Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1063 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 63  
Autor Wiadomość
lobuzka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 13:57 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 556
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
A ja własnie skończyłam robić "Buraczki z papryka" :wink:

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 14:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
A ja w trakcie buraczkowania :D I potrzebuję pomocy... ;:180 ;:180 ;:180
Zrobiłam buraczki tarte z papryką i same, ale chciałam jeszcze spróbować zrobić ćwikłę i ćwikłę z chrzanem, taką drobniutko tartą. Macie może jakieś sprawdzone przepisy?

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
lobuzka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 14:47 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 556
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
Dorotko, buraczki obrodziły :?:
Ćwikłę z chrzanem robię "na bieżąco", kiedy jest zapotrzebowanie :wink: , a dodatki(ocet/sok z cytryny, sól, cukier) daję "na oko"....tak więc nie pomogę :(

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 15:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Obrodziły aż nadto :lol: Muszę chociaż część w słoiki poupychać, bo miejsce na przechowanie świeżych ograniczone :roll: Chyba, że zrobię parę słoików wg standardowego przepisu, zapasteryzuję i za tydzień - dwa obadam sprawę, jak wyjdą oki, to zrobię więcej..?

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
lobuzka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 15:57 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 556
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
Pewnie :!: Nabiorą mocy, będziesz wiedziała czego za mało lub za dużo.
Został mi kilogram odgotownych buraków i przymierzam się do zrobienia konfitury z buraków (przepis nr 36). Jestem bardzo ciekawa jej smaku :wink:
Robiłas może coś podobnego??

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 16:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Jeszcze nie, ale mam ten przepis jako kolejny na liście :D
I też buraki już mam upieczone, będę wieczorem robiła :D

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
lobuzka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 17:32 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 556
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
Tośmy się dzisiaj buraczano zakręciły :D
Ja w szybkowarze przygotowuję- 10-15 min na pełnym gwizdku i 5l gar gotowy, wczoraj wieczorem wiadro małych/malutkich buraków tak odgwizdałam.

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 18:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Dokładnie :D Dziś buraczano a weekend pod znakiem dyni będzie. Mam w planie mus dyniowy w słoiczki i soczek marchewkowy a'la kubuś z dynią i jabłkami :D
To rzeczywiście szybciutko w tym szybkowarze, w piekarniku muszą siedzieć od 40 minut nawet do ponad godziny, zależnie od wielkości. Niestety nie posiadam szybkowara, muszę przemyśleć kwestię zakupu :D

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
lobuzka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 18:33 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 556
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
Polecam, naprawdę warto (oszczędność czasu, prądu/gazu) ;:333
Właśnie czytałam dzisiaj przepis na ten soczek....muszę wypróbować :D szczególnie, że małej marchewki trochę się nazbierało (w piwnicy taki drobiazg przewiędnie)...
U mnie słoiki robią się towarem deficytowym ;:224 , muszę wziąść na wstrzymanie :wink:
Teraz uśmiecha się do mnie wiadro pomidorów ;:219 ....

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 19:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Hehe! Też najmniejsze marchewki powybierałam na soczek :D
Z dynią będę robiła pierwszy raz, dotąd robiłam tylko z jabłkiem, wychodzi naprawdę pycha.
Mnie najwięcej problemu sprawiło właściwe wyważenie smaku między słodkim a kwaskowym, a ponieważ na ciepło sok smakuje zupełnie inaczej niż na zimno, to warto próbować schłodzony. Ja w tym celu wlewam do filiżanki 2-3 łyżki soku i wstawiam na 2 minuty do zamrażarki, szybko się schłodzi i można poczuć rzeczywisty smak :)
O pomidorach nic nie powiem, odwlekam ich zebranie przynajmniej do poniedziałku, bo wcześniej nie wyrobię... A słoiki Mamie podbieram, potem oddaję z zawartością :lol:

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
lobuzka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 20:38 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 556
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
Spryciula(odnośnie słoików) :!: ;:333
Ooo...dziękuję za podpowiedź ;:180
Czekaj, bo sie pogubiłam... będziesz robić dynia+jabłko+cytrynka, czy dynia+marchew+cytrynka?
Trochę odpuściłam dynie w tym roku, zawsze miałam problem z przechowaniem...

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 21:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Będę robiła marchew+dynia+jabłko+sok z cytryny żeby zrównoważyć smak, ale i po to, żeby sok tak szybko nie ciemniał.
Co do dyniek, to też nie mam gdzie przechować większej ilości, piwnice za ciepłe niestety :(
Dlatego pakuję trochę do słoiczków. Poza tym czasami jak muszę coś na szybko zrobić, to łatwiej jest otworzyć słoiczek musu i dodać np. do muffinek czy ciasta na chleb niż kroić, obierać, piec i przecierać dynię żeby zrobić szklankę musu...

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
lobuzka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 21:11 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 556
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
W tamtym roku robiłam dynię z jabłkiem, super do naleśników.
Do tego musu dodajesz coś? Nigdy nie robiłam z samej dyni ;:131

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 21:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Do musu dodaję tylko odrobinę soli i cukru i kapkę soku z cytryny. Dynię piekę, miksuję, potem do garnka + cukier, sól i cytryna, zagotowuję całość, gorące pakuję do słoików i pasteryzuję 10 minut. Wychodzi neutralny w smaku mus, który potem można dodawać i do słodkich i do słonych wypieków.
A dyńkę z jabłkiem na słodko w jakich proporcjach robisz?

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
lobuzka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 23:08 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 556
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
Muszę wypróbować :!:
Proporcje jabłko-dynia mniej więcej pół na pół.
Dynie piekę w piekarniku(najlepiej dzień wcześniej- po upieczeniu puści jeszcze sok), jabłka(najlepsza antonowka) + cukier + sok i starta skórka z cytryny -rozsmażyć w garnku, dodać puree z dyni, zagotować, na końcu dodać imbir, cynamon i gorące do słoiczków.

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 6 paź 2012, o 07:48 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4135
oxalis napisał(a):
Czy ma ktoś sprawdzone przepisy na przetwory z głogu i dzikiej róży?
Oxalis ja mam tylko taki mieszany i sprawdzony
189. Dżem z jabłek i owoców róży
- 30 dag owoców róży
- 1 kg jabłek
- 60-70 dag cukru
- 2 szklanki wody
1. Dojrzałe owoce dzikiej róży umyć, przepołowić, usunąć nasiona i dokładnie wypłukać.
2. Owoce zalać wrzącą wodą i gotować 10 min. pod przykryciem.
3. Gorące owoce razem z wywarem przetrzeć przez sito. (ja robiłam blenderem)
4. Do przecieru dodać cukier i zagotować
5. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na 'tarce' z dużymi otworami, dodać do syropu i gotować do uzyskania właściwej gęstości. (zetrzeć można oczywiście maszyną malakserem itp)
6. Gorący dżem nakładać do słoików i mocno zakręcić

Myślę, że tak samo można zrobić z głogiem, tylko jabłka jakieś kwaśniejsze chyba trzeba wziąć, bo głóg trochę mdły

Wydaje mi się, że można by było surowe owoce róży po punkcie 1 utrzeć z cukrem i zamrozić, ale ile tego trzeba by mieć :roll: ja tak robię truskawki, poziomki, jagody i brusznicę (blenderem)


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 6 paź 2012, o 08:13 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4135
i chciałam powiedzieć, że robiąc 52. Suszone pomidory Ave super sprawdza się suszenie na suszarce elektrycznej. Mam taką dużą stojącą, więc spoooro się tego mieści. Na suszarce jest naciągnięte płótno, a na to papier do pieczenia. Suszyły się przez noc, teraz odwrócone, za jakieś 2 /3 godziny do słoików
Obrazek


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1063 ]  Idź do strony nr...        1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 63  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: stokrotka6, szamanicaaa i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *