Cydr , cidr , cyder .
Re: Cydr , cidr , cyder .
Warto jeszcze dodać jako info, dla chcących rozpocząć przygodę - jeśli używacie sokowirówki nie należy przelewać od razu do fermentatorów ale poczekać kilka godzin by odseparowała się piana
na górze oraz grubsze części na dole.
Przed fermentacją warto zebrać pianę z powierzchni a osad denny odfiltrować.
na górze oraz grubsze części na dole.
Przed fermentacją warto zebrać pianę z powierzchni a osad denny odfiltrować.
Re: Cydr , cidr , cyder .
To prawda, zapomniałam o tym, dobrze, że przypomniałeś artur1968
Ale akurat moja sokowirówka ma dzbanek na sok z wbudowaną przegrodą i piana sama się oddziela
I gruszki strasznie zapychają sokowirówkę swoimi sklereidami (komórkami kamiennymi).
Ale akurat moja sokowirówka ma dzbanek na sok z wbudowaną przegrodą i piana sama się oddziela
I gruszki strasznie zapychają sokowirówkę swoimi sklereidami (komórkami kamiennymi).
Re: Cydr , cidr , cyder .
Dziękuję Laryssa za przepis Skorzystam z niego na pewno. Raczej zawiozę jabłka do tłoczni, bo będę potrzebować w przyszłym roku więcej soku, żeby mi wystarczyło na ocet i cydr.
Mam dostęp do jabłek z dzikich przydrożnych jabłonek. Są wspaniałe, aromatyczne i długo się przechowują.
Mam dostęp do jabłek z dzikich przydrożnych jabłonek. Są wspaniałe, aromatyczne i długo się przechowują.
Re: Cydr , cidr , cyder .
Taki sok można też zapasteryzować z butelkach po kubusiach i przecierach pomidorowych, nigdy nie postał u mnie dłużej jak do Bożego Narodzenia, więc nie wiem ile wytrwa, ale te kilka miesiecy w piwnicy powinien. O ileż przyjemniej otworzyć zimą taki gotowy sok, zamiast z kartonu. I taniej też.
Re: Cydr , cidr , cyder .
Niestety nie mogę dopisać się do poprzedniego posta.
Wrzucam obiecane zdjęcia cydru.
Tu jakaś migawka z butelkowania - w tym roku użyłam również butelek po piwie, to znacznie tańsza i prostsza sprawa niż takie z zamknięciem patentowym.
Większość jednak mam w zakupionych kilka lat temu i używanych co roku takich butelkach:
Jedną z nich otworzyłam, mam niestety słabe światło w kuchni i aparat w telefonie też taki sobie, ale starałam sie uchwycić bąbelki dla Piotra
Widok w zbliżeniu:
I z góry:
Jak widać bąbelki są malutkie, ale jest ich wiele, przez to mój cydr nie jest gazowany jak coca cola, ale taki musujący
Wrzucam obiecane zdjęcia cydru.
Tu jakaś migawka z butelkowania - w tym roku użyłam również butelek po piwie, to znacznie tańsza i prostsza sprawa niż takie z zamknięciem patentowym.
Większość jednak mam w zakupionych kilka lat temu i używanych co roku takich butelkach:
Jedną z nich otworzyłam, mam niestety słabe światło w kuchni i aparat w telefonie też taki sobie, ale starałam sie uchwycić bąbelki dla Piotra
Widok w zbliżeniu:
I z góry:
Jak widać bąbelki są malutkie, ale jest ich wiele, przez to mój cydr nie jest gazowany jak coca cola, ale taki musujący
Re: Cydr , cidr , cyder .
Witam wszystkich
To mój pierwszy post, przepraszam, że zadam banalne pytanie, przejrzałam wątek, ale przeplatają się tutaj różne odmiany, polskie i angielskie i nie do końca jestem pewna, które można bez stawania na głowie zdobyć w Polsce.
Chcemy z mężem zacząć robić cydr a jesteśmy na etapie sadzenia drzew. Które odmiany jabłoni dostępnych w Polsce lub Czechach (mieszkamy przy granicy) nadają się do produkcji cydru? Niestety nie udało nam się zdobyć typowo angielskich odmian, nikt ich u nas nie ma. Chyba że ktoś ma namiary na dystrybutora tychże w naszym kraju, to też będę bardzo wdzięczna.
Ponadto chciałam spytać, która podkładka byłaby najlepsza dla tych odmian. Mój mąż nalega na karłowate, takie jak m9, żeby było łatwo zrywać jabłka, co o tym sądzicie?
Dzięki!
To mój pierwszy post, przepraszam, że zadam banalne pytanie, przejrzałam wątek, ale przeplatają się tutaj różne odmiany, polskie i angielskie i nie do końca jestem pewna, które można bez stawania na głowie zdobyć w Polsce.
Chcemy z mężem zacząć robić cydr a jesteśmy na etapie sadzenia drzew. Które odmiany jabłoni dostępnych w Polsce lub Czechach (mieszkamy przy granicy) nadają się do produkcji cydru? Niestety nie udało nam się zdobyć typowo angielskich odmian, nikt ich u nas nie ma. Chyba że ktoś ma namiary na dystrybutora tychże w naszym kraju, to też będę bardzo wdzięczna.
Ponadto chciałam spytać, która podkładka byłaby najlepsza dla tych odmian. Mój mąż nalega na karłowate, takie jak m9, żeby było łatwo zrywać jabłka, co o tym sądzicie?
Dzięki!
-
- 100p
- Posty: 150
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Cydr , cidr , cyder .
Pilne pytanko:
Znalazłam w sklepie internetowym tzn duży zestaw do robienia cydru za ok 70 zł. ( pojemnik 20 l z kranikiem , drożdże i coś tam jeszcze). Mój zięć od niedawna zainteresował się własną produkcją wina i nalewek i myślałam kupić mu taki zestaw na gwiazdkę. Czy ktoś ma opinię na ten temat. Czy to jest coś warte - jakimś badziewiem się chciałabym się popisywać. Proszę o radę.
Roma
Znalazłam w sklepie internetowym tzn duży zestaw do robienia cydru za ok 70 zł. ( pojemnik 20 l z kranikiem , drożdże i coś tam jeszcze). Mój zięć od niedawna zainteresował się własną produkcją wina i nalewek i myślałam kupić mu taki zestaw na gwiazdkę. Czy ktoś ma opinię na ten temat. Czy to jest coś warte - jakimś badziewiem się chciałabym się popisywać. Proszę o radę.
Roma