Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 459 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 27  
Autor Wiadomość
Grazia
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 5 lut 2012, o 11:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3418
Skąd: Gdynia/Chrztowo

 więcej niż 1 szt.
Ola ja nic nie wiem o serkach z jogurtu,na to nie wpadłam,podziel się z koleżanką wiadomościami lub podaj link.

_________________
Róże Grażyny Domowe Grażyny
Kaszubska Prowansja cz.1Kaszubska Prowansja cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 5 lut 2012, o 13:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2800
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Grażynko, linki dam na pw. Zresztą zasada jest bardzo prosta : gotowy naturalny jogurt przełożyć do ściereczki z czystej gazy. Podwiesić aby odciekła serwatka. Po ok 12 godzinach serek gotowy. Jak tylko dotrze do mnie jugortownica, to zacznę działać i zamieszczę efekty moich poczynań :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 5 lut 2012, o 15:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
o co chodzi?o co chodzi?
ja tez poproszę inf o serkach ;:138
pozdr
asia :wit
ps.właśnie opracowałam przepis na pastę z fasoli-pyszotka-gdzieś wrzucić przepis?

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 5 lut 2012, o 15:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2800
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Asiu, te linki przesłałam także Tobie na pw. A przepis bardzo proszę szybciutko wstawić :D Będziemy testować :heja

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stasia_ogrod
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 5 lut 2012, o 16:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5083
Skąd: andrychow

 1 szt.
Oleńko :D jogurcik,to jest to co uwielbiam mniam ;:196
Poproszę o linki ;:7

_________________
Działka - moja zielona oaza cz.7 aktualna
Spis wątków
Nadwyżki bylin


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 5 lut 2012, o 17:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2800
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Stasieńko, wysłałam na pw. Ale swoje próby wykonania jogurtu i serka umieszczę tutaj z pewnością :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 5 lut 2012, o 18:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
dziękuję za linki ;:196 nie wszystkie sie otwierają
przepis na pastę z fasoli-mniam ;:137
1.ok 25dkg fasoli-wsypać trochę kminku i zalać na noc zimną wodą.
2.Następnego dnia ugotować fasolę w tej wodzie do miękkości,posolić i chwilkę pogotować,odcedzić.
3.Rozgrzać dowolny tłuszcz(teraz stopiłam kawałek słoniny drobno pokrojonej)przesmażyć 3 spore ,rozdrobnione cebule.Posolić,popieprzyć,dodać 2łyżki koncentr .pomidor.-przesmażyć parę min.Dodać fasolę,wymieszać, doprawić ulubionymi przyprawami(tym razem sól i pieprz).
4.Lekko przestudzoną fasolę zmiksować lub przemielić w maszynce z dwoma sporymi ząbkami czosnku
SMACZNEGO

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Grazia
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 5 lut 2012, o 19:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3418
Skąd: Gdynia/Chrztowo

 więcej niż 1 szt.
Dzięki za przepis na pastę z fasoli.
Olu dzięki.

_________________
Róże Grażyny Domowe Grażyny
Kaszubska Prowansja cz.1Kaszubska Prowansja cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stasia_ogrod
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 5 lut 2012, o 19:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5083
Skąd: andrychow

 1 szt.
Oleńko, dziękuję ;:196 tak będzie najlepiej bo linki nie chcą się otwierać.
asma ciekawy przepis,dziękuję ;:180

_________________
Działka - moja zielona oaza cz.7 aktualna
Spis wątków
Nadwyżki bylin


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Grazia
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 5 lut 2012, o 19:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3418
Skąd: Gdynia/Chrztowo

 więcej niż 1 szt.
Dzisiaj w kalendarzu z przepisami znalazłam super przepis
filet z indyka lub udziec ok 1 kg,pół opakowania wiśni mrożonych,2 łyżki cukru lub miodu/można bez/sól,pieprz,2 łyzki masła ewentualnie 2 łyżki oliwy,2 łyżki octu winnego,lub balsamico.
Po umyciu mięso dokładnie osuszyć po czym natrzeć je octem winnym,posypać solą i pieprzem.Odstawić na kilka godzin.
Mięso posmarować masłem,na dno brytwanki lub naczynia zaroodpornego wlać 2 łyżki oliwy.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni .Piec mięso aż stanie się miękkie od czasu do czasu polewając wytworzonym tłuszczykiem.Wiśnie w międzyczasie rozmrozić poddusić na łyżce masla w rondelku.Wlożyć do indyka i chwilę potrzymać razem.Podawać mieso pokrojone w plasterki z dodatkiem wiśni

_________________
Róże Grażyny Domowe Grażyny
Kaszubska Prowansja cz.1Kaszubska Prowansja cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 5 lut 2012, o 20:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2800
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Dziękuję za przepisiki. Będzie z czego wybierać na różne okazje :heja

A co do informacji o serze z jogurtu, to wystarczy wygooglować :

Labneh, Laban - Ser jogurtowy

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 6 lut 2012, o 17:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
pasta z fasoli cd
usmażyć pieczarki z cebulą,doprawić sola,pieprzem,zmiksować z ugotowana fasolą,z czosnkiem-
-nie podoba mi się kolor(szary,bez wyrazu)
smak pycha,ale chętnie zmieniłabym kolor
czy ktoś ma jakąś propozycję?

pasta z pieczarek i serka topionego
usmażyć pieczarki z cebulą-drobno posiekane
doprawić solą i pieprzem
wrzucić 2 serki topione -rozpuścić- do miseczki
GOTOWE:)

PASTA Z MAKRELI
makrelę wędzoną obrać z ości i skóry
dodać 2 jajka na twardo pokrojone w kostkę
lekko posolic i posypać pieprzem
dodać 2łyżeczki majonezu i 2łyżeczki koncentr.pomidor.
delikatnie wymieszać-pyszotka ;:108

pasta z tuńczyka
tuńczyka w oleju rozdrobnić widelcem
dodać drobno posiekaną cebulę i skropić sokiem z cytryny-mniam :)

pasta z twarożku
ok 20dkg twarogu rozdrobnić widelcem
lekko posolić,posypać pieprzem
dodać w równych proporcjach -po ok 2 łyżeczki majonez i koncentr.pomidor.
wymieszać i gotowe:)
do usłychu :wit
Asia
ps.są chętni na przepis na chlebek?

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Grazia
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 6 lut 2012, o 17:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3418
Skąd: Gdynia/Chrztowo

 więcej niż 1 szt.
Oczywiście ,że są chętni.Ja do pasty z fasoli o nieciekawym kolorze dodałabym kurkumy.Powinno zmienić kolor.

_________________
Róże Grażyny Domowe Grażyny
Kaszubska Prowansja cz.1Kaszubska Prowansja cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 6 lut 2012, o 19:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
DZIĘKUJĘ ZA KURKUMĘ:)MYŚLĘ,ŻE SMAKOWO PASUJE


CHLEBEK PYSZOTKA:)


1KG MAKI PSZENNEJ WROCŁAWSKIEJ(nie tortowj ,ale z grubszego przemiału)
PÓŁ KG MĄKI ŻYTNIEJ
4 ŁYŻECZKI SOLI
dodatki dowolnie:
1 szklanka płatków np owsianych ,jęczmiennych
1 szklanka słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego dodatki mogą być wybrane(siemię można wcześniej zmielić)
1szklanka otrębów
może być ok pół-szklanka suchej soi

Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski
Dodajemy zakwas,6 szklanki ciepłej wody-
-dobrze wyrabiamy ręką przez min 5min-masa powinna być gęsta ,ale nie sucha
Jeżeli jest zbyt "twarda"można dodać ciepłej wody
z wyrobionego ciasta ,odkładamy do słoiczka ok 5-6 łyżek ciasta-na zakwas do nastepnego chleba

Zwykle ciasto przygotowujemy rano i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok cały dzień,pieczemy pod wieczór lub zostawiamy do wyrośnięcia na noc i pieczemy rano
Jeżeli nie chcemy czekać tak dlługo,to możemy po odłożeniu części wyrobionego ciasta na zakwas,dodac ciut wody wymieszanej z ok 2 dkg drożdży-wówczas musimy pilnować ciasta,aby nie przerosło

Dwie długie "keksówki"smarujemy grubo masłem .
Ręce smarujemy obficie np olejem/oliwka(ciasto nie przykleja sie tak do rąk),rozdzielamy ciasto na dwie części i przekładamy do blaszek,z wierzchu delikatnie wyrównujemy dłonią.
Odstawiamy do wyrośnięcia np na krzesełku przy kaloryferze,przykryte czystą ściereczką
Gdy wyrośnie ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika-200stopni -na środkową półkę-grzałka od dołu
Pieczemy godz,aż do widocznego zrumienienia boków-jeżeli od góry jest nie spieczony to zmniejszamy piekarnik do 190st i włączamy górę-pilnujemy,żeby się nie spalił-ma być rumiany

Upieczony wyjmujemy od razu z blaszek,delikatnie je odwracając-sam wypadnie-na kratkę do odparowania-jeżeli nie chce wypaść tzn,że blaszka była za słabo wysmarowana tłuszczem-wówczas należy go delikatnie podważyć nożem wdłuż brzegów formy
Chleb zostawiamy do odparowania nawet na cały dzień,ew na całą noc-ostudzony,odparowany zawijamy w odpowiednio dużych porcjach np w płócienną szmatkę-można nadmiar zamrażać.

Zakwas w słoiczku będzie rósł więc musi mieć wolną przestrzeń w słoiczku.
Zaczyna fermentować po ok 2-3 dniach i wówczas może byc już używany,
Po ok 10 dniach nie nadaje sie już do użytku

PRZEPIS NA PIERWSZY ZAKWAS
http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/ ... -na-chleb/.

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Grazia
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 6 lut 2012, o 20:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3418
Skąd: Gdynia/Chrztowo

 więcej niż 1 szt.
Proszę powiedz czy ma być 6 szklanek wody do maki?

_________________
Róże Grażyny Domowe Grażyny
Kaszubska Prowansja cz.1Kaszubska Prowansja cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 6 lut 2012, o 21:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
tak-6
jeżeli dasz jednak wszystkie dodatki(to jednak kilka szklanek więcej)to wody może wyjdzie ok 7szkl

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 6 lut 2012, o 21:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2800
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Ojojoj Asiu, tyle roboty przy chlebku :roll: Ja to jednak jestem leniuszek. Właśnie piekę chleb w automacie z gotowej mieszanki. Dodaję tylko wodę, cukier, sól, drożdże i olej. Trzy godziny z haczykiem, ale samo się robi :D Kupuję gotowe mieszanki z ziarnem słonecznika lub dyni. Chleb znika w ciągu jednego dnia (trzy osoby). Wiem, wiem ... te na zakwasie są o niebo smaczniejsze i zdrowsze :D
Ale za to za pastami przepadam :D Indyka z wiśniami też trzeba spróbować :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 459 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 27  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *