Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4  
Autor Wiadomość
Pashmina
 Tytuł: Ewa gotuje
PostNapisane: 16 sty 2017, o 20:52 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1079

 1 szt.
Witam wszytkach w nowym wątku. Oprócz grzebania w ziemi lubię też między innymi gotować :-)

Chętnie podzielę się kilkoma wypróbowanymi przepisami

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 16 sty 2017, o 21:31 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1079

 1 szt.
Pierwsza potrawa to

Filet z kurczaka w porach

-Na jeden podwójny filet potrzebny jest jeden duży por
- średni słoiczek majonezu Winiary
- keczup

Przeprowadzamy obróbkę wstępną piersi, usuwamy błony,(ja przekrawam wzdłuż na cieńsze filety jeżeli są za grube, cieńsze zmiękczam pięścią) , solimy, pieprzymy. Umieszczamy na dnie żaroodpornego naczynia. Por myjemy i dzielimy na krążki, które lekko solimy i układamy na piersiach. Na porze rozprowadzamy majonez ( ma dokładnie zakryć pory) a na majonezie keczup. Można wcześniej połączyć majonez z keczupem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny ( wkładając do zimnego piekarnika) w 180 stopniach

Bardzo smaczne i proste do wykonania danie.

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 16 sty 2017, o 21:51 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1079

 1 szt.
A teraz na słodko

Ciasto Rodzynkowiec

ciasto:
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 160g maki
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 100g masła
1 budyń czekoladowy
160g cukru

Polewa:
- 250 g rodzynek
- po 1 tabliczce czekolady mlecznej i gorzkiej
- 100 g masła

Rodzynki sparzyć, osączyć, zalać rumem i odstawić do napęcznienia.
Przygotować ciasto: białka ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać kakao, proszek do pieczenia, żółtka oraz przesianą mąkę mieszając łyżką. Czyli robimy biszkopt. Piec w 180 stopniach przez 40 min
Przygotować masę: budyń ugotować na mleku z cukrem ( dodać do gotowania żółtka), wystudzić i utrzeć z masłem na gładką masę.
Ciasto przeciąć na 2 części i przełożyć 2/3 kremu. Pozostały rozsmarować na wierzchu.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady z masłem i wymieszać z dobrze odsączonymi rodzynkami. Ostudzić i rozprowadzić na wierzchu ciasta.
Jeżeli ktoś chce może nasączyć biszkopt rumem z moczenia rodzynek.
Smacznego :-)

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 16 sty 2017, o 22:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10506
Skąd: małopolska

 1 szt.
:wit wpisuję się jako podglądacz i ściągacz pomysłów na ciekawe dania ;:168

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ika2008
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 17 sty 2017, o 13:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2127
Skąd: Podkarpacie-prawie Rzeszów

 1 szt.
Zapowiada się ciekawie! :wit
Będę śledzić, szukając inspiracji na ciekawe dania.
A rodzynkowca też robię, czasem w wersji z suszonymi śliwkami zamiast rodzynek.

_________________
Pozdrawiam Marta
Moje nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil      
 
cyma2704
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 17 sty 2017, o 16:14 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 8220
Skąd: podkarpackie

 więcej niż 1
Ewuś rodzynkowca nie znam, pora wypróbować. :)

_________________
Sonia
aktualny
Spis wątków


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 17 sty 2017, o 18:44 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1079

 1 szt.
Witajcie kochane. Widzę, że jest tutaj sporo łakomczuszków :wit ;:196 , albo macie ich w domku. Ja mam i sama też lubię zjeść coś dobrego.

Podaje same sprawdzone przepisy. Polecam zwłaszcza pierwszy. Kocham takie potrawy, prawie bezobsługowe, które są pyszne.

Dzisiaj przepyszna sałatka

Sałatka z piersi kurczaka z selerem


- filet z kurczaka szt 2
- duży seler
- wagowo podobna do selera ilość jabłek
- cytryna
- garść orzechów włoskich
- mandarynki 2 lub pomarańcza
- jogurt naturalny gesty 300 ml
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki majonezu

Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą i obsmażyć na złoty kolor, wystudzić
Do naczynia wycisnąć sok z cytryny i do niego dodać starty na grubych oczkach surowy seler i pokrojone w kostkę jabłka. Orzechy połamać, dodać do selera i jabłek, dołączyć kurczaka. Przygotować dip z jogurtu, majonezu i miodu, wlać do sałatki. Na koniec dodać pokrojone na kawałki cząstki mandarynki lub pomarańczy. Sałatka jest smaczniejsza na drugi dzień.

Smacznego.

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 17 sty 2017, o 18:54 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1079

 1 szt.
Zmodyfikowane przeze mnie prażonki

To szybkie i bardzo smaczne danie jednogarnkowe, takie na szybki obiad. Ja podaję go ze zsiadłym mlekiem.

? Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry

? Cebulę w półksiężyce

? boczek wędzony z plasterki
Masło
maślaki, kilka sztuk, mogą być mrożone

Wszystkie składniki układamy na patelni teflonowej lub żeliwnym rondlu. Na spód kładziemy troszkę boczku, potem ziemniaki, cebule, solimy, pieprzymy do smaku, na to boczek, maślaki, i tak samo druga warstwę. Na wierzchu dajemy masło ( ilość zależy od tego czy wolimy tłuściejsze, czy bardziej jałowe). Dusimy do miękkości około 1 godziny na niewysokiej temperaturze, zależy to od ilości składników.

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 17 sty 2017, o 19:43 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1079

 1 szt.
Alania, serdecznie zapraszam, mam nadzieję, że znajdziesz tu jakiś przepis, którego jeszcze nie znasz ;:196

Ika 2008, ciekawa jestem jak ten rodzynkowiec z suszonymi śliwkami smakuje. Miło Cię gościć w moich progach ;:196

cyma2704, wypróbuj, jest smaczne. U mnie gości dość często. Cudny jest zapach w lodówce ;:196

Jeżeli zależy Wam, żeby mięsko ładnie wyglądało na talerzu i było smaczne to polecam

Kolorowe łódki

Potrzebujemy:

Filety z piersi kurczaka
warzywa na szaszłyki - co kto lubi, byle było kolorowo: cebulki szalotki, papryka - różne kolory, pieczarki marynowane,
boczek wędzony, gotowany
jajko i bułka tarta na panierkę

Filety rozbijamy na dość cienkie plastry ( najlepiej w folii ) przyprawiamy ulubionymi przyprawami, mogą też być zioła

Przygotowujemy szaszłyki nabijając pokrojony w kostkę boczek, szalotkę, papryke, pieczarkę i co kto chce.
Szaszłyk owijamy filetem ( patyk lub szpikulec ma wystawać)
To wszystko panierujemy i obsmażamy na oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i umieszczamy w piekarniku ( mięso będzie miększe ) Po wyjęciu wyciągamy patyczek i przekrawamy wzdłuż otrzymując piękną łódkę z kolorowym wnętrzem.
Polecam ;:196

Szaszłyki z łopatki

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 17 sty 2017, o 19:53 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1079

 1 szt.
Szaszłyki z łopatki

Łopatkę kroimy w kostkę, małe cebulki na połówki. Do tego możemy dodać pieczarki surowe, paprykę, suszone pomidory, słowem co kto lubi. Nabijamy na patyczki. Ja przyprawiam jarzynką i majerankiem, wkładam do naczynia żaroodpornego, polewam olejem, wstawiam do lodówki na całą noc. Na drugi dzień dusze w piekarniku około 2 godziny. Są bardzo smaczne i mięciutkie, bardzo lubiane przez moich domowników.

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ika2008
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 17 sty 2017, o 22:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2127
Skąd: Podkarpacie-prawie Rzeszów

 1 szt.
Sałatka ciekawa i na pewno warta wypróbowania. Ja jednak wyrzuciłabym orzechy, bo nie przepadam. Jak myślisz, straci na smaku ?
Co do rodzynkowca...no cóż, musisz po prostu wypróbować. :D

_________________
Pozdrawiam Marta
Moje nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 19 sty 2017, o 20:59 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1079

 1 szt.
Marta, ja lubię orzechy, jeżeli Ty nie to po prostu zrób bez nich. Każdy kto spróbował tej sałatki zaraz bierze przepis, więc może i Tobie zasmakuje.

Dzisiaj taka zwykła zupa jak krupnik. U mnie nie bardzo był lubiany dopóki na zasadzi prób i błędów stworzyłam ten przepis. Teraz wszyscy domownicy chętnie jedzą krupnik a ja się cieszę, że jedzą kasze.

1 golonka, którą po umyciu wkładamy do zimnej, osolonej wody. Następnie do gotującej się wody z golonką dodajemy pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, 2 ząbki czosnku,liść laurowy i gotujemy to wszystko aż golonka będzie prawie miękka. Potem wrzucam miałką kaszę, ja daję jęczmienna, wiejską. Podaję ten krupnik z ugotowanymi, ubitymi ziemniakami, okraszonymi tłuszczem ze zrumienioną cebulką. Golonkę kroję na kostkę i wrzucam do krupniku, który posypuję pokrojoną w cieniutkie półksiężyce porą .

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stefcia
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 19 sty 2017, o 21:59 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 555
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
Ja na golonku uwielbiam kapuśniak ;:108
Krupnik lubię na swojskim kuraku ;:306
Brawo ;:138 ciekawy przepis na kolorowe łódki ;:215


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 20 sty 2017, o 17:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10506
Skąd: małopolska

 1 szt.
A ja, po odkrojeniu sporej kości od schabu, gotuję na niej krupnik - jak dla mnie to rewelacja. Zawsze mięsko też jakieś zostaje do skubania z kości ;:224

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 46 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *