Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1063 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 63  
Autor Wiadomość
Comcia
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 8 wrz 2012, o 06:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13668
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Sok z jabłek robię w sokowniku.
Na każdy gar daję jabłka i pokrojoną cytrynę, cukru niewiele, zależy od jabłek ale tak 20-30 dkg.
Wlewam gorący do słoików, odwracam i gotowe.
Muszę przyznać że od kiedy daję cytrynę jest o wiele smaczniejszy.

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 8 wrz 2012, o 06:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
No widzisz Comcia, Ty masz sokownik... Może i ja się kiedyś dorobię. :wink:
Bufo-bufo pytała o sokowirówkę.

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
Comcia
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 8 wrz 2012, o 06:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13668
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Kup koniecznie, to zakup około stówki.
U mnie soki idą w ilościach hurtowych, przerabiam na soki każdy owoc a sokownik bardzo ułatwia pracę. Wylewa się gotowy sok i nie trzeba pasteryzować.
Ja za to nie mam porządnej sokowirówki, tylko taką malutką, na jedną szklaneczkę. :wink:

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 8 wrz 2012, o 06:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
Ano pewnie kupię na przyszły sezon. To, że ja nie śpię (bo korrzystam, że mała ekipa śpi) to rozumiem, ale Ty tak od rana? :shock:

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 8 wrz 2012, o 13:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
Comcia, koło stówki to pewnie aluminiowy kosztuje, a nie stalowy, prawda?

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
ostatnia szansa
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 8 wrz 2012, o 16:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2826
Skąd: podkarpacie

 0 szt.
Wstukałam w goog... sokownik stalowy i na all.. jest 75zł + 15 przesyłka

_________________
Moje nowe imię Szansa :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 8 wrz 2012, o 18:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
;:196

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
egon20041
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 9 wrz 2012, o 16:23 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 37
Skąd: Ujście/Piły

 0 szt.
monika napisał(a):
Teraz coś z pomidorami

172. Gęsty sos z pomidorów - ćatni z kuchni indyjskiej

Składniki:
1,5 kg pomidorów
0,5 kg jabłek w typie antonówka
0,5 kg małej cebuli
1 szklanka rodzynków
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka octu winnego 6%
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 ostra papryka chili
1 łyżeczka zmielonej gorczycy
+ ew szczypta gałki muszkatołowej i szczypta zmielonych goździków wg indywidualnych gustów

Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
Jabłka obrać i powycinać nasiona i drobno pokroić.
Cebulkę pokroić w plasterki. Paprykę pokroić drobno

Do garnka wlać ocet, zagrzać, rozpuścić w nim cukier (nie do końca), dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Zagotować na małym ogniu ciągle mieszając aż się cukier zupełnie rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować baaardzo powoli aż zgęstnieje i będzie 'wyglądać' jak dżem, od czasu do czasu mieszając. Nakładać gorący sos do słoików (najlepiej małych). Pasteryzować 15/20 minut od prawie wrzenia (małe słoiki).
Do użycia nadaje się najwcześniej po tygodniu

Czy rodzynki tez maja sie rozgotować, czy zostają w całości?
Moze to wszystko blenderem rozdrobnić??
Do czego podajemy ten sosik?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Comcia
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 09:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13668
Skąd: Wrocław

 1 szt.
No i porażka, dałam chyba kiepską żelatynę bo pomidory w galarecie okazały się pomidorami w zawiesinie. :wink:
Potem doczytałam że to żelatyna bez gotowania.....
Na szczęście zrobiłam tylko dwa słoiczki, więc spróbuję jeszcze raz.

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 09:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
Comcia, kazda żelatyna jest bez gotowania.
Ja też taką dałam.

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 10:34 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4135
egon20041 rodzynki podczas powolnego gotowania nie rozpadną się. Blenderem raczej nie rozdrabniaj, chyba że lubisz mazię.

Ja kilka dni temu zrobiłam coś w stylu tego 'sosu' ale improwizowałam i połączyłam oba przepisy 172 i 174.
Dałam i rodzynki i śliwki, poza tym dałam jabłka, dorzuciłam ze dwie gruszki klapsy, imbir dałam kandyzowany, więc cukru trochę mniej, dałam też seler, czosnek, cebulę, trochę świezych ukręconych ziół, zamiast octu wytrawne wino (ale trochę winnego octu powinno chyba jednak być), nie dałam całej papryki chili tylko połowę, sól i takie tam do smaku i odrobinę oliwy - wszystko oczywiście na bazie dużej ilości pomidorów bez skórek i starałam się usunąć z nich pestki przed duszeniem -robiłam z ok 2,5 kg pomidorów
W smaku wyszło dobre, dla mojej rodziny b. dobre, bo lubią bardziej słodkie sosy, ale to i tak musi się porządnie przegryźć.

Konsystencja i kolor u mnie mw tak wygląda jak tu http://versatilekitchen.blogspot.com/20 ... utney.html


Góra   
  Zobacz profil      
 
porzeczkaa
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 13:35 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 40

 0 szt.
Comcia napisał(a):
No i porażka, dałam chyba kiepską żelatynę bo pomidory w galarecie okazały się pomidorami w zawiesinie. :wink:


Robiłam pomidory w galarecie i też wyszły mi w takiej "zawiesinie", ale jak wstawiłam na jakiś czas do lodówki to galaretka ścięła się. Więc może taki urok tych pomidorków :?: A może nie :roll: Dodam że robiłam wg przepisu z "betonową" porcją żelatyny :D

_________________
Pozdrawiam Justyna


Góra   
  Zobacz profil      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 15:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2824
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Ja zrobiłm dżem z galaretką na bazie żelatny i ... musi stać w lodówce aby konsystencją przypominał dżem. Jak stał w szafce to jego konsystencja była półpłynna. Z pomidorami będzie tak samo :wink:

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 16:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Witam :wit
Ależ tu smakowicie :D

Odnośnie pomidorków w galarecie - właśnie się zabieram za ich zrobienie i zastanawiam się, czy rzeczywiście nie lepiej użyć do nich takiej żelatyny, którą się gotuje? Znalazłam taką z Winiar. Próbował ktoś? Może taka by lepiej stężała?

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
Comcia
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 16:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13668
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Gdzieś w necie czytałam żeby robić tylko na żelatynie z Winiar bo inaczej nie wyjdzie.
I chyba coś w tym jest ?
Mój słoik już dwa dni w lodówce a galarety nie ma, jest kisiel. ;:224

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 17:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Oj... Chyba jakby miało stężeć, to by już stężało... :(
To w takim razie zaraz wypróbuję na winiarowej żelatynie i za parę godzin dam znać czy stężały.
Też spróbuję na razie zrobić ze 2 słoiczki, zobaczymy co z tego będzie :D

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
egon20041
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 20:18 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 37
Skąd: Ujście/Piły

 0 szt.
monika napisał(a):
egon20041 rodzynki podczas powolnego gotowania nie rozpadną się. Blenderem raczej nie rozdrabniaj, chyba że lubisz mazię.

Ja kilka dni temu zrobiłam coś w stylu tego 'sosu' ale improwizowałam i połączyłam oba przepisy 172 i 174.
Dałam i rodzynki i śliwki, poza tym dałam jabłka, dorzuciłam ze dwie gruszki klapsy, imbir dałam kandyzowany, więc cukru trochę mniej, dałam też seler, czosnek, cebulę, trochę świezych ukręconych ziół, zamiast octu wytrawne wino (ale trochę winnego octu powinno chyba jednak być), nie dałam całej papryki chili tylko połowę, sól i takie tam do smaku i odrobinę oliwy - wszystko oczywiście na bazie dużej ilości pomidorów bez skórek i starałam się usunąć z nich pestki przed duszeniem -robiłam z ok 2,5 kg pomidorów
W smaku wyszło dobre, dla mojej rodziny b. dobre, bo lubią bardziej słodkie sosy, ale to i tak musi się porządnie przegryźć.

Konsystencja i kolor u mnie mw tak wygląda jak tu http://versatilekitchen.blogspot.com/20 ... utney.html

wiec tak rozdrobnione zostało troche mikserem , rodzynki zostały całe
w smaku zarąbiaste ;:oj
z jakich pomidorów to robicie , bo u mnie trochę jakby za mało gęste wyszło.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1063 ]  Idź do strony nr...        1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 63  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *