Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 695 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 50  
Autor Wiadomość
Erazm
 Tytuł: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 23 lut 2006, o 14:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 6750
Skąd: centrum

 więcej niż 1
Szkółka robienia róż i innych wzorków z marcepana, ozdób z czekolady, pokrywania tortu płachtą kremu i inne ciekawe filmiki.

1. Pączki babuni
2. CIASTO JOGURTOWE
4. Sorbet truskawkowy
5. Pizza malinowa
6. DESER OWOCOWY Z BISZKOPTAMI z rozpuszczoną posypką czekoladową
Surówka piękności
7. Blok domowy
8. Biszkopt z owocami
9. Babka makowa, 10. Paluszki drożdżowe
11.Keks z niespodzianką
12. BABKA DWUKOLOROWA
13. KOKOSKI
14. PIERNIK BEZ MIODU I , 15. PIERNIK BEZ MIODU II
16. PLACEK Z JABŁKAMI , 17. JADŻKA
18. PLACEK Z JABŁKAMI
19. Łatwy biszkopt
20.CIASTO KOLOROWE
21. PLACEK Z ORZECHAMI
22. ZŁOCISTY KREMARZ
23.CIASTECZKA RYŻOWE
24.TRÓJKĄTY SEROWE
25. ANIOŁEK ZUZI
25.Drożdżówka z lodówki
26.Biszkopt
27.Jabłecznik na biszkopcie
28.Sernik pod biszkoptem
29. SERNIK IZAURA
30. SEROWIEC Z 3 PLACKÓW /gotowany/
31.TORT ORZECHOWY
32.Pierniki świąteczne
33. ZEBRA
36. Masa do wafla
37. CIASTECZKA ORZECHOWE
38.Makowiec z polewą i bakaliami
39.Biszkopt z makiem
40. Makowiec z jabłkami
41.SERNIK Z PIERNIKAMI
42. Kokosanki
43.SERNIK Z GOTOWANEGO SERA , 44.SEROWIEC Z ROLADAMI
45,46. WAFEL Z GALARETKĄ
47. WAFEL Z GALARETKĄ, 48. WAFEL KOKOSOWY, 49.WAFEL- MASA
50. ROŻKI Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ
51. PIERNIK
52. PIERNIK Z POWIDŁAMI
53. KRUCHE CIASTECZKA WYKRAWANE
54. GOFRY
55. DOMEK BABY JAGI, 56. GALARETKI
57. SERNIK Z ROSĄ
58. SERNIK KRAKOWSKI
59. MAKOWIEC JAPOŃSKI
60. PLACEK JACKA
61. PIEGUS
62.PIEGUSEK
63. PIEGOWATY WIENIEC, 64.KANTYCZKA
65.PLACEK MAKOWY
66. SERNIK WIEDEŃSKI /bez spodu/, 67. NIBY PĄCZKI SEROWE
68. Bananowiec
69. Tort mandarynkowy
70. Biszkopt przekładany...waflami
71. Góralski przekładaniec (stefanka, żywiecki....różne nazwy )
72. biszkopt z truskawkami i kremem
73. CIASTO WIŚNIOWE
74. SERNIK NA ZIMNO
75. CIASTO Z TRUSKAWKAMI
76. Tort truskawkowy
77. Ciasto toffi z krakersami
78. PIZZA MALINOWA
79. Biszkopt z kremem ze śliwkami i nutellą
80. CIASTO DROŻDZOWE Z OWOCAMI
81. Drożdżowe bez ucierania
82. DROŻDŻÓWKA
83. Kulki Rafaello
84. Ciasto drożdżowe
85. GOFRY
86. Drożdżowe świnki
87. Buziaczki z jabłkami
88. Torcik jogurtowy dla leniwych
89. Torcik lodowy
90. Cappucino z brzoskwiniami
91. Torcik z masą jagodową
92. Tiramisu
93. SERNIK NA ZIMNO
94. RAFAELLO
95. CHARLOTTE RUSSE, 96. SERNIK KAWOWY MROŻONY
97. Szarlotka
98. TORT RAFAELLO
99. Ciasteczka owsiane
100. Semi - Freddo ( Lekko Mrożony)
101. Ciasteczka ze skwarek
102. Skrócony przepis na kobitkę w bikini
103. Babeczki
104. Drożdżowe ciasto z dyni
105. Biszkopt
106. Biszkopt
107. Biedronka
108. Salceson ]Galaretkowy
109. KWITNĄCY TULIPAN
110. Sernik "z rosą"
111. ULE
112. Makowiec zawijany
113. Szybkie ciasteczka
114. Sernik
115. Przepis na pyszną masę toffi
116. Biszkopt z makiem
117. Biszkopt z suchym makiem
118. PLACEK MACEDOŃSKI
119.Kolorowy Sernik
120. Shrek
121.Piernik ( na noc )
122. Sezamowiec
123. MARCINEK
124. Placek z bułką
125. Sernik z jabłkami
126. Orzechowy z waflem
127. Marysieńka orzechowa
128. Sernik
129. Placek kakaowo nugatowy
130. Sernik z piernikami i brzoskwiniami
131. Ambasador
132. Szarlotka
133. Sernik
134. Mufinki z jogurtem
135. Ciacho z budyniem czekoladowym
136. Faworki
137. Ciastka skwarkowe
138. Poezja smaku
139. Wafle zwijane
140. Delicje serowe
141. Sernik z rosą
142. Biszkopt 1
143. Biszkopt 2
144. Pierzynka
145. Cycki murzynki
146. Uśmiech teściowej
147. Ciasto z rabarbarem
148. Piernik
149. Szybki placek z owocami
150. Ciasto z rabarbarem
151. Rarytas z makiem
152. Szarlotka na kruchym cieście
153. Jabłkowy cynamonowiec
154. Sernik gotowany
155. Bajka
156. Bananowy a"la torcik
157. Tiramisu
158. Placek taki tam
159. Pampuchy
160. Drożdżowe rogaliki
161. Gofry
162. Racuchy
163. RÓŻKI FRANCUSKIE
164. Makowiec kolorowy
165. Przepis na szarlotkę
166. Sernik puszysty
167. Serniczek
168. Pocieszek
169. Czekoladowa Zefiryna
170. Pyszne ANDRUTY
171. Tiramisu
172. Keks
173. Jabłka w cieście
174. JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE
175. Pocałunek murzyna
176. Miodownik 1 i Miodownik 2
177. Tort orzechowy
178. Suflet ptysiowy
179. Torcik serowy
180. CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO
181. Halawa
182. Chleb z otrębami
183. TORT ANANASOWY
184. sernik gotowany
185. Pierniczki dojrzewające
186. CIASTO BEZ PIECZENIA
187. Ciasto bananowe bez jaj, cukru ani mleka
188. Ciasto z buraczków i marchewki
189. krucho - drożdżowe rogaliki z nadzieniem
190. proste ciasto francuskie
191.piernik japoński
192. Piernik
193. Katarzynka
194. ROGALIKI Z JABŁKAMI
195. Pleśniak
196. CIASTO SHREK
197. ciasto na soku "Kubuś"
198. baba majonezowa
199. Ciasto z Coca colą
200. Napoleonki bez pieczenia.
201. DOMEK BABY JAGI
202. Rafaello z krakersów
203. Pierniki świąteczne
204. MUFFINY BANANOWE
205. "Bombowe ciasto"
206. 3Bit
207. Kulki rafaello
208. Szybkie ciasto z plasterkami jabłek
209. Ciasto "Wiśnie na kokosie"
210. Placek "Ptasie mleczko" z truskawkami
211. MUFFINKI KOKOSOWE
212. MUFFINKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI
213. Krajanka z czarną porzeczką
214. szybkie i smaczne ciasto z owocami
215. Misz masz karmelowy
216. Babka piaskowa z mąki ziemniaczanej
217. PLACEK Z JABŁKAMI
218. Babka ze śliwkami
219. Ciastka wyciskane przez maszynkę do mięsa
220. Drożdżówka
221. Amoniaczki
222. Lody
223. Ciasto szare
224. Biszkopty z galaretką
225. tort jabłkowo-śmietanowy
226. Tęczowy serniczek
227. Tarte płatki fiołka
228. Dżem pomarańczowy
229. Mazurek
230.Owocowe ptasie mleczko
231. Rolada Jabłkowa ( makowa, serowa... )
232. Krem
233. Domowe lody
234. Babeczki kruche z kremem i owocami
235. Wafle z kremem
236. Błyskawiczny sernik na zimno
237. Wychodzący jabłecznik
238. Kruche ciastka
239. ciasteczka bez pieczenia
240. Faworki
241. Tort Pavlowej
242. CIASTECZKA Z ZIAREN
243. KRÓLEWICZ
244. CHATKA PUCHATKA
245. SALCESON
246. Szyszki
247. Piernik z ciasta dojrzewającego
248. Rurki
249. Babka na oleju
250. Czekoladowa szarlotka
251. Blok czekoladowy
252. Naleśniki 1
253. Naleśniki 2
254. Naleśniki 3
255. Serniczek
256. Ciacho z krakersami
257. Gofry
258. Cynamonowiec
259. JABŁKA POD KRUSZONKĄ
260. Pączki - piłki







1. Pączki babuni

Składniki:
2.5 - 3 szklanki mąki,
1 szklanki mleka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki oleju,1 łyżka drożdży,
1 cytryna,
1 cukier waniliowy,
1 l oleju do smażenia,
0.75 szklanki cukru pudru,
0.5 szklanki powideł różanych lub śliwkowych.
Przyrządzenia:
Rozpuść drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Dodać 0.5 szklanki mąki, cukier, cukier waniliowy i otartą skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Kiedy mieszanina w garnku znacznie urośnie, dodać do niej tyle mąki, aby dało się zagnieć dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec zagniatania dodać olej i wgnieć go dokładnie w ciasto. Włożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, po ok. 20 min., jest gotowe do wałkowania. Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na placek o grubości 1 cm, mniej więcej tego samego kształtu. Na dwóch plackach w kilkucentymetrowych odstępach ponakładać niewielką ilość powideł (1 czubata łyżeczka). Ostrożnie nakryć je dwoma pozostałymi plackami. Teraz szklanką wycinać z ciasta krążki tak, aby powidła znalazły się w nich pośrodku (jeżeli będziesz mocno naciskać szklanką, pączki powinny być dobrze zlepione na brzegach). Sprawdzić każdy pączek i jeżeli to konieczne, skleić staranniej. Z pozostałych skrawków ciasta ulepić kulkę, zagnieć i rozwałkować, od nowa powtarzając całą procedurę. Pączki układać na posmarowanej olejem stolnicy, aby wyrosły przez 10 min., zanim zaczniemy je smażyć. Gdy usmażone pączki przestygną, posypać je obficie cukrem pudrem.
http://kuchnia.kisa.pl/ A tu inne przepisy na pączki, ciasta, kanapki, tosty, zapiekanki, napoje, potrawy z grzybów, z jaj, jarskie i półmięsne,z mięs i dziczyzny, z ryb oraz...

Smacznego ;:13


Góra   
  Zobacz profil      
 
SATI
 Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2006, o 15:33 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 331
Skąd: SKIERNIEWICE

 1 szt.
2. CIASTO JOGURTOWE
2-małe kubeczki jogurtu naturalnego
3-jajka
2-kubeczki po jogurcie cukru
3-kubeczki po jogurcie mąki
1-niepełny kubeczek po jogurcie oleju
mały proszek do pieczenia
mały cukier waniliowy
wszystko razem wymieszac, piec 1 godz.i 10min w tem. 180

Zamiast jogurtu naturalnego mozna dodawac jogurty smakowe a na wierzchu ciasta dodaje różne owoce ;:8 [/list]


Góra   
  Zobacz profil      
 
Omorica
 Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2006, o 22:18 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 37
Skąd: Poznań
4 .Sorbet truskawkowy
Jest sezon na truskawki,wiec staram się je wykorzystac na różne sposoby.Proponuję sorbet:truskawki zmiksować z sokiem pomarańczowym,dodać cukier i schłodzić.Pycha.

_________________
Schudnąć to tak trochę umrzeć.(Garfield)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2006, o 19:37 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7687
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Gdy jest ciężko i są jakieś problemy (a ostatnio było duże zamieszanie na forum) proponuję upiec jakiś pachnący placek.
Polecam pyszną
5.PIZZĘ MALINOWĄ
na wspaniałym puszystym cieście drożdżowym z utartym delikatnym twarożkiem o zapachu wanilii
ozdobioną świeżo zebranymi różowymi od słońca prosto z ogódka malinami np. odmiany Polana /bo taką mam/.
Pizzę podajemy na dużym okrągłym talerzu udekorowanym białą serwetką (przepiękna papierowa ze wzorkami) pokrojoną w kształtne trókąty ( nie za małe przypadkiem) a do tego pachnąca kawa lub jak kto woli odpowiednie wino ew. likier.

To wszystko podajemy w ogródku w ładnie oświtlonej altance ( niestety nie mam swiatła) przy zachodzącym słońcu ( słońce już zaszło).

No to pa pozdrawiam.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Admin_(do2007r.)
 Tytuł:
PostNapisane: 15 paź 2006, o 12:49 
Offline
---
Avatar użytkownika
Postów: 875
Skąd: mazowieckie

 więcej niż 1
6. DESER OWOCOWY Z BISZKOPTAMI z rozpuszczoną posypką czekoladową
(pomysł własny) :D
Lekkostrawny, niskokaloryczny i zdrowy.

Składniki - (tak naprawdę wziąłem wszystko co mi już trochę leżało w lodówce z owoców, aby się nie zmarnowało):
-jabłka, winogrona, 1 banan, mandarynki, śliwki, migdały sparzone, czekolada gorzka lub 70-85 % kakao, kilka biszkoptów

Procedura:
Obrane jabłka w mikrofalówce podgrzewamy na gorąco z dodatkiem 1 lyżeczki cukru lub bez niego.
Układamy wg upodobań wszystkie w.w. składniki na talerzykach.
Tabliczkę czekolady zawiniętą w torebkę foliową tłuczemy zwykłym tłuczkiem - tarką za trudno ..aby uzyskać posypkę , która łatwo rozpuści się po podgrzaniu w mikrofalówce. Żółta masa wokół talerzyka, to pulpa po wcześniejszym podgrzaniu w mikrofali z pociętych jabłek.

Całość zapiekamy kilka minut do roztopienia czekolady w mikrofalówce.

Można dodać cynamon jeśli ktoś lubi.
Gotowe ! SMACZEGO !



Fotki zgodne z kolejnością przygotowania :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:idea:

_________________
---...== Admin ==...---
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
www.FORUMOGRODNICZE.info


Góra   
  Zobacz profil      
 
Admin_(do2007r.)
 Tytuł:
PostNapisane: 15 paź 2006, o 14:17 
Offline
---
Avatar użytkownika
Postów: 875
Skąd: mazowieckie

 więcej niż 1
Dzięki temu iż czekolada jest poprószona na samym wierzchu i rozpuszczona - działa na kubeczki smakowe dość szybko i mocno mimo iż jest jej bardzo niewiele (jest na wierzchu, szybko ich dotyka)
Fruktoza w owocach ujdzie... i są witaminy :D
Złe węglowodany są jedynie w kilku biszkoptach (mała masa), więc wszystko razem z twardymi migdałami, powodującymi konieczność wolniejszego żucia powoduje iż jemy powoli, zdrowo i sycąco (opóźnienie sygnału o zaspokojeniu głodu)

Pomysł na dokładanie twardych i małych np orzechów , migdałów, ziaren słonecznika i innych jest świetny też w sałatkach.
Przyswajanie witamin jest o kroć lepsze przy wolniejszym spożywaniu jedzenia, lepsze wydzielanie enzymów, śliny itd.

_________________
---...== Admin ==...---
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
www.FORUMOGRODNICZE.info


Góra   
  Zobacz profil      
 
Amlos
 Tytuł:
PostNapisane: 15 paź 2006, o 16:28 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8890
Skąd: Poznań

 więcej niż 1
Oj, przyda się, przyda ten apetyczny przepis. Szczególnie jak potrzeba szybciutko
zaspokoić apetyt na zdrowe "co nieco" !
Swego czasu temat zdrowej żywności bardzo mnie pasjonował i chciałabym tu podać
przepis pani Ireny Gumowskiej, która reklamowała go w wielu swoich publikacjach.
Twierdziła przy tym, że tę "SURÓWKĘ PIĘKNOŚCI" podaje się jako "pierwszy zabieg"
w salonach kosmetycznych słynnej Heleny Rubinstein ( ur.w Krakowie, zmarłej w Nowym
Jorku ).
PRZEPIS
5-6 łyżek płatków owsianych zalać w miseczce 6-8 łyżkami zimnej, przegotowanej wody.
Dodać łyżkę miodu i kilka posiekanych orzeszków ( najlepiej laskowych ). Zostawić na jakiś
czas, dobrze na noc, a jeść na czczo z rana. Przed podaniem dodać 5-6 łyżek mleka lub
śmietanki i w zależności od upodobania : tarte jabłko, sok z cytryny, rodzynki lub sezonowe
owoce jagodowe....
---------------------
Autorka twierdzi, że danie to zawiera niemal komplet witamin, soli mineralnych i sporo
błonnika. Ma dodatni wpływ na cerę, włosy, paznokcie, a także na samopoczucie.
Podobno 2-3 tygodniowa kuracja ( jeść możliwie najwolniej! ) daje rewelacyjne rezultaty!
Polecam - wypróbowane - SMACZNEGO !

_________________
Pozdrawiam - Ania


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł:
PostNapisane: 22 paź 2006, o 21:16 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7687
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów używał maku z puszki do wypieków.
Pozdrawiam,


Góra   
  Zobacz profil      
 
agrazka
 Tytuł:
PostNapisane: 22 paź 2006, o 23:03 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 3284
Skąd: Łódź

 1 szt.
Tak ja używałam, jako zastepcza rzecz to ok.
Jak dla mnie trochę za dużo tam bakalii typu skórka pomarańczy - niestety nie lubię.
Ma też jakiś dodatek - bułka tarta, czy coś - nie jest to taki czysty mak.
Lepszy własnej roboty, tylko nie zawsze mam czas na tą robotę.

_________________
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...


Góra   
  Zobacz profil      
 
Amlos
 Tytuł:
PostNapisane: 23 paź 2006, o 00:16 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8890
Skąd: Poznań

 więcej niż 1
Mam podobne doświadczenia jak Agrażka! Za dużo tartej bułki, której smak
niweluje w dużym stopniu smak maku. :wink: i pozbawia go wilgoci .

Pozdrawiam, życzac udanych świątecznych makowców z " domowym" makiem! :D

_________________
Pozdrawiam - Ania


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nela
 Tytuł:
PostNapisane: 24 paź 2006, o 17:04 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 2658
Skąd: Rzeszów

 1 szt.
:oops: Obiecałam wpisać przepisy i... nic. Ale tyle jest różnych tematów na forum, że zanim przebrnęłam przez dany dzień robiło się pózno i trzeba było kończyć. Dzisiaj sobie przypomniałam i już się poprawiam :oops: .

Zacznę może od przepisu bez pieczenia.

7. BLOK DOMOWY


Obrazek

Na sucho wymieszać :
mleko w proszku 0.5 kg / to granatowe-pełne/
3 łyżki kakaa
herbatniki/petitki/ 3-4 paczki
orzechy siekane

Osobno w rondlu rozpuścić i zagotować :
2 szklanki cukru
kostka masła
więcej niż pół szklanki wody

Gorącym roztworem zalać suchą masę, szybko wymieszać drewnianą łyżką i rozłożyć między 2 wafle. Obciążyć.[/b]


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nela
 Tytuł:
PostNapisane: 24 paź 2006, o 17:39 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 2658
Skąd: Rzeszów

 1 szt.
I jeszcze bardzo proste ciasto , które można robić z różnymi owocami /np śliwki, gruby rabarbar, morele itp/


8.- BISZKOPT Z OWOCAMI

Obrazek Obrazek Obrazek

7 jaj
1,5 szkl cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Jaja + cukier ubić do gęstości, dodać po jednej łyżce mąki, na końcu zapach. Owoce ułożyć na pergaminie, zalać ciastem. Piec około 30 minut/ na wyczucie/. Po upieczeniu ciasto odwrócić.


Góra   
  Zobacz profil      
 
chatte
 Tytuł:
PostNapisane: 26 paź 2006, o 10:03 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 15663
Skąd: śląskie

 więcej niż 1
Nie jestem specjalistką od ciast, wręcz przeciwnie. Jak bym sie nie starała, zawsze wychodzi mi zakalec. Dlatego szukałam zawsze przepisów na takie ciasta, które nie mogą się nie udać. No i znalazłam! :) Pomyslałam, ze się nimi z Wami podzielę.A może znacie te przepisy? a co tam : znacie? to posłuchajcie ;)

9. Babka makowa (czas przygotowania - ok. 15 min, pieczenia - ok. 30min)

szklanka białek
szklanka cukru
szklanka mąki
szklanka maku
łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną piane, dalej ubijać dodając stopniowo cukier. Dodać w mąkę i proszek do pieczenia, na końcu wsypać mak i wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tarta bułką formy i piec w prodiżu lub piekarniku.
Babka jest sucha, więc nie moze się zrobić zakalec :) Jeśli ktoś woli bardziej wilgotne ciasto, może dodać pół kostki stopionej i wystudzonej margaryny, ale wówczas nie ma gwarancji, że nie babka nie "siądzie". Ja tam wolę suchą. Pycha!

10. Paluszki drożdżowe

pół kg mąki
kostka margaryny
10dkg drożdży
ok 10 - 15dkg cukru

Margarynę posiekać z mąką, dodać rozkruszone drożdże i dokładnie wymieszać ( nie wyrabiać!). Kiedy składniki się dobrze połączą, odstawić ciasto na jakieś 15min., po czym formować z niego wałeczki, kroić na "paluszki" i obtaczać w cukrze. (Cukier powinien być raczej gruboziarnisty). Gotowe paluszki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec, aż się zrumienią. Temp. piekarnika ok. 200stopni, ale nigdy nie jestem pewna , czy lepsza trochę wyższa, czy trochę niższa. I tak trzeba ich pilnować, żeby się nie przypaliły. upieczone dobrze jest polać jakąkolwiek polewą kakaową (tylko nie za obficie). Paluszki lizać! ;)

Jeśli ktoś zna przepis równie prosty i szybki, to ja poproszę ;:26

pozdrawiam

chatte


Góra   
  Zobacz profil      
 
Amlos
 Tytuł:
PostNapisane: 26 paź 2006, o 12:57 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8890
Skąd: Poznań

 więcej niż 1
Czy mak do Twojej babki, Chatte - jest w całości, czy "przepuszczony" przez maszynkę ?

_________________
Pozdrawiam - Ania


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 695 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 50  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Danuta9 i 22 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *