acia1065 pisze:Mięso ze słoika
mięso mielone wieprzowe
czosnek
sól, pieprz
majeranek
Mięso wymieszać z przyprawami i wkładać do słoików do 3/4 wysokości - ubić łyżką.
Pasteryzować 2 lub 3-krotnie! Taka pasteryzacja pozwala przechowywać mięsko bez lodówki.
Dla mnie takie mięso ze słoika to smak dzieciństwa!
Proporcji nie podaję, trzeba doprawić do smaku. Ja przeważnie robię z mięsa mielonego na kiełbasę wiejską, ale i tak jeszcze doprawiam. Jeśli inne mięsko to mielę na grubych oczkach. Jeśli mięs chude to dodaję słoniny.
Właśnie zrobiłam i wstawiłam do pasteryzacji. Z 3kg mięsa (łopatka+boczek) dało 8 słoików 0,5l. Robiłam z pamięci,po dosyć długim czasie. A teraz weszłam dopiero w internet,żeby się upewnić czy czegoś nie zchrzaniłam. Jestem spokojna wszystko tak samo jak w Twoim przepisie, a chyba wcześniej go nie widziałam.Natomiast ja pasteryzowałam zawsze 2,5 godz i tylko raz. Dzisiaj zrobię krótszą pasteryzację według Twojej rady i powtórzę jutro.
Aha do masy mięsnej jak wyrabiałam to dodałam szklankę letniej przegotowanej wody i jeszcze gorczycę oprócz tych przypraw co w powyższym przepisie. Po wyrobieniu odstawiłam dzisiaj tylko na 3 godziny (czasami zostawiam na noc jak jest zimno),żeby się ''przegryzło'' z przyprawami.