Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1571
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

:wit Robię bardzo podobny, tylko najpierw mieszam ,,suche" a zakwas rozpuszczam w wodzie, później wszystko mieszam (nawet nie wyrabiam), wlewam do foremek i po 10h piekę.
No i ten mój bez drożdży :D
Kasia
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Posty: 320
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: powiat cieszyński

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Ja właśnie jestem w trakcie robienia nowego zakwasu (poprzedni bezmyślnie zużyłam w całości na chlebek kilka dni temu). A miał już swoje lata....buuuu...ale jestem zła na siebie


Chlebek zrobiony jakiś czas temu
Obrazek

zrobiłam też ostatnio chleb z nowego zakwasu - wyszedł mi taki ala pumpernikiel - niestety chleby robię na oko więc nie wiem czy "powtórzy cechy" pierwszego ;:3
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
x-a-8
---
Posty: 960
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Jaka jest trwałość własnego chleba?
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1571
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Mój rzadko kiedy czerstwieje ;:173
A jak się w lnianym woreczku zapodzieje jakaś stara, czerstwa przylepka czy skórka to ląduje w zupie lub sosie. Nigdy nie pleśnieje.
Kasia
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Posty: 320
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: powiat cieszyński

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Artur piekę chleb średnio co 3 dni - przez cały ten czas ma jednakową strukturę i smak. Teściowej czasem zostaje dłużej i je go przez tydzień
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Powiedzcie mi czy rzeczywiście dajecie tak dużo zakwasu do żytniego chleba?
W przepisie TeBe to jakieś 2,5 szklanki... ja kiedyś zrobiłam żytni z taką dużą ilością i kwach był straszny, zniechęciłam się niestety i robię tylko pszenny z odrobiną.
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1571
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Ja daje ok. 200-250ml, przechowuję w lodówce. Piekę na samym zakwasie bez drożdży z dużą ilością ziaren.
Zakwas nie ma kwaśnego zapachu.
Kasia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

ooo ;:333 to już lepiej...ale na ile mąki tak mw? i czy smak chleba nie jest mocno kwaśny?
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1571
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Kilogram mąki pszennej
2 szkl, żytniej
5 szklanek dodatków(otręby, płatki owsiane, ziarna)
2 łyżki miodu
2 łyżki soli
1,5l wody
zakwas
wychodzą trzy foremni, keksówki

Dla pięcioosobowej rodziny piekę dwa razy w tygodniu. Jak przychodzą znajomi to częściej, bo znika szybko maczany w oleju. Dodaję czasami różnych ziół, rodzynek, orzechów...

Chleb na dobrym zakwasie (mój ma wiele lat) nie jest kwaśny.
Kasia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

dziękuję Ci bardzo :wit
A jak podtrzymujesz swój zakwas? bo są różne szkoły. Dosypujesz mąki czy może podbierasz ciasto?

Ja niestety swój zakwas straciłam właśnie na takim żytnim chlebie, do którego wrzuciłam wszystko co miałam :cry: ..
i muszę teraz wyżebrać trochę od znajomych
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1571
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Po zrobieniu ciasta z miski wybieram tyle ile mi się w ręku mieści i wkładam do pojemnika plastikowego w otworami. Chowam do lodówki. Kilka godzin przed robieniem chleba wyciągam zakwas. Ciasto przekładam do foremek w krórych wyrasta pod przykryciem ok.10h. Piekę ok. 1h najpierw 200' z termoobiegiem, po 1/2h zmniejszam do 180'.
Kasia
Bonaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 25
Od: 24 mar 2012, o 07:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Obrazek
Obrazek

Piekę chleb na zakwasie od paru lat, na dwie duże foremki daje 4 łyżki zakwasu.
1 kg mąki pszennej
50 dag mąki żytniej 720
1 szklanka ziaren słonecznika lub dyni
1 szklanka siemia lnianego
1 szklanka otrębów pszennych
1/2 szklanki płatków owsianych
3-4 łyżeczki soli
4 łyżki zakwasu
1,5 litra wody ( może być trochę więcej)
Wszystko połączyć ( nie trzeba wyrabiać) i odłożyć 4 łyżki zakwasu. Do wysmarowanych foremek i posypanych mąką lub bułką tartą wkładam ciasto. Przykrywam ściereczką i zostawiam na noc, rano wstawiam do zimnego piekarnika grzałki góra - dół ( nie termoobieg), 205 stopni na 1 godz 15 min. Jeżeli spód chleba jest zbyt jasny po wyciągnięciu z foremek, to wkładam chleb na 5 minut do piekarnika. Chleb powinien wystygnąć na kratce, ciepły będzie się kleić do noża.
Następny chleb piekę po 6 dniach, a zakwas najdłużej może być do 2 tygodni w lodówce. Kilka godzin przed robieniem chleba wyjmuję zakwas, nieraz zapomnę i bezpośrednio z lodówki wkładam do ciasta i nie zauważyłam różnicy. Przepis jest na dwie duże foremki.
Pozdrawiam Bożena
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Baaardzo Wam dziękuję dziewczyny, ja miałam jakiś dziwny przepis, chyba tam nawet nie było mąki pszennej

Bonaa bardzo apetycznie wyglądają :wit
Ale powiedz czy na pewno dajesz 0,5 kg mąki żytniej? W sumie to 1,5 kg mąki i ze 2/3 szklanki zakwasu? Tak?
Macie podobne przepisy Ty i ganio4 tylko ta ilość mąki żytniej :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”