Jakie przetwory gdy brak piwnicy
Re: Jakie przetwory gdy brak piwnicy
To ja jeszcze dorzucę pytanie o temperaturę. Ile minut pasteryzowac i w jakiej temperaturze?
Iza
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Posty: 21736
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Centrum Polski
- Kontakt:
Re: Jakie przetwory gdy brak piwnicy
Ja zawsze gotuję 5-7 minut,wyjmuję słoiki, odwracam do góry dnem, przykryć i pozostawiam do wystygnięcia.
Następnego dnia (z reguły) sprawdzam,jeśli dekielek jest wklęsły ,jest ok,wynoszę lub chowam do szafki.
Następnego dnia (z reguły) sprawdzam,jeśli dekielek jest wklęsły ,jest ok,wynoszę lub chowam do szafki.
- piekara114
- 200p
- Posty: 354
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Sucha Besk./Maków Podh.
Re: Jakie przetwory gdy brak piwnicy
Miałam taką sytuację teraz: w sobotę kupione ogórki poszły do kieszenia. Zalane solanką i po 7 dniach chcę je pasteryzować, aby przerwac kiszenie, a w słoikach pełno białego osadu na dnie, na górze piana z osadem, a zapach nie do wytrzymania... Oczywiście wszystko na śmieci... Część ogórków jakby wyjedzona, kilka jakby zassały się do środka... Ogórki były starannie wybrane, bez uszkodzeń i dokładnie umyte...ciekawie co mogło być powodem takiej sytuacji???
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 741
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: WLKP
Re: Jakie przetwory gdy brak piwnicy
Może przenawożenie. W zeszłym roku babcia kupiła na bazarze ogórki bo moich zbyt wiele nie było więc chciała żeby dorobić dla niej. Paskudztwo, miękkie, obslizgłe i śmierdzące.. A moje do ostatniego słoika były pyszne, choć później już kwaśne mocno ale ja lubię kwaśne ;)
Pozdrawiam ;)