Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
- porzeczkaa
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 45
- Od: 24 lip 2012, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Też robiłam taką sałatkę z tuńczykiem, fajnie wygląda i jest bardzo smaczna
Pozdrawiam Justyna
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Hi ! Hi !
Te sałatki to są przeznaczone dla " młodzieży pracującej miast i wsi " / na drugie śniadanie /
Te sałatki to są przeznaczone dla " młodzieży pracującej miast i wsi " / na drugie śniadanie /
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Nie żartuj Krzysztofie, bo te sałatki są sycące i można je jeść spokojnie bez chleba i wędlinki. U mnie królowała ta z ananasem...pychotka.
Pozdrawiam,Elka
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Śledzie z curry
1/2 kg śledzi solonych, wymoczone i pokrojone na 2 cm kawałki
1 cebula pokrojona
Zalewa:
200 g cukru
50 ml octu
Zagotować i po wystudzeniu dodać
100 ml oleju
100 ml mleka
Dokładnie wymieszać
Śledzie układać w słoiku, przekładając cebulą i polewać zalewą
Pozostawić na min 24h.
Śledzie z czerwoną cebulą
1/2 kg śledzi solonych, wymoczone i pokrojone na 2 cm kawałki
1 marchewka pokrojona w plasterki
1 czerwona cebula pokrojona
Zalewa:
100 ml octu
200 g cukru
270 ml wody
2 - 3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
3 goździki
ew. kilka ziarenek pieprzu
Zagotować, do gorącej wrzucić marchew i cebulę
Zostawić do ostygnięcia
Układać w słoiku, przekładając cebulą i marchwią, uzupełnić zalewą.
Pozostawić na min 24h. Mogą stać do miesiąca w lodówce.
Z 1/2 kg śledzi wychodzi 1 l słoik
1/2 kg śledzi solonych, wymoczone i pokrojone na 2 cm kawałki
1 cebula pokrojona
Zalewa:
200 g cukru
50 ml octu
Zagotować i po wystudzeniu dodać
100 ml oleju
100 ml mleka
Dokładnie wymieszać
Śledzie układać w słoiku, przekładając cebulą i polewać zalewą
Pozostawić na min 24h.
Śledzie z czerwoną cebulą
1/2 kg śledzi solonych, wymoczone i pokrojone na 2 cm kawałki
1 marchewka pokrojona w plasterki
1 czerwona cebula pokrojona
Zalewa:
100 ml octu
200 g cukru
270 ml wody
2 - 3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
3 goździki
ew. kilka ziarenek pieprzu
Zagotować, do gorącej wrzucić marchew i cebulę
Zostawić do ostygnięcia
Układać w słoiku, przekładając cebulą i marchwią, uzupełnić zalewą.
Pozostawić na min 24h. Mogą stać do miesiąca w lodówce.
Z 1/2 kg śledzi wychodzi 1 l słoik
Beata
- Biedronka641
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5724
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
131 Schab na zimno i ciepło.
Schab w całości obsypać z wszystkich stron solą ziołową , kminkiem mielonym i pieprzem .Włożyć do foli aluminiowej i do lodówki.Potem opiec go na maśle z wszystkich stron.Włożyć do brytfanki wielkości schabu i zalać kostką roztopionego masła. Nie przykrywać.Piekarnik góra i dół . Temp 180 stopni . Smacznego.
Schab w całości obsypać z wszystkich stron solą ziołową , kminkiem mielonym i pieprzem .Włożyć do foli aluminiowej i do lodówki.Potem opiec go na maśle z wszystkich stron.Włożyć do brytfanki wielkości schabu i zalać kostką roztopionego masła. Nie przykrywać.Piekarnik góra i dół . Temp 180 stopni . Smacznego.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
132. Szynka domowa z szynkowara
1 kg mięsa (u mnie łopatka wieprzowa, ale może być inne bez kości, drobiowe, wołowe czy królicze - może być też mieszane)
1 łyżeczka peklosoli lub zwykłej soli jeśli nie zależy nam na różowym kolorze szynki
1 łyżeczka cukru pudru
100 ml wody
gałka muszkatołowa
czosnek granulowany
1 łyżeczka żelatyny (można pominąć jeśli nie chcemy galaretki)
Mięso pokroić na kawałki i lekko rozklepać. Wymieszać z solą, cukrem, przyprawami i wodą. Można oczywiście użyć inne ulubione przyprawy czy zioła, można np. dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną.
Zostawić na parę godzin, po tym czasie dodać żelatynę, ponownie wymieszać i nakładać ściśle do woreczka umieszczonego w szynkowarze.
Woreczek zakręcamy i zamykamy szynkowar, umieszczamy go w lodówce na 1 - 2 dni (nie zamrażać!). Mięso w szynkowarze umieszczamy w garnku z wodą (1 cm powyżej masy mięsnej) i gotujemy 2 godz. w temp. 85 - 95 C.
Po tym czasie szynkowar ostudzamy i wkładamy do lodówki na 8 godz.
Wyciągamy i mamy pyszną szynkę z galaretką.
-- Wt, 5 grudnia 2017, 20:01 --
133. Pasztet z królika wg. mojego Dziadka
Mięso z królika
750 g podgardla wieprzowego
100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
5 ? 6 suszonych grzybów
Pół selera
Cebula
Marchew
4 jajka
2 ? 3 bułki (namoczone w płynie z duszenia mięsa)
Ziele angielskie, liść laurowy
Sól, pieprz
Łyżeczka gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego jałowca
? łyżeczki mielonego imbiru
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Słonina
Grzyby namoczyć. Mięso natrzeć jałowcem, włożyć do rondla, dodać podgardle, warzywa. Wlać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami. Dusić ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Zostawić do wystudzenia w wywarze. Wywaru nie ma pozostać dużo, bo dodajemy go do masy mięsnej Z ostudzonego mięsa wybrać kości, a mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka ? pianę ubić ? dodać sól, pieprz, gałkę, imbir; dokładnie wymieszać. Wysmarować formy tłuszczem, wysypać tartą bułką, ew. wyłożyć cienkimi plasterkami słoninki. Wypełnić szczelnie masą mięsną, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec ok. 40 min do 1 godz. w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu lub zostawić w niej.
1 kg mięsa (u mnie łopatka wieprzowa, ale może być inne bez kości, drobiowe, wołowe czy królicze - może być też mieszane)
1 łyżeczka peklosoli lub zwykłej soli jeśli nie zależy nam na różowym kolorze szynki
1 łyżeczka cukru pudru
100 ml wody
gałka muszkatołowa
czosnek granulowany
1 łyżeczka żelatyny (można pominąć jeśli nie chcemy galaretki)
Mięso pokroić na kawałki i lekko rozklepać. Wymieszać z solą, cukrem, przyprawami i wodą. Można oczywiście użyć inne ulubione przyprawy czy zioła, można np. dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną.
Zostawić na parę godzin, po tym czasie dodać żelatynę, ponownie wymieszać i nakładać ściśle do woreczka umieszczonego w szynkowarze.
Woreczek zakręcamy i zamykamy szynkowar, umieszczamy go w lodówce na 1 - 2 dni (nie zamrażać!). Mięso w szynkowarze umieszczamy w garnku z wodą (1 cm powyżej masy mięsnej) i gotujemy 2 godz. w temp. 85 - 95 C.
Po tym czasie szynkowar ostudzamy i wkładamy do lodówki na 8 godz.
Wyciągamy i mamy pyszną szynkę z galaretką.
-- Wt, 5 grudnia 2017, 20:01 --
133. Pasztet z królika wg. mojego Dziadka
Mięso z królika
750 g podgardla wieprzowego
100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
5 ? 6 suszonych grzybów
Pół selera
Cebula
Marchew
4 jajka
2 ? 3 bułki (namoczone w płynie z duszenia mięsa)
Ziele angielskie, liść laurowy
Sól, pieprz
Łyżeczka gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego jałowca
? łyżeczki mielonego imbiru
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Słonina
Grzyby namoczyć. Mięso natrzeć jałowcem, włożyć do rondla, dodać podgardle, warzywa. Wlać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami. Dusić ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Zostawić do wystudzenia w wywarze. Wywaru nie ma pozostać dużo, bo dodajemy go do masy mięsnej Z ostudzonego mięsa wybrać kości, a mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka ? pianę ubić ? dodać sól, pieprz, gałkę, imbir; dokładnie wymieszać. Wysmarować formy tłuszczem, wysypać tartą bułką, ew. wyłożyć cienkimi plasterkami słoninki. Wypełnić szczelnie masą mięsną, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec ok. 40 min do 1 godz. w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu lub zostawić w niej.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
134. Galaretka z salcesonu
Salceson pokroić, włożyć do rondelka z odrobiną wody, zagotować, dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną pietruszkę (jeśli mamy ugotowaną marchew np. z rosołu to można dodać), pieprz i maggi. Ilość przypraw wg. naszego smaku.
Przełożyć do foremek i wstawić do lodówki.
Szybko i tanio.
Salceson pokroić, włożyć do rondelka z odrobiną wody, zagotować, dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną pietruszkę (jeśli mamy ugotowaną marchew np. z rosołu to można dodać), pieprz i maggi. Ilość przypraw wg. naszego smaku.
Przełożyć do foremek i wstawić do lodówki.
Szybko i tanio.
Beata