Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 581 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 38, 39, 40, 41, 42  
Autor Wiadomość
jola1313
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 24 gru 2016, o 15:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5383
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
onectica napisał(a):
Łamańce były na sodzie i koniecznie musiały być pieczone na kuchennym blacie. Teraz nie ma blatów, nie ma łamańców... :roll:


U nas bez sody,pieczone w prawdziwym piecu.Więc do powtórzenia i nawet robiłam kiedyś.Ale to tylko moje wspomnienie,nie mojego m.więc jakoś nie piekę.Dzieci nie lubią maku,więc tylko dla siebie-szkoda pracy.

A takie pieczone na blacie kuchennym,to robiło się z ciasta na kluski.Gdy akurat kluski były do rosołu.W zwykły czas.Takie 'podpłomyki',cienkie placki,do pochrupania bez niczego.

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
marek69
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 24 gru 2016, o 20:07 
Offline
200p
200p
Postów: 264
Skąd: Pojezierze Chełmińskie

 1 szt.
Kaszka to na mleku 3 łyżki na 1/2 szklanki mleka.

_________________
Pozdrawiam Jarek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AnowiB
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 25 gru 2016, o 16:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 756
Skąd: Toruń

 ---
anida napisał(a):
A jakaś sałatka ze śledzi w occie? Kupiłam śledzie w occie, ale nie chcę robić takiej z jabłkiem i ogórkiem, może ktoś coś podrzuci sprawdzonego?


http://www.mojegotowanie.pl/przepis/swi ... ledziowa-1


Góra   
  Zobacz profil      
 
grafi26
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 25 gru 2016, o 21:44 
Offline
200p
200p
Postów: 302
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Już za późno na wigilię ale fajny przepis nie tylko na święta

Sałatka ze śledzi warstwowa
1. pokrojone w kostkę ziemniaki
2. śledzie - w kostkę
3. cebula( najlepiej zetrzeć na tarce)
majonez
4. marchew w kostkę- posolić , popieprzyć
majonez
5. czerwone buraki- mogą być ze słoika
majonez
Używam śledzi matiasów przedtem wymoczonych- myślę że z takimi z octem też powinna smakować


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
SandraABC
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 29 gru 2016, o 12:52 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1174
Skąd: Zielona Góra

 1 szt.
Sałatka ze śledziami w occie ( zawsze za dużo się kupi,a później trzeba kombinować)

Sałatka z selerem :
Śledzie ilość wg uznania
słoik marynowanego selera
2/3 plastry ananasa z puszki
kilka sztuk orzechów włoskich ( 3/4 sztuki starczą)
pietruszka - nać
mała cebula
ok 2 łyżki startego sera żółtego
majonez


Śledzie i ananasa kroimy w kostkę, cebulę i orzechy drobno siekamy.
Wszystko mieszamy razem z odsączonym z zalewy selerem, dodajemy ser żółty i pietruszkę - mieszamy z majonezem.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Jest dobra jako sałatka jak i w ramach 'czegoś' na kanapkę zamiast pasty jajecznej :)

W ciągu roku przy braku śledzików można zamiast nich dodać pokrojoną w kostkę szynkę i ugotowane jajka.


Sałatka ze śledziami w oleju

Śledzie kilka sztuk wg uznania
Ugotowane buraki
Rukola
Ser feta (im twardszy tym lepszy)
Ocet balsamiczny
Kilka sztuk obranych migdałów (albo płatków migdałowych)

Jeżeli ktoś nie przepada za rukolą można użyć innej drobnej sałaty np. roszponki i zamiast migdałów dodać orzechy włoskie - chodzi o lekką goryczkę i orzechowy posmak.

Wersja podania I : Wszystko pokroić w kostkę, rukolę lekko poszarpać, fetę skruszyć, dodać migdały - polać wszystko octem balsamicznym i wymieszać.

Wersja podania II : Śledzie zostawić w płatach (ew. przy dużych przeciąć na pół), buraki zetrzeć na bardzo cienkie plastry (najlepiej gilotynką do kapusty)
Wykładamy talerz plastrami buraków, wykładamy na buraki kawałki śledzi, posypujemy wszystko delikatnie rukolą. Na wierzch kruszymy ser i migdały , polewamy lekko octem balsamicznym.


Osobiście zamiast czystego balsamico używam takiego z dodatkiem musu truskawkowego ( idealny do buraków) - jest gęstszy i ładniej wygląda na talerzu.
Przy dodawaniu rukoli trzeba uważać, zbyt duża ilość jest gorzka i nie każdy lubi - zawsze można wymieszać pół na pół z roszponką.
Feta im twardsza i bardziej 'sucha' tym lepsza - przy mieszaniu sałatki nie robi się maziowata i też ładniej wygląda.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 30 gru 2016, o 11:37 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 724
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Śledzie z curry
1/2 kg śledzi solonych, wymoczone i pokrojone na 2 cm kawałki
1 cebula pokrojona
Zalewa:
200 g cukru
50 ml octu
Zagotować i po wystudzeniu dodać
100 ml oleju
100 ml mleka
Dokładnie wymieszać
Śledzie układać w słoiku, przekładając cebulą i polewać zalewą
Pozostawić na min 24h.


Śledzie z czerwoną cebulą
1/2 kg śledzi solonych, wymoczone i pokrojone na 2 cm kawałki
1 marchewka pokrojona w plasterki
1 czerwona cebula pokrojona
Zalewa:
100 ml octu
200 g cukru
270 ml wody
2 - 3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
3 goździki
ew. kilka ziarenek pieprzu
Zagotować, do gorącej wrzucić marchew i cebulę
Zostawić do ostygnięcia
Układać w słoiku, przekładając cebulą i marchwią, uzupełnić zalewą.
Pozostawić na min 24h. Mogą stać do miesiąca w lodówce.


Z 1/2 kg śledzi wychodzi 1 l słoik

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
chudziak
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 30 gru 2016, o 21:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2016
Skąd: gm.Konopiska k/Częsochowy

 1 szt.
acia1065 napisał(a):
Śledzie z curry
1/2 kg śledzi solonych, wymoczone i pokrojone na 2 cm kawałki
1 cebula pokrojona
Zalewa:
200 g cukru
50 ml octu
Zagotować i po wystudzeniu dodać
100 ml oleju
100 ml mleka
Dokładnie wymieszać
Śledzie układać w słoiku, przekładając cebulą i polewać zalewą
Pozostawić na min 24h.


A gdzie to curry :roll:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 3 sty 2017, o 20:07 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 724
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
1 łyżka dodana do octu z cukrem :oops:

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 5 paź 2017, o 18:52 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 724
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Kolejny przepis od mojego syna. Norwedzy kochają słodkie.
Śledzie na słodko (norweskie)
4 marynowane śledzie w oleju
2 - 3 cebule
1 łyżka oliwy
kilka suszonych grzybów
kawałek pora
2 - 3 łyżki rodzynek
sól, pieprz, cukier
Grzyby namoczyć, gotować przez 20 minut, a następnie odsączyć i pokroić w paski .
Śledzie pokroić na dzwonka .
Rodzynki sparzyć .
Cebulę pokroić w piórka .
Pora oczyścić i pokroić w paski.
Na patelni, na oliwie zeszklić cebulę i por .
Następnie wlać dwie łyżki wywaru z grzybów i dodać grzyby oraz rodzynki .
Przyprawić do smaku solą, pieprzem.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 5 paź 2017, o 19:12 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 724
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Sałatka z buraka i śledzia
Sałatka z cyklu ekonomia gastronomii.
Robiłam barszcz czerwony na obiad (buraki pokrojone w grube plastry, gotowane tylko z warzywami), w którym tradycyjnie ugotowałam 3 całe buraki (przeważnie z przeznaczeniem na dodatek do drugiego dania na następny obiad). Było mi jednak żal wyrzucać te wygotowane plastry i tak powstała ta sałatka:
1 ugotowany burak pokrojony w kostkę
ok. 1 1/2 szklanki buraków z barszczu pokrojone w kostkę
2 plastry solonego śledzia (nie moczyłam, bo nie był bardzo słony) pokrojone w paski - można użyć śledzia w oleju
1 cebula pokrojona w kostkę
1 jabłko pokrojone w kostkę
2 - 3 ogórki konserwowe (u mnie zostały użyte ogórki watykańskie, bo akurat takie były w lodówce), można dać kiszone
Ew. pieczarki konserwowe, ale nie miałam
Majonez
Śmietana
Zielony koperek
Sól, pieprz
Wszystko wymieszać i zostawić na noc, aby przeszło smakami. Z soleniem ostrożnie, zawsze lepiej dosolić niż przesolić. Ten burak gotowany w całości można pominąć, bałam się, że sałatka nie będzie miała odpowiedniego koloru.

-- Cz, 5 października 2017, 20:15 --

AnowiB napisał(a):
anida napisał(a):
A jakaś sałatka ze śledzi w occie? Kupiłam śledzie w occie, ale nie chcę robić takiej z jabłkiem i ogórkiem, może ktoś coś podrzuci sprawdzonego?


http://www.mojegotowanie.pl/przepis/swi ... ledziowa-1

Ja dodaję podsmażoną cebulę i ugotowane, posiekane suszone grzyby. Doprawić do smaku ew. cukrem. Najlepiej zrobić 1 dzień wcześniej.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anida
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 5 paź 2017, o 20:32 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1019
Skąd: Augustów, strefa 5b

 więcej niż 1
Bardzo smacznie to brzmi, cebulka podsmażona i grzybki. W tym roku grzybów suszonych mam wbród, niedługo sałatkę wypróbuję. Z marynowanymi grzybkami też można by było spróbować.
Dzięki.

_________________
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 6 paź 2017, o 07:04 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 724
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
anida specjalnie poszukałam dokładniejszy przepis.
Śledzie z grzybami
1 kg śledzi marynowanych
1 kg cebuli
10 dkg grzybów suszonych
1 łyżka cukru
2 - 3 łyżki oleju
sól, pieprz, ew. ocet
Grzyby namoczyć a następnie ugotować w małej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzić. Wywaru nie wylewać. Grzyby pokroić w paseczki. Śledzie pokroić na małe kawałki, cebulę pokroić w wiórka i zeszklić na oleju dodając cukier. Po ostudzeniu połączyć ze śledziami i grzybami dodając wywar z gotowania. Czasem trzeba dodać trochę octu, ale to zależy od naszych upodobań. Zostawić na 10 - 12 godzin.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anida
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 6 paź 2017, o 14:23 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1019
Skąd: Augustów, strefa 5b

 więcej niż 1
Dzięki bardzo, małż będzie wniebowzięty, jest w niej wszystko co lubi najbardziej, ocet też. ;:196

_________________
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.


Góra   
  Zobacz profil      
 
SandraABC
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 10 paź 2017, o 19:23 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1174
Skąd: Zielona Góra

 1 szt.
A ja mam pytanie - jakie pierogi robi się u Was na święta ? Czy pierogi czy krokiety czy makiełki bo wiem że co dom to inaczej :)

U nas zawsze były pierogi z kapustą i grzybami , a od kilku lat odkąd sami (bez babci) szykujemy Wigilię to są jeszcze ruskie (ziemniaki,ser,cebulka)..i w sumie nie wiem czemu i kto na to wpadł,ale tak się utarło i zostało :;230


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 581 ]  Idź do strony nr...        1 ... 38, 39, 40, 41, 42  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *