Mięsko w słoikach
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mięsko w słoikach
Nie,żadnej wody. Sama się z mięska wytrąca i galaretowacieje. Parzyłam około 2 godziny.
Pozdrawiam - BabajAGA
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Mięsko w słoikach
Dziękuję,to już wszystko wiem. Nastąpny będzie udziec z indyka
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- ---
- Posty: 4357
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Nad stawem
Re: Mięsko w słoikach
Boczek zakupilam,bo m kazal i jutro popelnie w sloikach.
...klawira mi padla .
...klawira mi padla .
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Mięsko w słoikach
Ida- sam boczek może być za tłusty.
Moje mięsko w słoikach wyszło pyszne,ale ...Zrobiłam w grubszych kawałkach łopatkę i tłusty boczek( ten pokroiłam drobno) (2:1) Mięsko mięciutkie i soczyste od galaretki- można smarować na chlebie.Do tego kiszony ogórek lub cebulka i zimna wódka i można świat doganiać ( jak orzekła komisja oceniająca)
Smakuje wybornie,jednak następnym razem będzie mniej boczku i chudszy. Mam wyrzuty sumienia,że tyle kalorii i cholesterolu
Moje mięsko w słoikach wyszło pyszne,ale ...Zrobiłam w grubszych kawałkach łopatkę i tłusty boczek( ten pokroiłam drobno) (2:1) Mięsko mięciutkie i soczyste od galaretki- można smarować na chlebie.Do tego kiszony ogórek lub cebulka i zimna wódka i można świat doganiać ( jak orzekła komisja oceniająca)
Smakuje wybornie,jednak następnym razem będzie mniej boczku i chudszy. Mam wyrzuty sumienia,że tyle kalorii i cholesterolu
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 100p
- Posty: 151
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: Mięsko w słoikach
Jejku, pamiętam jak takie cuda robiła mama Będę musiała kiedyś to zrobić
Re: Mięsko w słoikach
Jestem w trakcie robienia. Jestem ciekawa jakie wyjdzie.
Re: Mięsko w słoikach
Też bardzo lubię takie jedzonko
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Mięsko w słoikach
Kurczak w zalewie
1 kg fileta z kurczaka
Pokroić na małe, wąskie kawałki i przyprawić wg. uznania (jak kotlety).
Panierować: bułka , jajko, bułka (bez mąki).
Usmażyć, włożyć do garnka.
Zalewa:
1 l wody
3 cebule - pokroić w półtalarki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
10 sztuk ziela angielskiego
10 liści laurowych
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
0,5 szklanki octu 10%
To wszystko zagotować. Kurczaka przełożyć do słoików, zalać zalewą i pasteryzować 10 - 15 minut.
1 kg fileta z kurczaka
Pokroić na małe, wąskie kawałki i przyprawić wg. uznania (jak kotlety).
Panierować: bułka , jajko, bułka (bez mąki).
Usmażyć, włożyć do garnka.
Zalewa:
1 l wody
3 cebule - pokroić w półtalarki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
10 sztuk ziela angielskiego
10 liści laurowych
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
0,5 szklanki octu 10%
To wszystko zagotować. Kurczaka przełożyć do słoików, zalać zalewą i pasteryzować 10 - 15 minut.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Mięsko w słoikach
Mięso ze słoika
mięso mielone wieprzowe
czosnek
sól, pieprz
majeranek
Mięso wymieszać z przyprawami i wkładać do słoików do 3/4 wysokości - ubić łyżką.
Pasteryzować 2 lub 3-krotnie! Taka pasteryzacja pozwala przechowywać mięsko bez lodówki.
Dla mnie takie mięso ze słoika to smak dzieciństwa!
Proporcji nie podaję, trzeba doprawić do smaku. Ja przeważnie robię z mięsa mielonego na kiełbasę wiejską, ale i tak jeszcze doprawiam. Jeśli inne mięsko to mielę na grubych oczkach. Jeśli mięs chude to dodaję słoniny.
mięso mielone wieprzowe
czosnek
sól, pieprz
majeranek
Mięso wymieszać z przyprawami i wkładać do słoików do 3/4 wysokości - ubić łyżką.
Pasteryzować 2 lub 3-krotnie! Taka pasteryzacja pozwala przechowywać mięsko bez lodówki.
Dla mnie takie mięso ze słoika to smak dzieciństwa!
Proporcji nie podaję, trzeba doprawić do smaku. Ja przeważnie robię z mięsa mielonego na kiełbasę wiejską, ale i tak jeszcze doprawiam. Jeśli inne mięsko to mielę na grubych oczkach. Jeśli mięs chude to dodaję słoniny.
Beata
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Mięsko w słoikach
Taką mielonkę też robię bo przynajmniej wiemy co jemy, przyprawiam podobnie. Moje uwagi odnośnie mielonki mięso mielone z przyprawami wyrabiamy dość długo ok. 10 do 15 minut zyska to na smaku i po włożeniu do słoika wynoszę teraz w chłodne miejsce. Mielonka ładnie przepekluje i pasteryzuję dopiero następnego dnia też 3 razy.
Pozdrawiam Longina.
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 1014
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Mięsko w słoikach
Moja wariacja na słoikową konserwę boczkową.
Surowy boczek
Boczek wędzony
Peklosól
pieprz, czosnek
Boczki pokroiłem w drobną kostkę, a surowy dodatkowo zapeklowałem na 1,5%. Po 24 h wymieszałem oba dodałem pieprz i świeży czosnek i od słoików. Później już tylko pieczenie w kąpieli wodnej przez 3 godz w 180°C i czekanie na drugi dzień do całkowitego wystygnięcia.
Ocena organoleptyczna jak najbardziej pozytywna, polecam do spożycia.
Surowy boczek
Boczek wędzony
Peklosól
pieprz, czosnek
Boczki pokroiłem w drobną kostkę, a surowy dodatkowo zapeklowałem na 1,5%. Po 24 h wymieszałem oba dodałem pieprz i świeży czosnek i od słoików. Później już tylko pieczenie w kąpieli wodnej przez 3 godz w 180°C i czekanie na drugi dzień do całkowitego wystygnięcia.
Ocena organoleptyczna jak najbardziej pozytywna, polecam do spożycia.
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 18
- Od: 16 gru 2016, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mięsko w słoikach
Moja mama często robiła takie mięso z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Nie wiem wtedy ono mi nie smakowało, a teraz często mam ochotę na taki smakołyk. Czasem kupię w sklepie, ale jednak nie jest to to samo, a niestety ja nie mam takich zdolności kulinarnych.
Re: Mięsko w słoikach
Witam. Mam pytanie ile taka mielonka po pasteryzacji chodzi mi o przepis z 1.08.2012 r może stać i czy musi być trzymana w lodówce czy poza nią. Pozdrawiam.