bez lodówki.
Dla mnie takie mięso ze słoika to smak dzieciństwa!
Proporcji nie podaję, trzeba doprawić do smaku. Ja przeważnie robię z mięsa mielonego na kiełbasę wiejską, ale i tak jeszcze doprawiam. Jeśli inne mięsko to mielę na grubych oczkach. Jeśli mięs chude to dodaję słoniny.
Na weekendzie wezmę się za robienie słoików wg Twojego przepisu :) Powiedz mi tylko ile takie słoiczki mogą stać w piwnicy (mieszkam w bloku) żeby się nie zepsuły ?
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Ja je tyndalizuję (3 razy po 45 min. w odstępach 24 godzin). Trzymam w spiżarce lub biorę pod namiot. Nawet po roku są dobre. Warunek wszystko bardzo czyste.
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”