Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1063 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 76  
Autor Wiadomość
Comcia
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 15:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13688
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Gdzieś w necie czytałam żeby robić tylko na żelatynie z Winiar bo inaczej nie wyjdzie.
I chyba coś w tym jest ?
Mój słoik już dwa dni w lodówce a galarety nie ma, jest kisiel. ;:224

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 16:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Oj... Chyba jakby miało stężeć, to by już stężało... :(
To w takim razie zaraz wypróbuję na winiarowej żelatynie i za parę godzin dam znać czy stężały.
Też spróbuję na razie zrobić ze 2 słoiczki, zobaczymy co z tego będzie :D

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
egon20041
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 19:18 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 37
Skąd: Ujście/Piły

 0 szt.
monika napisał(a):
egon20041 rodzynki podczas powolnego gotowania nie rozpadną się. Blenderem raczej nie rozdrabniaj, chyba że lubisz mazię.

Ja kilka dni temu zrobiłam coś w stylu tego 'sosu' ale improwizowałam i połączyłam oba przepisy 172 i 174.
Dałam i rodzynki i śliwki, poza tym dałam jabłka, dorzuciłam ze dwie gruszki klapsy, imbir dałam kandyzowany, więc cukru trochę mniej, dałam też seler, czosnek, cebulę, trochę świezych ukręconych ziół, zamiast octu wytrawne wino (ale trochę winnego octu powinno chyba jednak być), nie dałam całej papryki chili tylko połowę, sól i takie tam do smaku i odrobinę oliwy - wszystko oczywiście na bazie dużej ilości pomidorów bez skórek i starałam się usunąć z nich pestki przed duszeniem -robiłam z ok 2,5 kg pomidorów
W smaku wyszło dobre, dla mojej rodziny b. dobre, bo lubią bardziej słodkie sosy, ale to i tak musi się porządnie przegryźć.

Konsystencja i kolor u mnie mw tak wygląda jak tu http://versatilekitchen.blogspot.com/20 ... utney.html

wiec tak rozdrobnione zostało troche mikserem , rodzynki zostały całe
w smaku zarąbiaste ;:oj
z jakich pomidorów to robicie , bo u mnie trochę jakby za mało gęste wyszło.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Comcia
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 19:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13688
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Im dłużej gotujesz tym więcej odparuje i sos będzie gęstszy.
Ja robię z takich pomidorów jakie mam pod ręką. :wink:

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 19:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
Comcia, a czy robiłaś wersję beton?

Ja dałam żelatynę chyba oetcera, bez gotowania w wersji beton. Konsystencja rewelacyjna, a stoi w spiżarni, nie w lodówce. I bardzo klarowne. Więc chyba złym tropem idziecie..... Może za wysoka temperatura pasteryzowania?

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
Comcia
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 20:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13688
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Zrobiłam wersję "beton" ale betonu nie ma. :wink:
Zalewa klarowna, wygląda interesująco, zanim zrobię kolejną to spróbuję jak smakuje bo dałam mało octu.
Tutaj ktoś pisał o tej żelatynie. Widocznie są różne, ja dałam z Apetity, następne zrobię z Winiar.

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
porzeczkaa
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 20:55 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 40

 0 szt.
Może nie każda żelatyna do tej galaretki się nadaje :?:
Robiłam z żelatyną Castello z lidla, rozpuszczając ją w gorącej wodzie- reszta ściśle wg przepisu i tak jak pisałam w cieple zalewa jest płynna w lodówce tężeje.

_________________
Pozdrawiam Justyna


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 21:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Zrobiłam pomidorki z żelatyną do gotowania z Winiar, proporcje jak w przepisie Ani Kozuli, czyli 10 dag na 1 litr zalewy + 0,5 litra wody do rozpuszczenia żelatyny (robiłam z połowy porcji, wyszły mi 3 słoiczki po niecałe 400ml). Do rozpuszczonej w zimnej wodzie żelatyny wlałam gorącą zalewę, pięknie się rozpuściło. Zalałam płynem pomidorki i pasteryzowałam 5 minut. Zdążyły dopiero co wystygnąć do temperatury pokojowej, ale zalewa ma już konsystencję "kisielu". Zostawiłam w kuchni na blacie, rano prawda wyjdzie na jaw :lol:

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
oxalis
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 00:01 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1498
Skąd: Bielsko- Biała

 1 szt.
jeden przepis, a tyle emocji, bezcenne ;:170

_________________
pozdrawiam Kasia z B-B.
Uprawy stacjonarne czyli podręczne zieloności.
Jak mam wolną chwilę, to....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 07:06 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4138
też tak pomyślałam :D :D

ale skąd wzięłyście 1,5 litra wody a nie 1 litr ja do dzisiaj nie wiem :D

wg przepisu Kozuli
"2,5 kg pomidorów
3-4 duze cebule
Zalewa 10 dkg zelatyny
3 lyzki cukru
2 lyzki soli
7 lyzek octu
1 litr wody
Ziele angielskie , liscie laurowe , czosnek do smaku .
W 0,5 l przegotowanej ostudzonej wodzie rozpuscic zelatyne , wlac do zalewy . Cebule pokroic w gruba kostke i na chwile zasolic ( lub zblanszowac ) .Pomidory i cebule wkladac na przemian do sloików , zalac zalewa . Pasteryzowac 5 minut .
Do nieco wiekszych pomidorów w przepisie jest 1 litr i szklanka wody ."

wg tego przepisu z netu też jest 1 litr (ew 1 litr i szklanka na większe pomidory, wiadomo, więcej zalewy potrzeba) http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2 ... caid=6f25f


Góra   
  Zobacz profil      
 
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 07:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
monika napisał(a):
Zalewa 10 dkg zelatyny
3 lyzki cukru
2 lyzki soli
7 lyzek octu
1 litr wody


To jest zalewa.

A potem:
oxalis napisał(a):
W 0,5 l przegotowanej ostudzonej wodzie rozpuscic zelatyne , wlac do zalewy .


Wychodzi 1,5litra.

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 08:03 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4138
no..czytać to ja umiem :D w składzie zalewy jest żelatyna :D
Już Maraga (chyba) miała wątpliwości.
W zasadzie tej zalewy nie powinno zostać przy użyciu 2-2,5 kg pomidorów. Wg mnie zostanie sporo jak będzie 1,5 l wody no i będzie słabsza..tylko teoretyzuję :D bo jeszcze nie zrobiłam..

Te przepisy właściwie są takie same, ale czytelniej napisany jet ten http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2 ... caid=6f25f
Składniki:
- 2 kg pomidorów ( najlepiej twardych lim)
- 100 g żelatyny ( koniecznie z Winiar ! )

Składniki na zalewę:
-0,5 l wody
- 4 cebule
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 5 łyżek octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
100 g żelatyny namoczyć w 0,5 l zimnej wody.
Następnie 0,5 l wody zagotować z cebulami pokrojonymi w kosteczkę, z zielem angielskim, listkami laurowymi, octem, cukrem i solą.
Po upływie 30 minut, namoczoną żelatynę rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia ( można lekko podgrzać) i następnie zmieszać z zalewą.
Pomidory wrzucić na chwilkę do wrzątku , wyjąć i obrać ze skórki. Następnie należey je pokroić w ćwiartki i włożyć do słoiczków.
Przestudzoną zalewą ,zalewamy pomidory w słoikach.
Gotujemy 8-10 min.


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 10:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Oxalis, emocje to miałam dopiero rano, jak pierwsze co zrobiłam o 5.30 to poleciałam merdać słoikami, czy stężało :lol:

No i melduję, że stężało super :D
Zrobiłam na próbę z 3 odmian pomidorków: P-20 Blue (niestety zmienił kolor w czasie pasteryzacji z pięknej czerni na rudo-brązowy), Cherry Black Zebra i Yellow Pearshaped:

Obrazek

Moniko, też miałam wątpliwości co do tego, czy żelatyna powinna zostać rozpuszczona w dodatkowym pół litra wody, czy nie. Poza tym, ta ilość żelatyny wydała mi się za duża i zmniejszyłam ją o połowę.
Tak więc zalewę zrobiłam z pół litra wody + 250 ml na rozpuszczenie 25g żelatyny, w sumie 750 ml płynu, który wystarczył mi idealnie na 3 słoiczki pojemności 500 ml.

Co do wielkości słoiczków, to oczywiście poprzednio źle napisałam ;:14
One są ok. 500 ml, nie 400 ml, olśniło mnie jak je postawiłam obok słoiczków z pomidorami suszonymi, które robiłam w 380ml-owych po dżemie.
Niestety (ciamajda ;:14 ) nie zważyłam ile pomidorków weszło na te 3 słoiki.

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 10:39 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4138
przepis przepisem a i tak każdy po swojemu robi :D i najważniesze żeby się udało i potem było zjadliwe :D

cantati najistotniejsze - jak pasteryzowałaś? włożyłaś do zimnej wody? gotowałaś słoiki? dawałaś ocet do zalewy?


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1063 ]  Idź do strony nr...        1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 76  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *