Tort z mięsa mielonego :) Pycha
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Tort z mięsa mielonego :) Pycha
Przepis ten znalazłam na forum kulinarnym :P
Może już go znacie Jeśli nie to polecam :P zamiast pasztecików coś innego :P
Ciasto:
15 dkg sera białego
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
mały proszek do pieczenia - 15g
Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, szczyptę soli.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.
Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.
Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubość 5 cm każdy.
Masa mięsna:
1 cebula
15 dkg sera żółtego goudy
pół pęczka natki pietruszki
1 białko
60 dkg mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.
Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.
Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką
i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut.
Smacznego!!!
Podałam do tego torcika sos czosnkowy , ale można też jeść go z ketchupem.albo do czerwonego barszczu :P
Smacznego :P
Może już go znacie Jeśli nie to polecam :P zamiast pasztecików coś innego :P
Ciasto:
15 dkg sera białego
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
mały proszek do pieczenia - 15g
Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, szczyptę soli.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.
Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.
Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubość 5 cm każdy.
Masa mięsna:
1 cebula
15 dkg sera żółtego goudy
pół pęczka natki pietruszki
1 białko
60 dkg mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.
Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.
Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką
i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut.
Smacznego!!!
Podałam do tego torcika sos czosnkowy , ale można też jeść go z ketchupem.albo do czerwonego barszczu :P
Smacznego :P
Wygląda super.Pewnie się skuszę.
Ponieważ jest o mięsie mielonym to ja podam przepis na potrawę z takiego mięsa.
Klops z mlekiem
Mięso mielone ok 1 kg-lepiej lekko tłuściejsze. 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego.
Mięso dobrze wymieszać z przyprawami i mlekiem.Włożyć do keksówki i piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. (.Mam tak zanotowane,ale ja piekłam krócej-być może miało być 0,5 godziny.)
Zlać płyn i wyjąć do ostudzenia.
Widziałam niedawno,chyba na stronie Cincin podobny przepis,ale pieczony w folii Al i zamiast skondensowanego było zwykłe tłuste mleko.Szukałam,ale nie mogę znaleźć.
Ponieważ jest o mięsie mielonym to ja podam przepis na potrawę z takiego mięsa.
Klops z mlekiem
Mięso mielone ok 1 kg-lepiej lekko tłuściejsze. 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego.
Mięso dobrze wymieszać z przyprawami i mlekiem.Włożyć do keksówki i piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. (.Mam tak zanotowane,ale ja piekłam krócej-być może miało być 0,5 godziny.)
Zlać płyn i wyjąć do ostudzenia.
Widziałam niedawno,chyba na stronie Cincin podobny przepis,ale pieczony w folii Al i zamiast skondensowanego było zwykłe tłuste mleko.Szukałam,ale nie mogę znaleźć.
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Jasne ja zawsze robię dużo piekę i mrożę :P a później jak potrzeba to do mikrofali i już jest mniam :Ppiku pisze:Planowałam barszczyk na Sylwestra więc spadłaś mi z nieba Kasiu :P . Wykorzystam ten przepis na pewno
Jeszcze małe pytanko; czy można upiec wcześniej a potem podgrzać
A jakie dobre jest na zimno w Nowy Rok :P :P :P
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2318
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
- Kontakt:
Kaja ,czy pisząc o przyprawach miałaś na myśli pieprz i sól czy może coś jeszcze ??Kaja pisze: Mięso mielone ok 1 kg-lepiej lekko tłuściejsze. 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego.
Mięso dobrze wymieszać z przyprawami i mlekiem.Włożyć do keksówki i piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. (.Mam tak zanotowane,ale ja piekłam krócej-być może miało być 0,5 godziny.)
Zlać płyn i wyjąć do ostudzenia.
Nie potrzeba dodawać jajka ?Jaką konsystencję powinna uzyskać ta masa po wymieszaniu wszystkich składników?
Mam zamiar upiec to mięsko dlatego tak dopytuję .
Dopiero dzisiaj mam dostęp do komputera i odpisuję.
Sól pieprz-to podstawa.Mozna dodać czosnek,pietruszkę ,majeranek,pieczarki,zamiast soli warzywko,rodzynki itp. Konsystencja jak na mielone.Właśnie jest to ciekawy przepis,bo jajek się nie dodaje.Wychodzi bardzo smaczne,chociaż ostatnio wyszło u mnie trochę zbite.Ale może dlatego,że po wyjeciu z foremki postanowiłam jeszcze klops trochę podrumienić.
Po długich poszukiwaniach znalazłam tą stronę z tymi przepisami.
http://forum.NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/forum/72,2.html? ... 34&v=2&s=0
Sól pieprz-to podstawa.Mozna dodać czosnek,pietruszkę ,majeranek,pieczarki,zamiast soli warzywko,rodzynki itp. Konsystencja jak na mielone.Właśnie jest to ciekawy przepis,bo jajek się nie dodaje.Wychodzi bardzo smaczne,chociaż ostatnio wyszło u mnie trochę zbite.Ale może dlatego,że po wyjeciu z foremki postanowiłam jeszcze klops trochę podrumienić.
Po długich poszukiwaniach znalazłam tą stronę z tymi przepisami.
http://forum.NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/forum/72,2.html? ... 34&v=2&s=0