Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 7  
Autor Wiadomość
FIGA
 Tytuł: Tort z mięsa mielonego :) Pycha
PostNapisane: 27 gru 2007, o 15:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7066
Skąd: Łódź

 1 szt.
Przepis ten znalazłam na forum kulinarnym :P
Może już go znacie :?: Jeśli nie to polecam :P zamiast pasztecików coś innego :P

Ciasto:

15 dkg sera białego
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
mały proszek do pieczenia - 15g


Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, szczyptę soli.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.
Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.

Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubość 5 cm każdy.


Masa mięsna:

1 cebula
15 dkg sera żółtego goudy
pół pęczka natki pietruszki
1 białko
60 dkg mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.
Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.

Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką
i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.

Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut.

Smacznego!!!

Podałam do tego torcika sos czosnkowy , ale można też jeść go z ketchupem.albo do czerwonego barszczu :P
Obrazek Obrazek
Smacznego :P

_________________
Moje linki
KATARZYNA


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2007, o 22:10 
Offline
500p
500p
Postów: 859
Skąd: Gdańsk
Wygląda super.Pewnie się skuszę.
Ponieważ jest o mięsie mielonym to ja podam przepis na potrawę z takiego mięsa.

Klops z mlekiem
Mięso mielone ok 1 kg-lepiej lekko tłuściejsze. 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego.
Mięso dobrze wymieszać z przyprawami i mlekiem.Włożyć do keksówki i piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. (.Mam tak zanotowane,ale ja piekłam krócej-być może miało być 0,5 godziny.)
Zlać płyn i wyjąć do ostudzenia.

Widziałam niedawno,chyba na stronie Cincin podobny przepis,ale pieczony w folii Al i zamiast skondensowanego było zwykłe tłuste mleko.Szukałam,ale nie mogę znaleźć.


Góra   
  Zobacz profil      
 
FIGA
 Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2007, o 22:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7066
Skąd: Łódź

 1 szt.
Polecam warto się skusić bo jest mniam mniam :P

_________________
Moje linki
KATARZYNA


Góra   
  Zobacz profil      
 
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 28 gru 2007, o 07:28 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5721
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
Figuniu kusisz tym mięskiem. Chyba zrobię to cudo na Nowy Rok :P

_________________
Pozdrawiam Wiola
Ogród pełen róż - aktualny
Sprzedaję nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil      
 
piku
 Tytuł:
PostNapisane: 28 gru 2007, o 07:43 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1968
Skąd: Śląsk / Podkarpacie

 1 szt.
Planowałam barszczyk na Sylwestra więc spadłaś mi z nieba Kasiu :P . Wykorzystam ten przepis na pewno :D
Jeszcze małe pytanko; czy można upiec wcześniej a potem podgrzać :?:

_________________
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki


Góra   
  Zobacz profil      
 
korzo_m
 Tytuł:
PostNapisane: 28 gru 2007, o 11:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9658
Skąd: Kraków

 0 szt.
Przepis wygląda na super ja go też wypróbuję Figo proszę o więcej takich sprawdzonych receptur.

_________________
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek


Góra   
  Zobacz profil      
 
FIGA
 Tytuł:
PostNapisane: 28 gru 2007, o 16:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7066
Skąd: Łódź

 1 szt.
piku napisał(a):
Planowałam barszczyk na Sylwestra więc spadłaś mi z nieba Kasiu :P . Wykorzystam ten przepis na pewno :D
Jeszcze małe pytanko; czy można upiec wcześniej a potem podgrzać :?:

Jasne ja zawsze robię dużo piekę i mrożę :P a później jak potrzeba to do mikrofali i już jest mniam :P
A jakie dobre jest na zimno w Nowy Rok :P :P :P

_________________
Moje linki
KATARZYNA


Góra   
  Zobacz profil      
 
goni@k
 Tytuł:
PostNapisane: 29 gru 2007, o 17:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2494
Skąd: między Łodzią a Warszawą

 więcej niż 1 szt.
Kaja napisał(a):
Mięso mielone ok 1 kg-lepiej lekko tłuściejsze. 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego.
Mięso dobrze wymieszać z przyprawami i mlekiem.Włożyć do keksówki i piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. (.Mam tak zanotowane,ale ja piekłam krócej-być może miało być 0,5 godziny.)
Zlać płyn i wyjąć do ostudzenia.

Kaja ,czy pisząc o przyprawach miałaś na myśli pieprz i sól czy może coś jeszcze ??
Nie potrzeba dodawać jajka ?Jaką konsystencję powinna uzyskać ta masa po wymieszaniu wszystkich składników?
Mam zamiar upiec to mięsko dlatego tak dopytuję :D .


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł:
PostNapisane: 30 gru 2007, o 09:16 
Offline
500p
500p
Postów: 859
Skąd: Gdańsk
Dopiero dzisiaj mam dostęp do komputera i odpisuję.
Sól pieprz-to podstawa.Mozna dodać czosnek,pietruszkę ,majeranek,pieczarki,zamiast soli warzywko,rodzynki itp. Konsystencja jak na mielone.Właśnie jest to ciekawy przepis,bo jajek się nie dodaje.Wychodzi bardzo smaczne,chociaż ostatnio wyszło u mnie trochę zbite.Ale może dlatego,że po wyjeciu z foremki postanowiłam jeszcze klops trochę podrumienić.
Po długich poszukiwaniach znalazłam tą stronę z tymi przepisami.
http://forum.NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/forum/72,2.html? ... 34&v=2&s=0


Góra   
  Zobacz profil      
 
anczarn
 Tytuł:
PostNapisane: 30 gru 2007, o 12:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1128
Skąd: Radzyń Chełmiński

 1 szt.
Wygląda smacznie, muszę wypróbować :wink:

_________________
Spis do moich linków:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
77malinka
 Tytuł:
PostNapisane: 30 gru 2007, o 13:56 
Offline
200p
200p
Postów: 388
Skąd: dolnośląskie

 0 szt.
W zeszłym roku piekłam do barszczyku na Sylwestra kulebiak, to teraz zrobię twój tort, Figo! Wygląda nader apetycznie :D

_________________
Pozdrawiam, Małgosia


Góra   
  Zobacz profil      
 
FIGA
 Tytuł:
PostNapisane: 30 gru 2007, o 18:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7066
Skąd: Łódź

 1 szt.
Cieszę się że mogłam pomóc :P
Podzielcie się wrażeniami :P no i może macie inne pomysły :P

_________________
Moje linki
KATARZYNA


Góra   
  Zobacz profil      
 
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 31 gru 2007, o 10:58 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5721
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
Figo mam jeszcze jedno pytanko. Jak kroić tego torcika? Tak jak się kroi tort a może inaczej?

_________________
Pozdrawiam Wiola
Ogród pełen róż - aktualny
Sprzedaję nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil      
 
FIGA
 Tytuł:
PostNapisane: 31 gru 2007, o 14:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7066
Skąd: Łódź

 1 szt.
Chodzi Ci o krojenie już upieczonego tak :?:
Jeśli tak to to pozornie się połączy :P ale daje się bardzo łatwo oddzielić takimi krążkami :P
Więc zawsze jak robię to staram się żeby ilość zawijasów była mniej więcej taka jak uczestników uczty :P
Jak zrobię większe / wyższe / to taki jeden mi wystarczy , ale panowie może będą chcieli dokładkę :P więc robię takie średnie :P Wydaje się może skomplikowane, ale to pierwszy raz :P jest tak banalnie prosty że aż dziw że takie mniam :P

_________________
Moje linki
KATARZYNA


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 95 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 7  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *