Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Admin_(do2007r.)
---
Posty: 857
Od: 19 maja 2005, o 14:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Post »

Zapraszam do wzajemnego dzielenia się przepisami
Proponuję numerować przepisy w sekcjach, pogrubiać tytuł przepisu i podawać w nawiasie główne składniki dla szybszej orientacji czytających.
---...== Admin ==...---
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Admin_(do2007r.)
---
Posty: 857
Od: 19 maja 2005, o 14:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post »

1. Sałatka (sałata pomidory, zółty ser, czosnek)

Sos: czosnek (2-3 ząbki) posiekać drobno, nasolić, dodać pieprz. Zmieszać w słoiczku z oliwą z oliwek LIGHT (aby uniknąć zapachu Extra Vergin) lub z oliwą pestek winogron (około 60-70 ml), dokładnie wymieszać wstawić do lodówki na min 1 godz , lepiej na całą noc.

Reszta składników: 1-2 główki sałaty (zależy od wielkości ), 3-5 pomidorów, ser twardy np parmezan w kawałku lub zwykły zółty np ementaler lub morski (25 -30 dkg - według upodobań)

Wymieszać po pokrojeniu w kostkę powyższych składników z sosem bezpośrednio przed podaniem na stół (do 15 minut) , ponieważ sałata zachowa wtedy kruchość. Po zmieszaniu dodać sól i pieprz dodakowo jeśli potrzeba.
.....Smacznego
---...== Admin ==...---
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6950
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: centrum

Post »

2. Bakłażany panierowane
Należy przygotować kilka bakłażanów, 1 jajko, ½ szklanki mleka, tartą bułkę, olej do smażenia, sól.
Bakłażany obrać ze skórki i pokroić w 1 cm plastry. Jajko roztrzepać z mlekiem. Plastry bakłażana namoczyć w jajku z mlekiem, a następnie obtoczone w tartej bułce smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Oczywiście posolić.
Smacznego ;:36
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3729
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Klucze - Małopolska
Kontakt:

Post »

3. SAŁATKA

POR( 2 szt. duże), GROSZEK( puszka) , JAJKO NA TWARDO( 2-3 ), OGÓREK KISZONY( 3-4), MAJONEZ ( 2 łyżki)

Por pokroić w talarki , zalać wrzątkiem, odsączyć.
Jajko i ogórki pokroić w kostkę.

Wymieszać wszystkie składniki z majonezem.

Super łatwa, super szybka, super dobra. Wyjątkowa z śledzikiem.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6950
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: centrum

Karp w galarecie dla 4 osób

Post »

4. Karp w żelatynie

1 karp (1,5kg), sól, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, 1 cebula, kawałek korzenia selera, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 liście laurowe, sok z ½ cytryny, cukier, zmielony pieprz, 2 łyżki żelatyny w proszku, 1 puszka zielonego groszku, natka pietruszki.

Karpia spraw, odetnij głowę, płetwy i ogon, starannie umyj, pokrój w dzwonka grubości około 2 cm, posól i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Warzywa obierz, umyj, zalej 1,5 l wody, dodaj pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, głowę (ale bez oczu), ogon i płetwy karpia i gotuj wywar przez około 30 minut. Gotowy wywar przecedź. Dzwonka ryby ułóż w płaskim rondlu, zalej wywarem, gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, ostudź. Karpia ostrożnie wyjmuj z wywaru łyżką cedzakową, ułóż na półmisku i delikatnie wyjmij ości. Udekoruj pokrojonymi ugotowanymi jarzynami wyjętymi z wywaru, osaczonym z zalewy groszkiem z puszki.
Wywar gotuj aż odparuje i zostanie około 0,5 l. Dopraw sokiem z cytryny, solą, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie rozpuść w nim żelatynę. Delikatnie zalej rybę cienką warstwą galarety i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Przed podaniem gotowe danie udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki.
Rada: zdaniem smakoszy w tym mnie umytego karpia należy gotować razem z łuską, ponieważ dzięki niej ryba nabiera delikatnego smaku.
;:13
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1623
Od: 18 sie 2005, o 15:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Post »

a galaretka to nic innego jak auszpik.
Auszpik- aromatyczna galareta, przeważnie z dodatkiem wywaru z mięsa lub ryb. Stosowana przyrządzaniu zimnych dań z drobiu, ryb czy pasztetów.
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
felo
100p
100p
Posty: 100
Od: 1 gru 2005, o 08:51
Lokalizacja: woj.podkarpackie

Post »

5. Pasztet wielowarzywny

skład: 15 dag marchwi.15 dag pietruszki,15 dag pora.15 dag selera,duża cebula,2 łyżki przecieru pomidorowego,płaska łyżka mąki ziemniaczanej+2 łyżki wody 4 łyżki oleju tloczonego na zimno,przyprawy:
pieprz,sól,ostra papryka,majeranek,bazylia,tymianek,liść laurowy


sposób wykonania: Warzywa zetrzeć na tarce ,pokroić cebulęi por,dodać przyprawy i udusić najlepiej we własnym soku[jeśli macie odpowiednie naczynie do gotowanie bez wody]jeśli nie trzeba dodać 3/4 szklanki wrzątku.Następnie dodać przecier i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody ,przyprawić do smaku i upiec. Można podawać też na ciepło,lub bez pieczenia jako pastę do pieczywa.
Awatar użytkownika
Elanor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 3
Od: 18 kwie 2006, o 17:50

Post »

6. Sałatka żółta - (dla tych co lubią czosnek i eksperymenty)

Składniki: 1 filiżanka RYŻU (lub 2 torebki), 1 puszka KUKURYDZY, pół puszki ANANASA (w plastrach, a nie w kawałkach), łyżka oleju, łyżeczka curry

Sos: 6 łyżek MAJONEZU, łyżka SOSU SOJOWEGO (może być też Maggi), sok z 1/2 CYTRYNY, 3 ząbki CZOSNKU, 4 łyżki soku z ananasa (z tej puszki), sól, pieprz

Ryż gotujemy. Ananasy kroimy w niewielkie kawałki. Do chłodnego ryżu dodajemy łyżkę oleju, curry i mieszamy. Wsypujemy do tego kukurydzę i ananasa. Teraz zabieramy się za sos. Po prostu mieszamy składniki (czosnek miażdżymy w prasce). Łączymy sos z sałatką i gotowe.

To moja ulubiona sałatka i musi być zawsze obecna na świątecznym stole. Ostrzegam, że ten czosnek naprawdę czuć, ale jeśli ktoś chce, może zmniejszyć jego ilość. Dla mnie bomba:)
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 311
Od: 26 maja 2006, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: SKIERNIEWICE

Post »

7. Sałatka w ogórku

2 zielone ogórki
2 pomidory
2 jajka
2 dymki
kawałek papryki
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Z ogórków wydobyć miąższ, posiekać go, włożyć do salaterki. Jajka ugotowane na twardo posiekać. Cebulę posiekać ze szczypiorkiem. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem. Miejsce po wyciętym miąższu wypełnić farszem, wstawić do lodówki. Pokroić w plasterki.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

A czy ja mogę zaproponowac drobną przekąskę np.do piwa.

8.Roladka z cukinii z boczkiem

Cukinia (najlepsza młoda)
Boczek ładnie przerośnięty surowy,ale może być podwędzony.
Sól,pieprz,zioła świeże jakie lubimy.

Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry (ok.0,5cm )
Solimy,pieprzymy,posypujemy ziołami i odstawiamy aż cukinia zmięknie.
W tym czasie kroimy boczek też w cienkie plastry,także go doprawiamy.
Kiedy cukinia jest dostatecznie miękka (tak by się nie łamała kiedy będziemy ją zwijać w rulon)kładziemy najpierw boczek a na nim plaster cukinii jeśli zajdzie potrzeba można dosolić i dołożyć ziół.
Zawijamy w rulonik i zapinamy wykałaczką.
Układamy obok siebie na wysmarowanej blaszce i do piekarnika.
Temp do 200st. Pieczemy 30-40min.Ale najlepiej pilnować żeby się nie przypaliły

Mając boczek wędzony ,roladki pieczemy odpowiednio krócej .

Smacznego


Obrazek
Awatar użytkownika
gosik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 24
Od: 4 paź 2006, o 17:04
Lokalizacja: Książenice-Śląsk

Post »

Chętnie spróbuję pasztetu wielowarzywnego. A ja polecam
9. Pasztet z pieczarek:

500 dkg pieczarek
15 dag wątróbki drobiowej
łyżka mąki
1 cebula
3 małe czerstwe bułki
1 szkl. mleka
2 łyżki oleju
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
Pieczarki udusić z cebulą na oleju, wątróbki obtoczyć w mące i usmażyć, bułki namoczyć w mleku. Wszystko co wyżej - zmielić, dodać żółtka, zioła, sól i pieprz. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne (albo blaszkę) wysmarować tł. i wysypać bułką tartą. Piec 25-35 min. w 180 stopniach.
Polecam i smacznego!!!! :D
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

10. Sałatka smaczna i delikatna.


Aniu
Na wszystko jest rada.Ja z takich z ogromniastych robię sałatkę.Jest bardzo smaczna i delikatna.
Muszą być tylko niezbyt twarde.
Mogę ci podpowiedzieć jeśli sobie życzysz.

Cukinia
Cebula
marchewka
Zielony koper lub pietruszka
Czosnek

Cukinię obierasz ze skórki i wydrążasz środek.Trzeba ją poszatkować tak jak ogórki na mizerię.Nasolić i odstawić na 24godziny.Ja zwykle zostawiam na noc.
To samo robisz z cebulą ,kroisz w krążki, solisz i ostawiasz.
Marchew szatkujesz na tarce z grubymi łezkami.
Na następny dzień odciskasz warzywa z nadmiaru płynu,a nastepnie wszyskie razem połączyć ze sobą.
Dodać zieleninę i czosnek.

Zalewę zagotujesz i do gorącej wkładasz warzywa.Muszą się zagotować,ale nie za długo,tylko tak żeby się kilka razy przewróciły.
Gorące wkładasz do słoików,uciskasz,dolewasz jeszcze zalewy,zakręcasz i odwracasz do góry dnem ,zostawiasz do wystygnięcia.

Zalewa

szklanka octu 10%
szklanka cukru
3 szklanki wody
pół szklanki oliwy
ziele angielskie
liść laurowy
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

A gdybyś miała np.pomidory zielone bo nie zdążyły przed zimą :D
To możesz zrobić z nich sałatkę .Robi się ją bardzo podobnie jak z cukini.

11. Sałatka z zielonych pomidorów

Zielone pomidory kroisz w krążki ok.0,5cm grubość.
Cebula ,też kroisz w krążki.
To solisz i odstawiasz na noc.
Warzywa solisz w osobnych naczyniach.
Na drugi dzień postępujesz podobnie jak z sałatką z cukini, dodając czosnek.
Proporcje możesz sobie ułożyć sama,to zależy jaki masz smak.Ja np. nie żałuję czosnku do sałatek zimowych,on dodaje wspaniały posmaczek.
Zalewa taka sama.Dla mnie ona jest uniwersalna.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”