Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
smakowicie zapowiada się to ciasto orzechowo-jabłkowe.
Mam pytanko, a w której warstwie wykładamy jabłka?
U mnie w weekend króluje szarlotka, tylko zapomniałam dodać cynamon
a co Wy piekliście smacznego?
Może ktoś robił metrowca, bo szukam łatwego, udanego i smakowitego przepisu
Mam pytanko, a w której warstwie wykładamy jabłka?
U mnie w weekend króluje szarlotka, tylko zapomniałam dodać cynamon
a co Wy piekliście smacznego?
Może ktoś robił metrowca, bo szukam łatwego, udanego i smakowitego przepisu
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Oj,jakoś tak napisałam..... Jabłka sa miedzy ciastami.
-Ciasto
-masa jabłkowa
-Ciasto
-masa jabłkowa
-ciasto
-Polewa orzechowa
-Ciasto
-masa jabłkowa
-Ciasto
-masa jabłkowa
-ciasto
-Polewa orzechowa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
-
- 50p
- Posty: 98
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PĄCZKI
Porcja 20 pączków
Składniki:
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
50 g cukru
2 łyżki oleju
2 żółtka
szczypta soli
1 kieliszek rumu
tradycyjnie marmolada ok 100 g
1 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W misce umieścić niewielką ilość przesianej mąki, drożdże, cukier, mleko, zamieszać i zostawić na 15 minut. Następnie dodać olej, żółtka, sól, rum, i pozostałą mąkę. Wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, na połowę ciasta wyłożyć w odstępach ok 5 cm po łyżeczce marmolady i przykryć druga częścią ciasta. Na środku wypustki wyciąć okrąg (najlepiej szklanką) tak aby marmolada znajdowała się w środku. Wyciśnięte pączki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Olej podgrzewamy to temperatury ok 175 C, na gorący tłuszcz wkładamy pączki i smażyć z jednej strony pod przykryciem 3 minuty, odwracamy widelcem na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty lecz bez przykrycia. Odsączone pączki przyprószyć cukrem pudrem.
To jest przepis z jakiegoś blogu.Pączki wypróbowane zdjęcie moje. Pyszne i nie trzeba wyrabiać ciasta. Uratowałam tylko tyle do zdjęcia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2622
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Piekłam dzisiaj ciasto na konkurs?Kasia ? Ciasto znaczy razem!?
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
gorzka czekolada 60% - 200 gramów
czekolada mleczna - 130 gramów
jajka - 4 sztuki
cukier - 200 gramów
mąka - 150 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietanka 30% - 50 mililitrów
mleko - 75 mililitrów
posiekane orzechy włoskie - 200 gramów
Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady.
Zdejmij z kuchenki.
2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj
mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do
formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175?C i piecz
przez 30 minut.
4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę,
zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady.
Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do
zastygnięcia.
Szczęśliwie udało mi się wykonać 5 punkt ,bo już wszyscy stali nade mną jak sępy
A tyle zostało mi po kilku minutach od polania Dobrze ,że pozwolili mi wykonać zdjęcie
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
gorzka czekolada 60% - 200 gramów
czekolada mleczna - 130 gramów
jajka - 4 sztuki
cukier - 200 gramów
mąka - 150 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietanka 30% - 50 mililitrów
mleko - 75 mililitrów
posiekane orzechy włoskie - 200 gramów
Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady.
Zdejmij z kuchenki.
2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj
mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do
formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175?C i piecz
przez 30 minut.
4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę,
zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady.
Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do
zastygnięcia.
Szczęśliwie udało mi się wykonać 5 punkt ,bo już wszyscy stali nade mną jak sępy
A tyle zostało mi po kilku minutach od polania Dobrze ,że pozwolili mi wykonać zdjęcie
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Podzielę się z Wami świetnym przepisem na krówkę:
Krówka
Składniki:
Ciasto miodowe:
500g mąki pszennej
250g margaryny
? szklanki cukru (= 100g)
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki wody
Masa budyniowa:
550ml mleka
? szklanki cukru (= 150g)
1 budyń waniliowy bez cukru
1 żółtko
1 kopiata łyżka mąki pszennej (15g)
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (15g)
250g masła
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
300g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 2 i 3), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej (o wymiarach około 35x 24cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
3. Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
4. Orzechy włoskie posiekać.
5. Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.
Smacznego.
Uwagi:
*1 szklanka= 250ml
*Najlepsze po 3-4 dniach. Na początku jest twarde i kruche. Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Przechowywać w miejscu chłodnym, ale nie w lodówce -poza lodówką szybciej zmięknie. Później można już włożyć ciasto do lodówki.
Krówka
Składniki:
Ciasto miodowe:
500g mąki pszennej
250g margaryny
? szklanki cukru (= 100g)
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki wody
Masa budyniowa:
550ml mleka
? szklanki cukru (= 150g)
1 budyń waniliowy bez cukru
1 żółtko
1 kopiata łyżka mąki pszennej (15g)
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (15g)
250g masła
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
300g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 2 i 3), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej (o wymiarach około 35x 24cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
3. Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
4. Orzechy włoskie posiekać.
5. Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.
Smacznego.
Uwagi:
*1 szklanka= 250ml
*Najlepsze po 3-4 dniach. Na początku jest twarde i kruche. Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Przechowywać w miejscu chłodnym, ale nie w lodówce -poza lodówką szybciej zmięknie. Później można już włożyć ciasto do lodówki.
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
to może ja dodam coś od siebie, proste ciasto na bułeczki lub pizzę.
40 dkg mąki
5 dkg drożdży
1 szkl mleka
2 łyżeczki cukru lub więcej jak lubimy słodkie
0,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju lub masła
żółtko
zrobić zaczyn z drożdży (ciepłe mleko. drożdże . cukier i mąka )
mąkę przesiać dodać sól żółtko olej i zaczyn wszystko wyrobić mikserem , odstawić do wyrośnięcia
Jeszcze raz przerobić, rozwałkować i robić pizzę nałożyć to co lubimy np pieczarki ser lub wykrawać kółka nakładać owoce i zlepiać ,posmarować mlekiem lub jajkiem. odstawić do wyrośnięcia
piec w nagrzanym do 180 piekarniku ok 20 minut
Polecam
40 dkg mąki
5 dkg drożdży
1 szkl mleka
2 łyżeczki cukru lub więcej jak lubimy słodkie
0,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju lub masła
żółtko
zrobić zaczyn z drożdży (ciepłe mleko. drożdże . cukier i mąka )
mąkę przesiać dodać sól żółtko olej i zaczyn wszystko wyrobić mikserem , odstawić do wyrośnięcia
Jeszcze raz przerobić, rozwałkować i robić pizzę nałożyć to co lubimy np pieczarki ser lub wykrawać kółka nakładać owoce i zlepiać ,posmarować mlekiem lub jajkiem. odstawić do wyrośnięcia
piec w nagrzanym do 180 piekarniku ok 20 minut
Polecam
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2356
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Trzebnicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Pieczecie już świąteczne pierniczki ? Oto mój przepis i moje pierniczki. Czekam niecierpliwie cały rok, bo uwielbiam je piec i dekorować lukrem oraz masą marcepanową.
550G mąki
300g miodu - taki lejący ma być/ może być też sztuczny.
100g cukru pudru
120g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
40-60 g przyprawy do piernika
Kakao gorzkie można dac dla koloru ja daję 2 łyżeczki
Miód masło i cukier puder zagrzać na ogniu - następnie ostudź
Potem wymieszaj z mąką i resztą.
ja to robię w misce .. później jak się ładnie już trzyma to daję na silikonową mate.
Dzielę ciasto na dwie .. i wałkuję następnie wykrajam ciasteczka
Piekę 8 -10 min w 180c
550G mąki
300g miodu - taki lejący ma być/ może być też sztuczny.
100g cukru pudru
120g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
40-60 g przyprawy do piernika
Kakao gorzkie można dac dla koloru ja daję 2 łyżeczki
Miód masło i cukier puder zagrzać na ogniu - następnie ostudź
Potem wymieszaj z mąką i resztą.
ja to robię w misce .. później jak się ładnie już trzyma to daję na silikonową mate.
Dzielę ciasto na dwie .. i wałkuję następnie wykrajam ciasteczka
Piekę 8 -10 min w 180c
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Viola! Piękne Cuda zrobiłaś.
Ja takiego zmysłu dekoracyjnego nie mam a gdybym miała to zanim zjadłabym wcześniej kazałabym wszystkim domownikom podziwiać je przez co najmniej tydzień. Albo powiesiłabym je na choince.
A co to za, nazwijmy je "kalkomanie" na tych pierwszych serduszkach - rozumiem, że są one jadalne?
Ja takiego zmysłu dekoracyjnego nie mam a gdybym miała to zanim zjadłabym wcześniej kazałabym wszystkim domownikom podziwiać je przez co najmniej tydzień. Albo powiesiłabym je na choince.
A co to za, nazwijmy je "kalkomanie" na tych pierwszych serduszkach - rozumiem, że są one jadalne?
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
bynajmniej to nie przynajmniej!
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
To chyba wyższa szkoła jazdy i rysuje się wykałaczka w lukrze.
Wspaniałe te pierniczki, zastanawia mnie tylko czemu nie leżakujesz ciasta? I da się tak łatwo wałkować?
A lukier robisz królewski?
Wspaniałe te pierniczki, zastanawia mnie tylko czemu nie leżakujesz ciasta? I da się tak łatwo wałkować?
A lukier robisz królewski?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2356
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Trzebnicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Mariolu , tak wszystko jadalne Lukry i marcepan.
whitedame ,do rysowania mam takie specjalne szpikulce jak igła.Nie leżakuję ciasta do pierniczków. Bardzo fajnie się wałkuje.
Leżakuję piernika staropolskiego, tego robię w połowie listopada a piekę dwa dni przed świętami.
Lukier królewski, tylko osobno trzeba zagęszczać lub rozrzedzać w zależności od potrzeb.Kolor barwnikiem spożywczym lub naturalne z owoców lub warzyw
whitedame ,do rysowania mam takie specjalne szpikulce jak igła.Nie leżakuję ciasta do pierniczków. Bardzo fajnie się wałkuje.
Leżakuję piernika staropolskiego, tego robię w połowie listopada a piekę dwa dni przed świętami.
Lukier królewski, tylko osobno trzeba zagęszczać lub rozrzedzać w zależności od potrzeb.Kolor barwnikiem spożywczym lub naturalne z owoców lub warzyw
- Balykan
- 200p
- Posty: 400
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia/pogranicze kaszubsko-kociewskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Z ciast robię zazwyczaj pizzę ale coś tam czasem upiekę, tym bardziej, że ograniczam cukier i białą mąkę, więc sklepowe ciasta dla mnie odpadają. I tak zdarzało mi się robić moje ulubione ciastka z dzieciństwa, czyli eklery, ale za dużo zabawy i dzisiaj w ramach upraszczania eklerów, zmajstrowałem karpatkę (mąka razowa z orkiszu i erytrol zamiast cukru). Creme patissiere wyszedł super, ciasto też bardzo ładne, tylko mam zawsze problem z ciastem parzonym, a konkretniej, że bardzo szybko traci chrupkość i robi się miękkie. Co zrobić, żeby cały czas było kruche?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Zbliża się sezon na truskawki. Jeszcze tydzień temu widziałem po 35 zł.W tym tygodniu są po 15 zł za kilogram. Jak spadną do 10 zł to będę sobie codziennie je jadł kilogramami.
Uwielbiam je szczególnie w ciastach oraz innych deserach. Daję tutaj przepis na ciasto ucierane z truskawkami: nie wklejamy linków do blogów, for i innych, tu wstawiamy swoje sprawdzone przepisy. szarotka66 . Łatwe i szybkie
Uwielbiam je szczególnie w ciastach oraz innych deserach. Daję tutaj przepis na ciasto ucierane z truskawkami: nie wklejamy linków do blogów, for i innych, tu wstawiamy swoje sprawdzone przepisy. szarotka66 . Łatwe i szybkie