Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 632 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46  
Autor Wiadomość
Elizabetka
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 20 gru 2018, o 21:20 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8605
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Agnieszko koniecznie. Cebuli nie żałuj, ja np. kupiłam 2 kg na 2,5 rybki :wink: ale za każdym razem inaczej wychodzi.
Blachę z masłem wstaw do piekarnika i dopiero jak będzie gorące to kładź rybkę, bo inaczej panierka się przyklei.

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Akcja wymiany nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil      
 
ed04
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 21 gru 2018, o 19:57 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 780
Skąd: Szczecin

 0 szt.
Gorąco polecam suszone całe kapelusze grzybów ugotowane i usmażone w gęstym cieście naleśnikowym z dodatkiem proszku do pieczenia. Potrawa banalnie prosta, ale powalająca w smaku.

_________________
Moje róże
Moja działka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 21 lis 2019, o 02:31 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 951
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Coś dla zapracowanych zamiast krokietów czy pasztecików do barszczu. Tosty z farszem grzybowym. Grzyby suszone ugotować (wywar zachować do barszczu), podsmażyć cebulkę, dodać posiekane grzyby, podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na kromki chleba tostowego, zapiec i podawać.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
otaka76
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 26 lis 2019, o 12:11 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 10

 0 szt.
Sezon świąteczny już niedługo i ja już nie mogę się doczekać, aż zacznę szykować potrawy Wigilijne. Uwielbiam ten czas.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Bogumilka
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 26 lis 2019, o 16:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3618

 1 szt.
Ja już jedną porcję pierożków z kapustą i grzybami mam zamrożoną, a dla małych dzieci zrobiłam malutkie pierożki ruskie, bo grzybów dzieciom nie dajemy, a jeść też chcą :wink: oczywiście to jest mało, więc będę jeszcze dorabiać, bo potem na wynos dla dzieci będą :D

_________________
Uszytki moje


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewikk77
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 28 lis 2019, o 13:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 895
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Mrozisz surowe czy obgotowane? Nigdy jeszcze nie robiłam wcześniej pierogów, zawsze na ostatnią chwilę i zamiast odpoczynku przed Świętami mam urwanie głowy.

_________________
pozdrawiam Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 28 lis 2019, o 14:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Bardzo dużo ludzi mrozi też uszka . Wpisz w okienko szukajki "pierogi" to wyskoczy 6 ston. Nie dość , że będziesz miała przepisy to jeszcze dokładne opisy mrożenia.


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewikk77
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 28 lis 2019, o 19:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 895
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Mam przepisy na dobre pierogi i robię, ale mam stres, że się napracuję, a potem wyjmę jakieś gnioty, bo z mrożeniem nie mam doświadczenia. Dlatego pytam doświadczonych, którzy od lat tak robią, jak lepiej?

_________________
pozdrawiam Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
franus
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 28 lis 2019, o 21:11 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 93
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Witaj ewwik może podasz swój przepis na pierogi?
Ja robię też rózne nadzienia do pierogów a ciasto zawsze z jajkami.
Mroże surowe rozłożone na tacce i po zamrożeniu przekładam do woreczka.
Nic nie tracą na smaku.

_________________
Pozdrawiam Longina.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 28 lis 2019, o 21:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Chyba większość mrozi po obgotowaniu ale najlepiej jak zrobisz trochę pierogów i zamrozisz część surowych a część po obróbce termicznej. Będziesz mogła ocenić jak jedne i drugie smakują po ugotowaniu i wybierzesz te lepsze. Nic nie zastąpi własnego doświadczenia :) .


Góra   
  Zobacz profil      
 
Bogumilka
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 28 lis 2019, o 21:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3618

 1 szt.
Ja już kiedyś pisałam o pierogach i uszkach, robię tego dużo (rodzina duża) :wink:
Cisto na pierogi bez jajka odrobinkę soli i 1 łyżeczka oliwy i gorąca woda wyrabiam, pierogi lepię i wrzucam na wrzątek, ale tylko na chwilkę coby mąka się ścięła, wyjmuje na talerz oczywiście każdy z daleka od siebie żeby się nie posklejały, jak tylko wyschnie jedna strona przewracam każdego na drugą stronę do wystudzenia całości i rozkładam na tacce wysmarowanej olejem osobno każdy, zamrażam, jak się zamrożą to do woreczków i gotowe. Przed podaniem na stół wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości środka, ja sprawdzam tak: wyjmuje jeden przekroje na pół i już wiem, czy środek jest ugotowany a nie zamrożony, bo na zegar nie patrze ile się mają gotować, zapominam pop prostu :wink: tak robię zawsze pierogi przeznaczone do mrożenia i nigdy mnie nie zawiódł mój sposób. Uszka też tak robię i mrożę ;:333

Od jakiegoś czasu posiadam maszynę do chleba i w niej wyrabiam ciasto na pierogi, bo z wiekiem robię się bardziej leniwa, a może wygodna ;:224 polecam jak macie taki sprzęt ;:333

_________________
Uszytki moje


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewikk77
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 29 lis 2019, o 09:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 895
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi, pewnie większość w takim razie obgotuję sposobem Bogumilki ;:196 , ale część zrobię surowych jak robi franus, (kaLo Tobie też dziękuję, bo rzeczywiście sposób doświadczalny zawsze jest dobry :wink: )

Jeśli chodzi o mój przepis, to do przesianej mąki (ok 1 kg) dodaję płaską łyżeczkę soli (chociaż wodę do gotowania też solę) i łyżkę oleju słonecznikowego, czasem daję roztrzepane jajo czasem robię bez (dla mnie obie wersje są dobre), mieszam i dodaję stopniowo mocno ciepłą wodę, aż do wyrobienia odpowiedniej konsystencji.
OT: póki co, ciasta typu makarony, pierogi, pizzę wyrabiam ręcznie i mi nie to przeszkadza, ale zastanawiam się nad jakimś robotem kuchennym, do wyrabiania drożdżowych takich jak na bułki, pączki, itp. bo to dla mnie masakra jak wszystko się lepi do rąk i nie można podsypać mąką, bo ciasto musi być delikatne. Jednocześnie chciałabym, żeby to było coś bardziej uniwersalnego niż maszyna do chleba, bo miejsce w kuchni nie jest z gumy (od razu mówię, że na Termomix nie chcę wydawać, bo to z kolej za dużo kasy, a w przystawkach do Zelmera mam już szatkownicę, maszynkę do mielenia, przecierania, wyciskania soków i młynek do ziaren, także to taki kompakt.)

_________________
pozdrawiam Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
franus
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 29 lis 2019, o 19:54 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 93
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Ewo ja jeżeli pierogi po wyciągnięciu z zamrażarki
mają być gotowane to mroże surowe a te które
mają być przesmażone na masełku mrożę podgotowane.
Ciasto na pierogi lubię z jajkiem bo według mnie smakują bardziej domowo.

_________________
Pozdrawiam Longina.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 29 lis 2019, o 21:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3313
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1 szt.
Oj i tu się z Tobą zgodzę, ciasto na pierogi musi być tradycyjne z jajkiem.
Nie żadne olejowe, wzięte żywcem z kuchni arabskiej, dla mnie niejadalne.

_________________
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 632 ]  Idź do strony nr...        1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *