Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1774
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

nowicjuszek pisze:Mój zakwas ma około miesiąca wczoraj zrobiłam z drożdżami i jeden bez i wyszedł ;:138 jedyna wada mojego chlebka to ma bardzo spieczona górę i taką twardą może źle ustawiam piekarnik na początku na maxa i chwilkę tak trzymam chleb a potem zmniejszam na ok 180stopni piekę ok godziny i 10 min,boję się zawsze żeby nie był surowy w środku.A jak Wy pieczecie swoje chlebki w jakich temp i ijak długo? w jakich foremkach bo ja w keksówkach i mam problem z wyjęciem chleba.
Ja stawiam na 200 stopni, i po 40 minutach całkowicie wyłączam. Wtedy chleb może zostać w piekarniku do wystygnięcia, i jest dopieczony i suchy w środku. Keksówkę zawsze smaruję olejem przed pieczeniem, bo inaczej też miałbym problem z wyjmowaniem.
pozdrawiam, Gunnar
nowicjuszek
50p
50p
Posty: 74
Od: 3 cze 2013, o 06:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Co sądzicie o rzymskich garnkach formach do pieczenia chleba?
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1774
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Nie znam rzymskich garnkach wcale, więc też nie do pieczenia chleba. Ostatnio zauważyłem, że mleko pasteryzowane jest dużo lepsze od UHT. To chyba wynika z tego, że surowiec musi być lepszy. Takie mleko jest bardziej zbliżone do "mleka od krowy", chociaż nim nie jest. W Danii standardowo się sprzedaje mleko pasteryzowane ważne 5 dni w supermarketach, a UHT istnieje tylko w dyscountach typu Netto i Aldi. Moja już nie żyjąca ciocia z Finlandii (z własnym gospodarstwem) ztwierdziła, że nie jest w stanie pić "gotowane" (pasteryzowane) mleko.
pozdrawiam, Gunnar
nowicjuszek
50p
50p
Posty: 74
Od: 3 cze 2013, o 06:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Forumowicze a może wie ktoś czym się różni mąka żurkowa od mąki do pieczenia chleba żytniej?Czy można upiec chleb z samej mąki zurkowej?
Kupuję obie mąki w Kauflandzie i różnica w cenie jest na korzyść żurkowej 1,30zł.
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 978
Od: 6 lut 2009, o 12:44
Lokalizacja: Białogard

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Stosuję mąkę żurkową w proporcji 1 kilogram pszennej biedronkowej,około 25 deka żurkowej oraz trzy młynki zmielonego orkisza, 0,9 litra maślanki ,siemie lniane garść ,otręby,szczypta cukru,1 łyżka soli,słonecznik,0,2 litra oleju pół kostki drożdży,to jest porcja na trzy keksówki. :D właśnie wyjęłam z z piekarnika ale zapach :D
Piekę w 180 stopni 55 minut,na dolnej półce stawiam miskę z wodą.
nowicjuszek
50p
50p
Posty: 74
Od: 3 cze 2013, o 06:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

U mnie niestety wyrzuca korki jak mam postawione naczynie z wodą w piekarniku i już tak nie eksperymentuję. ;:185
regina_janusz
50p
50p
Posty: 76
Od: 21 kwie 2011, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Mój zakwas ma juz 2 lata, oprócz niego do chleba dodaję bułeczkę z ciasta.Najlepszy wychodzi z pieca chlebowego.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4270
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

O, to ciekawy sposób, jeszcze o takim nie słyszałam. Możesz podać przepis jak robisz taki chlebek?
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3611
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Dzisiaj upiekłam chleb wg. przepisu BozenyX . Oto jak wygląda .

Obrazek

Jeszcze nie kroiłam , bo ciepły . Może będzie dobry ;:131 , bo nawet jest ładny ;:224 .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

ewkapaw piękny i na pewno smaczny.
jeśli te pęknięcia z boku będą Ci przeszkadzać, to spróbuj następnym razem, jak ciasto włożysz do formy, ponakłuwać dość gęsto patykiem do szaszłyka moczonym w wodzie.
Ja właśnie za moment wrzucam do formy mój wg przepisu Chudziaczka, też go tak przystroję :wit
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3611
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Moniko dziękuję za radę .
Podeślij jak możesz przepis Chudziaczka - moze i ja spróbuję zrobić .
Swój chlebek już smakowałam . Wyszedł bardzo OK. Muszę przyznać , że to dopiero moje trzecie pieczenie chlebka . Pierwszy był trochę klejący do noża / inny przepis / .W drugim trochę pomyliłam wagę maki / było jej za mało/i był lekko słony , ale zjadliwy .
Do trzech razy - ten wspaniały ;:215 - wybaczcie , że sama się tak chwalę .
Na kolację chleb z masłem i swoimi pomidorami ;:108 .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

ewkapaw rozumiem, że swój zaczątek (zaczyn, czy jak kto zwał) masz, tak? ten na start przechowywany w lodówce? Tu Chudziak pokazała obrazkowo wypiek tego pysznego chleba http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3531550
Ja piekę w dużej prostokątnej formie szklanej 30x19x9 takiej jak w tym linku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p3691767 i zmieniłam proporcje. Teraz już mam wprawę i stwierdziłam, że najlepszym miejscem do trzymania ciasta do ruszenia i do wyrastania już w foremce jest zamknięty piekarnik, zimny ofkors, więc nie używam już pokrywki.
Jeśli masz taką formę to mogę Ci podać proporcje.

Strasznie mi Axela brakuje ;:199
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3611
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Moniko zakwas mam w lodówce i pilnuję żeby dokarmić raz w tygodniu .Fakt jest taki , ze trzy razy piekłam chleb i trzy razy dokarmiałam .
Naczynie zaroodporne z pokrywą mam o wymiarach ok. 29x20x7 .
Jeśli możesz proszę podaj mi swoje proporcje . Jeśli dobrze rozumiem to ciasto wkładsz do piekarnika bez podgrzewania aż urośnie , potem przekładasz do szklanej formy i znowu do zimnego piekarnika . Jak długo ten proces trwa . Chciałabym wiedzieć o której godzinie zaczynać zabawę w chlebek .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”