Potrawy Wigilijne
- Dorja
- 500p
- Posty: 679
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Okolice Ełku, Mazury,5b.
Re: Potrawy Wigilijne
Kochani! Dajcie przepis na makowca zwijanego! Nie działa mi internet, tylko forum tak, zrządzenie losu, że jest taki wątek. I ile się go piecze, w jakiej temp. Potrzebuję 2 sztuki. Poratujcie, zeszyt z notatkami tez zniknął...
Katarzyna. Ogród po wiejsku
Re: Potrawy Wigilijne
Ze staropolskiej kuchni - przepis sprawdzony
Chcesz ciasto krucho-drożdżowe czy drożdżowe? Do krucho-drożdżowego potrzebna śmietana lekko kwaśna, do drożdżowego mleko
Chcesz ciasto krucho-drożdżowe czy drożdżowe? Do krucho-drożdżowego potrzebna śmietana lekko kwaśna, do drożdżowego mleko
Re: Potrawy Wigilijne
Jeśli jeszcze potrzebujesz
Na cieście
Krucho-drożdżowym (łatwiejsze i naszym zdaniem lepsze)
Na stolnicy posiekać do połączenia:
- 40 dkg mąki pszennej
- 15 dkg masła
- 5 dkg drożdży rozmieszanych dokładnie w 3 łyżkach lekko kwaśnej śmietany
- 1/2 utłłuczonej laski wanilii lub otarta skórkę z 1/2 cytryny
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 całe jaja i 1 lub 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki soli
Posiekane ciasto zagnieść rękoma, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące. Gotowe ciasto rozwałkować cienko /prostokąt/ na lekko omączonej stolnicy, pokryć równomiernie farszem makowym pozostawiając 2 cm margines.. Zwinąć, przenieść do podłużnej formy posmarowanej masłem - ma rosnąć przez 1 godzinę. Aby uniknąć spękania ponakłuwać wykałaczką. Makownik włożyć do średnio gorącego piekarnika/ok 180C. Piec 45-50 minut.
Jeśli potrzebujesz przepis na farsz makowy to daj znać - też tu jest.
Na cieście
Krucho-drożdżowym (łatwiejsze i naszym zdaniem lepsze)
Na stolnicy posiekać do połączenia:
- 40 dkg mąki pszennej
- 15 dkg masła
- 5 dkg drożdży rozmieszanych dokładnie w 3 łyżkach lekko kwaśnej śmietany
- 1/2 utłłuczonej laski wanilii lub otarta skórkę z 1/2 cytryny
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 całe jaja i 1 lub 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki soli
Posiekane ciasto zagnieść rękoma, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące. Gotowe ciasto rozwałkować cienko /prostokąt/ na lekko omączonej stolnicy, pokryć równomiernie farszem makowym pozostawiając 2 cm margines.. Zwinąć, przenieść do podłużnej formy posmarowanej masłem - ma rosnąć przez 1 godzinę. Aby uniknąć spękania ponakłuwać wykałaczką. Makownik włożyć do średnio gorącego piekarnika/ok 180C. Piec 45-50 minut.
Jeśli potrzebujesz przepis na farsz makowy to daj znać - też tu jest.
- Dorja
- 500p
- Posty: 679
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Okolice Ełku, Mazury,5b.
Re: Potrawy Wigilijne
Dziękuję, może być i drożdżowe, i drożdżowo-kruche, masę mam gotową już.
Katarzyna. Ogród po wiejsku
Re: Potrawy Wigilijne
Drożdżowe
- 30 dkg mąki pszennej
- 15 dkg cukru pudru
- 15 dkg masła
- 2 całe jaja lub 1 jajo i 2 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- 4 dkg drożdży
- szczypta soli
Masło porządnie ucieramy z cukrem, potem dodajemy stopniowo jaja, sól, i rozpuszczone w letnim mleku drożdże. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto po wyrobieniu powinno rosnąć min. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowac cienko/prostokąt/ i posmarować białkiem żeby farsz nie odstawał od ciasta, równomiernie posmarować farszem makowym. Ciasto zwijać dość ciasno, końce dokładnie zasklepić i podwinąć pod spód. Tak przyrządzony makowiec powinien ułożony na natłuszczonej formie podrosnąć przed pieczeniem. Czas pieczenia 45-50 min /w temp ok 180C
Po upieczeniu i ochłodzeniu polukrować lukrem cytrynowym i zanim zastygnie posypać drobnymi zrumienionymi migdałami.
Moja teściowa zwija na papierze do pieczenia, papier posmarowany masłem. Z kolei moja babcia też zwija na papierze ale zostawia jakby to napisać w wysokim rulonie z papieru do pieczenia - ogranicza wyrośnięcie w piekarniku i makowiec jest taki zgrabniutki po upieczeniu.
- 30 dkg mąki pszennej
- 15 dkg cukru pudru
- 15 dkg masła
- 2 całe jaja lub 1 jajo i 2 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- 4 dkg drożdży
- szczypta soli
Masło porządnie ucieramy z cukrem, potem dodajemy stopniowo jaja, sól, i rozpuszczone w letnim mleku drożdże. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto po wyrobieniu powinno rosnąć min. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowac cienko/prostokąt/ i posmarować białkiem żeby farsz nie odstawał od ciasta, równomiernie posmarować farszem makowym. Ciasto zwijać dość ciasno, końce dokładnie zasklepić i podwinąć pod spód. Tak przyrządzony makowiec powinien ułożony na natłuszczonej formie podrosnąć przed pieczeniem. Czas pieczenia 45-50 min /w temp ok 180C
Po upieczeniu i ochłodzeniu polukrować lukrem cytrynowym i zanim zastygnie posypać drobnymi zrumienionymi migdałami.
Moja teściowa zwija na papierze do pieczenia, papier posmarowany masłem. Z kolei moja babcia też zwija na papierze ale zostawia jakby to napisać w wysokim rulonie z papieru do pieczenia - ogranicza wyrośnięcie w piekarniku i makowiec jest taki zgrabniutki po upieczeniu.
- Dorja
- 500p
- Posty: 679
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Okolice Ełku, Mazury,5b.
Re: Potrawy Wigilijne
Pelikano , dzięki, palce lizać. Zrobiłam ten półkruchy, faktycznie rewelacja.
Katarzyna. Ogród po wiejsku
Re: Potrawy Wigilijne
Już podjadałaś?
A jaki dobry ten zawijaniec z innym nadzieniem. Moja Ż robiła jagody z pigwowcem -ponalewkowe, z bakaliami i dodatkami jak do farszu makowego.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Potrawy Wigilijne
Robiłaś z kotletami sojowymi, papryką, ogórkami i cebulą, ew.faszerowane wędzoną makrelą i...mogą być grzybki marynowane, ogórki konserwowe lub kapary.?
Re: Potrawy Wigilijne
Śledzie z dynią.
6 płatów wymoczonych matiasów
jedna duża cebula pokrojona w krążki lub piórka -sparzona wrzątkiem
1 słoik dyni w occie-odsączonej
garść orzechów włoskich moczonych w letniej wodzie i grubo siekanych
duży jogurt typu greckiego
2 łyżki majonezu
grubo mielony pieprz
Wszystkie składniki połączyć ,na końcu dodać pokrojone w cienkie paski płaty śledziowe
Najlepsze po 24 godzinach .
6 płatów wymoczonych matiasów
jedna duża cebula pokrojona w krążki lub piórka -sparzona wrzątkiem
1 słoik dyni w occie-odsączonej
garść orzechów włoskich moczonych w letniej wodzie i grubo siekanych
duży jogurt typu greckiego
2 łyżki majonezu
grubo mielony pieprz
Wszystkie składniki połączyć ,na końcu dodać pokrojone w cienkie paski płaty śledziowe
Najlepsze po 24 godzinach .
Re: Potrawy Wigilijne
x-p-11. czy przy krucho drożdżowym makowcu można posmarować ciasto białkiem (jak przy drożdżowym ) ,bo mam zawsze problem z krojeniem ,tzn. mak odchodzi od ciasta ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Potrawy Wigilijne
x-p-11 (pelikano) rok temu opuścił forum i nie odpowie.
1.Śledzie a la Milanówek
Pół kilo filetów,2 łyżki cukru (do smaku), 1/4-1/3 szkl. oleju, 2-3 łyżki octu (do smaku), 3-4 łyżki koncentratu, 30 dkg cebuli, po kilka ziarenek ziela i gorczycy, 1-2 listki laurowe. Cebulę pokroić drobno i zeszklić z cukrem na oleju, dodać ocet, przyprawy, koncentrat i dusić kilkanaście minut. Śledzie jeżeli trzeba , wymoczyć i układać warstwami przekładając sosem. Odstawić w zimne miejsce na 2-3 dni.
2. Śledzie sąsiadki
Pół kilo śledzi (solone (trzeba wymoczyć), marynowane lub "matias"), jedno opakowanie kotletów sojowych (ugotować wg. przepisu ale nie przegotować), 4-5 średnich cebul w półplastry, kilka ogórków kiszonych lub konserwowych w półplasterki, papryka żółta lub czerwona a jeszcze lepiej obie, świeża lub marynowana w kostkę, olej- pół szklanki lub trochę więcej, troszkę cukru, soli , pieprzu i octu do smaku. Wymieszać i odstawić min. na dobę. Śledzie i soję pokroić w podobnej wielkości paski. Jeżeli mamy śledzie marynowane lub matiasy w wiaderku to ugotowane kotlety sojowe można trochę polać zalewą i potem je odcisnąć. Wtedy wyglądem i smakiem będą przypominały rybę.
3.Śledzie po kociewsku
Garstkę suszonych grzybów zalać wrzątkiem i ugotować. Wędzoną makrelę pognieść widelcem, połączyć z posiekanymi grzybami, dwoma posiekanymi cebulami i dwoma ogórkami kiszonymi (jak kto woli to konserwowymi). Dodać 2 łyżki koncentratu.Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę posiekanych marynowanych grzybków lub kaparów. Wymoczone śledzie pofiletować, jak trzeba to pobić odrobinę tłuczkiem, nałożyć farsz i zwinąć roladki. Ułożyć ściśle w salaterce i zalać olejem. Ja przed wlaniem oleju całość skrapiam delikatnie sokiem z cytryny. Można też zrobić z matiasów.
1.Śledzie a la Milanówek
Pół kilo filetów,2 łyżki cukru (do smaku), 1/4-1/3 szkl. oleju, 2-3 łyżki octu (do smaku), 3-4 łyżki koncentratu, 30 dkg cebuli, po kilka ziarenek ziela i gorczycy, 1-2 listki laurowe. Cebulę pokroić drobno i zeszklić z cukrem na oleju, dodać ocet, przyprawy, koncentrat i dusić kilkanaście minut. Śledzie jeżeli trzeba , wymoczyć i układać warstwami przekładając sosem. Odstawić w zimne miejsce na 2-3 dni.
2. Śledzie sąsiadki
Pół kilo śledzi (solone (trzeba wymoczyć), marynowane lub "matias"), jedno opakowanie kotletów sojowych (ugotować wg. przepisu ale nie przegotować), 4-5 średnich cebul w półplastry, kilka ogórków kiszonych lub konserwowych w półplasterki, papryka żółta lub czerwona a jeszcze lepiej obie, świeża lub marynowana w kostkę, olej- pół szklanki lub trochę więcej, troszkę cukru, soli , pieprzu i octu do smaku. Wymieszać i odstawić min. na dobę. Śledzie i soję pokroić w podobnej wielkości paski. Jeżeli mamy śledzie marynowane lub matiasy w wiaderku to ugotowane kotlety sojowe można trochę polać zalewą i potem je odcisnąć. Wtedy wyglądem i smakiem będą przypominały rybę.
3.Śledzie po kociewsku
Garstkę suszonych grzybów zalać wrzątkiem i ugotować. Wędzoną makrelę pognieść widelcem, połączyć z posiekanymi grzybami, dwoma posiekanymi cebulami i dwoma ogórkami kiszonymi (jak kto woli to konserwowymi). Dodać 2 łyżki koncentratu.Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę posiekanych marynowanych grzybków lub kaparów. Wymoczone śledzie pofiletować, jak trzeba to pobić odrobinę tłuczkiem, nałożyć farsz i zwinąć roladki. Ułożyć ściśle w salaterce i zalać olejem. Ja przed wlaniem oleju całość skrapiam delikatnie sokiem z cytryny. Można też zrobić z matiasów.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Potrawy Wigilijne
W tym roku karp będzie z piekarnika.
Jutro zakup, potem do zamrażarki aż do soboty wieczora a w niedzielę rano ( już rozmrożone) układam w garnku warstwami:
-pokrojona cebula -dolna warstwa,
-posolone i skropione cytryną kawałki karpia.
Ostatnia warstwa to cebula.
W Wigilię wyciągam ryby z gara, płuczę i ponownie solę, następnie obtaczam w panierce z bułki i lekko osolonego roztrzepanego jajka i do piekarnika.
Smażę na maśle klarowanym.
Kładziemy rybę na blachę ale masło ma być ciepłe bo ponoć ryba nie lubi zimnego.
Na 180 st. C aż się przyrumieni a potem przewracamy na druga stronę.
Jutro zakup, potem do zamrażarki aż do soboty wieczora a w niedzielę rano ( już rozmrożone) układam w garnku warstwami:
-pokrojona cebula -dolna warstwa,
-posolone i skropione cytryną kawałki karpia.
Ostatnia warstwa to cebula.
W Wigilię wyciągam ryby z gara, płuczę i ponownie solę, następnie obtaczam w panierce z bułki i lekko osolonego roztrzepanego jajka i do piekarnika.
Smażę na maśle klarowanym.
Kładziemy rybę na blachę ale masło ma być ciepłe bo ponoć ryba nie lubi zimnego.
Na 180 st. C aż się przyrumieni a potem przewracamy na druga stronę.