Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1063 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 63  
Autor Wiadomość
danaa
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 09:30 
Offline
200p
200p
Postów: 494
Skąd: Śląsk

 1 szt.
[b]moniko[/b]!!! ;:180 Podziwiam Twoje zdolności rzezbiarskie!!! i wyjątkową cierpliwość zwłaszcza dla tak "ulotnych" dzieł jakimi są jabłka i gruszki w marynacie!!! Przecież to chyba szkoda było zjeść!!! Kto byłby na tyle nietaktowny (nie wiem czy to najlepsze określenie?), żeby zjadając zniszczyć takie cudeńka!!!
A nawiasem, do czego "używacie" takich rarytasów oczywiście tych nierzezbionych? Jako deser, do sałatek ....?
Pozdrawiam - danaa

_________________
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!


Góra   
  Zobacz profil      
 
zuzia55
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 18:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3019
Skąd: Parczew

 1 szt.
Dzięki Moniś za przepis ;:196 ,dodatki mi pasują,owoce w occie też lubię,więc będę robiła.Kuszą mnie też,te rzeżbione.Najprościej,to chyba jakimś zakrzywionym nożem można by je wydziergać?,mam też czerwony ocet,co zostaje z zalewania śliwek,to będą też czerwone.

_________________
Mój jednoroczny ogród - cz.1
Parapetowce Zuzi
Gęstniejący ogród -cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lobuzka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 19:07 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 556
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
cantati napisał(a):
Lobuzka, zrobiłam bakłażany w oliwie i ratatouille wg Twoich przepisów DZIĘKI OGROMNE ;:196 ;:196 ;:196
Ratatuille od razu załapało się na obiadek, jest przepyszne :tan
Bakłażanki w oliwie jeszcze nie próbowane, nabierają mocy urzędowej :D
Zrobiłam część w słupki tak jak radziłaś i część pokroiłam w plastry, zgrillowałam i dalej tak jak w Twoim przepisie, za parę dni degustacja :D
Jeszcze raz dzięki i za przepisy i za rady ;:168


Cantati polecam się na przyszłość :uszy

Mam nadzieję , że bakłażaniki będą smakować, pierwszy słoik prawie skończony :wink:

U mnie też szykuje sie kolejna porcja ratatouille, dzisiaj podebrałam bakłażany, pomidory, tylko z cukinią kiepsko ;:224

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 19:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2800
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Już zapoznałam się z rzeźbieniem (crvingiem) w necie. Jest sporo filmików pokazujących wykonanie takich wspaniałości. Jeden ostry nóż to za mało, a specjalistyczne kosztują ;:224

No i zaczęłam także szperać w przepisach na przetwory z rajskich jabłuszek. Niestety nacięłam się i może wskażę gdzie w/g mnie zrobiam błąd (do naprawienia). Oby można było uczyć się na cudzych błędach.

186. Mus z rajskich jabłuszek :
2 kilogramów jabłuszek umyć i upiec w nagrzanym piekarniku (180*) przez 40 min. Po upieczeniu przetreć przez sitko. Ja kupiłam takie specjalne do przecierania i nie udało się ich przetrzeć. Zagotoałam więc i dopiero wtedy jakoś je przetarłam. Albo to moje urządzenie do kitu, albo przepis ... w tym miejscu zawiódł. Następnie gotowałam mus na małym ogniu z dodatkiem laski cynamonu i cukru. Cukier wsypywałam i oceniałam słodkość stopniowo. Odparowany mus umieściłam w słoiczkach i zapasteryzowałam.

187. Konfitura z rajskich jabłuszek:
1 kiligram jabłuszek umyć, nakłuć wykałaczką żeby nie pękały i wrzucić na gotującą się wodę.Gotować 5 min. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą ... i tutaj wydaje mi się , że to był błąd , bo podczas gotowania z nakłutych jabłuszek wyciekło dużo soku, który wylałam ;:124 . W/g przepisu : należy jabłuszka zalać zimną wodą i wsypać 1 szklankę cukru. Zagotować. Odstawić do następnego dnia. Następnie znowu zagotować dodając następną szklankę cukru. Trzeciego dnia "operację" powtórzyć dodając trzecią szklnkę cukru. Potem jabłuszka umieścić w słoiczkach i zapasteryzować.

Na razie jestem na etapie pierwszego dnia :wink: Obrazek Obrazek

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 20:36 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4135
AAleksandra na konfiturę przepis masz średni, szkoda że nie zapytałaś, bo mogłaś wykorzystać ten 83. przepis na dynię-bardzo ostra. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1185369, oczywiście bez obtaczania w tamtych przyprawach i zostawienia na 24h - chociaż kto wie, może z goździkami i cynamonem byłyby niezłe.
Nakłuwać raczej igłą trzeba, bo to malutkie jabłuszka
Syrop powinien być przynajmniej w proporcjach woda:cukier 1:1,5, ale lepiej dać więcej cukru nawet 1:2 albo jeszcze więcej. I syrop robi się wg mnie od razu, a nie dosypuje cukru w trakcie bo on się musi rozpuścić, ale są różne szkoły. Jak już owocki będą szkliste to ew potem możesz z części jabłuszek zrobić kandyzowane jak ja imbir viewtopic.php?f=9&t=57592&p=3166325&hilit
takie podsuszone i obsypane cukrem jabłuszka są jak cukiereczki
Obrazek
zdjęcie stąd http://edicook.blogspot.com/2011/10/raj ... owane.html
Musu z tych jabłuszek nigdy w życiu bym nie robiła :lol:

A narzędziami do carvingu nie ma się co przejmować - najważniejsza pewna ręka, wyobraźnia i bardzo ostry poręczny nożyk


Góra   
  Zobacz profil      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 20:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2800
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
monika napisał(a):
AAleksandra szkoda że nie zapytałaś,


No właśnie pytałam, a Ty poradziłaś żeby je ptaszkom zostawić :D Ptaszki u mnie mają zostawione duużo aronii i już zaczynają nią brudzić chodnik, niezdary :D
Ale mam jeszcze trochę jabłuszek na dalsze eksperymenty. Dziękuję zatem za cenne rady ;:180 Jabłuszka - cukiereczki - mniam ;:109
Jutro następna porcja do przerobu.

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 21:06 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4135
no sama widzisz ile to z nimi pracy :D i żeby ktoś to zechciał potem jeść, bo do dekoracji to ile tego można użyć? :D
Nie wiem czy do tego syropu nie dodać soku z cytryny :roll: żeby za mdłe nie były, bo rajskie to takie trochę bezsmakowe chyba..


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 27 wrz 2012, o 17:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
romaszka napisał(a):
Dorotko, podaje przepis na 181. Giuwecz

Romaszko, zrobiłam Giuwecz wg Twojego przepisu (dopiero dziś, bo ciągle brak czasu, na szczęście warzywa na krzakach przechowują się lepiej niż w lodówce :;230 )
Zrobiłam opcję z przewagą papryki, czyli na 1 kg bakłażana dałam 2 kg oczyszczonej papryki.
Przepis SUPER, bardzo Ci dziękuję ;:196 Oczywiście już spróbowany jako dodatek do dzisiejszego obiadu, pycha!

Lobuzka, wpadaj do mnie po cukinie, nawet nie wiesz jak chętnie się podzielę :D Chyba im pogoda pasuje i krzaczory przeżywają drugą młodość :lol:

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 27 wrz 2012, o 23:36 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4135
a'propos smakołyków
z pigwy dulce de membrillo, z moreli amardine, rosyjskie ???????
czyli wariacje na temat galaretek (drobnych marmoladek) z różnych owoców i nie tylko, z bakaliami lub bez, o różnej grubość i dowolnym kształcie..u nas najpopularniejszych z jabłek, zwłaszcza jak nie wiadomo co z nadmiarem robić
Obrazek
jak ktoś jest zainteresowany to przepis mogę wrzucić..ale jutro


Góra   
  Zobacz profil      
 
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 28 wrz 2012, o 09:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
Ja poprosze z jabłek! :wit

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 28 wrz 2012, o 18:59 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4135
BRZOSKWINKA podaję Ci dokładny przepis na marmoladki z jabłek. Ten typ marmolady to marmolady tzw skrzepłe. Ja od tego zaczynałam. Jak już je zrobisz wg tego przepisu to możesz robić różne wariacje na temat, a można poszaleć, wierz mi. Niestety trzeba na jej zrobienie poświęcić trochę czasu bo trzeba pilnować, żeby się nie przypaliła

188. Marmoladki z jabłek
- 1 kg przecieru z pieczonych jabłek
- 80-90 dag cukru
- papier pergaminowy

1. Niezbyt dojrzałe antonówki umyć, upiec i gorące przetrzeć przez sito.
2. Przecier odparować stale mieszając, bo pryska i łatwo się przypala.
3. Następnie dodać cukier i jeszcze razem gotować do uzyskania ilości równej podwójnej ilości dodanego cukru
(najlepiej wsypać na początku do gara podwójną ilość cukru żeby na oko zobaczyć ile tego ma w garnku zostać)
4. Przygotować arkusze papieru pergaminowego i lekko zwilżyć je wodą
5. Gorącą masę wylać na pergamin, szybko rozsmarować szerokim nożem do grubości ok. 1 cm i pozostawić do wystudzenia
6. Po zastygnięciu przykryć płaty marmolady innymi arkuszami pergaminu, odwrócić je, zdjąć pergamin na którym masa stygła i tak pozostawić do następnego dnia
7. Szklaneczką lub foremką itp - nie pozostawiając skrawków - wyciąć małe marmoladki i ułożyć je na sitach do obsuszenia
8. po jednym/dwu dniach obsuszone marmoladki obsypać grubym cukrem ułożyć w słojach lub w pudełkach wyłożonych pergaminem, przekładając każdą warstwę również pergaminem

Do masy na marmoladki można dodawać przecier z czarnej porzeczki lub wiśni żeby uzyskać różne kolory


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 29 wrz 2012, o 21:25 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4135
monika napisał(a):
Tula chcę wykorzystać Twój przepis 103. bardzo stary, włoski przepis na przecier z pomidorów na zupę pomidorową, będzie ok? jakoś tak na oko wyliczyłam:
- 5 kg dojrzałych pomidorów (najlepsze z dużą ilością 'mięsa')
- 3 duże dojrzałe czerwone słodkie papryki
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- duży pęczek bazylii
- duży pęczek natki pietruszki
- 1 mały seler naciowy
sól do smaku.
..
pomidory myję, wycinam szypułki i kroję na ćwiartki. Małymi porcjami wrzucam do garnka i pod pokrywką gotuję około 10 minut na małym ogniu (chodzi o to, żeby pomidory puściły sok tylko). Następnie zawartość gara przesypuję na durszlak i czekam, aż odcieknie .. Robię w ten sposób z całością pomidorów..Następnie pomidory lądują w garze i dopiero następuje ich gotowanie.
Do gotujących się pomidorów wrzucę pokrojoną paprykę, zielsko, zmiażdżony czosnek i zeszkloną cebulę. Potem wszystko przepuszczę przez maszynkę do 'mięsa' i przetrę. Będzie ok?

Tula dziękuję, wyszedł przepyszny, na jutro pomidorówkę sobie zażyczono
nawet domowy makaron zrobię do niej, będzie po królewsku ;:195


Góra   
  Zobacz profil      
 
oxalis
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 4 paź 2012, o 15:11 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1498
Skąd: Bielsko- Biała

 1 szt.
Czy ma ktoś sprawdzone przepisy na przetwory z głogu i dzikiej róży?
Byłabym wdzięczna za podrzucenie ;:196 , dziś planuje trochę nazbierać tych owoców.

_________________
pozdrawiam Kasia z B-B.
Uprawy stacjonarne czyli podręczne zieloności.
Jak mam wolną chwilę, to....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Tula
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 12:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1235
Skąd: Wyższe Partie Apeninów

 0 szt.
Zrobiłam "dżem wschodni" ale dałam winogrono truskawkowe zamiast śliwek. Niebo w gębie !

_________________
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.


Góra   
  Zobacz profil      
 
lobuzka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 13:57 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 556
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
A ja własnie skończyłam robić "Buraczki z papryka" :wink:

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 14:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
A ja w trakcie buraczkowania :D I potrzebuję pomocy... ;:180 ;:180 ;:180
Zrobiłam buraczki tarte z papryką i same, ale chciałam jeszcze spróbować zrobić ćwikłę i ćwikłę z chrzanem, taką drobniutko tartą. Macie może jakieś sprawdzone przepisy?

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
lobuzka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 5 paź 2012, o 14:47 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 556
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
Dorotko, buraczki obrodziły :?:
Ćwikłę z chrzanem robię "na bieżąco", kiedy jest zapotrzebowanie :wink: , a dodatki(ocet/sok z cytryny, sól, cukier) daję "na oko"....tak więc nie pomogę :(

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1063 ]  Idź do strony nr...        1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 63  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: stokrotka6, szamanicaaa i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *