Potrawy Wigilijne

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
okavango
100p
100p
Posty: 160
Od: 17 wrz 2011, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

roma333 może zainteresują Cię moje śledzie-bardzo proste w przyrządzeniu i mogą sporo postać w lodówce. Tu nie ma żadnego mierzenia i ważenie a robi się tak: matiasy-ilość dowolna wymoczyć-czas moczenia wedle upodobań smakowych. Odlać wodę i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do kubka albo głębokiej miseczki wlewamy ocet-jaki kto ma lub wedle upodobań smakowych. Pewną *porcję osuszonych matiasów kroimy na kawałki również wedle upodobań (u mnie około 2cm szerokości) i partami wkładamy do naczynia z octem na bardzo krótki czas ( u mnie to jest czas który poświęcam na pokrojenie następnej porcji śledzi),następnie zakwaszone kawałki wyławiam z octu widelcem i przekładam do słoika posypując je ziołami prowansalskimi* i znowu powtarzamy czynności od* do* aż do wypełnienia słoika. Na koniec całość zalewamy olejem, zakręcamy i wkładamy do lodówki (moje czekają na swoją porę już od ubiegłego tygodnia).
Lilka
roma333
100p
100p
Posty: 150
Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Północna Wielkopolska

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Dzięki- właśnie o śledziach myślałam. A cebulki nie trzeba do takich śledzi?
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Ryba po ... wg. Bożeny B.
No nie wiem po jakiemu, ale jest pyszna.
1 kg filetów np. z mintaja
1 kg cebuli
jajka
mąka
bułka tarta
Filety podzielić na małe kawałki, panierować i usmażyć.
Cebulę zeszklić
Zalewa:
5 szkl. wody - takie od Nutelli
1 szkl. octu - jw.
2 koncentraty pomidorowe - Pudliszki
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
1 łyżka vegety
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
W misce układać na przemian rybę, cebulę i każdą warstwę polewać zalewą.
Zostawić w lodówce na parę godzin.

-- Cz, 14 grudnia 2017, 09:19 --

Śledzie w majonezie wg Bożenki
1 kg śledzi solonych (jeśli bardzo słone to należy wymoczyć je w mleku minimum 1 godz.)
1 kg cebuli cukrowej lub białej
0,7 majonez Winiary lub Kielecki
pieprz mielony biały lub czarny (ok 1 torebkę)
ZALEWA:
3 małe listki laurowe
5 - 7 ziarenek ziela angielskiego
10 - 15 ziarenek prawdziwego pieprzu
50 ml (kieliszek) octu
100 ml (2 kieliszki) wody
Śledzie po namoczeniu pokroić w małe dzwonki. Cebule pokroić w plastry (po skrojeniu "wytłamsić" cebule ręką). Zalewę zagotować do wrzenia a następnie ostudzić. Ostudzoną zalewę miksujemy z majonezem w osobnym pojemniku. Układamy warstwę cebuli następnie warstwę śledzi. Śledzie intensywnie posypujemy pieprzem (nie bać się , że damy za dużo, gdyż zalewa załagodzi smak). Ponownie układamy warstwę cebuli, potem śledzi i posypujemy pieprzem i tak, aż do wypełniania miski. Na sam wierzch wlewamy zalewę octowo - majonezową i odstawiamy do lodówki na min. 4 godz. lub lepiej na całą noc.

-- Cz, 14 grudnia 2017, 09:25 --

Śledzie korzenne
o,5 kg śledzi typu matias
2 - 3 cebule
10 dkg rodzynek
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1/2 szklanki oleju
Śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki. Cebule pokroić i sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać razem. Zostawić do przegryzienia na co najmniej 2 godziny.
Można użyć gotowych śledzi po wiejsku, razem z cebulą - wtedy nie dodajemy dodatkowej cebuli i oleju.
Przyprawa do piernika to zmielone: cynamon, imbir, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, pieprz czarny, kardamon.
Beata
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Posty: 679
Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Okolice Ełku, Mazury,5b.

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Kochani! Dajcie przepis na makowca zwijanego! Nie działa mi internet, tylko forum tak, zrządzenie losu, że jest taki wątek. I ile się go piecze, w jakiej temp. Potrzebuję 2 sztuki. Poratujcie, zeszyt z notatkami tez zniknął... ;:180
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Ze staropolskiej kuchni - przepis sprawdzony
Chcesz ciasto krucho-drożdżowe czy drożdżowe? Do krucho-drożdżowego potrzebna śmietana lekko kwaśna, do drożdżowego mleko
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Jeśli jeszcze potrzebujesz
Na cieście
Krucho-drożdżowym (łatwiejsze i naszym zdaniem lepsze)
Na stolnicy posiekać do połączenia:
- 40 dkg mąki pszennej
- 15 dkg masła
- 5 dkg drożdży rozmieszanych dokładnie w 3 łyżkach lekko kwaśnej śmietany
- 1/2 utłłuczonej laski wanilii lub otarta skórkę z 1/2 cytryny
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 całe jaja i 1 lub 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki soli
Posiekane ciasto zagnieść rękoma, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące. Gotowe ciasto rozwałkować cienko /prostokąt/ na lekko omączonej stolnicy, pokryć równomiernie farszem makowym pozostawiając 2 cm margines.. Zwinąć, przenieść do podłużnej formy posmarowanej masłem - ma rosnąć przez 1 godzinę. Aby uniknąć spękania ponakłuwać wykałaczką. Makownik włożyć do średnio gorącego piekarnika/ok 180C. Piec 45-50 minut.

Jeśli potrzebujesz przepis na farsz makowy to daj znać - też tu jest.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Posty: 679
Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Okolice Ełku, Mazury,5b.

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Dziękuję, może być i drożdżowe, i drożdżowo-kruche, masę mam gotową już.
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Drożdżowe
- 30 dkg mąki pszennej
- 15 dkg cukru pudru
- 15 dkg masła
- 2 całe jaja lub 1 jajo i 2 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- 4 dkg drożdży
- szczypta soli
Masło porządnie ucieramy z cukrem, potem dodajemy stopniowo jaja, sól, i rozpuszczone w letnim mleku drożdże. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto po wyrobieniu powinno rosnąć min. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowac cienko/prostokąt/ i posmarować białkiem żeby farsz nie odstawał od ciasta, równomiernie posmarować farszem makowym. Ciasto zwijać dość ciasno, końce dokładnie zasklepić i podwinąć pod spód. Tak przyrządzony makowiec powinien ułożony na natłuszczonej formie podrosnąć przed pieczeniem. Czas pieczenia 45-50 min /w temp ok 180C

Po upieczeniu i ochłodzeniu polukrować lukrem cytrynowym i zanim zastygnie posypać drobnymi zrumienionymi migdałami.
Moja teściowa zwija na papierze do pieczenia, papier posmarowany masłem. Z kolei moja babcia też zwija na papierze ale zostawia jakby to napisać :? w wysokim rulonie z papieru do pieczenia - ogranicza wyrośnięcie w piekarniku i makowiec jest taki zgrabniutki po upieczeniu.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Posty: 679
Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Okolice Ełku, Mazury,5b.

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Pelikano ;:333 , dzięki, palce lizać. Zrobiłam ten półkruchy, faktycznie rewelacja.
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

;:333
Już podjadałaś? ;:130
A jaki dobry ten zawijaniec z innym nadzieniem. Moja Ż robiła jagody z pigwowcem -ponalewkowe, z bakaliami i dodatkami jak do farszu makowego.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Szukam nowych pomysłów na śledzie!
Beata
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Robiłaś z kotletami sojowymi, papryką, ogórkami i cebulą, ew.faszerowane wędzoną makrelą i...mogą być grzybki marynowane, ogórki konserwowe lub kapary.?
miodownik
50p
50p
Posty: 75
Od: 26 wrz 2012, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Śledzie z dynią.

6 płatów wymoczonych matiasów
jedna duża cebula pokrojona w krążki lub piórka -sparzona wrzątkiem
1 słoik dyni w occie-odsączonej
garść orzechów włoskich moczonych w letniej wodzie i grubo siekanych
duży jogurt typu greckiego
2 łyżki majonezu
grubo mielony pieprz


Wszystkie składniki połączyć ,na końcu dodać pokrojone w cienkie paski płaty śledziowe
Najlepsze po 24 godzinach .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”